Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

jsou to hodně dojemné filmy - byl jsem u nás v kině (kino aero, viz také aerovod.cz) na premiéře Mirai - před tím ještě pouštěli ten film: Chlapec a Zvíře (Kluk ve světě příšer) - vlčí děti trailer: odkaz
@Tulareanus (27.06.2021 12:21): Určitě kouknu časem na všechno, co rudax vypsal. Já mám často problém se dokopat k anime filmům, které mají fantasy/scifi v žánru. Mám raději civilnější slice of life, ač některé z nich k tomu mají určitě blízko.
@RXQ79rudax (26.06.2021 00:01): Shinkaiovy filmy jsou super, zbytek ze zmíněných jsem neviděl, ale mám v plánu. Díky za připomenutí. Na Wolf Children se chystám už pěkných pár let a vždycky zapnu něco jiného... :D
@Fritol (25.06.2021 22:00): díky za tip - koupeno na Blu-Ray.

naposledy jsem viděl - co se anime týče: The Place Promised in our early days, Voices of a distant star, Your name, The Garden of Words, The girl who leapt through time, Summer Wars, Wolf Children, The Boy and the Beast, Mirai.

Teď si pustím Tajný život mazlíčků ve 3D.
@AlieN (23.06.2021 23:08): Relevancí jsem nemyslela "historie se opakuje, look out" ale spíš to, že třeba politické vztahy mezi jednotlivými zeměmi mají kořeny v historii a hlavně té druhé světové. Rozdělení Evropy na Východní a Západní blok je sice historie, ale pravdou je, že ekonomika v zemích, které byly ve východním bloku je "pozadu" za tím západním, už jen proč je nabízené zboží (které by mělo být stejného složení) lepší v Německu než třeba v Polsku, to jde zjistit na jakékoliv etiketě, když jazyky ve složení zboží koupeného v ČR jsou většinou čeština, slovenština, maďarština, rumunština, polština apod.

Mezi "obyčejné lidi" se světová válka pořád odráží třeba v pohraničí (ex sudety) a těžká antipatie k celému německému národu. Nedůvěra k Rusku apod. A třeba nejvíc relevantní je také rozdělení Korejské republiky, protože v tom má taky prsty Rusko a USA, kteří si Koreu ochotně rozdělili a teď asi jeden z nejvíc diktaturních komunistických režimů je právě KLDR zatímco Jižní Korea ekonomicky (a hlavně demokraticky) vzkvétá.

Segregace je ale relevantní ku dnešku víc očividně, třeba v tom že černošské školy i po segregaci zůstaly převážně černošské a protože byly v chudších čtvrtích, mají menší financování a tím ty školy zůstávají stále daleko za standardem. Chudí zůstávají chudými. Stejně tak historicky státy USA, Black Belt, který se táhne na jihu a má kořeny v tom kde byly plantáže a koncentrace černochů, je stále viditelný při volbách kde právě tenhle Black Belt je modrý zatímco okolí volí červeně. V konverzaci o filmech je tohle ale stále trochu mimo, to s tebou souhlasím. V kontextu v jaké si tu Rosu Parks zmínil, to chápu, ale jen generalizace na to, že současná podoba společnosti (obzvlášť v USA) není ovlivněná segregací, opravdu není faktem.

Toto už je ale silně mimo mísu, a nechci to tahat do kultury, jen jsem chtěla zareagovat na otázku.
@Charllize (24.06.2021 00:04): Nojo, nerudnost s věkem přibejvá... :) Ale jo, tohle se mi taky stavá, když jdu na velký nákup a zrovna chytnu davy lidí, tak jsem taky dost rozčílenej. Jak to souvisí s kulturou, netuším!
Stává se i vám, že skoro pokaždé, když jdete do obchodu nebo baru, tak tam hrají Blinding Lights?
@Tulareanus (23.06.2021 22:57): Nevím jestli chápeš o čem mluvím - ty říkáš že whitewhashing nikomu nevadil, já ti dal příklad kde vadil. Tak buď se budeme bavit o tom co tedy lidem vadí teď, a nebo o tom co jim vadilo v nějaké minulosti - ale s tím že ta minulost je opravdu jen minulostí.

Historický kontext je určitě důležitý v uvědomění si že některé nápady jsou vážně pitomé a neměli by jsme v jejich praktikování pokračovat - ale to je taky asi tak všechno co by ta historie měla znamenat.

@Schu (23.06.2021 23:02): To samé - relevantní je v čem? Že Francouzi by měli posilovat Maginotovu linii?
<span class="reply">Ale fakt sme to už zatiahli do politiky, čo je čiastočne aj moja vina, tak by sme mali uzavrieť a primárne sledovať to, čo nás baví a nielen kvôli farbám...

@Schu (23.06.2021 23:02):  Tak, tak.
AlieN (23.06.2021 22:55): Segragace v USA byla zrušená v roce 1954... to je jako tvrdit, že druhá světová válka už teď není pro Evropskou politiku (a Evropu jako takovou) relevantní...
@AlieN (23.06.2021 22:55): Lenže ten problém stále pretrváva. A náhodou tvoj príklad je stále relevantný. Ak chceme pochopiť stav spoločnosti v niečom. Nemôžeme začať teraz od nuly, ale potrebujeme historický kontext.
Já černochy miluju, ve filmech jsou skvěle fotogeničtí. Na druhou stranu by měla být primární vždy kvalita. Třeba moc kvalitních operních zpěváků, co by mohli zpívat Othella není. A potom jsou dokonce tlaky aby herci nedělali líčení (tedy aby třeba běloši nepoužívali černo barvu když hrají černochy nebo si nešikmili oči). To mi taky přijde hodně mimo. Podle mě by měla být nějaká rozumná snaha o autenticitu, ale chápu že ten balanc máme každý jinde. Rozhodně bych nerad aby masové vrahy museli hrát jenom masoví vrahové :D
Já bych rád věděl jaká je podle vás přesná definice rasizmu, protože ta se pořád mění a dnes to je spíš jen novodobé kacířství.
Whitewashing? Už si fakt připadám jako na twitteru nebo Resetera.

A děkuji za smazání příspěvku, je vidět, že kdo tu je ten tolerantní. Teď je srazu politické kázání v pořádku. Nechcete už tohohle nechat? Očividně to nikam nevede.
@AlieN (23.06.2021 21:53): To je pravda. Ja som však myslel na obdobie pred tým, než sa začalo na takéto veci upozorňovať. Film tu máme od začiatku 20. storočia a toto sa začalo riešiť ani nie 10 rokov dozadu.

@Hitsuran (23.06.2021 22:05): Kontextuálne je tam rozdiel veľký. Vygoogli si koľko je na svete aziatov, černochov, ľudí pleti "arabského typu" a kaukazských belochov. V zmiešanej spoločnosti sa dlhodobo pretláčali do úloh prevažne tí bieli bez ohľadu na relevanciu. Keď mali konečne možnosť do úlohy majorky Kusanagi obsadiť aziatku, tak to neurobili, tak ako to neurobili xkrát predtým, keď sa vyhovárali na "predlohu, históriu, ako to tam nepasuje", tak ako sa to deje dnes v tejto diskusii. Zrazu sa ukázal ten dvojitý meter, kde si to belosi obhajujú, ale v momente ako to nie je ich téma, tak zrazu tie isté pravidlá neplatia. Hovorí sa tomu whitewashing. Nehovoriac, že to scenáristické "oddôvodnenie" prečo je beloškou rodenou v Japonsku vlastne len okato utvrdilo, že sa jedná o absurdný whitewashing. Bez ohľadu na výkon Scarlett Johansson v danej úlohe.
@Tulareanus (23.06.2021 21:45): Já nevím jak ostatní ale mě osobně by u filmu vadilo pokud by černou postavu hrála bílá postava .
Stejně jako mi vadí černej Král Haakon tak mi vadí bílá Scarlet Johanson v roli Motoko Kusanagi, protože ani jedno nedává smysl .
Pokud přistoupim na to, že to je rasismus tak myslím, že na týhle formě není nic špatnýho. :)
K divadlu nemohu nic říct páč k němu mám lehkou averzi.

@AlieN (23.06.2021 21:53): Jedinej rozdíl je ten, že lidi co kritizujou černýho Alberta Weskera sou považovaný za rasisty a lidi co kritizujou bílou Kusanagi sou považovaný za hrdiny. Takže já sem rasistickej inkluzivní hrdina . :D
@Hitsuran (23.06.2021 21:38): To čo píšeš, je v podstate už vyhrotený rasizmus. Veľa ľudí si myslí, že nemajú v sebe rasismus ak si na seba neoblečú KKK mundúr a nejdú fyzicky napádať ľudí inej pleti. Pravda je však taká, že aj podvedomá averzia v menších veciach je stále rasistická, pretože nevychádza z osobnosti a čŕt konkrétneho jedinca. Belošský miscast postáv, ktoré historicky či predlohovo neboli belochmi nikomu nevadili. Na druhej strane v divadle dlhodobo hrávali muži ženy a takisto v divadle sú ľudia viac ochotní vnímať herecký výkon a menej farbu alebo pohlavie herca. A pritom film je tiež divadlo, hra, je to "len ako", nie je to dokumentárny film.
@Tulareanus (23.06.2021 21:23): Já nevím ale pro mě je rasistickej důvod pouze to pokud tam někdo nechce černochy protože jima pohrdá a nešnáší je kvuli barvě pleti, respektive vycházim z definice rasismu. :)
Rasista podle mě vůbec neřeší kontext a ty malý detaily který nedávaj smysl.

@Naginata (23.06.2021 21:35): Joo o tom už sem slyšel a koukal sem, že to spousta lidí chválí.
Možná, že by to byl dobrej důvod proč oprášit amazon prime.
@Gordon (23.06.2021 21:20): Jojo, sem teprv na začátku druhý serie tak snad mě to netrkne a budu serial dal blahoskloně sledovat s mojima mizernýma znalostma, :D pac mam blbej pocit, že by mě to asi dost štvalo.
I když mě na tom serialu nejvíc bere mytologie a atmosféra.
@Hitsuran (23.06.2021 21:21): Nevím, Vikingové mi v pozdějších řadách připadali jako tak debilní seriál, že jsem je dávno přestal sledovat - jaké tam jsou nastavený pravidla pro ženské? Já mám pocit že silných hrdinek tam bylo od začátku dost, později mám dojem je i jedna vedla (Ragnarova holka nebo ségra myslím?)
@AlieN (23.06.2021 21:01): Podle mě to není vyloženě barva kůže ale detaily s tim spojený.
U vikingů to je fakt, že Norskýho krále s chlapskym norskym jmenem v chladný skandinavii hraje černá ženská podle mě to je těžkej "disconnect" od serialem nastavenýma pravidlama.
Pokud by tam vecpali černocha s africkym jménem s pozadím příběhu kterej by dával aspon trochu smysl tak by s tim zas tolik lidí problém nemělo.
Btw ten Ježíš je pro každou kulturu tak ikonická postava, že si ho všechny přizpůsobují - jak přibývá křesťanů v Africe, tak přibývá i černých Ježíšů. Netuším proč se to děje když třeba Budhu si nikdo nepřizpůsobuje, holt křesťané jsou asi trochu větší kokoti než Budhisté.
@Dan9K (23.06.2021 20:02): Podle mě to je jenom o tom, že většinu těch věcí který popisuješ většina lidí ani neví kdežto trans černoška která hraje ve filmu generála Sun Tzu je prostě taková blbost, že je to jako pěst na oko každýmu .
Pak to může bejt o tom, že nad některýma věcma je člověk je schopnej přimhouřit oči a nad některejma jako např. nosorožec co střílí z řitního otvoru duhový lasery ne, záleží jak moc je to prostě do očí bijící.
@Dan9K (23.06.2021 20:02): Ono je to celkem pochopitelné - vizuální vjem je vždycky nejsilnější. Barva kůže je dost zásadní estetický prvek, kterého si každý všimne mnohem rychleji než nesedící hudby nebo oblečení (o kterém většina lidí stejně nemá ani potuchy). Neznamená to že všichni kteří se nad tím pozastaví jsou rasisti, ale že je to tak očividné že je to vytrhne z vnímání toho fikčního světa, což se jim u hudby moc nestává a u oblečení taky ne (pokud zrovna stovka otrhaných peasantů neskanduje We Will Rock You, a nebo nemají oblečené jeansy) - a to vytrhnutí vnímají dost negativně.

No a pak je tu ještě skupina těch kteří rasisti jsou, a ti ten problém zveličují kde můžou. Ale tenhle problém se doufám vyřeší časem sám, oni prostě vychcípají a mladší generace si zvyknou na to že vedle nich žijí i lidé s krapet jiným pigmentem.
No Rain Man taky není moc realistický film, ale ten se mi celkem líbil, protože i když tam nebyl herec s autizmem tak Dustin Hoffman pracoval s postiženími lidi a jejich rodinami více než rok a inspiroval ho skutečný člověk Kim Peek. Ten film je taky více než 30 let starý, kdy o tom nebylo dostupných tolik informací.

Naproti tomu Sia chtěla udělat moderní verzi Forresta Gumpa a Rain Mana ale naprosto selhala, protože vůbec neudělala kolem povahy výzkum, i když měla k dispozici dost organizací a materiálu.
Ve filmu absolutně chybí jakýkoli konflikt a vůbec nezobrazuje komplikace, kterým tihle lidé čelí a místo toho tam dala epilepsii vyvolávající videoklipy. Nejhorší jsou ale dvě scény, kde přítel Kate Hudson spoutá dítě k zemi nebezpečným způsobem, který by se vůbec reálně neměl dělat.

O tihle lidech před 5 lety taky vznikl The Accountant s Benem Affleckem, co byla dobrá pakárna, ale na tom jsem se aspoň trochu pobavil.
@Paul (23.06.2021 17:10): Jasně, tak ale já myslím, že si rozumíme. ;c) Vávra sice vypráví fiktivní příběh, ovšem reálie té doby se snaží podat, pokud možno, maximálně věrně. Kdyby v té hře ovšem přistávali mimozemšťani a koně létali vzduchem (né, teď nemám na mysli bugy... :c)) ), bude už úplně jedno, že se v Ratajích budou prohánět šikmoocí černoši.

@Dan9K (23.06.2021 20:02): Tak já myslím, že ani tak nejde o „vadí - nevadí”, spíše tyto věci netrknou každého. Obrazy, melodie a podobné věci si prostě mnoho lidí nedokáže do správné doby zařadit, nebo je to jednoduše tak nebije do očí. Ovšem třeba černoch v roli Komenského už by nejspíš docela dost lidí překvapil. I když, v dnešní době, co já vím... :c)
@Dan9K (23.06.2021 20:02): Asi treba vytvoriť nejaký extrémny precedens, ináč sa zahrabeme v sračkáck - akože Ježíša Krista bude hrať Japonka a Muhammada bude hrať Modroooká Blondína.

Až vtedy to bude spravodlivé.
@samorost (23.06.2021 16:49): jako já s tím v podstatě souhlasím. Ale je mi divné (jakože vlastně není), že milion věcí nikdy nevadily, ale tohle strašně všem vadí. Jakože jsem neviděl hrozný hejty, proč v tomhle a tomhle filmu hraje úplně historicky nepříhodná hudba (ať už diegetická nebo nediegetická), že jsou tam obrazy, které v té době ještě nebyly namalované atp. Lidi jsou prostě lajdáci, tvůrci na to serou, divákům je to jedno. Ale jakmile jde o rasu, tak se můžou všichni posrat :-)

@Gordon (23.06.2021 19:30): rád o sobě říkám, že jsem autista, ale někdy se bojím, že to není pravda.
@Gordon (23.06.2021 19:30): To, že robíš zo seba vola a apriori urážaš psychické poruchy alebo stavy ťa neospravedlňuje ani zjednodušovaním. Mal by si sa už naučiť nevyjadrovať sa ku všetkému, o to viac, keď o väčšine tém nevieš ani absolútne minimum.