Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Red (11.03.2023 08:16): Animovanou sérii jsem viděl taky. Není špatná, ale mně tam naopak chyběla ta vata. Takhle než se stačí krize pořádně zažít, tak je vyřešená. Nepůsobí to přirozeně. Ale určitě se nevyplatí ji podceňovat.
Ta animovaná série ST ze 70. let je výborná, tu bych určitě nevynechával. Celkově tam končily ty díly, které měly námět na čtvrt hodiny nebo by se těžko filmovali s živými herci. Narozdíl od originálu tam nebyla žádná vata. Je tam také stejný český dabing stejný jako u originálu. Jinak jsem viděl všechno do ST: Enterprise (včetně).

Twin Peaks je opravdu super, nicméně mě paradoxně víc bavil ta první série kdy se to ještě drželo při zemi. Třetí sérii jsem ještě neviděl. Kultovní je také seriál Království (Riget) od von Triera, to jsem sledoval na ČT s otevřenou pusou.
@hanak_v_exilu (11.03.2023 07:50): Star Treky jsem zopakoval asi 10 let nazpět a pro mě stále top. Ovšem pro mě Star Trek končí s Voyagerem. Enterprise jsem zabalil po první sezóně. A nedá mi to a opět zmíním Babylon 5 jako nejlepší Star Trek bez Star Treku.
@Dan9K (10.03.2023 18:19): Star Treky jsem viděl předloni během covidu. Jsou pořád tak dobré jak jsem si pamatoval. Ty novější za to ale nestojíjou. Picard ani omylem, Discovery možná první sezóna, ale spíš ani tak ne. Ty animované jsem ani nezkoušel, protože s tím odmítám mít cokoliv společného. Strange New Worlds v zásadě není špatné, ale mě to moc nebaví. Třeba to budeš mít jinak.

@Charllize (10.03.2023 14:41): Viděl jsem to Mira. První část je parádní a ta druhá strašně rozbředlá. Furt to stojí za vidění, protože katastrofických sci-fi není nikdy dost, ale trochu zklamání z toho zůstalo.
@hanak_v_exilu (10.03.2023 14:56): Farscape už jsem viděl, hodně dávno, koukal jsem na to souběžně s koncem SG1, když jsem se dozvěděl, odkud jsou Ben Browder a Claudia Black.
Je to seriál s jedním s nejlepších záporňáků ever.
A je to teda nádherně ujetý.

Já se spíše podívám po novějších věcech, dost mi toho uteklo, například i ono zmiňované Expanse.

Nebo dám svůj dlouhodobý plán pokořit hezky systematicky všechny ty Star treky. Staré seriály si +- pamatuju, to si připomenu, a pak dám ty novější, které neznám vůbec.
Mám toho hodně před sebou :-)
@Paul (10.03.2023 14:53): Ty devadesátkové série Twin Peaks jsou z dnešního pohledu spíše zajímavé než že by mi přišly vyloženě zábavné. Člověk se musí naladit na tu atmosféru a tu jedinečnost si v tom postupně najít. Jen to není hned.

Ale teda třetí série mi odjebala dekel, to je fakt lahůdka, zejména osmý díl. A závěrečná scéna posledního dílu je jedna z nejvíc creepy věcí, které jsem kdy viděl. Lepší než lecjaký horor. Znepokojivé výjevy založené na drobných detailech, které nezapadají, tahle řada umí dokonale. Škoda, že něco takového se v televizi nevidí víc, byť chápu proč. V současnosti se věci jako Twin Peaks nikdy nezaplatí. Ale Lynch je fakt pošuk a unikát. :D

Jinak, jeden z tvůrců původního Stargate filmu a zároveň jeden z tvůrců Stargate SG-1 se spojili a stvořili pro Syfy úplně nový sci-fi seriál. Drobný problém je, že je to prej asi celkem shit, jako téměř cokoli od Syfy za posledních 10 let.
@JohnCZ (10.03.2023 14:03): Môj problém s SGU je ten, že autori chceli síce ísť po vzore moderných seriálov a hlavne BSG, ale nejak zabudli na to, že BSG malo zapamätateľné a veľmi odlišné postavy. Tých zaujímavých postáv bolo v počte kusov asi dve (Robert Carlyle a mladý chalan) a príbeh žiadny, resp. v druhej sérii boli asi tri diely zaujímavé a to je brutálne málo. Tiež je asi rozdiel v tom, že SGU oproti SGC malo kvantum nesympatických (scenáristicky) a zlých (morálne) hlavných postáv.
@Charllize (10.03.2023 13:15): Já mám SG taky rád. Ale je na tom strašně vidět, v jaké době to vznikalo. Předčasný konec Universa jsem skoro obrečel. Doteď si myslím, že to byla obrovská škoda, protože některé epizody byly fantastické. Třeba ta cesta skrz brány ve snaze dohnat neustále unikající loď. Z toho jsem měl snad půlhodinové mrazení v zádech.

Já mám ty ruské sci-fi docela rád, ale čím míň jsou hollywoodské, tím jsou lepší. Bohužel už mají peníze a schopnosti na velice slušné efekty, takže se toho jen tak nevzdají. Občas je to ku prospěchu, jako třeba v Saljutu 7, nebo ve Spacewalker, ale většinou ne.

@Dan9K (10.03.2023 14:25): Jo, ono to bylo takové rozhárané. Drsné a trochu kruté, ale pořád se to lámalo do seriálu pro dospívající. Strašně se to tlouklo.
No jo, ale problém je, že jich moc kvalitních není. Jestli máš rád pseudodevadesátky, tak můžeš zkusit Dark Matter. A jestli máš rád originální devadesátkovou estetiku, tak zkus Farscape. To je sice už z kraje starého tisíciletí, ale pořád bezpečně tradiční.
@Dan9K (10.03.2023 14:25): poprvé jsem Twin Peaks vzdal po finále první sezóny, který bylo totálně WTF, až moc. podruhý asi o 10 let později jsem to překous a druhá mě bavila o dost víc než první. A třetí je geniální ultrapomalý WTF který je naprosto boží.
Viděl jsem ruské katastroficke sf Mira. Teda skoro. Ke konci jsem to vypnul. S vědomím ze to dělali Rusové mi to pořad prislo jak nějaká propaganda krásného Ruska ve stylu Ameriky. Ten vizual je vzasade perfektní a trikove jakbysmet i když sem se pořád nemohl zbavit dojmu ze se koukám na reklamu Ikea. Je to trochu jak kdyby Emmerich emigroval do Ruska a udělal pro ne první film :)

Pak Man Called Otto. Tom Hanks super ale takový slabší Gran Torino.

Dalsi film co jsem viděl byl Knock at The Cabin. Docela dobrý i když děravý a chvílemi wtf. Dave Bautista ovšem super, strašně rad bych ho viděl v adaptaci Gears of War, neznám lepšího adepta pro hlavní roli ( nebylo to už?)

No a poslední film byl Last Knights. Nic moc, nebýt Freemana a Wilsona bylo by to ještě horší. Musel jsem se smát když tam furt vyskakovali bojovníci ze tmy nekde nad mostem a podobne. Chyběl tomu takový ten raw pocit, i když se tak všichni tvářili tak to spis připomíná šermovacku z francouzskýho filmu ze 70 let :)
@JohnCZ (10.03.2023 14:03): Mě SGU nehorázně nudilo. Jako jo, nesjpíš to bylo kvalitní, ale když půl hodiny seriál probíhá tak, že si mezi sebou povídá pár lidí o naprostých ptákovinách nebo svých pocitech, tak to pro mě není.
@H34D (09.03.2023 19:28): oh děkuji :-)


@Paul (09.03.2023 20:46): možná, v něčem, ale je to teda dost "rozbředlý" seriál. Tah na branku Twin Peaks podle mě teda nemají, vlastně vnímám Twin Peaks jako antitah na branku :D


@SilentWolf (10.03.2023 08:48): mám to stejně, u Heroes jsem dal pár dílů druhé série a pustilo mě to, Prison Break jsem dal necelý 4 řady a vlastně nevim, proč jsem přestal, už dlouho to chci dokoukat, zvlášť když snad natočili něco i novějšího. Lost jsem dal samozřejmě celý :-)

@hanak_v_exilu (09.03.2023 21:29): oni by universum přijali možná, kdyby se tam řešilo mín bebíček a víc scifi :-) ale když jsem to dal podruhé, tak věda do čeho jdu se mi i Universe líbil dost a je velká škoda, že to utli. Sakra, už jsem předlouho nedal žádnou space operu, musím to napravit.
The Expanse je celkem ok, hlavně vizuálně (na poměry Syfy), ale stejně jsem se po celou dobu sledování nemohl zbavit pocitu, že by se to konečně mohlo trochu rozjet. A taky, že bych si radši zopáknul BSG. :D Na tu a taky třeba na 24 se imo zapomíná a to se taky vysílaly někdy zhruba v tom období Lost, Prison Break a Heroes. :)

Lost miluju, včetně poslední série a konce. Heroes mě bavili, ale nijak zvlášť neohromili a Prison Break jsem neviděl... yet.

Stargate Universe je za mě velmi nedoceněná záležitost. Lidé spíš neskousli ten odklon od klasické Stargate a chtěli instantní zábavu, kdežto SGU se celou první sérii pomalu rozjíždělo.
@Charllize (10.03.2023 13:15): U SG byl trochu problém, že s kvalitou opadával zájem fanoušků, proto Universe pohořel a přitom to mohlo být hodně fajn... škoda, že dneska není nikdo schopný udělat pořádně SGéčko :/
@SilentWolf (10.03.2023 08:48): The 100 od druhé série je celkem jízda, ke konci seriálu to už ale taky trosku opadlo. Ale je to fajn. Samozřejmě Expanse je lepší :)



@hanak_v_exilu (09.03.2023 21:29): SG Atlantis je tak na pomezí těch 90s a moderny a za mne je nejlepší. Universe propadlo ale teď se ukazuje jak by plno lidi bylo rádo kdyby to těch sérii mělo víc. Tím nechci snižovat původní SG, taky ji mám rad :)
@SilentWolf (10.03.2023 08:58): no, od druhý je to o dost víc hardcore :) Mě to bavilo až do konce, ikdyž finále bylo slabší. Ale bavila mě tam i ta mytologie. Expanse je taky dobrý, ikdyž jsem rád že to skončilo a nenatahovali to.
@Paul (10.03.2023 08:54): Myslím po první řadě. A ani nevím proč, protože tam hraje Henry Ian Cusick, na něj jsem se těšil a postavy hodně bavily. Co jsem ale četl, tak tam je nějaký průser v závěru. Že spolu herci chodili, pak kvůli rozchodu jednoho nějak vystřihli a dopadlo to prostě strašně divně.

Každopádně než tohle, tak bych se spíš dokopal k tomu Expanse. Ale tyvogo, chci i hrát. :D
@SilentWolf (10.03.2023 08:48): jak brzo? První asi tři díly 100 jsou dementní teenage limonáda, ale pak se to přepne do solidního scifi, aby se z toho vyklubal hardcore fallout survival :)

Jinak Lost mě navždy ztratil svojí slabou poslední sezónou, ale v době kdy běžel to byl fakt megafenomén, na vejšce nás na to koukalo spousta a bylo to hlavní téma pokecu po každém díle :)
@Jamajčan47 (09.03.2023 15:53): Mě bavil LOST hodně, byl to můj první velký seriál. To byly ještě doby kdy se to dalo sledovat týden co týden, dneska vyjde poslední díl páté řady dřív než si člověk uvědomí, že se objevil nějaký nový zajímavý seriál. :D

Každopádně myslím, že by to uspělo, ale zároveň je hodně podobných seriálů. Namátkou třeba The 100 mělo trochu LOST feeling. Ale tam jsem to zapíchl hodně brzo.

Ve chvílích, kdy se řešil Desmond a mačkání tlačítek, imploze bunkru, černý kouř, objevování nových bunkrů byl seriál na špici. Ale jak to nakonec skončilo, to bylo na nic. Ale asi bych to dnes vnímal zas jinak. Tehdy mě zklamalo jak jednoduše vysvětlili černý kouř apod..

@Dan9K (09.03.2023 17:39): tu svatou trojici jsem právě sledoval a nikdy nechápal popularitu Heroes. To mi přišlo hrozně meh. Ale Prison Break si to udržel dlouho. Postavy jako Mahone, T-Bag to hodně táhly. A dokonce nedopadl vůbec špatně teď ten sequel po letech.

Co se seriálů týká, tak bych moc rád teď viděl Boys, House of Dragon, dokoukal Better Call Saul, Mandalorian, Kenobi, Boba Fett, Expanse, Peaky Blinders, Andor.. to je naprosto k pos*ání. Není vůbec kdy. :D :D Ale před rokem jsem bingnul celý Ozark, a naprostá bomba.
Podařilo se mi zajít si na, pravděpodobně jednu z posledních projekcí Avataru 2. Dojmy jsou podobné, jako z jedničky, tedy nadprůměrný film a po technické stránce prvotřídní, ale příběh mně příliš za srdce nevzal a klidně to nemusím deset let vidět (nebo vůbec, pokud nebude director's cut). Ale potřeboval jsem vidět, co Cameron udělá s 3d a 48 fps a po téhle stránce jsem byl celkem spokojen.

Na druhé straně, když jsem teď během jednoho měsíce byl v kině na tomhle a na Titaniku, tak teď budu mít na dlouhou dobu utrum. Takže Babylon, Tár, Fabelmanovi, Tetris, Barbie, Indy 5 asi DVD/Blu-Ray/VOD. Třeba vyjde Oppenheimer.

Vrší se mi filmy, které dostupné jsou, ale děti jsou čím dál tím náročnější a víc, než dvě hodiny na film nemám, spíš míň. Takže Tenkrát v Hollywoodu, Benedetta, A Hidden Life, Elvis pořád nic...
@Dan9K (09.03.2023 17:52): To je asi pravda. Lost je hodně podceňovaný kvůli rozbředlé mytologii, ale v zásadě je to moderní seriál. Hvězdná brána - kromě Universa, je typický devadesátkový produkt. Má blíž k Herkulesovi a Xeně, než třeba k Last of Us. Universum už je modernější - a taky na to dojel. Fanoušci Hvězdné brány to nepřijali.
První seriál co mě fakt hodně chytnul, byl 24. První a pátá řada jsou myslím pořád super.
@Gordon (09.03.2023 17:51): tak možná zkus nejdřív pochopit, o čem je řeč, než začneš dělat chytrýho.

ale protože jsem hodný, tak to dovysvětlím - podstatné je to, že by ty seriály doteď neexistovaly. To znamená neexistuje Hvězdná brána, neexistuje Lost. A co by teď mělo větší úspěch, kdyby to začlo, tak jak to natočili tehdy.
Situace, kterou máme v realitě, kdy se vysílá Hvězdná brána a koukaj na to lidi s nostalgií a vzpomínkami na dětství anebo na to koukaj děti, protože jim to vnutí rodiče, není totožná, jako kdyby ty seriály neexistovaly doteď.

jinak samozřejmě souhlasím, že Hvězdná brána má úplně jiný kult než Lost.
Krom toho to ale souvisí s jednoduchou logikou, že Lost sází na mystérium a záhady, čili je to spotřební zboží, na který se koukneš jednou a stačí. Podruhý možná pro připomenutí. Hvězdná brána má mnohem širší spektrum toho, co si tam můžeš užít, čili dává mnohem větší smysl opakované zhlédnutí.
@Jamajčan47 (09.03.2023 15:53): tak jako "svatá trojice" Lost, Prison Break a Heroes způsobily revoluci. Tím nechci říct, že předtím nebyly skvělé seriály (HBO už mělo v té době za sebou Oze a pomalu končili Sopráni a Six Feet Under, běželo The Wire), ale tyhle tři seriály byly všechny na celoplošných stanicích a začly některé ty nové věci, typu žádná znělka (ano PB ji ještě měl), kontinuální příběhy (předtím bylo mnohem typičtější epizodické vyprávění), nebývalý tah na branku, cliffhangery na konci každého dílu atd.. Seriálům se začali věnovat špičkoví autoři i herci. To předtím rozhodně nebylo běžné.

A Lost byl z těchto tří seriálů ten první a zároveň si myslím, že by měl i největší potenciál dneska. Myslím, že by uspěl i dneska, protože od té doby se vlastně ten styl vyprávění tolik nezměnil. Asi by bylo potřeba trošku umenšit ty flashbacky, to byla obvykle nuda a dneska by už to asi neprošlo tolik. Kdyby teď vydali první sérii Hvězdné brány například, to by se tomu jistě každý vysmál, ale Lost by fungoval si myslím. Ale těžko říct.

Čili Lost je pro mě revoluce pro mainstream, ale Oz je pro mě ta pravá revoluce. To je moderní seriál, akorát z 90. let. Zajímalo by mě, jestli objevím starší seriál, který by měl podobně moderní parametry.
@Zx Atari 500 (09.03.2023 02:27):  Jak by vypadal film Werckmeisterovy harmonie kdyby byl natocen Ridley Scottem misto Belly Tarra,

Kdyby film Werckmeisterovy harmonie byl natočen Ridley Scottem namísto Bély Tarr, mohlo by se jednat o zcela odlišný zážitek.

Ridley Scott je znám svým stylem, který se vyznačuje rychlým tempem, akčními scénami a výraznými vizuály. Bylo by tedy pravděpodobné, že film by se více soustředil na vizuální efekty a akční prvky než na hloubku myšlenek a psychologické aspekty, které jsou v Werckmeisterově harmonii klíčové. Scott by pravděpodobně uplatnil svůj styl i na zpracování postav, což by mohlo znamenat, že by se více zaměřil na jejich fyzické vlastnosti a akce, než na jejich vnitřní svět.


Scotův styl by mohl být zajímavým kontrastem k atmosféře a stylu, kterým se vyznačuje Béla Tarr. Na druhou stranu by však mohlo dojít k ztrátě hloubky a významu, který román Werckmeisterova harmonie obsahuje.

Celkově by tedy film Werckmeisterovy harmonie natočený Ridley Scottem mohl být velmi odlišným zážitkem od původního filmu a mohl by se zaměřovat na jiné aspekty příběhu. 
Film Vetrelci/ Aliens  konci ulozenim Ripleyove, Newt, Hickse ke spanku. Navrhni dalsi pokracovani


" Jistě, pokusím se navrhnout námět na další pokračování filmové série "Vetřelec / Aliens", které by navázalo na konec druhého dílu, kde byli hlavní hrdinové Ripleyová, Newt a Hicks usazeni k spánku ve snaze uniknout hrozbě vetřelců: Po třiceti letech se Ripleyová, Newt a Hicks probouzejí z kryosnu do zcela nového světa, kde se ukazuje, že útěk před vetřelci byl pouhým začátkem. Zjistí totiž, že se nachází na planetě, kde byly prováděny nelegální experimenty s vetřelci a byla vytvořena ještě nebezpečnější stvoření. Ripleyová se rozhodne, že musí jednat, aby zabránila šíření této hrozby a chránila Newt a Hockse, kteří jsou stále v ohrožení. Avšak brzy zjistí, že nemá mnoho spojenců, neboť se nachází na planetě ovládané mocnou korporací, která má své vlastní zájmy. Ripleyová a její tým musí bojovat proti novým druhům vetřelců a dalším nebezpečím, a zároveň odhalit tajemství výzkumného centra, aby získali důkazy o nelegálních praktikách a zajistili spravedlnost. Během své mise se setkávají s různými postavami, včetně vojáků a vědců, kteří se rozhodnou pomoci Ripleyové, a také s dalšími nepřáteli, kteří se snaží zabránit odhalení pravdy. Nakonec se Ripleyová, Newt a Hockse musí postavit nejnebezpečnějšímu soupeři - mocné korporaci, která se snaží skrýt své zločiny a ochránit své zisky za každou cenu. Budou muset riskovat vše, aby odhalili pravdu a zachránili lidstvo před další hrozbou. "

Ale jo, proc ne :o)


Uber duraz na korporace a pridej Predatora


 Dobře, tak zkusím upravit nápad na další pokračování filmové série "Vetřelec / Aliens", jak jste požádal: Po třiceti letech od svého usazení k spánku se Ripleyová, Newt a Hicks probouzejí na nové planetě, která je pod kontrolou mocné korporace. Brzy zjistí, že na této planetě existuje ještě nebezpečnější nepřítel než vetřelci - Predator. Tyto nebezpečné lovce sem přilákala právě korporace, aby je využila k boji proti vetřelcům a získala tak kontrolu nad planetou. Ripleyová a její tým se musí nejprve naučit bojovat proti Predátorům, aby mohli ochránit sami sebe a zabránit jejich útokům na ostatní obyvatele planety. Avšak brzy zjistí, že korporace má jiné plány. Chtějí totiž získat vetřelčí královnu, aby ji využili jako zbraň v boji proti Predatorům a přitom si zajistili kontrolu nad planetou a jejími zdroji. Ripleyová a její tým se tedy spojí s posádkou kosmické lodi, která na planetě přistála kvůli technické závadě, aby společně zabránili korporaci v plánu na ovládnutí planety a ochránili ji před vetřelci a Predátory. Během svého putování po planetě se setkají s různými postavami, jako jsou uprchlí vězni, kteří musí bojovat o přežití v nehostinném prostředí, nebo s jediným přeživším lovce Predátorů, který se snaží zabránit šíření nebezpečných vetřelců. Nakonec Ripleyová, Newt a Hicks musí čelit největšímu nepříteli, korporaci, která chce získat vetřelčí královnu a ovládnout planetu. S pomocí ostatních postav se pokusí odhalit tajemství korporace a získat důkazy o jejích zločinech. V závěrečném souboji se musí postavit nejen korporaci, ale také armádě Predatorů, kteří se rozhodnou pomstít za zabití svých lovců. Zda se podaří zachránit planetu a zabránit hrozbě vetřelců a Predatorů, to se již dozvíte až v samotném filmu. 



Ta Ai je zatizena na korporace :D Ale chvilku smerovani a urcite by vyplivnul zajimavej namet :)
@Fingon (08.03.2023 23:01): gratuluji, Orfea jsem poslouchal už asi šestkrát celého, ale nikdy jsem ho neviděl :-)

s Toccatou těžko pomůžu, mám to příliš naposlouchané přímo z Orfea, abych mohl vytušit, odkud bys to mohl znát odjinud. Je možný, že to klidně někde používaj místo Trumpet Tune na nějakých imatrikulacích.
Dnes večer jsem si dal Monteverdiho Orfea, ale zase jsem kápnul na úplně šílenou stylizaci (připomíná mi to nějaký výtvarný styl, ale o malířství vím prd). Děsivý make-up. Ukázka nastudování: Link 

Po hudební stránce spokojenost, i když si celou dobu lamu hlavu, kde jsem ten začátek (tokátu) už jenom slyšel... Toccata

Taky tam měli lidoopa, z toho jsem nemohl;)
Jakou knihu (podobnou jako Blood, sweat and pixels od Schreiera) o vývoji videoher byste mi doporučili? Narazil jsem na knihu Masters of DOOM o DOOMovi a o vývoji GTA série - Jacked.
Jinak tedy koukam, ze krome preklepu jsem zapomnel specifikovat "co nejlegalnejsi zpusob". Byt samozrejme je jasne, ze nekde uz nelze jinak... Jinak u DVD jsem si neuvedomil, ze mam konzole, ktere jsou prehravaci. :)