Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Kunick (20.04.2020 18:20): Teď jsi mě docela zaskočil s osudem sestry Gurneyho Hallecka. Nějak si nemůžu vzpomenout, o co tam šlo, ale mám takový dojem, že ji zamordoval nějaký Harkonnenn. Je to tak nebo se pletu?
Aspoň se jednou provždy potvrdí, že Villeneuve je odsouzen na Lynche hledět pouze zpovzdálí. A to začíná v hodně nevýhodné pozici, soudě podle dostupných fotek a castingu. Oscara Isaaca by měli filmaři nechat odpočívat v pokoji.
@Shoggot (20.04.2020 20:15): To klidně může. V tom případě bych se na ni pochopitelně nepodíval, stejně jako jsem neviděl nudnou a unylou seriálovou verzi. Jestli bude Villeneuve dál prznit i svou adaptaci, tak ji třeba taky neuvidím.
Upřímně bych všem zapřísáhlým dogmatickým fanouškům Duny (což je zhruba stejné jako trvat na doslovném znění textů kapely Turbo) aby existovala adaptace, kde Paula Atreida ztělesní Billy Herrington a všechny ostatní postavy jednoduše zprzní.
@BUMTARATA (20.04.2020 18:09): Pokud s tím držitel práv souhlasí, tak samozřejmě zasahovat může. Nicméně mé právo je na předlože lpět. A to jak jsem to zdůvodnil naznačuje, že to vliv na děj mít musí. Ono logicky by daleko vhodnější kandidát na takovou změnu byl Gurney Halleck. Jen by se spojil jeho osud s osudem jeho sestry.
@BUMTARATA (20.04.2020 17:43): Tak docela to pozměnuje tu rovnováhu světa. Pokud si vezmeš jaký ja přístup Barona Vladimira k ženám je nepravěpodobné, že by imperátor, ve chvíli kdy s Harkonneny spolupracuje, jmenoval Soudcem změny někoho, kdo by barona vyloženě vytáčel.
Obecně pak nesouhlasím s jeho viděním Kynese jako někoho kdo balancuje. Tedy minimálně když si vybavím jeho vystoupení na slavnostní večeři, kde je myslím Lady Jessikou popisován jako bavící se na agresivitě druhých.
@hanak_v_exilu (20.04.2020 16:40): Já jen vidím, že úplně vaříš z vody. Odkazuješ na Írán a dostaneš odkaz, že tam černoši žijí po staletí. Pokud se chceš dále dohadovat, tak se vyjadřuj souvisle.

Pokud už si ten Írán odložil, tak mi napiš, proč ten či onen fremen nemůže být černoch, jak níže píšeš. Jak přesně to je proti mytologii světa a proč je tohle případně takový nepředstavitelný zásah, který ti narušuje logiku universa.
@Jab (20.04.2020 16:29): Vždyť to je úplně jedno. Je tam i Arabská menšina a Teherán je jazykově turkické město. Ale obyčejný Iránec prostě černoch není. Tahle argumentace typu "Jestli není 100% vyvráceno, že tam v té době nějací černoši nežili, tak v té hře ze středověkých Čech být černoši musí, jinak jste rasisti." je od základu na hlavu. Zvlášť když nedává smysl, aby Fremeni černoši byli, protože mají svou mytologii, která to vylučuje. To je stejné jako nemůže být černoch Harkonnen kvůli zrzavým vlasům, nebo Atreidové kvůli předkům na které se odkazují. Upřímně by mě sralo mnohem míň, respektive vůbec, kdyby byl černoch Padišáh Imperátor Saddam IV, protože jeho rod žádnou mytologii co by to vylučovala nemá. Nebo alespoň o ničem takovém nevím.
@BUMTARATA (20.04.2020 16:33): A psal jsem něco o černošce? Možná v první v úvodním přispěvku s tím, že už to beru jako trend. Celou dobu diskutuju o (dle moho naprosto zbytečné) změně pohlaví. Nebo to chceš tlačit do té škatulky latnetního rasismu? Neblbni...
@Jab (20.04.2020 16:21): Nejsou to jeho slova a jedná se jen o další (asi nadbytečné) synonymum pro feministu. Všichni feministé nejsme, ani zdaleka. Takže bych tu analogii s dýcháním rozporoval. :)
@BUMTARATA (20.04.2020 16:12): Kdyby mi vadilo 1:1, tak asi bych musel toho tady vypsat trochu víc nemyslíš? Postava Kynese má dopad i na jiné postavy. Na Chani i na Parrota Kynese. Sice nikoliv fatální, ale de facto může začít přepisovat rodokmeny. Mně to žíly netrhá, prostě jen nechápu a to ani po tomto odůvodnění. Mám na to jako fanoušek právo?
@BUMTARATA (20.04.2020 16:12): Tak tohle zrovna působí malinko úsměvně. "Pro-women" mi při popisu něčí osobnosti zní opravdu prazvláštně. Asi jako kdyby mu připsal: "Má tendenci dýchat.". Imho by si to úplně vystačilo s tím, že mu do té role mediátora více sedla ženská postava.
@Richmond (20.04.2020 15:58): Vždyť je to umělecký důvod.

Duncan-Brewster told Vanity Fair, “What Denis had stated to me was there was a lack of female characters in his cast, and he had always been very feminist, pro-women, and wanted to write the role for a woman. This human being manages to basically keep the peace amongst many people. Women are very good at that, so why can’t Kynes be a woman? Why shouldn’t Kynes be a woman?”

Co myslíš, že je posláním umělce? Převádět knížky 1:1 do filmů??
@Tulareanus (20.04.2020 14:47): Co se ti nezdá na mém údivu, že mění pohlaví jen proto, že se mu zdálo, že tam je málo ženských postav? Proč mi argumentuješ něčím úplně mimo? Já mu neberu právo si překopat co chce, ale čekal bych nějakej validní důvod (klidně umělecký). Nižší počet ženských postav neberu. Protože jak jsem už psal, bude muset toto udělat v opačném gardu v záverečných dílech (pokud se k tomu probojuje).
Jaká knižní série podle Vás by si zasloužila seriál?

Já bych rád Honorverse, jen nevím jak by zvládli udělat Nimitze jako strom-kočku a druhý seriál bych chtěl podle knih o Milesi Vorkosiganovi, který je tělesně postižen.
Povrchní přístup k dílu, či latentní rasismus, nic víc. Nepochopení pojmu adaptace, v konečném důsledku nepochopení pojmu umělecká licence. Původní dílo zůstane původním dílem, můžete se jím utěšovat, až z té záplavy politické korektnosti nebudete moci usnout.
Mám dotaz stran Breaking Bad a Better Call Saul.

Je nutno k pochopení Better Call Saul nutnost vidět všechny sezóny Breaking Bad?
@hanak_v_exilu (20.04.2020 14:23): Tak väčšina ženských postáv okrem ctihodnej matky a Lady Jessicy naskakujú do deja pomerne neskoro. Vždy keď je nejaká postava vizuálne iná než v knihe/by človek čakal, je v prvom rade na mieste otázka, ako to ovplyvňuje naráciu. Ak to naráciu a význam postavy pre výstavbu deja neovplyvňuje, tak chyba nie je na strane tvorcov, ale človeka, ktorý sa s tým nevie zmieriť.
@Tulareanus (20.04.2020 13:24): Málo ženských postav? V Duně? Četl vůbec tu knížku? Fremeni by měli být podobní Iráncům, alespoň podle jejich mytologie. Takže Kynes může být tak maximálně mix. Už aby tenhle mor politické korektnosti skončil.
@Tulareanus (20.04.2020 13:24): Přesně tenhle pocit jsem měl, když jsem knihu dočetl podruhé. Že to Herbert podělal a je tam málo ženských postav a speciálně Kynes je evidentní ženská!!
Jsem zvědav, zda bude natáčet i další díly, v těch posledních 2 dílech bude muset udělat opačné změny, těch mužů je tam přiliš málo!
Tak jeho/její matka byla fremenka, takže proč ne. Ikdyž já si fremeny vždy představoval jako semity. Asi kvuli těm pojmenováním co používají.
Ještě k té Duně. Teď teprve jsem si všimnul, že Kynes bude...žena...černoška. Prý proč by to nemohla být žena. OK! :)