Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Jsem rozecet tu hru HPaPK a ac se to cte dost blbe, tak by to asi byl lepsi film, jak ty zvirata... 2-3 dily by z toho sly udelat :D Jak jsem HP uspesne ignoroval az nekdy do roku 2009, tak ted je to asi moje nejoblibenejsi filmova serie. Hlavne prvni tri dily. Jen se mi teda nechce cist ty knizky, kdyz jsem videl filmy.
Nejlepší Coenovka posledních let je Bad Times at the El Royale. Akorát ji nenatočili Coeni.
@Gordon (15.04.2020 17:42): Byl to fajn film, ale dost utahaný s mnoho zbytečnýma scénama, lepší než Hateful Eight. Možná se mi to více bude líbit když si to zhlédnu znovu.
Kill Bill je ale i tak jeho nejlepší věc , teď jsem to znovu viděl a pořád jsem se nenudil ani minutu.

A nejlepší film inspirovaný Dunou je pořád Naušika z Větrného údolí :)
Od Coenů mám nejradši asi Tahle země není pro starý. Jedna z mála adaptací, která je snad lepší než originál.
Coeny mám rád, tak mě nějak mě baví každej jejich film nezávisle na tématu a možná mě paradoxně baví nejvíc ty, nad kterými se ohrnuje nos, třeba Ave Caesar. Jarmusche se mi líbilo taky pár filmů, pamatuju si jak nějak v rámci Horizon Go je sekce poslední šance(filmy co vyřazuji za týden z databáze) a tam bylo najednou asi deset Jarmuschových film, jsem musel slédnout všechny asi ve třech večerech a tak byl očistec (v tom dobrým i špatným slova smyslu), nejvíc se mi podle hodnocení líbil Podivnější než ráj, tomu jsem dal fakt maximum ale i tak mi trochu děj splývá s těma dalšíma filmama.. Ještě víc mi sedne Kaurismäki.

Ayn Randová je dobrý tip na karanténu, taky jsem si říkal, že jsem to nikdy nečetl a mohl bych to teda dohnat. Asi začnu Fountainhead, to je přeci jen kratší knížka. Ta základní myšlenka, že by měli lidé jednat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí spíš než pod nátlakem společnosti mi je sympatická. Vím, že spoustu lidí se ofrnuje nad Nietzschem že je pro naštvaný puberťáky a přitom má skvělý myšlenky...i když je pravda, že jsem ho četl taky jako naštvaný puberťák:)) A co se týče literárních kvalit a černobílosti nemám obavy, miluju třeba Mayovky a Foglarovky...

Jinak dneska si pustím Patrání po Spockovi. Doufám že ho vypátraj.
@Samariel (16.04.2020 18:17): Mě osobně sí libila Lynchova verze i ta čtyřdílná adaptace. Prostě jsem rád, že to někdo natočil :-) Mezi námi, tohle převést na plátno není žádná sranda, hlavně když ty knihy někdo četl v rozpuku mládí a udělal si nějakou představu díky bujaré fantazii :-)

Edit 21.16: Teď jsem někd četl, že Dr. Lieta K. má hrát černoška, no to mě teda namíchlo.
Fláky od nezávislých režisérov mám radšej, napríklad True Grit od bratov Coenovcov alebo Dead Man od Jarmuscha.
@S4TW (16.04.2020 08:03): Zase se ale ty klasiky nestávají klasikami jen tak pro nic za nic :) Jinak za mně je určitě nejlepší Hodný, zlý a ošklivý, snad i můj nejoblíbenější film vůbec.
@strejdafido (15.04.2020 21:06): nejhorsi lakadlo: “tohle je klasika”... nebo jeste “tohle se ti musi libit”...:)

Jinak jsem taky myslel, ze na westerny moc nejsem, ale co jsem si poustel prave ty klasiky, tak mi vsechny prisly vyborny... jinak u me vede Sedm statecnych, ale to asi proto, ze uz je mam rad od detskych let
Tak sem viděl Tenkrát v Holywoodu, pěknej trip film. Konec potěšil, je to o ničem, ale to nevadí.

Ale sakra, ten tarantínuv foot fetiš je očividný.

Moc sem nepobral ten povyk nad tím že cliff zmlátil Leeho, když jim jen flákl o auto. :)
@90210 (15.04.2020 10:46): Hlavně aby to vydělalo a druhý díl vůbec vznikl. Jestli Denis Villeneuve natočí z nezfilmovatelné knížky finanční úspěch, tak to bude majstrštyk, a asi to poslední co mu chybí na vstup do naprosté špičky Hollywoodu.
Doháním resty a čtu povídky z časopisu XB-1:

JAMES PATRICK KELLY - S MUŻI JE KŘÍŽ:

Zajímavá povídka o světu, kde nejsou muži, ale jen ženy-chlapny. Povídka je navíc krásně ilustrována dvěmi obrázky.
@Tulareanus (14.04.2020 20:18): Treba me prijemne prekvapi. Lepsi nez ten postarsi chlapik s kouty z TV adaptace bude asi urcite.

@AlieN (14.04.2020 23:16): Me tedy casting nijak zvlast nenadchl, uvidime. Novej Blade Runner byl vybornej, takze ocekavani jsou vysoka.

Otresnej je treba muj knizni oblibenec Duncan Idaho, ale ten byl upozadenej a necekane slabe obsazenej uz v Lynchove filmu.
@90210 (14.04.2020 20:18): Jediná jeho vada je že je moc starý, Paulovi bylo 15 - ale pořád je mladší než Kyle v Lynchovi, typově tam sedí víc, a obecně je to nejlepší herec své generace. Casting má tahle Duna prakticky dokonalý (aspoň na papíře).

@mazar1234 (14.04.2020 20:44): Ten původní Mick Jagger by byl ještě lepší.
@Jab (14.04.2020 20:57): Aj to je asi málo, tá verzia Duny z 2000 v HBO či akej produkcii mala myslím 4x 1 hodina a oproti knihe to bol aj tak výcuc byť podstatne plnší ako Lynchovo (Laurentiis to dojebaaaaal) dielo.
@Tulareanus (14.04.2020 20:21): WTF Duna bez Feyda?
To mi hlava nejako neberie, či to nebude tým, že Sting je už starý a nikto v histórii sa do tej role nehodí tak ako mladý Sting.... niečo ako keby mal Švejka hrať niekto iný ako mladý Hrušinský, to je už dopredu odsúdené na záhubu :-D
@Shoggot (14.04.2020 14:40): Tak já jsem o ní v pubertě ani moc neslyšel, asi protože jsem na politiku nikdy nebyl a přestalo mě bavit poslouchat rodiče o tom jak moc jim starý režim chybí.

@hanak_v_exilu (14.04.2020 14:36): Nemohl bych to říct lépe. Měl pár dobrých myšlenek a věděl identifikovat problém, ale jako většina nevěděl přijít s dobrým řešením. Nietzche měl podobně rozporuplnou filozofii.
Mimochodem, zajímalo by mě proč levicoví libertariáni téměř vůbec neexistují.
@hanak_v_exilu (14.04.2020 14:36): Obdobím randovství jsem si také prožil v pubertě. A to asi mnohem víc lidí, co tak poslouchám různé zkušenosti a debaty. Její knihy jsem taky četl právě v době, kdy snad vyšel Bioshock.

A ano, to s tím sociologem je přesné.
@Richmond (14.04.2020 13:50): Mně Marx přišel jako brilantní sociolog. Viděl hluboko do podstaty své doby. Správně pojmenoval problémy světa i jejich příčiny. Pak vydedukoval co z nich nevyhnutelně vzejde, aniž by to čímkoliv podložil, nebo alespoň vysvětlil jak k těm závěrům došel. A taky se to nikdy nikde nestalo. Jako ekonom žalostně selhal.

@Naginata (14.04.2020 14:24): Ayn Rand je zbožňovaná hlavně v Americe. U nás ji snad neberou vážně ani kovaní konzervativci. Když jsem četl Atlasovu vzpouru, tak jsem s ní v hodně věcech souhlasil. Ale kvůli jejímu stylu psaní a té umanuté, tupé černobílosti, jsem se sám rád zařadil do názorové opozice. Počítám, že dost lidí to bude mít podobně.
@Naginata (14.04.2020 14:24): Jeho myšlenky byly taky velmi konstruktivní. Proto ho narozdíl od Randové bere vážně mnohem více lidí. Také měly hlavu a patu, a i když s ideologií nebo filosofií marxismu je možné nesouhlasit, jeho poznatky a přínos myšlení je nezpochybnitelný. A jeho myšlenky měly stejně destruktivní charakter, jako měly objevy Ernest Rutherforda destruktivní vliv na městskou zástavbu Hirošimy a Nagasaki.
@Naginata (14.04.2020 14:24): Netvrdil by som, že jeho myšlienky boli deštruktívnejšie. Vždy je to o tom, kto sa toho konkrétne chytí a v akej dobe. Je pravda, že miestami bol radikálny v tom, že tvrdil, že ak sa niečo nedá podobrom, tak to treba silou, ale v jeho prípade mi to príde ako "big words from a guy who likes comfort and cigars". :D
@Richmond (14.04.2020 13:50): Ano. Já to právě myslím tak, že obecně ja Marx komplexitou a kvalitou své práce uplně někde jinde než Randová a Kapitál je daleko více ekonomická literatura než jeho filosofická Kritika Hegela.
@Shoggot (14.04.2020 13:40): Já četl (spíš studoval) od Marxe Kapitál (vlastně jsem musel ke zkouškám) a to mi zrovna přijde jako dost povedná práce na svou dobu. I když to je vlastně spíš ekonomická litertura než filozofie.