Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Nejočekávanější hry roku 2024

Výsledky prosincového hlasování uživatelů Databáze her o nejočekávanější hry roku 2024 jsou tady!

Do ankety se zapojilo 122 uživatelů, bylo rozděleno 1583 bodů pro 267 her. Což v řeči čísel znamená o něco méně hlasujících uživatelů a rozdělených bodů než loni, zato ale pro více her. Přesto jsem prostor věnoval především TOP35 - hrám, pro které jste nejvíc hlasovali, avšak aby nebylo opomenuto nějakého výjimečného projektu, zmínil jsem i několik her před samotnou TOPkou. 

Užijte si čtení a prohlížení. Postupujte dle svého uvážení: nejočekávanější hra na vás čeká na konci článku. 

Děkuji všem uživatelům za hlasování, názory a připojené komentáře k jednotlivým hrám. Odměnu v podobě DH bodů najdete na svých účtech v nejbližších dnech,
Skull and Bones (36. místo, 10 bodů, loni 54, místo) je hra, které těsně uniklo umístění v TOP35, měla stejný počet bodů, jako výše umístěná hra, ale nikdo ji nezvolal jako svoji nejočekávanější hru. Podobně velice těsně uniklo umístění hře Titan Quest 2 (38. místo, 9 bodů, Deimos) a možná z pochopitelných důvodů nejistého vydání se do TOPky neprobojovala hra Kingdom Come 2 (37 místo, 9 bodů, Paul), ve všech uvedených případech stačilo aby si hru ještě někdo další vybral jako TOP1 a mohly se umístit, takových her ale bylo více, protentokrát aspoň čestná zmínka.

Z dalších zajímavých pokračování mohu zmínit  Assassin´s Creed: Codename Red  (41. místo, 8 bodů), Helldivers 2 (46. místo, 7 bodů),  Citizen Sleeper 2: Starward Vector (53. místo, 5 bodů, Altran), Beyond Good & Evil 2 (97. místo, 3 body) nebo  Diablo 4: Vessel of Hatred (220. místo, 1 bod).

Z dalších tříbodových her (67. až 82 místo), pro které hlasoval jeden jediný uživatel pro kterého se jedná o nejočekávanější hru, mohu zmínit:  Blacksmith Master (Ross), Backpack Battles (Psyx), Turbo Overkill (Kakuzu), Exodus (Malignus) nebo Dune: Awakening (Britarn).

Z hlasování vzešlo několik titulů, které se (ne)překvapivě neumístily lépe, zejména Path of Exile 2 (62. místo, 4 body), jsem překvapen, že hra nebyla úspěšnější. Do TOPky se také neprobojovala GTA 6 (54. 5 bodů, Malarkey) zde je to ovšem docela pochopitelné, hra má ohlášené datum vydání na rok 2025 a je tedy téměř jisté, že se ukáže na nejvyšších příčkách příští rok. Také Mario vs. Donkey Kong (88. místo, 3 body) nebo Killing Floor 3 (170. místo, 2 body) a spousta dalších, které měly potenciál.

Před samotnou TOPkou jako poslední zmíním hry, které doprovodil zajímavý komentář některého z uživatelů a postupně se tak budeme přesouvat k horním příčkám...

BIONICLE: Masks of Power (208. místo, 1 bod) "Jako malý jsem miloval LEGO Bionicle a hrál i mnohé hry. Tohle je pro mě neskutečná nostalgie a hlubší důvod to asi nemá. Ale někdy i to postačí, no ne?" (Hergi)

Skate Story (187. místo, 1 bod) "Psychedelická jízda peklem? (BUMRATATA)

Sex and the Furry Titty 3: Come Inside, Sweety (127. místo, 2 body) "Mám rád furries a erotické hry. Předchozí díly se mi líbily vizuálem, mnohými příběhy i oddechovou hratelností. Těším se na oblíbené postavy, které se vrací, i na nové příběhy. (Hergi)  

  Jujutsu Kaisen Cursed Clash (116. místo, 2 body) "Jujutsu Kaisen je nutnost už jen z důvodu, že jsem otaku a snažím se hrát všechny hry s Anime předlohou. Dle mého to bude skvělý kousek do sbírky. (Malcolm)

The Alters (109. místo, 2 body) "Velmi nápaditý, ale taky tak trochu zajíc v pytli. (BUMRATATA)

Cat Quest III (76. místo, 3 body, samorost) "První dva díly tohoto veselého kočičího RPG byly velmi chytlavé a svým poměrně neotřelým stylem a solidní porcí humoru se mi doslova zaryly pod kůži. Po zhlédnutí několika promo videí k třetímu dílu je zřejmé, že vše je opět tak, jak mám rád a má očekočkávání jsou mimořádná. Mňowgh!"

Venture to the Vile (69. místo, 3 body, RomcaT) " Vzhledem k mé zálibě v plošinovkách se těším na Venture to the Vile. Vypadá to na pěkně graficky zpracovanou, místy strašidelnou skákačku, kde občas dojde i k boji. Myslím si, že mě to bude bavit, takže se na to velmi těším, snad mě nezklame."
 
Alan Wake II: Night Springs + The Lake House (68, místo, 3 body, BUMRATATA) "Alan Wake II je moje letošní GOTY, a tak chci víc."

Pacific Drive (55. místo, 5 bodů) "Rogue-like + survival + road trip – jo, jo, jo." (BUMRATATA) 

Scarlet Deer Inn (51. místo) "Takovéto netradiční projekty jsou vždycky kouzelné. Tohle bude pecka, jak vyšitá, doslova." (rikuhahl)

GreedFall 2: The Dying World (45. místo, 7 bodů) "Jsem zvědav, zda budu jediný, kdo hlasuje pro Greedfall 2. :D" (Neelixx)  

The Plucky Squire (44. místo, 7 bodů) "Hýří nápady, a k tomu je to velmi roztomilý." (BUMRATATA)

 Brothers: A Tale of Two Sons Remake (43. místo, 7 bodů) "Nedávno jsem konečně dohrál jedničku a musím říct, že se jedná o neskutečně emotivní příběh. Podobných her kombinujících atmosféru, adventuru a menší logické hádanky, nená nikdy dost. Tady je to navíc okořeněné o ovládaní dvou postav zároveň. Budu rád, když se hra dostane k dalším lidem díky nové grafice. (Hergi)

Death Stranding 2 (42. místo, 8 bodů, loni 36 místo) "Vlastně vůbec nevím, co od toho čekat, ale vím, že to bude uhrančivý. (BUMRATATA)

  Stargate: Timekeepers (39. místo, 8 bodů, jvempire) "Stargate: Timekeepers jsou nakonec celkem jasná volba na první příčku. Nejen že strategií od Slitherine člověk snad nikdy neudělá chybu, ale navíc lákavé a nevyužité prostředí oblíbené Hvězdné brány." a Jumas ke hře ještě doplnil: "Už jsem si myslel, že po konci Mimimi taktickým strategiím znovu odzvoní. Opak je však pravdou a renesance tohoto žánru nabírá vyšší tempo, než kdy dříve. Slitherine jsou strategičtí matadoři, takže očekávám kvalitní produkt. Netuším, jak se k právům na Hvězdnou bránu dostali, ale je super, že se tato značka znovu oživí. Střílečka by mě asi tolik nebavila, i když bych ji nejspíše také vyzkoušel, ale tohle je jasná volba." 

Potenciálně zajímavých titulů se na dalších místech nachází opravdu hodně, ale o nich tento článek není: je o nejlepších a nejočekávanějších hrách, tak si je pojďme konečně představit.      


Star Wars: Dark Forces Remaster

35. Nejočekávanější hra (10 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: H34D
PC, XOne, XSX/S, PS4, PS5 | 28. února 2024 | Steam

Star Wars: Dark Forces Remaster - legendární PC doomovka a nejspíš jediná hra, jenž se ve své době vymanila ze stínu Dooma. (Rapier)

 Star Wars: Dark Forces remaster - Každý rok nás očekává řada nových áčkových titulů, které nás mají ohromit grafickými detaily, či vymazlenými herními postupy, které ale - pravda - nebývají v dnešní době příliš inovativní. Pokud chceme najít opravdu inovativní, popř. revoluční hru, musíme se vrátit do minulosti. Přijmout fakt, že staré hry mají ošklivou grafiku, neohrabané ovládání, ale za to dokážou mnohdy hráči poskytnout větší výzvu a pro některé staromilce i lepší zážitek... To nejlepší z obou světů dokáží skloubit mistři Night Dive Studios. Po úžasných, byť v jádru primitivních portech Quake, Quake II, Doom 64, Blood až po fantastický plnohodnotný remake System Shock, Night Dive Studios nikdy nezklamou, a proto jsem byl z oznámení remasteru Star Wars Dark Forces vyloženě nadšen. Vzpomínám na dobovou recenzi Jana Eislera ve Score, který Dark Forces vyzdvihoval jako jednu z nejlepších her tehdejší doby, která svým příběhem, in game animacemi a vykreslením herního světa překonávala i Doom. Mezi masovými hráči však neměl Doom konkurenci a Dark Forces jaksi upadli do zapomnění. Dlouhá léta jsem vedl první dva díly ve svém seznamu her, které chci někdy dohrát, ale nedostal jsem se k nim. Díky Night Dive Studios už nebudu muset podstupovat kompromisy s DOSBoxem, jsem si jistý, že jejich remaster bude přesně to, co potřebuju a co si budu královsky užívat. :) (H34D)

Dark Forces je moje srdcovka a na Remaster se těším, stejně jako na původní hru, když jsem na jaře 1995 četl recenzi ve Score. (Malignus)



Squadron 42

34. Nejočekávanější hra (11 bodů)
 Hra je nejočekávanější pro uživatele: pipboy
PC | TBA 2024 | WEB

 . Poslední hrou (na mém seznamu) je Squadron 42 kde bych moc chtěl aby byla dobrá, ale věřím tomu nejméně. Proto poslední místo. V každém případě podobná velkolepá sci-fi stojí za pozornost. (jvempire)


 Broken Sword Parzival's Stone 

33. Nejočekávanější hra (12 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: Musa, Pluto
PC | TBA 2024 | Steam

Broken Sword je jednou z mých nejoblíbenějších adventurních sérií vůbec, takže ohlášený další díl je pro mě v podstatě nutností. V hlavní roli znovu naši dobří známí George a Nico, stylově opět mé nejoblíbenější 2D „point-and-click” provedení, to vše, dle dosud zveřejněných obrázků, v naprosto úchvatném grafickém kabátku. Tomu jednoduše nelze odolat, už se nemohu dočkat. (samorost)

Na první místo dávám jednoznačně Broken Sword 6, to je hra, na kterou se nejvíc těším. Je otázkou, jestli stihne vyjít v roce 2024. Charles Cecil tvrdil, že by chtěli stihnout konec roku, osobně tomuto ale příliš nevěřím. Ale uvidíme. (Pluto)


 

Phonopolis  

32. Nejočekávanější hra (13 bodů)
PC | TBA 2024 | DH 

 České polínko v ohni letošních nejočekávanějších her. Hra je ve vývoji dlouho, ale příliš se o ní neví, Vzniká ve studiu Amanita design, lze tedy očekávat originální (nejen grafické) zpracování a opět neotřelou hratelnost. (Deimos) 



 Silent Hill 2 Remake 

31. Nejočekávanější hra (13 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: kristmeister
PC, PS5 | TBA 2024 | Steam

Po sérii remaků jedné ikonické hororové série neboli Resident Evil se taky začala ucházet o slovo druhá alias Silent Hill. Druhý díl patřil ve své době k tomu nejlepšímu ve svém žánru, tudíž jsem velice natěšený na jeho předělávku, která hru doufám udělá ještě více strašidelnou a snad i s novým combat systémem. (kristmeister)


  Dragon Age Dreadwolf  

30. Nejočekávanější hra (loni 26. nejočekávanější hra)(13 bodů)
 Hra je nejočekávanější pro uživatele: Hergi, pipan
PC, XSX/S, PS5 | TBA 2024 | Steam

První Dragon Age je pro mě jedním z nejlepších (a definitivně mé nejoblíbenější) RPG. A přestože druhý a třetí díl už těch kvalit nedosahují, miluji tento svět a chci se do něj vrátit. Líbí se mi myšlenka vzpoury mágů proti templářům, kteří se je snaží ovládnout. Líbí se mi také to, že tento konflikt není zdaleka tak černobílý, jak se některé postavy snaží tvrdit. Na sérii navíc miluji i větší příklon k taktice, než umožňují mnohé jiné hry. (Hergi)




 Gothic 1 Remake

29. Nejočekávanější hra (14 bodů)
 Hra je nejočekávanější pro uživatele: TaryhoFigurka
PC, XSX/S, PS5 | TBA 2024 | Steam

Další remake v řadě a tentokrát na úplně první Gothic, na který řada fanoušků do dnes nezapomněla, možná pro poměrně netradiční a z dnešního pohledu neintuitivní ovládání. Bude "nový" Gothic přístupnější? (Deimos)



 Lost Records: Bloom & Rage 

28. Nejočekávanější hra (16 bodů)
PC, XSX/S, PS5 | 3Q 2024 | Steam

Nová příběhová adventura bude vyprávět příběh čtyř kamarádek ve dvou časových obdobích (1995 a 2017) a údajně by se mělo jednat o základ nové franšízy pro budoucí další hry. Pro milovníky tohoto žánru se v každém případě může jednat o zajímavou hru. (Deimos)



  Hollow Knight: Silksong  

27. Nejočekávanější hra (loni 21. nejočekávanější hra, předloni 36. nejočekávanější hra) (18 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: AzeXIR, hatifnat, Kunick, oleav
PC, XONE, XSX/S, PS4, PS5, Switch | 1Q 2024 | Steam | DH 

 Protože už přece musí vyjít, musí!! (Kunick) 

Poprvé si myslím, že by to mohla hra příští rok konečně "stihnout". Dlouho očekávané (a vyvíjené) pokračování dle mnoha hráčů nejlepší metroidvanie všech dob. Je třeba něco dodávat? (Yokolobuna)


 Tomb Raider I-III Remastered 

26. Nejočekávanější hra (19 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: Hergi, pipan

PC, XSX/S, PS5, Switch | 14. února 2024 | Steam

Legendární série s Larou Croft v novém kabátě. Každý kdo má rád Indiana Jones skáče nadšením! První díly mě navíc v době vydání tak trochu minuly z různých důvodů, mimo jiné díky absenci 3Dfx Voodoo 1/2, rád si zahraji Laru Croft v novém grafickém kabátku. (Rapier)

O tom, že se znovu pustím do série Tomb Raider, uvažuji každou chvíli a remasterovaná vydání prvních tří dílů budou snad tím posledním impulzem. A pokud by se dílo nezdařilo, vždy je možné sáhnout po originálech (jvempire)


  Elden Ring Shadow of the Erdtree  

25. Nejočekávanější hra (19 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: Ronik
PC, XSX/S, PS5 | únor 2024

Nemůžu se dočkat, až zase budu doopravdy objevovat a žasnout! (BUMRATATA)

No a za zmínku stojí ještě DLC do Elden Ringu. Základní hra byla trochu zklamáním co se objevování světa týká, ale víme, že DLC jim velmi jdou. Uvítal bych menší mapu, která má ale více k prozkoumávání, a nebo jakou temnou verzi známého světa (v jiné časové rovině), podobně jako DLC pro Dark Souls 1. Rád se nechám překvapit. Myslím, že je ideální čas se do světa Elden Ringu opět vrátit. (SilentWolf)



  Suicide Squad: Kill the Justice League  

24. Nejočekávanější hra  (loni 18. nejočekávanější hra, předloni 26. nejočekávanější hra) (20 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: BukrrCZ, DuDu008
PC, PS5, XSX/S | 30. ledna - Deluxe Edition, 2. února 2024 | Steam

Hra měla vyjít již letos, bohužel zažila opět odklad, nyní je však hra hotová a připravena se představit světu. Věřím, že si dalo studio Rocksteady na hře opravdu záležet. (SOADdave)

U Suicide Squad ve mě vzbuzuje spíše zvědavost než-li nějaké očekávání (Malcolm)

Asi kontroverzní volba a hráči se tak nějak rozhodli, že budou mnoho let vyvíjený projekt Rocksteady skupinově nenávidět. Výhrady chápu a některé jsou na místě i dle mého názoru. Možná jsem naivní, ale studiu stále věřím a na hře se mi spousta věcí i vyloženě líbí. Tak (snad) tento rok konečně uvidíme. (Yokolobuna)



 Commandos: Origins 

23. Nejočekávanější hra (21 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: Rapier, veselykralicek
PC, XSX/S | TBA 2024 | Steam

Velmi očekávaný mix RTT strategie s nutností zvolit stealth postup k dosažení cílů, navíc zasazený do prostředí WW2. Co víc si může přát fanoušek původní Commandos série, filmu Kam Orli Nelétají (Where Eagles Dare) a WW2 historie? (Rapier)

Commandos je jedna z mých nejoblíbenějších herních sérií, ne-li ta vůbec nejoblíbenější. Po oznámení tohoto prequelu jsem zajásal, ale z opatrnosti jsem Origins umístil až na druhé místo svého žebříčku, protože vývojářský tým vůbec neznám a trochu se bojím výsledku. Svou roli hraje také fakt, že se ke hře příští rok s největší pravděpodobností vůbec nedostanu, protože mám v taktických strategiích trochu skluz a doháním resty od Mimimi. Snad se dílo povede a přečtu si spoustu pozitivních ohlasů. (Jumas)

První Commandos jsou dodnes mojí nejoblíbenější hrou a to i přes to, že mě 2. světová válka jako taková moc "nebaví". Tehdy jsem jako dvanáctiletý vymýšlel, jak se dostat nakonec, pak už přišly na řadu techniky, jak nevyvolat nikdy alarm. No a snad se to zas zopakuje, nemusí to být nejlepší hra pod Sluncem, ale musí mít dobou hratelnost, aby byla jedním z nejlepších kousků v daném podžánru. (rikuhahl)

 Commandos není třeba představovat, jde o oblíbenou hru mnoha hráčů a v pokračování doufám už dlouho. Jen aby to nedopadlo jako s remasterem druhého dílu. Jistotu povedené hry nemáme u žádného titulu, ale u zmíněných věřím že se povedou (jvempire)

Původní trilogii jsem svého času zhltnul jako malinu, posléze sehrál kdejaký klon, tudíž je jasné, že přímé pokračování po letech vítám s nadšením. Opět tedy vytáhnu ze skříně notně zaprášené vojenské hadry a vydám se provádět záškodnické akce a odhalovat slabá místa v pozicích nepřítele. (samorost)

Hry ve stylu Commandos jsem si zamiloval prakticky okamžitě, co mi bratránek donesl placku s Desperados. (Atreides)



 Little Nightmares III 

22. Nejočekávanější hra (23 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: Feldias
PC, PS5, XSX/S | TBA 2024 | Steam

Pokračování mé oblíbené logické plošinovky zasazené ve strašidelném světě.
(SOADdave)

Třetí pokračování tohoto mile strašidelného dobrodružství bude určitě opět zábavné, o tom prakticky vůbec nepochybuji. Tentokrát navíc s možností hrát ve dvou hráčích v online kooperaci, což se jednoznačně počítá. (samorost)


 Persona 3 Reload 

21. Nejočekávanější hra (23 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: Riaa27
PC, XOne, XSX/S, PS4, PS5 | 2. února 2024 | Steam

Takto s Personou 3 (PSP verzia) som strávil mnoho času a bola to vynikajúca hra. Tento remake/port už pravdepodobne nerozohrám. Ale dúfam, že vďaka tomuto vydaniu objaví túto sériu i nové publikum, pretože si to určite zaslúži. (MickTheMage)

Plnohodnotný remake třetí Persony je třeba jako sůl. Obzvláště po velmi mizerném remastru PSP verze Portable a původní rozšířené verzi FES (s dodatečným 30 hodinovým epilogem The Answer, který Portable verze neobsahovala) stále uvězněné na PS2. Velké těšení. (Atreides)



 Tekken 8 

20. Nejočekávanější hra (loni 73. nejočekávanější hra) (24 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: Mr. Delicious
PC, PS5, XSX/S | 26. ledna 2024 | DH | Steam

 No a Tekken bude skvělá hra na sešlosti kdy si budeme s klukama poměřovat prstoklad. :D  (Malcolm)

K Tekkenu jsem měl vždy velmi pozitivní vztah. Jde o značku kterou si vždy velmi rád zahraju (SOADdave)

Legendární Tekken 3 (PS1) u mě nastartoval vášeň pro bojové hry. Následně Tekken 5 (PS2) tuto vášeň ještě více prohloubil. S Tekken 6 (PS3) jsem vstoupil do další generace konzolí a nechal v něm taky spousty hodin. Trvalo ale dlouho, než jsem naskočil i na Tekken 7 (PS4), který mě bohužel ve svém skromném měřítku nedokázal nadchnout. Tekken 8 (PS5) ale po mnoha trailerech, Beta testu a Demu vypadá jako návrat k větším věcem a já si to rozhodně nenechám ujít. (Mr. Delicious)


 Rise of the Ronin 

19. Nejočekávanější hra (25 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: Decode89, RNDr. Gunár Pavel, Vashek
PS5 | 22. března 2024

Historické Japonsko, to je něco pro mě. Očekávám krásné prostředí a efektní souboje, byť trošku doufám v mírnější souls prvky. (Zoltan)

Takže Rise of Ronin, byť jde o sony exkluzivitu na PS5, nakonec bude tím, na co se budu těšit. Otázkou zůstává, jak na tom bude bojový systém, jelikož ten co mají v Niohu, tomu jsem na chuť nepřišel, nicméně jde o zkušené studio a věřím, že to dobře dopadne.  (DeCode89)

Rise of the Rōnin se podobně jako Way of the Samurai 4 (2011) nebo Ghost of Tsushima (2020) řadí k hrstce historizujících akcí z Dálného východu se špetkou nadpřirozena, což vede k uvěřitelnějším světům umožňujícím plně ocenit vše neuvěřitelné, co v nich spatříte (RNDr. Pavel Gunár) 

Vyjma sci-fi her se minimálně podle letošních Game Awards roztrhl pytel i se hrami zasazených do Asie, zejména pak Japonska. Rise of the Ronin z nich vypadá nejlépe a Team Ninja je pořádně etablované studio, které sice asi neposbírá ceny za inovativní herní mechaniky, na jejich práci se však dá spolehnout. (Yokolobuna)



 Like a Dragon: Infinite Whealth 

18. Nejočekávanější hra (25 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: Dobroslav, Fatality, HEX, Redfield
PC, XSX/S, PS5 | 26. ledna 2024 | Steam

Bývalá Yakuza, která mě v dobách druhých a třetích Playstationů moc neoslovila, se díky nule a nádherné ceně zadarmiko na gemapassu vyšvihla mezi mé nejoblíbenější série. Revoluční přesun do Ameriky, tedy bude hned z kraje roku asi i jeho herním vrcholem. (HEX)

Kazuma Kiryu a Ichiban Kasuka. Barakudy a jakuza. Yokohama a Honolulu. Najnovší prírastok zo série Yakuza bude podľa všetkého riadne bláznivý koktajl. (Bragi)



  Warhammer 40K: Space Marine 2  

16-17. Nejočekávanější hra (loni 27. nejočekávanější hra, předloni 40. nejočekávanější hra) (26 bodů)
PC, PS5, XSX/S | 9. září 2024 | Steam

První díl byl tak trochu guilty pleasure a moc mne potěšilo, že se připravuje pokračování. Zajímavé zasazení a do jisté míry unikátní hratelnost kombinující boj zblízka a střelbu mne opět zatraceně láká. (Yokolobuna)

V desivej temnote vzdialenej budúcnosti nie je nič iba vojna. A odložené termíny vydania. Ďalšia hra spomedzi mnou najočakávanejších titulov roku 2023 sa dočkala odkladu a plynulo sa presunula do zoznamu pre tento tok. Takže ešte raz: Lebky pre Imperátora! Krv pre Zlatý trón! Kapitán Titus sa (tentoraz snáď už naozaj) vracia. (Bragi)

Odložení nepotěšilo, ale snad čas využili moudře a na hře ten rok navíc bude poznat. (Kunick)

Dobrých her ze světa WH40K je jako šafránu (zdravíme letošní Boltgun). Původní Space Marine byl velmi solidní hrou a dvojka slibuje podstatně vydatnější řežbu obrovských rozměrů. A přesně tohle bych si dal líbit. (Atreides)

Po dekádě další díl rubačky v kůži Ultramarína? No jasně! (Micka)

The Emperor Protects! Prvý diel nebola nejako objavná akčná hra, ale bola to hra zo zábavného vesmíru, podaná zábavným spôsobom, tak ako to mám rád. Len tu už fakt neviem, či ten môj pred-generačný počítač nebude potrebovať behom nasledujúceho roka nejakú tú obmenu. (MickTheMage)

Space Marine 2 je pokračování nejlepší akce ze světa Warhammer 40 000, snad dostojí očekáváním. Epické akce se do tohoto světa perfektně hodí, snad autoři zvládnou zachytit správně temnou atmosféru. (jvempire)




 Banishers: Ghost of New Eden 

16-17. Nejočekávanejší hra (loni 52. nejočekávanější hra) (26 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: teuwik
PC, XSX/S, PS5 | 13. února 2024 | DH | Steam

Tohle bude spíše AA hra (což samozřejmě není sprosté slovo), které však dovedou občas velmi mile překvapit. Mám moc rád nové IP a hra Banishers dokázala zaujmout. DON'T NOD toho má na triku už celkem dost a to dává jistou záruku kvality a ambicí.  (Yokolobuna)

DON'T NOD umí vyprávět příběhy, doufejme, že k němu zde přidají i zábavný gameplay. (Zoltan)

3D akční adventury/RPG jsou jedním z mých nejoblíbenějších herních žánrů a tento titul vypadá lákavě. Zdá se, že parádní podívané by měl sekundovat solidní příběh, které Don’t Nod vcelku obstojně umí, střídání dvou hratelných postav pak může přinést příjemné oživení a zajímavé momenty. Duchařské téma a časové zasazení by navíc mohlo vytvořit hutnou atmosféru, celkově si tedy slibuji nadprůměrný herní zážitek. (samorost)



 Homeworld 3 

15. Nejočekávanější hra (loni 38. nejočekávanější hra) (26 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: Malcolm, MCZ
PC, PS5 | 8. března 2024 | Steam 

Ďalší návrat. Otázka je či sa to po tých rokoch opäť vydarí. Deserts of Kharak mala podarenú atmosféru a bol to taký pozemný Homeworld. Čiže veľká šanca je, že sa i regulárny tretí diel vydarí. (MickTheMage)

Homeworld série sebou přinesla mnoho inovací do žánru strategií a jsem nesmírně zvědavý, kam tento v posledních letech opomíjený herní směr posune HW3. (ProfessionalPenguin)

 RTS strategií není nikdy dost, a Homeworld je trochu netradiční, ale možná o to kvalitnější RTS. (Rapier)

Nejvíce se asi těším na Homeworld 3. Na předešlém díle jsem obětoval stovky a stovky hodin už jen na módu co předělával lodě na Stargate arzenál což je moje srdcovka..  (Malcolm)




 Black Myth: Wukong 

14. Nejočekávanější hra (loni 60. nejočekávanější hra) (27 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: Yokolobuna
PC, PS5, XSX/S | 20. srpna 2024 | DH | Steam

Dopadne tohle dobře? Kdo ví... jenže tohle zjevení vypadá (už roky) naprosto parádně a příští rok se má Opičí bůh konečně vydat na cestu. Pár varovných signálů sice svíti, studio toho moc na triku nemá, ale to neměli ani autoři letošního Lies of P a jak to panečku dopadlo. Wukong tak na mém osobním radaru bere dokonce první místo! (Yokolobuna)

Herní opičí král s krásným světem vytvořeným v Unreal Enginu 5. Dále nás čekají znepokojivá monstra a celkově dospělejší příběh. Teď jen počkat do srpna, kdy hra vychází. (SOADdave)

Pro mě možná černý kůň letošního roku. Hra mi unikala a nebýt psaní tohoto článku, tak se o hře možná ani nedozvím. Opičí král je už od dětství vedle Želv ninja moje srdeční záležitost. (Deimos)



 Avowed 

13. Nejočekávanější hra (28 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: Gildro, Jab
PC, XSX/S | TBA 2024 | Steam 

Mám co hrát (Phantom Liberty) a dohrávat (BG3) ještě z roku 2023. Avowed ale nevypadá zle. (Jab)

Avowed je velké RPG Obsidianu, záruka skvělé zábavy. (Lucrecius)

 Obsidiani moc vedle nešlapou a first-person RPG ze světa Pillars of Eternity zní velmi dobře. (Micka)

Fantasy RPG? Hrané z prvého pohľadu? Odohrávajúce sa vo svete Eora? A od Obsidian Entertainment? Ďakujem, áno, mám záujem. (Bragi)




 Frostpunk 2 

12. Nejočekávanější hra (30 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: Atreides, ProfessionalPenguin, Starletka
PC | TBA 2024 | DH | Steam

Pokud se Frostpunku 2 podaří zachovat atmosféru a vylepšit hratelnost prvního dílu, dovedu si představit, že u relativně "malého" titulu strávím desítky hodin (stejně jako u jeho předchůdce). (ProfessionalPenguin)

Frostpunk byl pecka. Sice krátkej a zbytečně těžkej, ale byl. Dvojka slibuje snížení obtížnosti, zachování atmosféry a více zaměření na příběh. Těším se. (Malignus)

První Frostpunk je jednou z nejlepších survival strategií, co jsem kdy hrál. Unikátní prostředí, mrazivá atmosféra a jakékoliv škobrtnutí může definitivně ukončit éru lidstva. Tentokráte skáčeme o 30 do budoucnosti. Zima nepolevuje, tepelný generátor je stále hladový a rozpory mezi lidmi o dalším směrování se čím dál prohlubují. Ani tohle nebude procházka růžovou zahradou. (Atreides)




 Hades 2 

11. Nejočekávanější hra (loni 31-33. nejočekávanější hra) (32 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: MIGtheDRAGON, Tulareanus
PC, později PS5, XSX/S | TBA 2024 | Steam

Supermassive Games sází jeden super titul za druhým, ale je evidentní, že obrovský úspěch Hadese a možnost dobře navázat a vytěžit ještě spoustu potenciálu, neuniklo jejich pozornost a rozhodnutí udělat dvojku s novou hrdinkou osobně tleskám a nemůžu se dočkat. Za mě parádní hra na Switch. (SpaceMoomin)

Hades II je spíše o mixu zvědavosti, jak se podaří navázat na předchozí podařený počin  (ProfessionalPenguin)

Upřímně, pokračování jedné z mých nejoblíbenějších her (z prvního místa ho sesadil až letos Geralt) by bylo s odstupem první... ale příští rok mi na PS5 určitě nevyjde a Early Acess na Steamu jde úplně mimo mne. I tak posílám "alespoň" dva bodíky do ankety. (Yokolobuna)




  Final Fantasy VII Rebirth  

10. Nejočekávanější hra (loni 31-33. nejočekávanější hra) (38 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: giantmace, Katt, Kejtee, raisen, Solidor, SpaceMoomin, Stapu, Zoltan
PS5 | 29. února 2024

. Rebirth je jasně nejočekávanější, protože první část remaku mě osobně přivedla k celé sérii Final Fantasy a ukázala mi na plno kouzlo JRPG ve skvělém audiovizuálním kabátu s chytlavým gameplayem, zábavnými postavami a tím správným japonským storytellingem. (SpaceMoomin)

Final Fantasy VII Remake se stal jednou z mých nejoblíbenějších her posledních let, takže mé první místo je jasné. Na návrat do zajímavého světa s partou sympatických postav se těším velmi. (Zoltan)

 Co bych byla za fanynku FF, kdybych se na ní netěšila? :) Akorát si kvůli tomu budu muset koupit PS5. (Katt)

Predchádzajúci diel Final Fantasy VII Remake pripravil šachovnicu a rozostavil figúrky. Cloud Strife, skupina Avalanche, krehká Aerith, bezškrupulózna Shinra a industriálny Midgard. Prišiel čas rozohrať hru a zvýšiť stávky. (Bragi)




 Prince of Persia: The Lost Crown 

9. Nejočekávanější hra (40 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: Luksa, Quakeman1986
PC, PS4, PS5, XONE XSX/S, Switch | 18. ledna 2024 | DH

Prince of Persia jako 2.5D metroidvánie? Sem s tím! Dělají na tom tvůrci povedených Raymanů, ohlasy od lidí co to měli možnost hrát jsou pozitivní, stylizace a zasazení mi lahodí. Těším se na svět, který bude radost prozkoumávat a objevovat, na napínavé souboje s mytologickými příšerami i na zajímavé environmentální puzzly. Z příštího roku tento návrat Prince vyhlížím asi nejvíc, byť nejspíš počkám až to Ubi uvolní i na Steam :) (Luksa)

 Hra od Ubisoftu v žebříčku? Po dlouhé době a ještě raději na posledním místě. Po Immortals totiž přichází s konečně něčím zajímavým a že se perský princ nevrací jako moderní akční adventura, mi vlastně moc nevadí. Hratelnost vypadá velmi zábavně a snad se tak dočkáme konečně nějaké hry od Ubisoftu, která není pouze reskin sice dobře prodávaných, ale bezduchých sérií. (Yokolobuna)

Vyzerá to na sympatickú akčnú skákačko-mlátičku, čo by mohol byť fajn herný zážitok. A v Princovi je i časť nostalgie, aj keď hrateľnostne bude úplne iný. (MickTheMage)

Na první pohled nádherná grafika s lehce pohádkovým nádechem, jenž Princi sedne jak ušitá! Pokračování legendární série Prince of Persia (1,2) kterou kdysi dávno hrál snad každý hráč (nejen) IBM PC. (Rapier)

Prince jsem miloval a pořád miluji. Hrál jsem všechny díly a návrat ke kořenům obohacený o moderní hratelnost prvky, který je ale pořád dostatečně věrný značce, neskutečně uvítám. Jsem hrozně rád, že tato série nepůjde směrem otevřeného světa, namísto toho se inspiruje modernějšími plošinovkami. (Hergi)



  The Wolf Among Us 2   

8. Nejočekávanější hra (loni 13. nejočekávanější hra, předloni 30-33. nejočekávanější hra ) (42 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: adam.kulhanek, Bystrozraký, Johny8x, Nix, Victor
PC, XSX/S | TBA 2024

 Na Wolf Among Us 2 jsem fakt zvědavý a pokud to opravdu vyjde, tak jen doufám, že to bude jednou tak lepší než byl původní díl a tvůrci mají hodně co zlepšovat, takže jsem opravdu zvědavý a plný očekávání, snad to nebude zklamání.  (Nix)

 Ďalší diel Begbieho dobrodružstiev sa medzi najočakávanejšie hry dostal už minulý rok. Vtedy som k nemu napísal: "Pokračovanie hry inšpirovanej výbornou komiksovou sériou Fables s veľkým zlým vlkom Begbiem v hlavnej úlohe. Prvý diel považujem za najlepšiu hru pôvodného vývojárskeho štúdia Telltale Games. Som zvedavý, ako sa bude dariť jeho reinkarnovanej verzii." Rok sa s rokom zišiel, hry sme sa nedočkali a informácií o nej je menej ako poskromne. Stále som zvedavý, ale oveľa skeptickejší. (Bragi) 

Koukám, že se letos těším jen na pokračování... The Wolf Among Us věřím, že bude povedené. (John Mirra)

Svět Mýtů jsem si okamžitě od prvních stránek komiksu zamiloval. Telltalácká adventura pak byl další velmi pěkný výlet do tohoto světa i přes své problémy sdílející se svými tehdejšími sourozenci. Další rok je v čudu, odložení prý kvůli přechodu na Unreal 5 a nedávné zprávy o propouštění nedávají dobrá znamení. Tak snad se přeci jen dočkáme. (Atreides)

 Noir detektivku s Bigbym a Sněhurkou asi všichni znáte a jestli ne, tak si doporučuju těch 5 epizod zahrát. Poslední epizoda skončila cliffhangerem, ale v tuhle chvíli netušíme, jestli s ním nový příběh bude pracovat, protože po rozložení a složení studia Telltale se původní návrh zahodil a začíná se od znovu. Velký zlý vlk se Sněhurkou povedou vyšetřování půl roku po konci první série a naštěstí se nové epizody tentokrát vyvíjejí současně, takže se nemusíme bát dlouhého čekání v posunu příběhu. Informací je málo a je velmi optimistické si myslet, že si procvičíme QTE akce za Bigbyho ještě letos. PC a konzole jsou samozřejmostí a zahlídl jsem info o exkluzivitě na Epic Games. Teaser z roku 2019 ukázal zamyšleně hledícího Bigbyho z okna na zasněžený New York s dotazem od Sněhurky, jestli se na něj může spolehnout, což nám potvrzuje i původní dabéry. Nové info se již objevilo viz odkaz na video, tak snad to bude pěkná podívána. (Victor) 




 World of Goo 2 

7. Nejočekávanější hra (42 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: Danik, Jumas, Marles, Martinek, Memphis, rikuhahl, Ripper
PC, XOne, XSX/S, PS4, PS5 | TBA 2024

World of Goo je nejlepší logická hra, kterou jsem hrál a řadím ji mezi nejlepší hry vůbec. Různé Bridge simulátory a podobné kousky mě nikdy moc nebavily, ale tohle, i když se tu nějaká podobnost najde, je něco jiného. Na další stavby z kuliček Goo, jejich úmyslné ničení, když poznám, že to takhle nepůjde a všemožné zvuky, jako je vysávání kuliček, jejích jásot a podobně se opravdu těším. Vypadá to, že se dvojka ponese v podobném duchu, jako jednička, a to je jen dobře. (Jumas)

Před pár dny vyšel trailer na pokračování, které prakticky nikdo nečekal, protože jde už o 15 let starou "klasiku" World of Goo jsem už prošel několikrát a dodnes tu hru řadím mezi své nejoblíbenější, proto je dvojka už teď moje nejočekávanější hra a to do všech následujících let :) (rikuhahl)

Občas je prostě chuť trochu potrápit mozkové závity. A to věřím WoG2 splní mírou vrchovatou ;) (Kunick)

Snad to bude ještě zábavnější a vychytanější než jednička a plné nových nápadů. (Zoltan)



  Senua’s Saga: Hellblade II 

6. Nejočekávanější hra (44 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: Failer59, Fritol, jjjaaarrraaa, John Mirra, kuthy, Marcia M., sgtfury
PC, XSX/S | TBA 2024 | Steam

Vyzerá výživne. Keď nič iné, aspoň to bude zaujímavý umelecký zážitok. Snáď. ;-) (MickTheMage)




 Alone in the Dark 

5. Nejočekávanější hra (46 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: galaxy, Tchort, wishmaster301
PC, XSX/S, PS5 | 20. března 2024 | DH | Steam

 Alone in the Dark mě zajímal od začátku jako pokračování legendární série. Demoverze navíc působila fajn, šlo sice o krátkou ochutnávku, ale atmosféra krásně sedla. (jvempire)  

Alone in the Dark zatím nepůsobí vůbec špatně. (Wettek98) 

Reimaginace prvního dílu. Těším se také na herecké obsazení David Harbour a Jodie Comer (SOADdave))

Klasika v novém kabátě, snad bude stát za to! (Kunick)

Už začátkem roku se přesvědčíme, zda se povede sérii oživit. Ambice nechybí, známé tváře také ne (byť to nemusí tolik znamenat, že Rockay City!). Žánr survival hororu mám nicméně moc rád a poslední roky zažívá renezanci. Snad se povede nakopnout staronovou sérii. (Yokolobuna)




 Vampire: The Masquarade - Bloodlines 2

4. Nejočekávanější hra (loni 41. nejočekávanější hra, předloni 16. nejočekávanější hra) (53 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: Bravewolf, Daniel Undream, OndrejVasicek.cz
PC, PS4, PS5, XONE, XSX/S | TBA 2024 | Steam | DH

O ano, prokletá hra, která stejně jako její protagonisté ne a ne umřít. Nové studio, kompletně překopaná hra i zápletka, ale vábení světa temnoty a kruhu maškarády je stále silné jako dosud. Může to být průser, může to být další přírůstek do fondu klasik. Nezbývá než počkat a přesvědčit se na vlastní tesáky. (Atreides)

 Teším sa až budem zase počuť; "Aaaaa you're a f*ckin Malvakian" (DanielUndream)

Z návratů dávno mrtvých serií jsem už docela dlouho vyléčený, ale tenhle nemrtvej mi fakt ještě dokáže pít krev. Po těch všech trablech si nepřeju nic jiného, než aby to vyšlo a dál se mohlo vzpomínat jen na jedničku a bulet, jaká smůla to je, že už takovou hru nikdy nedostaneme. (HEX)

Tady by vydání mohlo klapnout, ale jestli to opravdu nastane je ve hvězdách :D (Kunick)

Prokletí druhých Bloodlines jakoby nekončilo. Poté, co otěže vývoje převzalo The Chinese Room se snad blýská na lepší časy a já věřím, že tvůrcům se skutečně podaří nejen navázat, ale posunout tuto značku zase o kus dál. Z toho, co jsme zatím viděli, by combat mohl být dost zábavný, tak se nechme překvapit. (SpaceMoomin)

RPG, až na pár světoznámých titulů, téměř nehraji ale tohle hra je, počínaje Vampire: The Masquerade - Redemption, nejlepší zpracování původní papírové RPG předlohy. (Rapier)

Úprimne neviem či si táto hra zaslúži byť v nejako zozname očakávaných hier. Ale už mi dochádzajú nápady a Bloodlines patrí do mojej topky obľúbených hier minulosti. Tu mám veľmi zlý pocit, že tu nedopadneme dobre – všetko čo o tej hre vieme hovorí, že sa nevyberie v šľapajach prvého dielu. Otázka je, prečo sa vlastne volá Bloodlines 2 – mohla to byť iná, generická hra z World of Darkness. Zvedavý ale som, ako to dopadne. (MickTheMage)




  Dragon's Dogma 2  

3. Nejočekávanější hra (56 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: Fredericco, Charlize, MickTheMage, RoyBatty444, Sadako
PC, XSX/S, PS5 | 22. března 2024 | DH | Steam

Povedzme si na rovinu, čo malo vyjsť nové a dobré vyšlo už v roku 2023. Rok 2024 vyzerá celkom podvyživený a skutočne tam svieti len veľmi málo vecí. Ako napríklad Dragon's Dogma 2. Hra, ktorá mi pred... Ježiš Mária Jozef Perún, mnohými rokmi vrátila chuť a dôveru k fantasy akčným RPG. A bola skvelá. Ak bude druhý diel rovnaký i to by stačilo, ale ja pevne dúfam, že bude o malinko lepší. Ale stále si zachová tú nádhernú, naivnú atmosféru fantasy 80-tych a 90-tych rokov. (MickTheMage)

Velmi příjmeně vypadající fantasy. Sice jsem jedničku nehrál, avšak ukázaný gameplay dvojky se mi velmi líbí. Také velmi solidně vypadající grafika přidává pár bodů navíc. (Hergi)

Dragon's Dogma bylo takovou příjemnou, řemeslně velmi povedenou variací japonských vývojářů na "západní" RPG, nemám pochyb, že dvojka bude do detailu vymakaná a nabídne spoustu zábavy (SpaceMoomin)

Capcom zažívá skvělé roky a Dragons Dogma 2 je asi jeho nejžhavějším želízkem v ohni následujících měsíců. Vždy dám přednost fantasy před sci-fi (že se jich chystá) a z původní hry se stal postupem času nefalšovaný kult a je tak na čem stavět.  (Yokolobuna)

Orc Visual Novel (Sadako)

Na druhém místě mám Dragons Dogma 2. Jednička je dobrá hra, která však má své mouchy. Dvojka s nimi asi neplánuje kdovíjak zatočit, už teď na mě vykukuje celkem nezáživný svět, ale o to lepší doufám zbytek. Potenciál tam je a právě proto ji mám docela vysoko. (SilentWolf)

Dragon's Dogma je skvělé RPG se svým způsobem unikátním mixem toho nejlepšího jak ze starších her, tak z těch modernějších. Už jen jak to píšu a těším se na dvojku, tak dostávám chuť na znovu-zahrání a to je asi to nejlepší doporučení. (jvempire)

Vždy, keď si prečítam nadšené chválospevy na prvý diel od nemenovaného užívateľa DH, dostaví sa u mňa kompulzívne nutkanie si toto RPG znovu nainštalovať a konečne ho dohrať. Zatiaľ sa mi to z rôznych dôvodov nepodarilo a do vydania druhého dielu už to určite nestihnem. Ak by však pokračovanie dokázalo naplniť očakávania, možno sa mi črtá východisko z tejto nemilej situácie. (Bragi)




 Star Wars Outlaws  

2. Nejočekávanější hra (64 bodů)
Hra je nejočekávanější pro uživatele: Eru, GamEs, M.a.t.t., SOADdave, Wolverine
PC, PS5, XSX/S | TBA 2024 | DH

 
Zlatou příčku si u mě odnáší famózně vypadající Star Wars projekt studia Massive Entertainment. Ve hře se zhostíme postavy Kay Vess. Mladé zlodějky, která se svým zvířecím parťákem Nyx chystá na svou největší loupež. Čeká nás otevřený vesmír, budeme prozkoumávat planety, čekají nás vesmírné bitvy a mnoho dalšího.  (SOADdave)

Asi jsem naivní, že čekám od Ubisoftu něco jiného než jejich univerzální prefabrikát hry z otevřeného světa. Ale dosavadní ukázky z hraní vypadaly skvěle, žoldácká tématika ve Star Wars světě je tuze nevytěžená a rána po SW: 1313 stále hluboká. Opatrné těšení. (Atreides)

Buď tu bude typická hra od Ubisoftu, ktorú potiahne legendárna značka, alebo to bude typická hra od Ubisoftu, ktorú nezachráni ani legendárna značka. Neviem sa rozhodnúť. Ale určite si to zahrám. (Bragi)

Pokud milovník hnusné a odporné krysy z kanálu, tak si před Outlaws klidne doplňte Star Wars, ale ode mě to nečekejte. Tady to bylo těžké rozhodování a nakonec jsem s pochybami umístil na pátou pozici Outlaws. Hra samotná vypadá dobře a slibuje zajímavý a větvící se příběh, ale po promarněné příležitosti s přeskinovanou Far Cry 3 šablonou svoje očekávání mírním. Ano, Avatar byl pro mě zklamáním a obávám se, že Outlaws nedopadne lépe. (Malignus)

 Oblíbené téma, oblíbený žánr akční adventure v kulisách Star Wars. Doufám, že hra nebude jen SW kopie Assassin's Creed série, ale něco víc. (Rapier)

Ja môžem dobrú Star Wars hru kedykoľvek. I keď absolútne netuším, kde si na to všetko nájdem čas a či ju vlastne dokončím. Niekedy. Snáď nebude príliš zapáchať Ubisoft formulou. (MickTheMage)

Třetí místo patří Star Wars Outlaws, protože prostě Star Wars. Letos mě trochu zklamal Jedi Survivor, od Outlaws se toho moc čekat nedá, protože Ubisoft, ale prostě Star Wars... rozumíme si!? (SilentWolf)

Varování je, že je to Ubisoft. Jenže gameplay trailer působil tak dobře, že musím dát vysoko. Star Wars je jako stvořený pro vyprávění zábavných příběhů, takže jen doufat, že hra bude tak zábavná, jak to z traileru působí. (Zoltan)

SW Outlaws má u mě šanci, anžto je to stále Star Wars. (Jab)




  S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl   

 1. Nejočekávanější hra (loni 4. nejočekávanější hra, předloni 1. nejočekávanější hra) (105 bodů) 
Hra je nejočekávanější pro uživatele: Bragi, Bursoft, Dunemaster, joddy, Karasman, Lucrecius, Micka, Milfhunter, Neelixx, PavelU, pospech11, rtguti, SavageCZ, SilentWolf, SimonEndt, Wettek98
PC, XSX/S | 5. září 2024 | DH | Steam

 
Slava Ukrajini! (BUMRATATA)

Trilogie Metro od Dmitrije Gluchovskijkého popisující bezútěšný svět pod zemí volně je více než dobrým důvodem proč zvolit stejně bezútěšnou hru. (Rapier)

Ačkoliv se dle mého názoru zatím bude jednat o značně slabší díl v porovnání s rokem 2023, věřím, že i rok 2024 přinese svá překvapení. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl by mohl být právě tou rozdílovou hrou, která může velmi překvapit, ale také značně zklamat.  (Wettek98)

Zóna volá. Zóna čeká. I přes rozporuplné dojmy novinářů z Gamescomu já stále doufám, že se to povede a STALKER dá na frak generickým open-worldům. A odložení na rok 2024 dává vědět, že na tom vývojářům také velice záleží. (Atreides)

Moja najočakávanejšia hra za rok 2022. Moja najočakávanejšia hra za rok 2023. Moja najočakávanejšia hra za rok 2024. Moja najočakávanejšia hra za rok. (Bragi)




Zajímavosti: Tento rok se na prvních třech příčkách nic dramatického nedělo. Stalker, snad z příčiny slabší konkurence (a jako že ji loni měl fakt silnou), se poměrně rychle vzdálil svým soupeřům a jednoznačně urval první místo. Na druhém a třetím se krátce střídaly Outlaws a Dragon´s Dogma 2, jak to dopadlo nakonec vidíte výše. Podobně jako loni tomu ale bylo mezi čtvrtým až desátým místem, kde v jeden čas měli všechny hry téměř stejné bodové hodnocení a rotace v pořadí byla na denním pořádku. Raketově nahoru se nakonec vyšvihlo World of Goo 2 a pátou pozici neobhájilo sedmé Final Fantasy. Nakonec máme shodu opět u sedmého a osmého místa (42 bodů). O finálním umístění tedy rozhodoval počet uživatelů, kteří si hru zvolili jako TOP1. Mezi desátým a jedenáctým místem byl po celou dobu velký bodový rozdíl.

Ačkoliv to zpočátku nevypadalo, tak největšími skokany byly hry Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 a Avowed a úplně největším potom Senua’s Saga: Hellblade II, který se nakonec prokousal až na šesté místo a hájil i průběžné čtvrté místo. Naopak průběžně ztrácely Hades 2 a Tekken 8, kterým už ty hlasy nepřicházely. Mezi hry, které se probojovaly na vyšší pozice, ale nikdo si je nezvolil jako TOP1 patří Banishers: Ghost of New Eden a Warhammer 40,000: Space Marine 2. Zároveň to ale znamená, že v TOP20 pro ně hlasovalo více uživatelů, jen body získávaly postupně. Mezi další hry, které sbíraly body hodně pozvolna, aby jim to nakonec stačilo na dobré umístění v TOP33 jsou hry Little Nightmares III, Commandos: Origins a TOMB RAIDER I-III REMASTERED, a stejně jako loni a předloni hra Suicide Squad: Kill the Justice League. Za překvapení bych považoval umístění Alone in the Dark, který se od počátku vyšvihl mezi topku a dobré umístění si úspěšně držel po celou dobu. Celkově lze říci, že remaků opět přibývá a že po loňském roce, který se ukázal jako velice silný a navíc v něm vyšla většina očekávaných her, nás letos čeká chudší rok. Na druhou stranu, když jsem procházel Vámi očekávané hry, mám pocit, že nás může potkat mnoho herních překvapení.
Deimos 

Diskuze ke článku

Článek skvelej, muselo to stát dost práce dat to všechno dohromady. Jen si teď po precteni přijdu s tím GTAčkem trosku jako kreten. No, stane se :-D
Pro mně je letos očekávaná hra "Tales of the Shire" s pravděpodobně plnými licencemi na Středozem od nové herní divize legendárního novozélandského filmového studia Wētā Workshop, které nám dalo v Pánovi prstenů Gluma, všechno to brnění a záplavu figurek s tématikou z filmu. Protože ještě není jasné co za hru to bude, je jen teaser a informace že letos to má vyjít, tak jsem zapátral, a herní studio existuje od roku 2014, nyní má určitě přes 30 lidí (možná výrazně více?) a už má za sebou angažmá v herním průmyslu o kterém asi netušíte. V tomto videu z roku 2018 se mluví o multiplayerové / coop first person střílečce "Dr. Grordbort's Invaders" pro augmented virtuální realitu, kterou studio stvořilo pro strarší ( a pěkně drahý) VR headset Magic Leap (teď už existuje Magic Leap 2).  Dr. Grordbort byl inspirací pár let zpátky třeba pro ten raketomet (a blaster) pálící paprsky v Team Fortress 2. V roce 2022 oznámila "interaktivní herní divize Wētā Workshopu" spolupráci s vydavatelem Take Two Interactive (s jeho divizí Private division), o které se na wikipedii píše "Private Division funds and publishes indie games developed by small to mid-sized studios. " a tehdy v roce 2022 v oznámení zaznělo:

"Private Division's agreement with Weta Workshop will include access to "the broadest creative license to interpret the underlying lore of the book," and was struck with help from franchise rights holder Middle-earth Enterprises. The news comes less than a year after Unity completed its acquisition of Weta Digital , the 3D tools division of Weta, for $1.63 billion.

It’s a privilege to create a new game set in Middle-earth, especially one that’s so different from what fans have played previously," said Amie Wolken, head of interactive at Weta Workshop, commenting on the partnership. "As fans ourselves, we’re excited for gamers to explore Middle-earth in a way they never have before, and introduce new fans to the magic of The Lord of the Rings."
" zdroj 

Unity je asi tool pro výrobu speciálních efektů (Avengers filmy) nebo modelování her. Takže hra pojede na Unity (?). Na tom jelo třeba Angry Birds 2, Metal Hellsinger, Monument Valley, Subnautica, Cities Skylines, Hearthstone, Fe, Ori and the Blind Forest, Pillars of Eternity.

Z teaseru toho moc vyvodit nelze, snad jen by se dalo (možná mylně) odvodit, že to bude hra pro mladší publikum (...o hobitech pro hobity...), ale z výše uvedené citace se dozvídáme že půjde "o originální prezentaci, jaká tu ještě nebyla" takže buď opět VR nebo nějaký typ hry, tipoval bych adventuru s karetními prvky. Na stránkách hry je ale výslovně uvedeno, že hra vyjde pro PC a konzole, takže asi nepůjde o VR titul (?). Možná půjde o něco na způsob Sorcery! gamebooků pro telefony v parádní kreslené grafice. Takže o adventuru kdy hrajete za hobity v Kraji - umím si představit hrát nějaké příběhy které se tradují v Kraji, formou otevření kapitoly popisující nějakou událost do které vás to vrhne. Nebo to bude něco úplně jiného - třeba interaktivní omalovánky (ale to by nepsali o průzkumu středozemě - myšleno asi Kraje), nebo půjde o předtočené scénky a interaktivní film jako z dob kdy byly diskety nahrazené CDčkama, kdo ví.... třeba nakonec přece půjde jen o nějakou formu propagace Virtuální reality. Taky mi to trochu zavání Nekonečným příběhem. Celý teaser je postavený nad kreslením do knihy a v názvu hry je slovo "Příběhy". Možná na tom dělají už od Covidu? Možná mají v zásobě spoustu namodelovaných věcí z dřívějška, které použijí? Možná nepůjde jen o causual titul? Samé otazníky. Ale jedno je jisté, mají licence, mají původní filmový design převedený do počítačové grafiky a jsou menším až středním studiem co na tom dělá asi tak 2-4 roky.. Je jen otázka co to bude a jestli nás překvapí nějakou netradiční novotou. MMO? To asi ne. Jednohubka alá sims pro mladší publikum? Mohl by vývoj jednohubky trvat 2+ roků? Vypadá to na vyloženě malou nebo spíš středně velkou hru? Free či placenou? Jednorázovou nebo na pokračování (kupte si další příběh). Podle mně to půjde s vyšší cenovkou díky kvalitě zpracování ale o obsahem se musíme nechat překvapit.

Ještě si dovolím jednu citaci: Na stránce vydavatele se píše "Your cosy Hobbit life awaits in Tales of the Shire , a heart-warming, new, The Lord of the Rings game due out in 2024 on console and PC. Coming Soon. " Z toho je cítit role play.. ale nakonec to asi přece jen bude hravá legrácka s nějakými úkoly typu běhání po Kraji a doručování koláčů vzdáleným bratrancům vnuka strýce Pytlonoha a odhánění králíků z pole.
Ahoj všem, děkuji za Vaše komentáře (pochvalné i technického rázu), je to velice motivující a možná zkusím přijít ještě s něčím pro uživatele databáze her - asi nejvíc bude záležet na tom, zda se to podaří časově skloubit s prací a reálným životem a tím se dostávám k odpovědi, který tu párkrát padla (viz níže).

@RomcaT (18.01.2024 11:23): @Dunemaster (18.01.2024 19:15): @John Mirra (25.01.2024 21:21): V případě, že by se třeba příště (nebo v budoucnu) opět našel následovník, který by převzal tvorbu této ankety a článku - měl by se připravit na zhruba 20-30 hodin čistého času. Pod tuto hodnotu se podle mě dá jít jen za cenu osekání délky a technických informací, případně rychlejší způsob sčítání hlasů (já procházím každého uživatele a jeho hlasování a každý jeho hlas pečlivě zapisuji, pořadí her průběžně upravuji). Naopak pokud si s článkem vyhrajete a bavíte se jeho tvorbou, můžeme se klidně pohybovat kolem 40-50 hodin. Možná se to zdá být hodně, ale pořád to je "jen" 1-3 hodiny za den, nebo taky tři dny pauza. Neexistuje tu (naštěstí) deadline "dneska to sečti, zítra to napiš" navíc se vše dalo realizovat díky podpoře od Memphise, takže i jemu paří velké díky.

Jsem rád, že Vám článek přinesl nějaké zajímavé informace a představil nové hry. Osobně se budu těšit na jakýkoliv článek, který zde od uživatelů DH vznikne. Mějte se krásně a bavte se hraním.
Mně by zajímalo, kolik to cca @Deimos: sežralo času? Protože to musela být hrozně mravenčí práce... nebo jsi na to použil AI? :)
Mě to SE2020 zvládá bez problému, ale třeba u prohlížení mailu na Centrumu vždycky chystám točky. Jinak se přidávám s poděkováním za super přehled. Vždy se na něj těším a i tentokrát mi nenásilně rozšířil obzory o nejden kousek. BTW: Body už se rozdávaly? :)
@Charllize (22.01.2024 14:34): Abych tě uklidnil, možná to není iPhone 6, ale Safari browserem. Protože i na Mac mini a iPadu trvá pár vteřin (což mě nevadí), než se to celé načte. V Edge na Mac mini potom text najede hned, ale videa tam nějakou dobu naskakují.

Nicméně, to jsou technikálie a Deimos si zaslouží nadále obdiv!

Každopádně tedy iPhone 6 už je hodně letitý, to je zralé na výměnu. Ale krásný to stroj (i když ze všech iPhonů se mi možná zrovna ten líbil nejméně. Doteď lituju prodeje iPhone SE. Ten bych si nejradši zarámoval.)
@Charllize (22.01.2024 14:34): To nevím, já jsem sem z mobilu ještě nikdy nešel. Každopádně, největším problémem pro ten mobil a délku načítání budou asi ty vložené youtube videa, respektive jejich množství na jedné stránce.
@Charllize (21.01.2024 19:26): já mám mobil ok a taky, když si rozkliknu diskuzi, tak mi to chvilku jakoby skáče sem tam a nejde mi sjet nahoru ani dolů. Ale je to otázka pár vteřin, takže jsem se nad tím ani nepozastavila.
@MCZ (21.01.2024 14:51): Samo asi kdybych měl vykonejsi mobil bylo by to ok. Holt iphone6 je už dost vykopávka. Možná by stacilo to nějak rozdělit na rozklikávací části nebo tak něco. Nebo si koupit lepší mobil :)
Popravdě u ankety o nejočekávanější hru je mi pořadí ukradené, spíše mi vadí zařazování her jako je Bloodlines 2 (byť s ohledem na oznámené datum tu chápu). Ale za rok tady stejně bude zas.

Každopádně díky Deimosovi za práci a za započítání mých hlasů. :-)

@Atreides (18.01.2024 18:50): Jo, Selaco vypadá dobře. A ještě bych doplnil Gloomwood.

@Charllize (18.01.2024 20:51): Mně ten formát vystředěného textu s hromadou videí taky nevyhovuje, příště se pokusím do toho trochu zasáhnout.
Díky za článek. Popravdě já moc co se chystá nesleduju, tak se takový přehled hodí:)
A co si myslíte, že letos hrát nebudem? Dle mě Gothic a Bloodlines 2 nehrozí. U Commandos, Wolf Among Us a Squadron 42 mám taky pochyby. Jinak to vypadá docela reálně ten zbytek.
No nejhorsi je ze je to tak dlouhý a plny videii a odkazů ze třeba můj mobil to má problém načíst a furt to padá. Takže je sice fajn ze si s tím dal někdo takový práce ale moc to neocením :)
Deimos je jednička! :c) Konečně jsem to celé vstřebal a musím říct, že je to paráda! Perfektně podrobně zpracované, je vidět, že jsi si s tím vyhrál a investoval do projektu mraky práce a času. Díky moc, výborně jsem si početl a pobavil se.
@Jab (18.01.2024 14:34): to je tak, když jsem se já loni vyjádřila veřejně, protože jsem neměla žádnou veřejnou diskuzi k dispozici, tak to nejvíce pohoršovalo Fritola a Tula taky. A letos nabrali dojmu, že oni to dělat mohou, ač to oba dva s Jumasem mohou těšit hned ve dvou soukromých diskuzích.

Prostě hrůza no, naše děti si dovolili ohodnotit anketu, že se těší na pokračování hry, kterou hráli. Kvůli tomu se tu bude zaplisnovat diskuze pod tak krásnou anketou. Je mi smutno a zvláště za Deimose. A je mi smutno o to více, že jsem mezi těmi plísniči taky. Bohužel když se útočí na manžela nemohu být zticha a když jsou v tom zakomponovány i naše děti tak už vůbec.

Děkuji všem kteří se vyjádřili v náš prospěch. Nicméně přijde mi, že tady jde o nějaký hon na čarodějnice. Jumas je ještě v práci, ale už teď vím jak bude mít krásný večer až si to tady vše přečte.
@Eru (18.01.2024 19:10): A to aby bylo jasno já taky! A nemluvim ani tak o komentarich... Asi to nechme. Navic netvrdim, ze neco urcite tak je. Jen jaky mam dojem. A dojmy...

Jinak samozrejme @Deimos dekuji za clanek. To muselo dat ohromnou praci!
Díky za článěk. Pár kousků jsem si také přidal na seznam sledovaných her.


Za sebe ještě přidám svůj seznam her pod čarou. Převážně indie kousky:
Japanese Drift Master
Japonsko, auta a horské průsmyky. Že by konečně důstojný nástupce série Tokyo Xtreme Racer: Drift ?

#DRIVE Rally
Dobrých arkádových rally her je nedostatek a já žádnou nepohrdnu.

D.O.R.F. Real-Time Strategic Conflict
Je libo diesel-punkovou RTS ve stylu Red Alert 2? Za je určitě!

Tempest Rising
Anebo byste radši třetí generaci C&C v podobě Tiberium Wars? Tempest Rising vám dobře poslouží.

Selaco
Retro-FPS vycházející ze školy FEARu se skvělou destrukcí prostředí. Je třeba říkat víc?

My Winter Car
Léto skončilo, vaše svoboda také, ale láska k autům nikoliv. Pokračování střeštěného My Summer Car bude nářez.

Automatica
Programovací hra Viktora Bocana ve spolupráci s Cinemaxem? Jsem velmi zvědavý.
@Dunemaster (18.01.2024 16:25): děláš si srandu? To si vážně myslíš že si pluskuje komentáře od dětí? Jsi ubohej.

Nejsem nakonec taky jeho multak? Asi jo, asi ani nemá manželku a děti a jen si založil x multaku a pluskuje si to tady.
Ale jako že jeden moderátor obviní druhého z vytváření multiúčtů a ovlivňování ankety... Tohle máte řešit alespoň interně. Pokud už jste interní diskuzi zrušili, tak k tomuhle byla. Členové DH týmu by se do sebe obecně neměli pouštět ve veřejných DH diskuzích. Jen tím zavdávají důvod k flamům. A taky bych se přimlouval, aby i v interní diskuzi obvinění předcházela normální otázka s vysvětlením vlastního pohledu.

Další věc pak je, jak moc je to vlastně důležité a zda to za diskuzi opravdu stojí.
Deimosi sorry, za to odklonění od toho podstatného tady. Článek je super, kloubouček! To ti muselo dát spoustu hodin práce (klidně napiš kolik, docela by mě to zajímalo jestli to baj očko víš).

Inspirovalo mě to k pár kouskům, které si přidám do hledáčku ;o) Díky moc
@Memphis (18.01.2024 10:10): Děkuji za vysvětlení, teď si popsal svůj pohled na věc velmi srozumitelně. Myslím, že tyhle dva úhly pohledu mohou vedle sebe existovat a je dobře, že jsme je prezentovali. Byla by přece škoda takovou diskuzi moderovat. Nehledě na to, že já právě asi nemám problém s moderováním jako takovým, nebo tedy ne tolik, jako dřív, jako spíš bych měl problém s tím, když bys smíchal svoje role uživatele a moderátora v jedno. Tedy když bys nejprve napsal svůj subjektivní názor a ve stejném příspěvku diskuzi objektivně ukončil.
@H34D (18.01.2024 09:14): Protože ty si těch 6 let pořád pleteš pojmy "despotismus" a "moderace". :) Ke které dochází, protože je mi jasné, kam má tato debata potenciál se ubírat - tedy zcela mimo hry.

Krátkozraké v tom ohledu, že automaticky dovozujete, jak se to přesně odehrálo (viz @jones1240 (18.01.2024 08:44)) a že za tím byl nějaký záměr Jumase tu anketu ovlivnit ve "svůj prospěch" (pokud něco takového vůbec existuje). Já si ten scénář: "Kluci, na naší oblíbené stránce, kde si značíme, co všechno už jsme hráli, probíhá anketa o nejočekávanější hry, máte chuť si taky zahlasovat? Dobře, zkusme se podívat, co příští rok vychází pro vaši věkovou kategorii, pomůžu vám vytvořit seznam a každý si jej můžete seřadit podle toho, co se vám nejvíce líbí." dokážu představit úplně v pohodě, a bez nějaké manipulace, prostě jako formu společné zábavné aktivity (a to píšu jako člověk, který má k registracím dětí na weby podobný přístup jako ty a nechám to na nich). Ty ne?

Za mě je dítě tohoto věku úplně v pohodě schopné vybrat a seřadit na co se těší, když bys mu ukázal 20 chystaných LEGO stavebnic pro jeho věk, udělá ti to samé. A pokud ti vadí, že pracují s omezeným seznamem, tak s ním reálně pracuje většina z nás - nikdo nemá přehled o všem co má vyjít. Jsou tady i lidi, co sledují a hrají třeba jen adventury a v té anketě hlasují... Že to vidíš jinak respektuji, ale pro nějakou změnu pravidel nebo omezení nevidím důvod, toť za mě. Peace. :)
@Memphis (18.01.2024 08:27): Podívej, tady se trochu vracíme do doby před 6 lety, kdy Ty vstoupíš do diskuze, rozhodneš a ukončíš debatu, aby nikdo nemohl reagovat. Nebuď takto despotický, prosím. :) Tohle je článek o anketě a my se bavíme o způsobu hlasování v této anketě, není to tedy off topic.

Já jsem přeci napsal, že tady nejde o nic světoborného, jde pouze o hlasování o zálibě. Na druhou stranu, pokud napíšeš, ať si každý posune hru X na příčku X, proč tedy nějaké hlasování máme? Můžeme si tedy všechny hry přesunout tak, aby to odpovídalo našim očekáváním. :) Aspoň maličko by mělo jít o princip.

Píšeš, že označovat Jumase za multi-hlasování je krátkozraké. V čem? Můžeš popsat, v čem nevidím(e) tu "dalekosáhlost"? Faktem je, že pro registraci na určité stránky a určitá hlasování je potřebý určitý věk - má to svůj důvod. 5 leté dítě může hlasovat o tom, co si dá na svačinu, ale když bychom měli jít do důsledků, tak u her, o kterých nic neví? Ok, hraje World of Goo, co dál? Vždyť většina her je pro 5-7 leté dítě age restricted. Jak podotkl Karasman, je pravda, že ani my dospělí nevíme zdaleka o všech hrách, ale máme už dostatečně vyvinutý mozek na to, abychom se v tom uměli zorientovat a rozhodovat.

V konečném důsledku to však není třeba komplikovat a postačí jednoduché pravidlo - pokud nejsi schopen sám ze své vůle se rozhodnout registrovat se na DH, sám hodnotit, sám hlasovat - pokud to dělá za tebe někdo jiný, pak to neděláš ty, dělá to právě ten někdo jiný. A manipulace typu "Koukej na tuhle pěknou hru, tu by si mohl hrát. Líbí se ti tahle hra? Budeš pro ni hlasovat?" vůbec nepřijímám. Peace. :)
@Memphis (18.01.2024 08:27): Super, tím pádem svému šestiletému synovci vytvořím profil taky. Nebojte se slušně se ho na to zeptám, on mi stoprocentně řekne ano. Pak mu oznámím hlasování v něčem a řeknu mu zda se těší na hru co já i když o ní nic neví a určitě mi taky řekne ano. Pak i za něj upravím nějaký profily her aby ten účet měl body, to by mi taky schválil :)

Každopádně souhlasím s @Fritol:  @Tulareanus:  @H34D:  Je to absurdní a v tomhle věku to dítě tohle nemůže reálně rozhodnout. Přijde mi to absurdní a divný, ale to je na každém tu.
@H34D (18.01.2024 07:01): Vidím to podobně jako @Karasman (18.01.2024 07:49), tohle není nějaká GOTY anketa, ve které je žádoucí nějak objektivněji vyhodnotit aspekty co zmiňuješ a porovnávat hry mezi sebou. Myslím, že je celá řada hráčů, kteří o některých hrách z TOP35 slyší poprvé (jsem jedním z nich) a jejich hlas to nijak nesnižuje.

A to, jak přistupovat k rodičovství, bych fakt nechal na každém - v tomhle ohledu platí "100 lidí - 100 přístupů" více než kde jinde, a pokud Romča s Jumasem vedou děti ke hrám, baví se o nich a jejich hodnocení na DH pak mají jako společnou aktivitu, osobně na tom nevidím nic špatného a vlastně mi to přijde docela hezké. A automaticky Jumase osočovat z multi-hlasování je trochu krátkozraké. Kdo s tím má problém, posuňte si World of Goo 2 ze 7. na 11. místo a je to. Čímž bych tu debatu ukončil a pojďme se bavit o těch hrách.
@H34D (18.01.2024 07:01): Já mam tedy úplně opačný názor. Proč by děti měly znát herní přínos Final Fantasy nebo příběh Vampire, když to nikdy nehrály? Já to taky nehrál, takže to neznám, hlasuju pro hry, které znám a na které se těším. Pokud hrál Jumas s dětma World of Goo jedničku a bavila je, tak se těší na dvojku, no big deal. Rozhodně to není žádný duplicitní účet, který by se měl mazat.
@Tulareanus (17.01.2024 17:48): @RomcaT (17.01.2024 19:37): @Fritol (17.01.2024 16:10): Tak tady musím i jako rodič naprosto souhlasit s Tulem a Fritolem. V životě by mě nenapadlo, že někdo nechá hlasovat 5 a 7 leté děti. Naštěstí tady na webu DH o nic nejde, ale takhle logika je trošku zvrácená. Volili jste za ně i prezidenta? Je fajn děti zapojovat do rozhodovacího procesu ve smyslu, jestli chtějí jít na hřiště nebo si zahrát Člověče nezlob se, ale tohle? Je snad naprosto jasné, že dítě na tyhle věci nemůže mít relevantní názor. Dítě vám samozřejmě na všechno nějakou odpověď poskytne, ale tohle už smrdí spíše manipulací. Už jen to, že za něj klikáte hodnocení na DH je absurdní. Dokud to dítě nemá dost rozumu a schopností na to, aby se samo rozhodlo si účet na DH založit a samo se rozhodlo, zda a jak bude hlasovat, tak je to jen mulťák Jumase, je to trapný a mělo by se to smazat.

Jak jste jim prezentovali ty možnosti +/- 35 očekávaných titulů? Vysvětlovali jste jim historický herní přínos série Final Fantasy, příběh Vampire The Masquerade, herní mechanismy Stalkera? Pouštěli jste jim gore 15+ trailery z hororových her? Asi těžko.

Děláte to pro sebe, ne pro ty děti a nazvat to "útokem na rodinu" je hysterie, protože Vaše děti za nic nemůžou, tohle je práce jejich rodičů a fakt, že na to někdo poukázal je na místě.
No to mě podrž, o Squadron 42 jsem neměl do dnešního dne tušení. Vypadá to dobře. Díky za fajn článek.
@Fritol (17.01.2024 15:52): Díky za upozornění. Opraveno. Měl jsem tušení, ale nepodařilo se mi ověřit.

Poprosím, kdyby jste si někdo podobné chybičky či jiné všimli, klidně mi napište soukromou zprávu, ať především v diskuzi dáme prostor vašim názorům a já mezitím budu šperkovat článek. Děkuji
@rikuhahl (17.01.2024 15:45): Díky za pochvalu, potěší.

Díky za upozornění. Chybku jsem opravil. Tohle mi uniklo. Orientuji se buď podle umístění hry a pořadí komentáře, v tomto případě jsem ale vyhledával podle názvu hry a to se ukázalo jako zrádné :)
@Tulareanus (17.01.2024 17:48): Martínek je v druhé třídě a Danik předškolák. Hrají hry, sami si je hodnotí. A samozřejmě i tady dostali na výběr z her a sami si vybrali na co se těší. Tak se hoď do klidu. To vaše útočení s Fritolem na naši rodinu je víc než trapné.
Hmm. To RPG od inXile (Clockwork Revolution) tedy v žebříčku není.
Zaujalo mě, že hodně velká část her v žebříčku jsou pokračování nebo reedice.
@rikuhahl (17.01.2024 15:45): World of Goo 2 pomohlo, že byla v živé paměti, zkrátka tvůrci fikaně oznámili hru těsně před prestižním hlasováním o nejočekávanějších hrách na DH :)

Nejvíc mě pobavilo Star Wars Outlaws, hra se umístila na druhém místě, ale v komentářích se téměř všichni modlíme, ať to není klasický Ubisoft :D
7. místo pro World of Goo 2 je hodně fajn na logickou hru, a to se o tom, že se připravuje ví jenom asi měsíc ;) Zajímavý výběr her, o půlce jsem vůbec nevěděl, takže si článek projdu ještě jednou důkladněji.

Jo a hlásím chybku, u Commandos Origins figuruje můj komentář, ale ne ten správný, tenhle jsem psal k dalšímu nominantovi Shadow Seven :) Kdyby to šlo opravit, tak bych byl rád ;)

Každopádně díky za vydatný přehled nejbližší herní budoucnosti. Dobrá práce ;)
Cha, a to jsem se styděl tam ty Star Wars dát.. :D
Podobně se mimo jiné těším i na ty Assassiny, letošek jim taky věřím.

Zas je čas vylézt na pár věží.