Tak jsem otestoval na "novém HW"
, rozuměj: přetaktovaný Intel Core i5-2400@3,6Ghz, 16GB RAM DDR3 1600 Mhz CL9, GTX 760 2GB, HDD 7200 ot/m SATA II náročný a vizuálně ohromující letecký simulátor
DCS World v poslední verzi 2.5.x.
Graficky je simulátor naprostá špička, a tomu také odpovídají krvavé HW nároky, a to nejen v multiplayeru který dokáže vyždímat z PC i poslední kapku. Ostatně posuďte
sami.
Když jsem před nějakou dobou řešil problém s HW rovnicí
, rozuměj: přetaktovaný Intel Core i5-2400@3,6Ghz, 12GB RAM DDR3 1600 Mhz CL9, a moderní Pascal GPU GTX 1060 6GB, SSHD 7200/ot min SATA III, tak dle testů byl jednoznačně bottleneck na straně CPU. Výkonná GPU, bez ohledu na rozlišení, tzn. Full HD nebo 1440p byla konfrontována s příliš slabým CPU.
Projevovalo se to brutálními FPS dropy, které nakonec vyřešila koupě SSD disku Crucial MX500 500GB.
FPS dropy zmizely, protože přístup k disku byl v porovnání s SSHD ultra rychlý ale přesto všechno, FPS dokázaly jít klidně i pod 20
(je hezké že průměrné FPS byly okolo 45-55, minima jsou to co letce trápí, když se totiž akce ve vzduchu skoro zastaví není to příjemné) ve velmi náročných misích s mnoha AI objekty v pohybu
(rozuměj: pozemní a letecká technika) na mapě
(v terminologii výrobce heavy mission). MSI Afterburner příliš často v náročných scénách ukazoval vytížení CPU na 100% po relativně dlouhou dobu.
O to více mě překvapilo, že v dnešním testu jsem na starším HW netrpěl FPS dropy (až na čestné výjimky), přestože mapa
(preload radius 60 km) se načítala z obyčejného HDD, navíc jen SATA II (300MB/sec), a to vše ve Full HD rozlišení na High Detailech (tak jak je hra sama navolí).
S vypnutými zpětnými zrcátky FPS mezi 40-50, minima někde okolo 30, překvapivě to s horší GPU bylo hratelnější než se silnější. Proč? Protože bottleneck byl na straně GPU, zdaleka ne na straně CPU.
MSI Afterburner ukazoval permanentně 99% zátěž GPU, power limit, občas i temperature limit a nikdy CPU v misi nešlo k 80+% vytížení. Obvykle se vytížení CPU pohybovalo mezi 40-60%.
Co mě lehce šokovalo bylo využití RAM. Věděl jsem že DCS World potřebuje hodně RAM.
Bez SSD disku, dlouho, předlouho trvalo než se celá mise s mapou načetla do RAM a když se tak stalo, RAM se zastavila na ukazateli 13,5 GB! Ta mise byla první v pořadí free flight s SU-25T (testoval jsem jen volně stažitelné DCS World 2.5 ze stránek výrobce bez placených modulů) kde ve vzduchu bylo asi tak odhadem do 10 letadel max. + poměrně dost techniky na zemi, a pochopitelně mnoho statických objektů na mapě.
Aby toho nebylo málo, překvapilo mě také jak je GTX 760 výkonná na to jak je stará, dostal jsem darem Zotac s referenčním chlazením. Battlefield 4 kampaň ve Full HD na ultra detaily mezi 40-50 fps. Dirt Rally ve Full HD na ultra detaily minima nešly pod 60. Arma II opět ve Full HD na nejvyšší detaily a dohlednost 3,6 km okolo 45-55 fps. Teď už chápu proč GTX 760 2GB stačí stále i na dnešní hry, a proč se za 1+ tis prodává na marketplace. :)
Každopádně aby to nezapadlo. Min. u leteckých simulátorů je lepší mít bottleneck na straně GPU, ne na straně CPU. Z toho tedy plyne, že se vyplatí upgrade CPU před GPU, jak jsem tady nedávno rozebíral.
EDIT: málem bych zapomněl. Úplně stejný problém jako v DCS World jsem měl i s
Falcon BMS 4, přesněji řečeno s verzí BMS 4.34 z tohoto roku. Na startu v dynamické kampani v Soulu šly FPS ke 30! Bez ohledu na výkonnou GPU GTX 1060 6GB, bez ohledu na Full HD nebo 1440p rozlišení. Když jsem dnes Falcona testoval na té nové sestavě s GTX 760 2GB ve Full HD, tak FPS v kampani na startu od 35-40, ihned po vzletu okolo 45-55!