Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Kunick (23.10.2021 10:29): Jo, byl to tupější starší brácha Feyda. Já jsem tak nějak počítal spíše s Feydem Rauthou a neuvědomil jsem si, že tam bude hlavnější roli hrát guvernér Arrakis. Ale bylo to vlastně logické, jemu Arrakis odebrali. A mně se to ve víru událostí a čerstvých dojmů z filmu poplantalo. Každopádně se těším, až to vyjde na Blu-ray a podívám se na to znovu.

Jinak jak tu někteří píší o těch hlubokých tématech - myslím, že to by právě film rozmělnilo na tu nudu a ti samí si na nudu stěžují. My jsme si po kině všichni právě říkali, ještě že se tam nebahnili v nějaké snaze o agitaci jakýmkoliv směrem, kterou b navíc chtěli našroubovat na problémy dnešní doby. Skvěle se tomu vyhnuli a přes to tam vtěsnali ten základ - nouze o vodu tady byla, politické pletichy tu byly, snaha křížením dokonalých genů vytvořit superimperátora.
@Ringo (23.10.2021 10:17): ono je to ještě trochu jinak. Oba dva jsou Rabban..je to příjmení po jejich matce, které začali používat když se jejich otec a Vladimir H. pohádali. Mlátička se jmenoval Glossu


@AiMLEzZz (23.10.2021 08:46): za mě hledáš v Dune něco, co do filmu ani dostat nejde. Osobně bych ubral na hudbě, která všechno doslova prohlubuje a pak by mnohem víc vynikla psychologie postav. Tam myslím je film a kniha nejpodobnější. Ale možná je to tím že nesdílí nadšení s Lynchovy verze, která na mě nepůsobí jako Duna ale jako variace na pohádku.
Taky jsem byl včera na Duně a čekal jsem katastrofu a opak byl pravdou. Perfektní film, kterému lze vyčíst máloco, už s ohledem na to, že celou knihu do filmu opravdu nacpat nejde. Takže film podá hlavní info o jednotlivých rodech, jejich motivacích, pak se vrhne na Arrakis a tam tématicky vypichuje hlavní události z knihy. Ztvárněno celé dokonale, architektonický styl paláce mi přišel, že se snad hodně inspirovali z prvního dílu hry Dune.

Nejvíce jsem se bál ztvárnění dvou osob na základě výběru herců. A to Paula a Lieta Kynese. Obavy záhy opadly, obě postavy byly udělány a zahrány hodně dobře, byť tedy museli kvůli nějakým kvótám zaměnit Lieta Kynese ze Lietu Kynesovou a musela být samozřejmě černá. Nicméně zapadlo to tam dobře, nenásilně a možná celkovému ději ve filmu sedlo, že to byla ženská.

Ostatní postavy taky ok, Jessica byla perfektní, lepší to snad být nebomlo a na čem jsme se s bandou na hospodském pokecu po filmu shodli jednoznačně, že Leto byl absolutně TOP.

Kdybych měl nějak řešit, jak byla nějaká další ta či ona postava ztvárněna, tak třeba Baron Harkonnen mohl být ještě trochu zpuchlejší a odpornější, s tím se ještě dalo pracovat, aby vynikla jeho odpornost. Feyda Rauthu mám díky hře zafixovaného jako vychrtlého hada, tady to byla taková nabušená mlátička. Ale ty dojmy, že ty postavy mohly být jiné jsou dány tím, že mám prostě zafixované obličeje těch postav ze hry Dune, která byla někdy v roce 93 tím mým prvním kontaktem s tímto universem :-)

Vizuál na jedničku, ty scenérie byly prostě boží. Soundtrack parádní, monumentální hudba, kterou jsme si doposlechli do uplynutí posledního písmenka v titulcích :-)

Kdybych měl porovnávat s Lynchovou Dunou, tak tady tahle pro mě vyhrává na plné čáře. Ale je to dost tím, že ač je Lynch génius, tak se mi jeho ztvárnění Duny moc nelíbilo, něčím mi nesedlo nehledě na obsazení nebo na to, že je Lynch svým způsobem génius. Asi to bylo tím jeho důrazem na psychologii a automaticky u mě nezafungoval jistý druh pózy, že když to udělal Lynch, musím to jít vychvalovat do nebes, i kdyby se mi to vyloženě nelíbilo a vysvětloval si to tak, že se to musí pochopit, jako každé dílo génia :-) Mnohem více jsem měl rád tu Dune sérii natočenou někdy kolem roku 2000, kde byli zastoupeni i čeští herci, a zahrnovala i druhou knihu Děti Duny, ta mi přišla věrnější.

Nová Dune bude asi nakonec to nej, Na co člověk bude moci koukat, když se bude chtít filmově ponořit do vesmíru Franka Herberta. Uvidíme, jestli to druhý díl jen potvrdí. Duně přeji navíc obrovský úspěch a obří mega výdělek, protože mým snem je, aby se namotivovaní filmaři chopili natáčení i těch dalších knih. Obzvláště čtvrtá kniha by byla chuťovka.
@AlieN (22.10.2021 03:04): Tož jsem včera taky byl na Duně a můj pocit při závěrečných titulcích byl jedno obří "meh". A pokud je "meh" opravdu obří, tak je to vlastně negativní hodnocení samo o sobě. Vlastně bych se mohl podepsat pod celý tvůj příspěvek, který jsi o ní napsal, kdybychom ho významově znegovali, protože tak plytký film jsem už nějakou dobu neviděl.

Samozřejmě není to "špatný film" ve smyslu, že by lidé, kteří se na něm podíleli, nevěděli, co dělají. Na téhle úrovni a s tímhle rozpočtem je prakticky garantovaná jistá úroveň hereckých výkonů, estetičnosti záběrů, kostýmů atp. Ale to je asi tak jediné, co na tomhle filmu můžu vyzdvihnout. Moje hlavní výtka je, že ten film je extrémně prvoplánový a povrchní. Jak říkáš, "filosofie, ekologie, náboženství i sociologické a politické teorie se tu nakousnou, ale jen minimálně". Já bych teda jen řekl, že se tu nenakousnou prakticky vůbec. Podle mě vážné míněný příběh, který nemá žádný jiný rozměr než sám sebe, tedy který se nedá bez nějaké mentální gymnastiky číst jinak než jako ten příběh sám, ve kterém není ani ta špetka filosofie, v podstatě nestojí za odvyprávení. A to platí v případě sci-fi dvojnásob. Dobré sci-fi je náhled do alternativního světa, ať už vypadá jakkoliv, který se nám snaží symbolicky předat nějakou zprávu o našem reálném světě, případně nastínit "co by bylo, kdyby...". Duna je tohoto oproštěná, což z ní dělá klasické fantasy ve sci-fi kulisách. Důraz je tu kladen na military swagger a onanistickou CGI akci v prázdných prostředích, která není ani zábavná (možná až na poslední Paulův souboj), ani zajímavá, ani inovativní, jen zabírá spoustu času. Ten film nemá oproti předloze, ba ani proti Lynchově verzi, nic navíc a nebýt jí, tak by podle mě zapadnul jako absolutně nezajímavé béčko. Villeneuveův chladný a prázdný styl pak jako by jen nechtěně podtrhoval to, že v tomhle filmu o nic nejde, a tak ani nestojí za to párat se se zajímavějším vizuálem. Třešničkou na dortu je pak klasický Zimmer, který má ve svých soundtracích postupem času čím dál méně hudby a čím dál více bombastičnosti. Jinými slovy, nová Duna je "all style, no substance".

Když jsem sledoval titulky u Lynchovy Duny, tak jsem si říkal, že bych ji někdy chtěl vidět ještě jednou, ale dodělanou. Tady jsem si říkal, že jestli největším tahákem druhého dílu má být velká bitva, tak mi to nemůže být víc jedno. Lynchova Duna mi přišla audiovizuálně mnohonásobně zajímavější, zasněnější, emocionálně členitější a i ve své zkrácenosti šla daleko více do hloubky než tenhle paskvil. Evidentně mojí největší chybou bylo, že ačkoliv jsem se snažil jít do kina bez očekávání (což stejně úplně nešlo, protože o Duně teď píše každý druhý), tak jsem asi podvědomě čekal trochu víc než jen obyčený pseudo sci-fi akční film.
Já už jsem shlédl první sérii a líbilo se mi to. Ale ne tolik abych hledal kde stáhnout druhou. Galaxy Quest byl někde jinde:)
@AlieN (22.10.2021 23:35): Zajímavé. Mám úplně opačný pocit. Je to pro mě zcela "feel good" seriál. Což je proti temnějšímu Final Space dost rozdíl. A i ten humor, jakkoliv paroduje, je milý. Však Boimler jako prototyp federační snaživky je v posledku i schopný a dobrák k tomu.

Ale tak já už ty dvě série dokoukal. Mám tak i lepší perspektivu.
@Jab (22.10.2021 23:02): Já tam ten sarkasmus právě cítím hodně - všechno co dělalo Star Trek Star Trekem bylo podle tohoto špatné a lame, jen klišé určená ke shazování. Přitom když odhlédnu od toho konkrétního parodování, tak naopak Lower Decks stylem (i humorem) dost připomíná třeba Final Space - není to "Star Trek, ale komedie" jako výborný Orville.

Ale tak Final Space mě relativně bavilo, tak se bavím i tady. Mohlo by být mnohem mnohem hůř (ehm, poslední ráda Discovery, ehm)
@Jab (22.10.2021 21:08): S druhou sérií jsem teď začal, no zatím to není úplně nuda, a postavy vypadají méně otravné.

Ale že by to byl ráj pro fanoušky Star Treku... meh :D
Je to čistá parodie na něj, v těch odkazech a narážkách na klasické ST prvky se mu jenom vysmívají, do toho universa to tak patří asi stejně jako Spaceballs patří do Star Wars. Ocení to imho spíš lidi kteří klasický Star Trek (hlavně TNG éru) moc nemusí, ale něco málo z ní viděli.
Tak jako druhá sezóna Star Trek: Lower Decks lepší jak první. Je z toho super seriál. Po DS9 imho zatím z universa to nejlepší. Snad jen to našlapování kolem vztahů ústřední čtveřice je trošku trapné. Ale nakonec jsem rád, že se z toho nestala jen další "vztahovka" jako mnoho jiných sitcomů.

Každopádně pro fandy Star Treku je to ráj. Spousta milých odkazů, originální zápletky... Tohle by měli vysílat už dětem ve škole!
@Charllize (22.10.2021 14:56): Tvl, tak to si myslím, že je docela jasné, že střílel na kameru kvůli záběru a ne z legrace. :) Za kamerou byla kameramanka a vedle ní režisér... Ale uvidíme, jestli časem zveřejní více informací.
To musel být nějaký velký šlendrián. Už mi jen přijde divne střílet, i když slepymi, někam směrem kde někdo je. Když jsem byl na vojně tak by se za to šlo do basy. Ale kdo ví jak se to stalo.
Pan Baldwin asi nebude mít teď klidně spaní, a chudák kameramanka. Jako herce ho mám celkem rad, bohužel i když se prokáže ze za nic nemůže, tak zabil člověka, to je proste bída a nic moc s tím už nenadela.
Já můžu potvrdit, že např. na cvičení manipulace se zbraní se slepými náboji se používají opravdové zbraně. Ta kombinace tedy není neobvyklá. Akorát na manipulaci se zbraní se používají slepé náboje bez zápalky a střelného prachu. Pro natáčení filmu je třeba použít slepé náboje se zápalkou a střelným prachem právě proto, aby to udělalo ránu a záblesk. Akorát tam nesmí být ten projektil, který by vyletěl ven. Úlomek se jim tam asi vloudit mohl a pak záleží, jak velký a jakého tvaru. Ono totiž běžné náboje mají špičku, aby byly průrazné, to ale znamená, že nedělají tak velké škody po průniku do těla (jsou zadokumentovány případy, kdy lidi přežili i 10+ průstřelů těla). Ten úlomek může být menší, ale když nemá hezký aerodynamický tvar, tak může působit podobně jako náboje s dutou špičkou. Ty jsou právě určeny k tomu, aby co nejvíc pocuchaly vnitřnosti v těle a tím se v těle zastavily, přenesly do něj kinetickou energii. Cílem je, aby měly zastavovací účinek a běžně mimo obranné složky a policii jsou zakázané.

Předpokládám, že u Baldwina to byl jeden výstřel, kterým právě trefil dvě osoby a je docela smolík, že ten jeden úlomek padl tak dobře, že způsobil smrt. Mohlo to prorvat tepnu, nebo trefit srdce, mozek... Asi nějak tak bych si to představoval.
@Garret (22.10.2021 13:17): Vzhledem k tomu, že jde o western, předpokladám, že rekvizita by nebyla dost autentická nebo drahá a tak použily skutečnou zbraň, asi. Každopádně jak úlomek může někoho zabít, nechápu. To musel stát přímo před kamerou, ne? To bych spíše více věřil tomu, že nějakej mamlas zamíchal mezi slepé ostrou.
já měl za to, že props nejsou určeny pro střelbu ostrými.

tzn. někdo s tím např. chodí na střelnici, pak tu zbraň nabijí slepými a s tím hrají ve filmu? možná jsem paranoidní a taky tomu vůbec nerozumím, ale tohle mi přijde naprosto crazy. zvlášť, když už se v minulosti podobný případ stal a Holywood si nenastavil protiopatření.
Já byl vyřízenej už v roce 1993, dodnes to nechápu.

Čest památce Brandona Leeho a Halyny Hutchins.
@Jab (22.10.2021 13:06): Takže to samý, co zabilo Leeho?

Hollowed-out cartridges are often used to film close-ups of a gun being loaded; the “dummy” cartridges are then supposed to be removed and replaced with blanks before being fired. The police investigation into Lee’s death concluded that a tip of one of the cartridge’s bullets broke off from the cartridge and lodged in the gun, then fired at Lee along with the blank. 
Je to delší, ale Duna si to zaslouží. Líp to v takhle omezeném rozsahu natočit asi opravdu nešlo.

Díky bohu za rozdělení na dva filmy, jeden celovečerák je i na půlku Herbertovy knihy nakonec málo a je vidět že se muselo dost ubrat, na propracování postav do hloubky, a hlavně na přesahu. Filosofie, ekologie, náboženství i sociologické a politické teorie se tu nakousnou, ale jen minimálně. Chybí mi tu i některá místa která by oživila prostředí Duny, běžná Arrakénská ulice s poznáváním místních civilistů, nebo k poušti okolo kontrast s opulentní zahradou v paláci. Důraz na vzácnost vody a na sílu náboženství, připodobnění ke starým Arabským kulturám, tu mohl být ještě o dost větší.
Čekal jsem to, osekávat se muselo ve prospěch toho nejdůležitějšího, ale stejně mě to mrzí.

Toliko k hnidopišství milovníka předlohy.
Ono na tom na druhou stranu moc nezáleží, protože film je to fantastický.

Orgasticky nádherné epické výjevy, nezbytně potřebující hodně velké plátno, a přitom se ve své rozmáchlosti nijak neutápí, soustředění na hlavní postavy a jejich příběh je precizní. Dokonale vystihuje jejich vnitřní osamělost, pocit neustálého ohrožení a temných vyhlídek na budoucnost, Villeneuovský chlad sem sedí perfektně. Zasazení mnoha dialogů do monstrózních a do detailu propracovaných interiérů to vše jenom podtrhne, set design je tu naprostá dokonalost - Lynch mohl těžit z podpory Gigera, ale tato Duna za ním nijak nezaostává (i přesto že zdaleka ne vše je takové jak jsem si to z knihy představoval).

Opravdu citelně chybí jediné: druhá půlka.
Dokončení příběhu boje s Harkonenny v knize a pak dotažení do konce všeho co je tu jen naznačováno ve vizích - dokončení proměny Paula z idealistického nastupujícího vůdce na zlomeného proroka který vede genocidu miliard. Bez toho všeho chápu že příběh na některé lidi tak úplně nefunguje (ale nepochopím jak se někdo u takového sci-fi porna dokáže nudit).

Duna nepozvedá vynikající předlohu na ještě vyšší úroveň jako to udělal Jacksonův Pán Prstenů, ale minimálně ji velice dobře vystihuje.
Což u tak geniální knihy je všechno co mi ke štěstí stačí.
@AiMLEzZz (21.10.2021 14:13): Siberiada byla super. Napoleon vu par Abel Gance taky. Na Novocentu byla super postelová scéna Gérarda Depardieu a Roberta de Niro (mezi nimi pak ještě Dominique Sanda), ale jinak nic moc.
@Drolin (21.10.2021 13:26): Pfff, práce a přítelkyně počkají. Těch devět a půl hodinek si klidně čas udělám :).

Ne, ale teď beze srandy, já jsem rád, že takovéhle odvážné věci vznikají. Nejsem s to je asi sledovat pravidelně, ale je fajn, když se někdo snaží atakovat hranice kinematografie. Na druhou stranu, třeba z toho Tichého Donu si toho už moc nepamatuju :). I přes svou délku to byla taková průměrná filmařina. Přemýšlím, jestli jste tu někdo měli to štěstí shlédnout nějaký takový megalomanský počin, který byl reálně dobrý?
@AiMLEzZz (21.10.2021 11:08): To máš tedy program na dlouhé zimní večery :).

A snad tedy nemáš práci a přítelkyni! No ale pokud se zrovna nechystáš číst tyto bichle, tak je podobně opulentní, ovšem bez snáze dostupné knižní předlohy (Junpei Gomikawa), Lidský úděl.
@Dan9K (21.10.2021 00:51): nejsem hudební odborník, ale myslím že H34dik to vystihl. Za mě to bylo chvílemi až moc.

@Jab (21.10.2021 10:03): To nevím jestli se teď, z pietních důvodů, hodí. 

@90210 (21.10.2021 08:49): S Letem bych nesouhlasil. V tehle verzi mi přišel skvěle zahraný. Civilní a přitom uvěřitelně aristokratický. Na minimálním prostoru komplexně vykreslení charakter. Duncan..tady bych nadšení nesdílel- díky nutným střihům oproti knize je to prostě nudná, akční postava. Má cool potenciál, ale na rozdíl od knihy, zde je zbytečná. Pokud nebudeme uvažovat o zfilmování dalších knih.
@90210 (21.10.2021 09:35): Souhlasím skoro do písmene s hodnocebním Lynchovy Duny! Tím víc se tedy těším na tu novou Dunu, když se Ti to i celkem líbilo. Taky jsem četl kromě těch 6 základních knih i ty prequely a spinoffy a ač to je skutečně spíš brak, nějak mi nevadilo je přečíst. Tak uvidíme, nechám se překvapit :)
@90210 (21.10.2021 10:09): Proč ne české filmy? Jako z většiny moderních "komedií" bych asi taky nebyl nadšený, ale kdyby tam pustili třeba Slavnosti sněženek nebo Hoří má panenko, tak by mi to přišlo teda nesrovnatelně lepší než ty marvelovky. Marvelovky jsou takové ty by-the-numbers akčňáky, které jsou extrémně průměrně, což to pro mě osobně posouvá spíš do podprůměru. Každopádně myslel jsem tuhle klasickou sovětskou šestihodinovou verzi Tichého Donu :).

https://www.csfd.cz/film/136493-tichy-don-i/
https://www.csfd.cz/film/211669-tichy-don-ii/
https://www.csfd.cz/film/215149-tichy-don-iii/
@AiMLEzZz (21.10.2021 09:57): Ja uz asi 10 let rad pravidelne chodim na blind na CSFD projekce, klidne i na uplnou picovinu typu Cats (coz nakonec nebylo spatny) nebo komixove sracky od Marvela, clovek pak aspon vic oceni opravdovou pecku, at uz novou, nebo starsi film. Jediny na co zasadne nechodim uz asi 20 let jsou cesky filmy, Tichyho Dona bych zrovna urcite dal, pokud je to tento film, super namet z historicke ery, ktera me dlouhodobe hodne zajima:

https://www.csfd.cz/film/268217-tichy-don/prehled/
@90210 (21.10.2021 09:35): Jo jo, jít do filmů co nejvíc naslepo a nechat se prostě oslovit filmem se mi taky osvědčilo. Problém nastává jen v tom, jak si další filmy vybírat, aniž by je člověk před shledénutím moc řešil :). A pak jsou samozřejmě vyloženě věci, do kterých bych úplně naslepo určitě jít nechtěl. Třeba takový Tichý don :).