Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@kuler91 (03.09.2019 20:46): No, já investovat nemusel. Ale stejně bych do toho šel. Za mě nejlepší konzole pokud už má člověk PC. (zvlášť jestli se potvrdí poslední drby o tom, že Sony exklusivity budou na pc vydávány pravidelně)
@Rapier (03.09.2019 18:38): Nepřišlo, jelikož moje sestava není žádný high end, což se u Tvého 8-jádrového CPU, 32 GB RAM a drahou MB rozhodně říct nedá. Jasný, říkal jsem si, že by té upgradnuté sestavě slušela grafika řady RTX, ale musel jsem chtě nechtě uznat, že žádné extra HW náročné hry nehraji a s těmi vysokými detaily, která ta grafika hravě zvládne, je to víceméně zbytečná investice., zvlášť když jsem ten upgrade zbytku sestavy dělal zhruba rok a čtvrt po koupi grafiky. Ovšem pokud Ty hraješ náročné vesmírné simulátory, kvůli nimž sis pochopitelně chtěl koupit výkonnější mašinu, asi bych tou grafikou přece jen začal. A myslím, že zdaleka nejen já.

Jinak si myslím, že se nikdo na Tvůj účet bavit nechce, jen většině přijde prostě divné, jak jsi to celé důkladně promyslel. :-)
Klidně se bavte na můj účet. Jsem imunní. :)

Obecně platí, někdo má rád holky jiný zase vdolky. To co někomu může přijít jako zbytečnost (tedy příplatek za špičkovou zvukovku v ceně okolo 2+ tis - pro mě důležitý rozdíl mezi Elite a Pro) se zase jinému může zdát vzhledem ke studiovým repro a sluchátkům jako must have volba. Není to jen o tom kolik má deska konektorů na ventilátory. Je třeba umět číst mezi řádky, ne jen to co chci slyšet.

@Chuck (03.09.2019 16:42): přišlo Ti jasné když jsi letos koupil AMD Ryzen 2600X že je přece jasné, že GTX 1060 6GB je slabá GPU? No já nevím, já jsem si výkon toho CPU reálně neuměl ani představit. Jedna věc jsou benchmarky a recenze, druhá když to zkusíš osobně.
Další zbytečné zesměšňování Rapiera nebo jeho rozhodnutí budu mazat.
@Rapier (03.09.2019 16:34): Tohle, co píšeš, je přesně to, co mě osobně zaráží nejvíc. Pokud jsi chtěl "jen" upgrade MB, CPU a RAM, muselo Ti vzhledem k výkonnostnímu skoku těchto komponentů přeci být jasné, že relativně slabé GPU, na kterém celá sestava tak jako tak stojí nejvíc, bude samozřejmou nutností.
@Gordon (03.09.2019 15:17): to se pleteš. Originál plán u mě vždy byl keep current GPU a vyměnit jen MB+RAM+CPU. Ta GPU je bonus. Došlo k nepředvídatelní změně. :)

@Bursoft (03.09.2019 13:07): jak jsem psal je to otevřené. Dík za tip. Nejsem blb. Uvědomuji si rozdíl mezi GT 1030 a RTX 2070 Super nebo RX 5700 XT velmi dobře! Ano je mi proti srsti dát tolik peněz jen za GPU ale já se s tím nějak poperu. :)

@Paul (03.09.2019 14:26): když se na to díváš takto tak souhlasím.
@Jab (03.09.2019 11:55): Kdysi v roce 2011 jsem koupil GTX560Ti za necelých 6000. O dva roky později přestala stačit, tak jsem koupil Radeon 280X za 7500.

Kdybych nebyl debil a koupil ten radeon 280X (tehdy ještě pojmenovaný 7970) rovnou místo té GTX560Ti, tak by mě to vyšlo finančně téměř na stejno a mohl jsem si dva roky užívat mnohem vyšší výkon. A to mě poučilo, že poměr cena/výkon není všespásný :)
Show must go on ... sice hraje na GT1030 ale hlavně že má podporu pro RAM 4400 a SLI/CF :D
@Rapier (03.09.2019 12:41): No jestli ti toto fakt stojí za ten hroznej příplatek, tak budiž. Neber to zle, mně je jedno co děláš se svýma penězma, jenom mi to prostě přijde zvláštní, že vyhodíš takovou kupu peněz za imho zbytečný fičury (RAM na 4400 MHz, SLI, chladiče na M.2, 7 fan pinů (existují rozbočovače, kdo proboha bude různě nastavovat 7 větráků)) a pak tu řešíš 2 tisíce za lepší chlazení na GPU.

Tak koukni na tu zánovní RTX 2070 z Alzy, co jsem ti postoval, protože nic lepšího cena/výkon teď nenajdeš :)

Mít Ryzen 3700X a GT 1030 je jako mít Ferrari předělaný na LPG..

@Kwoky (03.09.2019 12:25): :D
@Toaleťák (03.09.2019 10:31): nevyzkoumal. Bavil jsem se o tom se známým, který mě upozornil na fakt, že u Nvidia to zaostření bere asi tak 40% výkonu což je hodně. RIS se zdá být lepší řešení.

@Gordon (03.09.2019 11:47): to říká ten který nevěřil že si letos koupím PC. :) Tak uvidíme jak Ti půjde predikce tentokrát.

@Jab (03.09.2019 10:08): věř mi, že nad úvahou koupit Sapphire RX 5700 XT Pulse jsem strávil pár bezesných nocí. Ale mě je vcelku jedno zdali Nvidia nebo AMD. Hlavně dobrý výkon, příjemná cena za dobré chlazení a kvalitní ovladače. Tady zrovna mám u AMD trochu obavy co jsem tak četl.

@kuler91 (03.09.2019 10:22): nekoupil, váhal jsem tak dlouho až bylo po nabídce.
@Bursoft (03.09.2019 10:20): Tak dobře když Tě to tak zajímá.

Já osobně se na základní desku a CPU dívám trochu jinak než na GPU. Beru to tak že dobrá základní deska s dobrým CPU je univerzální řešení na dlouhou dobu pro jakoukoliv činnost.

Takže mezi Gigabyte Auros Elite a Pro jsou následující rozdíly, které dle mého názoru za příplatek stojí:
1. Lepší chladič napájecí kaskády
2. Podpora až DDR4-4400 RAM (Elite podporuje až 4000)
3. Lepší PCIe výbava – více PCIe slotů a linek k dispozici pro přídavné karty
4. Podpora NVIDIA SLI a AMD CrossFire (Elite podporuje CrossFire, ale druhý slot je pověšený na čtyři Gen4 linky vyvedené z chipsetu)
5. Realtek ALC1220-VB kodek (Elite má ALC1200) - nutno dodat, že ALC1220 má navíc na desce hifi součástky a tomu odpovídá kvalita výstupu, srovnatelná s dedikovanou zvukovou kartou za cca +/- 2,5 tis.
6. Chladiče pro oba M.2 disky - a nutno dodat, že M.2 sloty mají vyvedeny stejný počet linek, nedeaktivují se žádné SATA porty.
7. Sedm čtyř-pin konektorů pro ventilátory (Elite má jen čtyři)
8. Diagnostické LEDky

Kdo chce ať si klidně koupí levnější desku.
@Jab (03.09.2019 12:04): O to nejde, chápu, že je to pro FHD. Jde o to, že 2k je dnes pořád nadstandard, tudíž to chce nadstandard GPU a logicky se prodávají za nadprůměrné ceny.

Nicméně jsou hromady způsobů, jak najít GPU v dobrém poměru cena výkon, jenom holt vydržet pocit, že už ji držel v ruce i někdo jinej:
https://www.alza.cz/evga-geforce-rtx-2070-black-gaming-sleva-d5664107.htm 3 měsíce používaná, se zárukou na dalších 21
https://pc.bazos.cz/inzerat/108594558/MS ... 0Ti-GAMING-X-11G.php bez záruky

Na bazoši je toho celkově halda..
@Bursoft (03.09.2019 11:58): Recht. Ale to je pro FHD. Chápu, že si někdo chce připlatit na QHD/UHD sestavu. Byť "zisk" z toho už je samozřejmě umenšen.

Krom toho čas je taká z hlediska "lidského" cenná (nejen finančně) komodita. A trávit přespříliš času vybíráním něčeho s tím, že mohu ušetřit třebas ten litr... Na smrtelné posteli mi to bude na pytel.

V řádech tisíců korun bych výběru čehokoliv dal max týden. U tisíců pár dní. U statisíců měsíc a u milionů max půlrok.
@Jab (03.09.2019 11:55): A taky platí, že čím dražší produkt je, tím míň přidané hodnoty dostáváme. Takže pokud bych se měl odrazit od nějakých GTX 1660 / RX 580 jako rozumnýho základu pro hraní v dnešní nabídce, tak cokoliv lepšího bude mít vždy horší poměr cena výkon.
Stará známá věc. Nerozhoduje jen poměr cena/výkon. I pokud jedeš na nějaké gpu, která ale po půl roce o litr zlevní (přičemž konkurence zůstává víceméně stejná), je opravdu možné říci, že si měl ten půlrok počkat? Mezitím už přeci jen těch šest měsíců hraješ nové hry a máš více fps.
@Paul (03.09.2019 10:23): A to navíc prý hraje v 1440p... To je pro něj věčný boj, skoro dva roky tu grafomansky rozebírá koupi nového PC a nakonec ho nemá stejně kompletní. Takže počítám, že tak za dva roky, bude mít PC komplet, do té doby rozepíše tisíc stran textu o tom, proč by si měl něco koupit.
@Rapier (03.09.2019 10:12): Proč si nevzal tu Strixu 2070 na alze ( kterou mám i já ) když byla +- za 11,5 + control, který by si taky za 500 kč střelil a mohl si mít o krapet výkonnější kartu než je ta tvá 2060 super s předimenzovaným chlazením / Quit modem a dostat se k hranici 11 k ? To byl velmi dobrej deal.
@Gordon (03.09.2019 09:56): neboj toho Tě ušetřím. Jediné co chci od současné generace RTX/Navi je lepší poměr cena/výkon.
Tzn. RTX 2060 Super s dobrým chlazením za 11 tis, RX 5700XT s opravdu dobrým chlazením (ne to co prezentuje Pulse) do 11,5 tis nebo RTX 2070 Super s dobrým chazením za 12,5-13 tis. Chci tak moc?

@Jab (03.09.2019 09:45): ani jedno není můj šálek kávy. Ale dík za tipy.

@Luky_Luk (03.09.2019 09:44): zrovna dnes poletím Falcon online. Trochu jsem poladil grafiku, skoro 30 fps na startu v 1440p mám když vypnu lepší textury terénu a snížím quality level na 0.

@kuler91 (03.09.2019 10:05):
@Jab (03.09.2019 10:08):
@Paul (03.09.2019 10:09): problém je poměr cena/výkon. Nelíbí se mi. Ano možná jsem divný. :)
@Rapier (03.09.2019 09:18): "PC Evga GT 1030 2GB GDDR5"

Tak to pobavilo. Na tom si snad ani toho 8 let starýho Witchera 2 nepůjde užít na max. Mít Ryzen a čekat na "další generaci" když ta současná vyšla ani ne před rokem (nvidia) a před měsícem (amd) je trochu olol
Čekat aktuálně na další generaci je dobrá blbost .. :) Ceny jsou na poměry GPU docela, přišel refresh Nvidí ...těžko vybrat vhodnější dobru na nákup ... tohle tedy nechápu.
Měl si vzít levnější desku a ty 2 tisíce obětovat za GPU a neřešit takhle poměr cena/výkon. Takhle si ty 2 tisíce prodělal .... za rok touhle dobou bude tvůj procesor o 20 % levnější a do té doby ho vůbec nevyužiješ. Pokud nebudeš kupovat GPU, tak ten nákup PC nedával moc smysl ... teda pokud tě baví se prodírat furt nějakýma ( pro mě nesmyslnýma testama výkonu ) tak ok.
Ale tak po rozkrytí vztahu "silný CPU <-> slabší GPU" v tvých oblíbených simulátorech je ta 1030 vlastně třetinový FPS upgrade :)
@Bursoft (02.09.2019 19:27): nekoupil jsem nakonec nic, protože se mi nelíbí současný poměr cena/výkon u všech Nvidia/AMD GPU na trhu. Hodně intenzivně jsem studoval výhody/nevýhody RTX a AMD RIS.
Nechám si v PC Evga GT 1030 2GB GDDR5 a počkám na rok 2020 na další generaci GPU.

Alespoň konečně budu motivován dohrát staré resty. Nějaký ten pátek mě zabere Zaklínač 1 a 2.
@Luky_Luk (02.09.2019 12:27): dobrá volba. Nitro je u Sapphire známkou kvalitního, tzn. tiššího a výkonnějšího chlazení a navíc 8GB VRAM znamená, že ti karta vydrží déle, respektive nebudeš muset u nových her snižovat kvalitu textur.
S tou velikostí věřím, mě už se zdálo cokoliv od GTX 960 + velké. :)

@valcik (02.09.2019 11:42): souhlas R7 3800X mě taky přijde jako špatný vtip.