Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Cestování a koníčky

@Sasakr (24.11.2025 13:41): +1

Byl jsem na "škole čepování" v Plzni, kde samo týpek dovalil sud a jelikož je to světovej profík v čepování piva, tak prostě rozdíl nulovej proti tanku. To pivo bylo výborný. Trubky a správná teplota jsou důležitý.
@Sasakr (24.11.2025 13:41): no takhle, je možné, že ze sudu bude výjimečně chutnat jako z tanku.

Ale je to pro mě fakt lepší. Rozdíl pociťuji zejména v ocasu. Jak lidi říkají, že je Plzeň hořká, tak já jsem s tím vždycky nesouhlasil, protože ten první dojem hořký je, ale já to mám rád pro ten ocas, který vnímám sladký. A tenhle ocas v těch výčepních pivech není, nebo jen málo a je tam jen to hořký na začátku. Takže, pokud to má ten sladký ocas, jsem spokojen :-)

@Tulareanus (24.11.2025 13:31): ono se to vyplatí i pro další den a kocovinu. Ale je to těžký, voda je jed :-)
Jako kdyby močka z tanku byla něco víc než močka ze sudu :-) Jako někdo, kdo má něco napito, nachutnáno a poslepu nadegustováno vám říkám, že mám velký problém uvěřit tomu, že poznáte pivo z tanku vs. sudu. Možná putyky, co mají tanky jsou víc hogo fogo, víc se starají a mají čistší trubky. A to bych věřil, že může spíš udělat rozdíl.
@Dan9K (24.11.2025 00:43): tak alkohol všeobecne znectlivý, otupý a pri nadmernej konzumácii až zabije chuťové bunky, preto sa chuť počas jedného večera mení až stráca. A potom ďaľší faktor, pre jemnejšiu a "lepšiu chuť alkoholu, zapíjanie vodou, lebo alkohol dehydratuje aj jazyk a to má vplyv na chuť.
@Zero (24.11.2025 11:05): já si právě dlouho myslel, že mám rád jen Plzeň, ale bylo to tím, že ta bývala jediná tanková.
Teď už to ale neplatí, a já zjistil, že to není o Plzni, ale o tom tanku. Mám do 50 metrů od vchodu dvě hospody s tankem, co nejsou Plzeň a chutná mi to úplně stejně.
Pokud si dám třeba 5 piv stejného druhu, tak tam opravdu nevnímám žádné postupné rozvíjení chuti nebo něco podobného, jako tomu je u whisky a kvalitních vín. Maximálně pak začnu vnímat postupnou opilost, a od nějakého počtu piv už je jakákoliv chuť úplně jedno. :D

U tankového piva teda moc nevidím rozdíl oproti čepovanému, ale je pravda, že tanková je většinou Plzeň, a ta mi přijde jako průměrné pivo, kde člověk zbytečně platí 10-20 korun navíc jen za značku.
@Dan9K (24.11.2025 00:43): mám to podobně, vychutnám si první dvě piva, proto si často dávám nějaké speciály na začátku, další 3. - 6. už volím to, z čeho mě druhý den bude bolet nejméně hlava :)
@Zero (23.11.2025 22:29): no moment, zrovna u piva je přece naprosto zásadní, jestli je první nebo páté.
Já to mám třeba extrémně výrazné, a myslím, že v tom nejsem sám.

První pivo vypiju klidně za 10 vteřin. Užiju si to. 2. pivo je ok, 3. už moc ne a dál už to nemůžu ani cejtit...
Ještě je tam pro mě ta "zajímavost", že preferuji tankové pivo, u toho prvního piva je to pro mě zásadní, ale u toho třetího a dalšího už bych to nepoznal a chutná mi to jako čepované...tzn. nechutná
@Karasman (22.11.2025 21:41): Mám stejnou zkušenost. Když jsem si dal první lok první sklenky, tak jsem si říkal, jak to proboha může někdo pít, ale po pár sklenkách se to příjemně rozvinulo, a teď mi to chutná. Líbí se mi na tom, jak se to vyvíjí. Třeba pivo mám taky rád, ale je to prostě pořád pivo, ať už mám první nebo páté. Tohle je tak nějak zážitek navíc. To samé třeba dobré víno, u kterého chutná první sklenice jinak než druhá, třetí.
@Jab (23.11.2025 01:18): tak je to asi na stejné úrovni, jako když chceš prodat pár blu-ray disců, které nechceš. Podobná hodnota a lidi to taky dělají :-) moje hlavní otázka nespočívala v tom, jestli to má smysl ekonomický, ale jestli je tam nějaké zákonné omezení. Cavyky...

Ano a v mé rodině taky pily i ženské, ke každé příležitosti, třeba teta takhle pila, kradla, pak chodila 10 let na dialýzy a jednou když z ní šla, tak omámená upadla hlavou přímo na beton a konec
Nebo babička měla posledních deset let tvrdej jako jediný zdroj kalorií. Taky to nedopadlo moc dobře.

Ale je fakt, že muži pijí obvykle ještě víc, a to i v tý mojí rodině.
@John Mirra (22.11.2025 16:26): Vidíš a já zrovna ty nakouřený miluju nejvíc, ale je pravda, že když jsem je kdysi ochutnal poprvé, tak jsem se hnusem taky osypával, ale jak se do toho člověk propije, tak mu to zachutná... ;-)
@Dan9K (22.11.2025 17:48): Jako klidně bych tě jich zbavil, ale musel bys je z Prahy poslat a musel bys tomu dát nějakou lepší cenu než na eshopech, ale u nás v rodině budou do Vánoc vyžahlý :D
@Jab (22.11.2025 17:35)
@Bursoft (22.11.2025 17:37):  Jde o 10 leté Araraty v modré krabičce. Na e-shopech se to prodává někde mezi 650-850 korunami. A pak mám ještě jeden divnej. Jo už jsem ho našel. Hand Made Figurine, pětiletej. Mercur. To je celkem rarita.

Škoda, že se to trochu prodává i u nás, protože já to mám fakt od Arména z Arménie :-) Bych ho měl nasměrovat, ať vybírá co největší rarity
@Dan9K (22.11.2025 17:27): Jenom se optám pro jistotu... Myslíš opravdu arménský koňak nebo armaňak? Z nějakého důvodu si to lidé občas pletou. :)

Pokud máš doma hodně arménského koňaku a nikoliv armaňaku, tak se s prodejem neobtěžuj imho. :) Je určitě dobrý, ale cenově na tom nic moc netrhneš.

@John Mirra (22.11.2025 16:26): To mi nepřijde, ale přímé srovnání nemám. :) Samozřejmě není povinné mít rád jakýkoliv alkohol. A rašelina skutečně není pro každého. Ale za mě od podzimu do jara skvělá volba. Se ženou občas zajdeme do stejkárny na nějaké výroči. A takhle v podzimním počasí u krbu k dobrému masu... Za mě skvělá kombinace. Nicméně já mám tu chuť rašelinových skotských rád právě pro tu odlišnost. A ani nemusím kupovat draho, jen pokud chci rašelinu. Irská Connemara Peated nebo ještě lépe česky Goldcock Peated také postačí. U druhého mě fascinuje, že máme solidní whisku a přitom tomu šéfuje Rudolf Jelínek. Není to tedy žádný zázrak. Ale poměrem ceny a výkonu jsou to slušné whisky.
Mám dotaz, který bych si asi mohl snadno vygooglit, ale co už, Když řešíte ten chlast, já bych ho rád po kusech prodával, jak ho občas dostávám. Mám teď tři nerozbalené lahve arménského koňaku a pít to nechci.
Ale když jsem se koukal na Aukro, tak je tam úplně všechno, ale chlast ne. U whiskey si tam člověk může koupit jakýkoliv sběreatelský předmět, ale samotnou tekutinu moc ne. Tak předpokládám, že na alkohol musí mít člověk nějaké speciální povolení a jen tak to nejde? Mám strach, že můžu prodávat zrovna to jediný, co je problém :-)
Nebo, jak se toho se ziskem zbavit? :-)
@Jab (22.11.2025 14:36): Whisky jsem pil jenom jednou, když jsem shodou okolností zúčastnil degustace :D A to hlavní, co jsem si z toho zážitku odnesl, bylo, že rašelinová whiska chutná jako kdybych žužlal koberec. Blé.
@S4TW (15.10.2025 10:50): Ehh... s cestovkou tam zájezd třeba koupit protože jak mají ve velkém domlouvané bydlení a v balíčcích s letenkami, a občas se slevou, tak to může vyjít i levněji než si to zařizovat sám (toho jsem tehdy právě využil), bo i při samotném bookování asi jinde než v resortu bydlet nebudeš, resp ne v těch městech u moře, v Káhiře asi se dá kdekoli.

Ale pak se tam pohybovat se skupinou? Proboha to ani náhodou, to je snad jen pro ty co neumí ani slovo jinak než česky - ostatní lidi ze zájezdu jsem viděl v letadle tam a pak v letadle zpátky, jinak všechno po vlastní ose. Na výlety (údolí králů, Káhira, Giza, Chrám Hatšepsut, etc) si najmout místního řidiče a průvodce, na delší trasy autobusy, na netu se snadno dají najít relativně levné soukromé výlety.
@John Mirra (15.10.2025 10:47): V Gize jsem byl a pyramidy jsem z půlky neviděl protože byly zrovna v mlze a v dešti(!). Docela cool náhoda se tam dostat zrovna v takovou chvíli.

Turistů tam je samozřejmě dost, ale nebyla to žádná velká hrůza, a kolem té třetí vzadu už nebyl vůbec nikdo (akorát nějaký egyptský hlídač s námi šel aby jsme jim ji neukradli... a smečka divokých psů). Taky tam kolem chodí lidi co pronajímají výlety na velbloudech, ale na to bych se vykašlal, poušť kolem pyramid není zajímavá, byl tam bordel, a i cenově to bude tipuji scam na turisty. Velbloudy bych zkusil třeba někde jinde (ještě jsem na nich neseděl, měl jsem je jen na jídlo).
@John Mirra (15.10.2025 10:47): Jako milovníka starověké kultury a památek mě Egypt neskutečně láka (byl jsem asi 23 let zpět s tátou - Údolí králů a okolí, ale chybí mi právě Gíza), nicméně tam vlastně nedává smysl nic jiného, než jet s cestovkou a představa té cestovatelské skupiny, které bych byl součástí mě dost děsí, proto si toto schovávám až přesáhnu alespoň šedesátku :)
A v Gize jste někdo byl? Co jsem tak slyšel, tak je to tam plné turistů tak moc, že ani ty pyramidy přes ně nejsou pořádně vidět :(
@MiDlo (15.10.2025 07:45): Tvrzení že válku "vysvětluje" rozšiřování west bank osad pár měsíců před tím útokem je hrozně úsměvné. Na ten útok se připravovali dlouhé roky, včetně stavění cvičišť v podobě izraelských osad a základen, shromážďování zásob, i praktické testování taktiky.

Netanjahu samotný se taky zradikalizoval až potom co byl Hamas zvolený jako vedení Palestinců, předtím jako PM naopak podporoval stahování izraelců z Gazy a west bank (a Hamas byl zvolený proto že měl zničení Izraele jako hlavní bod svého programu, s raketovými útoky ostatně začali už dávno předtím).

I když je docela diskutabilní jestli se Bibi paktuje ve vládě s alt-right stranami proto že je sám už tak radikální, a nebo proto že jsou to jediné co ho ještě drží u moci a chrání před stíháním za korupci (přirovnání k Okamurovi trefné... i když Okamura je docela neschopný, Bibi je naopak schopný velmi, i když teď si nechal od Trumpa moc hezky šlápnout na krk)

No nechme toho, aspoň než z toho udělají kampaň v CoD nebo tak něco :)
Jak ted vyslo na idnesu video - viz. s rozbombardovanou gazou, a zmínkou, že Izrael přitvrdil před dvěma lety poté co na něj Palestina zaútočila a způsobila 1200 mrtvých, tak se sluší dodat, co předcházelo tomuto útoku a co vlastně vysvětluje celou tu válku: citace z Wikipedie:

” Netanjahuova koaliční vláda jmenovaná dne 29. prosince 2022, ve které měli zastoupení krajně pravicoví a náboženští extrémisté jako Becal'el Smotrič a Itamar Ben Gvir , podpořila stavbu a rozšiřování izraelských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu , který je mezinárodním společenstvím považován za součást budoucího státu Palestina . [ 138 ] Od nástupu jeho vlády došlo k eskalaci izraelsko-palestinského konfliktu (viz operace Štít a šíp a operace Domov a zahrada ). [ 139 ] [ 140 ] Podle některých názorů docházelo k postupné anexi okupovaných palestinských území na Západním břehu. [ 141 ] [ 142 ] ”

Takže do Palestiny na výlet až tam budou stát úžasné zlaté Trumpovo hotelové komplexy. A nebo časovač a šup zpátky do roku 2021. Ale pokud DeLoreanem, tak si v náprsní kapsičce radši nehřejte fotku nějakého pro nás obyčejné čehůny neznámého izraelského Okamury, který tam za kopečky brzy začne dohlížet na hladký chod Izraelského parlamentu :).
@Bursoft (03.10.2025 13:27): Našťastie to tak nebolo. Väčšinu aktivít a jedla (raňajky, obedy, večere aj nejaké drinky - víno, sangria, portské) som mal zaplatené firmou. Bol som tam 4 dni a v podstate za seba som platil len prvý deň a potom tretí deň večer drinky a suveníry. :) Teda ešte som si nepočítal náklady, ale nemyslím si, že by som tam veľa minule. Čo je smutné, že zmrzlina alebo víno v podniku tam boli lacnejšie než na Slovensku. :X
@Tulareanus (03.10.2025 13:24): To zní jako taková ta pracovní cesta, kde se domů vrátíš s výplatou v mínusu :D To je jak když jedu pracovně do Prahy, ale vždycky tam do sebe hodím 10 Plzní a koleno, který do cesťáku nepropašuju :D
@Peach (03.10.2025 13:09): Nemusíš sa za to hanbiť, tu si v bezpečnom priestore. :D

Ja som bol z toho Porta veľmi milo prekvapený, lebo tým, že som tam išiel pracovne, tak som si neplnil nejaký sen a moje info o Porte bolo pomerne strohé, kým som si nezačal informácie pozerať pár dní pred odletom. Každopádne určite stojí dať tomu tretí pokus, ktorý snáď premeníš na realitu. To mesto má naozaj peknú atmosféru a strašne veľa malebných pohľadov, za čo najviac môže to, aké veľmi vertikálne to mesto je a vždy sa zvažuje dole k rieke alebo k atlantiku. Inak mi prišlo, že nemajú veľa námestí a námestíčiek a uličky sú pomerne natlačené na seba a s vysokými starými domami, ktoré majú spoločné vonkajšie múry. Predpokladám, že účelom bolo, aby dosiahli dostatok tieňa v lete. Prechádzanie týmito uličkami so starými domami, ktoré boli ešte častokrát vyobkladané keramickými mozaikami, mi pripadalo ako keby som bol v nejakom RPGčku a čakal som, kedy nám zadá niekto quest alebo ho odomkneme na nejakom "point of interest".

No a bol to pre mňa raj aj ako pre milovníka kreviet a morskej kuchyne ako takej, hoci som skúsil aj výborné pomaly pečené králičie mäso, hovädzie, jeleninu, atď...
@Tulareanus (02.10.2025 20:39): eh, teď vypadám, jak největší milovnice trávy a přitom jsem si jen párkrát v životě potáhla... :D

Každopádně Porto závidím. Už 2x jsem tam měla koupený letenky a ubytování a doma se stala nějaká katastrofa, kvůli které jsem nemohla odletět. Už na to nemám vůli znovu to pokoušet. Ale vynahradila jsem si vnitrozemské Portugalsko dovolenou na Azorech. Tam bylo skvěle!
Dnes som sa vrátil zo služobnej cesty z Porta a odporúčam ho na návštevu. Nádherné historické mesto, s krásnou riviérou a výborným jedlom, vínom, sangriou a samozrejme s portským. Počasie bolo posledné 4 dni bezoblačné a super 26-27°C.

@Peach (30.09.2025 12:52): Za barom tam predávali jointy zabalené v bambuse. :D
@Dan9K (29.09.2025 02:39): Jako bylo mi docela líto že si nemůžu nakoupit něco na doma... ale takový hrdina/sebevrah abych to zkoušel vzít do letadla nejsem :)
Poláci jsou konzervy, tam mě tohle moc nepřekvapuje, i když jak jsem tam jezdil hlavně na festivaly, tak se nezdálo že by si z toho místní mnoho dělali. No ještě plánuju Thajsko, tam by takové srandy byly ještě řádově horší :D
@AlieN (28.09.2025 16:19): buď za hrdinu jako já a vemi si ganju z Amstru do Krakowa :-)

Poláci (a já jsem z půlky Polák) jsou stejně vtipnej národ, po každé noci je celý Polsko naložený ve vodce, ale zapal si brko a jdeš úplně klidně na rok do vězení za 1 gram.
Když jsem byl v Polsku naposled, vždycky jsem si velmi pečlivě vybíral místo ke schování. Ve Varšavě to bylo těžký...
@Drolin (28.09.2025 15:43): Gdaňsk je krásný město, jedno z nejhezčích co jsem zatím navštívil, všude plno cihlových staveb za posledních skoro 1000 let. Malbork je obrovský cihlový hrad s bohatou historií, doba návštěvy minimálně na 4 hodiny. Sopoty jsou fajn město u moře, Arka Gdynia má pěkný útulný stadion, ale hrajou tam kopyta a poloostrov Hel je skvělý. Plno lákadel, moře ze všech stran, jemný píseček a pohoda. ;)
@Drolin (28.09.2025 15:43): Tak poznatky z poslední doby - na Slovinsku mají fakt hnusné pivo, v Amsterodamu výbornou ganju, a na Hvaru docela fajn místní víno.
A příští měsíc plánuju čtyři dny v Krakowě, takže tam to bude pro změnu vodka.
Diskuze primárně o cestování, a nikdo žádné dojmy a tipy z navštívených krajů! :)