Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

Právě se mi dostal domů téměř nepoužitý Benq monitor za 500 Kč G2222HDL, a musím říct že za tu částku toho vůbec nelituji, oproti mému starému monitoru je to bomba, vlastně nechápu jak jsem mohl hrát na tak vyblitých barvách. :)
@Say (03.09.2015 10:19): T20 mám aj ja a som totálne spokojný. Pred tým som mal (docela drahé) Genius 5.1 v dreve a toto je lepšie.
Akurát pôvodne písal, že to chce v dreve tak neviem či mu týmto vyhovieme.
@Victor (03.09.2015 08:08): GigaWorks T40 nebo levnější T20 (2 pásma). T20 mám a jsem překvapený jak čistá produkce je z takových beden možná. Jsou vzhledem ke své velikosti dost výkonné.
@Chuck (02.09.2015 16:29): Ty kontrasty jsou více méně marketing. Kontrast je rozdíl mezi nejtmavším a nejsvětlejším odstínem.
Funkce dynamického kontrastu způsobí, že se podsvícení v tmavých scénách sníží a ve světlých zvýší. Na papíře to vypadá zajímavě, ale v reálu je to strašně rušivé a hlavně opravdový kontrast zůstává pořád stejný, tzn odstíny které v té scéně mají být světlé budou tmavé. U IPS panelu je kontrast reálný obvykle pod 1000:1.
Kontrast jinak ale dělá hodně. Rozdíl mezi 1000:1 a 3000:1 je opravdu velký.
@valcik (02.09.2015 14:26): No já ti nevim. Je pravda, že jsme slepej. Je pravda, že LCD monitorů jsem taky moc nepotkal, ale od té doby co jsem zjistil, že jsou jiné než TN panely, tak ten rozdíl vidim. Teď třeba sedim v práci před lacinym acer montorem. Jo koukat se na to dá, ale nic moc to není.

Já měl první LCD Samsung SyncMaster 931BF (mám ho dodneška - jen tedy už píská). V roce 2007 jsem za něj dal necelejch sedm tisíc. Teď už tři roky mám Dell UltraSharp U2412M. Což je takový IPS mainstream. Zvláštní, že se furt prodává a dokonce stojí o šest stovek víc než jsem ho kupoval. Ty monitory mám každej den vedle sebe a je to jak pěst na oko. K tomu mám notebook, kdy je ten display ještě horší než v tom Samsungu.

Když jsem šel do IPS tak jediný co jsme řešil je odezva. Tvl dyť to nemá 2ms grey to grey..., co budu dělat.., jak na tom budu hrát? Hraje se na tom parádně. žádný problémy s odezvou nemám.

EDIT: jo a díky tomu Dellu už kažej můj příští monitor bude mít stejně vymakaný polohování a USB Hub. A přitom polohování jsem při výběru nijak velkou důležitost nedával. Teď už je to pro mě dost důležitý parametr.
@LIUWIL (02.09.2015 16:12): Tak to jo. Jak už jsem psal, velké zlepšení neočekávám, snad jen ten rapidně vyšší kontrast 1 : 5 000 000 by oproti 1 : 30 000 mohl být trochu znát, ale je otázkou, do jaké míry to lidské oko postřehne. Třeba jo. :-) Pak jsem také chtěl, aby to mělo vstupy DVI a HDMI, což ten můj neměl.
@Chuck (02.09.2015 15:48): Špatně mě chápeš. Žádný běs a hrůzu neočekávám. Myslím si, že jakýmkoli (byť levným) IPS panelem si značně polepšíš. Chci tedy slyšet tvé osobní dojmy a srovnání oproti starému panelu.
@LIUWIL (02.09.2015 14:45): Možno je to spôsobené nekvalitným priehľadným materiálom, ktorý pokrýva celú obrazovku. Všimol som si, že pri lacných modeloch od BENQ, SAMSUNG alebo LG sa malé objekty alebo jednotlivé svetlé pixely na tmavšom pozadí zobrazujú s akousi jemnou "aurou", je to taký ledva badateľný svetlofarebný prechod medzi farbou objektu/pixelu a farbou pozadia, ktorý rámuje jednotlivé objekty alebo pixely a rozhodne tam nepatrí, vzniká špatným zobrazením.
@valcik (02.09.2015 14:26): Odezva je subjektivní věc, někdo to vnímá víc, někdo míň. Kromě panelu však záleží i na elektronice, tj jak dobře je zvládnutý overdrive.

Barevný posun rozhodně není malý. Když se díváš na 23" TN monitor zpříma, barvy které vidíš v rohu už jsou odsunuté od těch které vidíš uprostřed, takže i kdyby teoreticky nejaký TN panel byl schopen přesné barevné reprodukce, bylo by to k ničemu - barvy pro pozorovatele prostě nebudou stejné po celé ploše.

A vysvětlíš mi prosím concept "rozmazaných pixelů"? Jako že by si je Samsung nebo BenQ nechtěně rozmázli když je tam kreslili ( ͡° ͜ʖ ͡°) ?
@Cobot (30.08.2015 21:33): Nie je TN ako TN. Ešte stále mám dva staré TN monitory (EIZO 17" a NEC 19"), ktoré majú presné farby, ostré pixely a s nejakým šmejdom od BENQ alebo SAMSUNG s prepálenými a rozmazanými pixelmi sa to nedá porovnávať ani zďaleka! Ten posun vo vnímaní farebnej škály sa prejavuje u TN monitora iba pri veľkom pozorovacom uhle btw. Keď na to človek čumí kolmo spredu, žiaden problém. Niektoré lepšie TN modely ponúkajú lepšiu odozvu, ako hociktorý IPS panel - ergo sú oproti IPS vhodnejšie na hry a sledovanie rýchlo sa meniaceho obrazu. ^^
@pipboy (31.08.2015 14:59): No s tímhle se da ouhlasit. Když člověk nemá porovnání tak proste netuší. Já když to dal vedle sebe, tak jsem si říkal jak jsem na takovej hnus mohl léta cumet a ani mi to nepřišlo. Jenže jak člověk jednou uvidí, zpátky už nikdy nepůjde.
Ja zas nevim co z tech monitoru delate takovou vedu, kdyz to clovek nema s cim primo srovnat, tak mu muze byt sumak na jakej panel cumi >_>
@Cobot (30.08.2015 21:33): s tím absolutně souhlasím. lidi si kupují grafiky, co jim do tří let chcípnout, za pět a více tisíc a na monitoru, který vydrží sloužit víc jak dekádu, šetří...
@Cobot (30.08.2015 21:33): http://cdn.meme.am/instances/61788038.jpg

Pro mě je monitor opravdu nějaké to "vlastnictví", které mi nejenom že bude sloužit, ale se kterým budu moci časem nějakým způsobem naložit. Jejich poruchovost je malá a životnost obvykle značná.
19" 4:3 Asus který jsem dostal v cca 15 letech funguje dodnes a používá ho nějaký borec (kterého znám od vidění) kterému jsem ho daroval (tj. dal protože potřeboval koupit nějakou sestavu aby jakože měl přístup k internetu). Před skoro deseti lety jsem koupil 23" FujitsuSiemens za cca 5K. Monitor sice už nepoužívám, ale slouží dodnes sestře k Xboxu. Moje současné BenQ 27" už také má domluvené využití. A na příští monitor si chystám rozpočet do okolo 10K.
Monitor osobně považuji za absolutní bottleneck celé sestavy a dodávám k tomu "když je na hovno monitor, nemá cenu mít super sestavu". Samozřejmě to nevnucuji každému, preference má každý jinde a o ty jde hlavně.

@TombSpirit (30.08.2015 21:55): @Gordon (30.08.2015 21:51): Můj tichý odpor k monitorům od Samsungu se prohlubuje. Ostatně ani to LG moc nemusím, protože jejich QA (quality assurance) je slabá i u dražších modelů a "výkon" monitorů je hodně různý, aspoň teda dle toho co jsem pochytil z polo-odborných recenzí uživatelů, mnozí z nichž museli koupit několik kusů stejného monitoru a vrátit ty, které měly průsvity a podobně.
@Garret (30.08.2015 12:30): Pokud by ho měl jenom do kanceláře, tak klidně, ale pokud na něm hraje, tak určitě stojí za to mít lepší barvy a pokud v té cenové kategorii je možno koupit něco jiného než TN, nevidím důvod proč to nekoupit. Grafiku má slušnou, tak si myslím že to za to stojí.
@Chuck (30.08.2015 07:06): Doporučuji si o monitorech něco přečíst trochu podrobněji. TN panely mají obecně nejhorší podání barev. Ze všech úhlů pohledu, kterými budeš na monitor koukat. Taky by tam měla být bohatší výbava na konektory, dnešní grafiky mají HDMI, monitory též. To je sice dobré hlavně na sledování filmů na Blu-ray, což asi nevyužiješ, ale obecně bych monitor bez HDMI sám nekupoval.

A věř, že to nestojí nijak velké peníze. Kvalita tomu odpovídá, za 5000-7000 Kč,- můžeš mít bohatě vybavený a dobře navržený monitor, nepostrádající i nějaký pěkný design. Ten mnou linkovaný LG jsem viděl naživo, vypadal a fungoval dobře. Taky se dá zavěsit na rameno, odejmout z dodávaného stojanu.

Anebo viz @Garret (30.08.2015 11:50):. V podstatě stejně na tom byl letos na jaře i můj brácha, ale přesvědčil jsem ho. Má ten LG :)
@Gordon (30.08.2015 11:45): Na kartu dostaneš bez rootu nanejvýš část aplikace (kolik přesně záleží na konkrétním telefonu). Třeba starší telefony (např. HTC Desire) jsou dnes kvůli tomu bez rootu už téměř nepoužitelné.

@Jab (30.08.2015 11:33): To P70 už je o dost dražší než to původní za 4000 a chybí mu Vodafone LTE frekvence 900 MHz. A ten VF Ultra 6 má srovnatelné parametry a je pořád o dost levnější (jo, není to dual sim).
@Chuck (30.08.2015 07:06): to máš jednoduché. nic od monitoru neočekáváš, stačí ti malá úhlopříčka, nemáš zvláštní požadavky (třeba HDMI, zvukový výstup na jack atd.) a chceš za něj dát kolem 3k max... na to nepotřebuješ něčí rady, prostě si kup cokoli do 3k a máš vymalováno. objednáš si to přes net a pokud ti nebude vyhovovat (mrtvé pixely nebo cokoli jiného), do 14ti dnů ho vrátíš bez udání důvodu a zkusíš jiný.
@Gordon (29.08.2015 23:09): Výdrž baterie bude asi horší než u toho Lenova, ale celkově si na 4C lidi nijak nestěžují (aspoň podle recenzí na Alze a Heuréce). Samozřejmě je to vždy subjektivní, ale zvlášť do budoucna mi přijde, že mít víc než 1 GB RAM a LTE je dost důležité. A pokud chceš hrát větší hry (a nechceš rootovat), tak i mít větší vnitřní paměť - z těch 8 GB budeš mít v reálu tak 3 GB místa a spousta her má kolem 1 nebo i 2 GB.
@TombSpirit (29.08.2015 14:37): Ten Honor 4C je určitě výkonější, ale podle recenzí je to ten typ telefonu kterej je levnej a výkonej na ukor všeho ostatního. (baterie slabá, 2500mah je dost, ale ne pro tak výkoný stroj) nemáš s ním zkušenost? nemá nedostatky jako třeba slabej reproduktor? 2 GB RAM se určitě hodí, ale přesto mě trochu děsí.
U Lenova se mi strašně líbí ta výdrž baterie ale prý má taky horší repráček, uvidím vždycky ho můžu vrátit... ten vodafon mě trochu odpuzuje už jen tím tvarem.

Každopádně to stejně kupuji za necelý měsíc, uvidím jestli se vyjádří i někdo jiný.
@Chuck (29.08.2015 14:46): Podle mě bys s ním spokojený být měl. Nevýhodou může být oproti TN odezva pixelu. Tam je pak hlavně otázka jak na tom je ten monitor co máš teď a jak velkou máš k odezvě toleranci. Toto je opravdu hodně subjektivní a každý si to musí posoudit sám. Pokud bys byl vyloženě nespokojený, do dvou týdnů ho můžeš vrátit :)

BenQ osobně mám v povědomí hlavně jako značku která hodně tlačí VA panely, které jsou díky svému kontrastu suprové jak na filmy, tak na hry (jde dobře vidět i v tmavých scénách, aniž bys měl jas na nějaké směšné hodnotě, je to fakt paráda). V době kdy se za 6K prodávaly ještě TN panely jsem za tu cenou koupil BenQ 2750HM. Přecházel jsem na něj z TN panelu a jsem dodnes maximálně spokojený. Sice už pomalu pokukuji po nějakém novém, ale hlavně proto, že bych chtěl pořídit formát 21:9.
@LIUWIL (29.08.2015 13:49): Značka Benq se sice poslední dobou vyskytuje poměrně často, ovšem moc ji neznám. Ale nevadí. Takže myslíš, že pokud jsem byl léta spokojený s tímto monitorem, je pravděpodobné, že by mi vyhovoval i ten, co jsi postoval Ty?
@Gordon (29.08.2015 11:25): Pokud nemáš ani korunu navíc, tak to nemusí být špatná volba. Každopádně Honor 4C stojí jen o čtyři stovky víc a má 2 GB RAM, což je pro komfortní používání velmi důležité - stačí pár aplikací na pozadí (Facebook, WhatsApp apod.) a / nebo web browser (takový Chrome je dost náročný na RAM) a už se ti přepínání mezi aplikacemi hodně zpomalí, v horším případě mohou padat i náročnější aplikace na popředí (třeba Chrome s více taby).

Ale pokud nepotřebuješ dual SIM, nevadí ti trochu větší displej a jsi ochotný si tisícovku připlatit, tak rozhodně vem Vodafone Smart Ultra 6, který je hardwarově o třídu výš než to Lenovo - dostatek RAM, vnitřní paměti (ono 8 GB nic moc není, zvlášť, pokud si chceš zahrát i nějakou větší hru), LTE (mimo města nebudeš odkázaný na superpomalé EDGE), Android 5, Full HD displej.
@Chuck (29.08.2015 12:58): Tak v cenové hladině pod 3K se už objevují některé IPS panely. Bohužel, jejich barvy nebudou zrovna zářné, ovšem oproti TN to zlepšení bude.
Osobně bych se asi díval na nějaký VA panel, konkrétně třeba tento. Ačkoliv jeho barvy taky nebudou super, což je bohužel problém cenové kategorie, bude mít super kontrast, což s obrazem udělá hodně.
Acer bych moc nedoporučoval. Jejich neoblíbenost je dostatečně opodstatněná. Firma jako taková jde ke dnu, jejich kvalita bývá dosti nízká a jejich servis u nás je naprosto katastrofální. Samozřejmě je tu potom ta věc, že monitory obecně (stejně jako televize), jsou velmi málo poruchové zboží. S monitory Aceru však nemám zkušenosti, takže bych nechtěl hanit něco co si to nezaslouží.

Jinak obecně ceny panelů jsou velmi slušné. Několik let zpátky byly všechno až do ceny okolo 10K TN panely se špatnými barvami. Nyní je za pár klacků možno koupit IPS či VA panel. Už samotný fakt, že televize s TN panely prakticky neexistují, mluví sám za sebe.
@LIUWIL (29.08.2015 12:40): Psal jsem, že "nejlépe LG", takže tím i připouštím další značky. Značku LG jsem zmínil schválně, jelikož mi dosavadní sloužil poměrně dlouho a se vší spokojeností, takže proto ho upřednostňuji, ale ne výhradně. Tehdy jsem ten mnou níže zmíněný koupil za 2 700 Kč, takže bych rád u podobné ceny zůstal a co jsem tak koukal, není to zas tak nereálné (např. nepříliš oblíbená zn. Acer).

@Isair (29.08.2015 12:35): Proč ne? To je fajn volba!

@PavelU (29.08.2015 12:49): Možná ten můj o něco ošizený byl, ale jak jsem napsal, fungoval k mojí spokojenosti doteď. Resp. funguje stále, ale objevují se na něm růžově zbarvené pruhy (není to grafikou, kterou jsem měl na pár týdnů jinou).

@Gordon (29.08.2015 12:37): Taky nad těmi cenami poměrně žasnu.