Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Anketa: Na které hry se těšíte v roce 2024?

Každoroční anketa, ve které můžete hlasovat pro vaše nejočekávanější hry pro příští rok, pokračuje i letos.

Herní rok 2023 se ukázal jako obzvláště vydařený - celá řada her atakovala ta nejlepší hodnocení, dočkali jsme se dokonce i několika nečekaných vydání (o takovém Last Train Home jsme loni touto dobou ani nevěděli a dokonale tak ujel i naší anketě, podobně jako třeba stylový Hi-Fi Rush) a když se ohlédneme za výsledky loňské ankety, ani těch odkladů letos nebylo tolik. Zda-li herní žně budou pokračovat i v roce příštím teprve uvidíme, každopádně s koncem roku nastává ideální čas připomenout sobě i ostatním uživatelům, co nás vlastně čeká.

I letos tak máte možnost podpořit svými hlasy ty nejočekávanější hry a podílet se tak na tvorbě žebříčku toho nejzajímavějšího dle uživatelů Databáze. Mrkněte tedy, co jste si během roku přidali do wishlistů na různých platformách a svítí tam rok vydání 2024, případně pohledejte v různých internetových seznamech, co nás příští rok čeká (neúplný seznam ohlášených her pro rok 2024 můžete najít třeba na wiki), dalším zajímavým zdrojem může také být váš oblíbený prodejce her, který má na svém webu sekci předobjednávek, nebo se inspirujte od ostatních uživatelů v diskuzi.

Pravidla:

  • Hlasovat mohou pouze uživatelé se 100 a více DH body.
  • Hlasovat lze ve formuláři níže pro 3-10 her a to do soboty 23. prosince.
  • Bodové ohodnocení jsou tři body pro první příčku, dva body pro 2.-5. místo a zbytek dostane po jednom bodě.
  • Nehlasujte pro porty již vydaných her, nebudou započítány.
  • Remaky, remastery či značně rozšířené edice již vydaných her jsou povoleny.
  • Hry mohou být pro jakoukoliv platformu, včetně mobilních.
  • Hlasovat lze i pro hry bez potvrzeného vydání v roce 2024, jak ale bylo řečeno, zkuste se jim vyvarovat.
  • Každý hlasující, který splní pravidla ankety, získá jako odměnu 20 DH bodů (po vyhodnocení).
  • Na konci formuláře můžete sepsat zdůvodnění vaší volby jednotlivých her, uvedeme jej pak do výsledného článku.
    Každý, kdo tak učiní, obdrží bonusových 20 DH bodů. Díky!
Formulář můžete vyplnit přímo v článku níže, popř. pod tímto odkazem (může být pohodlnější na mobilních zařízeních).
Memphis & Deimos

Hlasování bylo ukončeno, výsledky naleznete tady.

Diskuze ke článku

@Jab (29.12.2023 18:36): :) Výsledky (už) znám (až) teď :) Právě jsem stihl sečíst všechny hlasy. 121 hlasujících pro 269 her. Ještě to tedy projdu, jestli tam není nějaký zápis duplicitně a zbývá napsat už jen článek, tak držte palce ať to jde pěkně od ruky a všem Vám přeji vydařeného Silvestra a úspěšný celý příští rok.

Deimos
Dneska jsem zjistil, že jsem do žebříčku nezapsal Supraworld, sákryš. A to měl být rozhodně v top 3 :(
Ještě jsem odeslal svůj krátký seznam. Pochopím, pokud už se hlasy nezapočítají, v tom případě by se však měl formulář skrýt.
Můžu jen poprosit o kontrolu, zda dorazil můj dotazník? Po odeslání mi to vyhodilo akorát bílou stránku.
Já jsem do svého seznamu zařadil výhradně adventury. Tím, že nemám rád akční hry nebo ty ve kterých se nějak střílí či bojuje, tak jde většina současného mainstreamu mimo můj zájem. Když se tak dívám na neadventurní hry plánované na příští rok, tak mě na první pohled zaujala leda tak Pioneers of Pagonia. Netvrdím, že se neobjeví něco dalšího zajímavého, kterého jsem si nevšiml nebo ještě nebylo oznámeno (na letošek bych se třeba určitě těšil na Last Train Home, kdybych o něm věděl).

1. Broken Sword 6: Parzival’s Stone
2. Foolish Mortals
3. Rosewater
4. Old Skies
5. Phonopolis
6. The Season of the Warlock
7. The Wolf Among Us 2
8. The Rise of the Golden Idol
9. Cradlemoor
10. Loco Motive

Dlouho jsem rozhodoval, které zařadit mezi první desítku. Z těch, které se tam nedostaly, bych jmenoval alespoň A Twisted Tale, Harold Halibut, Simon The Sorcerer Origins, Elroy And The Aliens, The Alters, Alone in the Dark Remaster a Between Horizons.

Zároveň jsem již před časem zpracoval seznam připravovaných adventur, který se snažím průběžně aktualizovat. Třeba si tam taky najdete něco, co vás zaujme.
Já jsem se nakonec rozhodl vynechat několik velkých titulů, u kterých se bojím, že nevyjdou v příštím roce: Senua’s Saga: Hellblade II, Silent Hill 2 (Remake), S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl a Death Stranding 2. Minimálně tuším, že dva z těchto velkých projektů určitě nevyjdou.

a tady už je můj seznam:
10. Scarlet Deer Inn
9. Tekken 8
8. Replaced
7. Forgotten but Unbroken
6. Alone in the Dark
5. Suicide Squad: Kill the Justice League
4. The Last of Us Part 2 (Remastered)
3. Little Nightmares III
2. Black Myth: Wukong
1. Star Wars Outlaws
Z her na které se těším mě napadlo jen Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes,
Potom jsem četl ty další Kingdom Come II by byl must have, ale neveřím.
World of Goo 2 a Homeworld 3 pokračování skvělých her, ale pro mě ne priorita.
Moje pořadí:
1. Commandos: Origins 
2. Prince of Persia: The Lost Crown
3. Stalker 2: Heart of Chornobyl
4. Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2
5. Star Wars: Dark Forces Remaster
6. Star Wars Outlaws
7. Tomb Raider 1-3 Remastered
8. Homeworld 3
9 a 10 jsem nehlasoval, protože nebylo z čeho vybrat, kdyby ovšem měl vyjít SS2 Remastered tak nejspíš změním pořadí. :)
@SilentWolf (19.12.2023 13:15): Chtěl jsem tě uklidnit, že to stejně bude přinejlepším mid hra, takže nebude o co stát, ale ty jsi vlastně hrál i Starfield, takže…

Jinak to, že se NETĚŠÍŠ na DLCéčka k Wakovi… tak tos mě zklamal!
No jasně, zapomněl jsem na Dragon Age.
Což asi znamená, že se na něj vlastně netěším. Takže asi OK. :D
Pro kontrolu... Má odpověď došla? Nevidím na mailu žádné potvrzení.
Já to mám na příští rok suché.

Stalker 2
Dragons Dogma 2
Star Wars Outlaws
Elden Ring DLC
Avowed (a u toho ještě musím přemýšlet, zda se na to vlastně těším).

Holt letošek nastavil vysokou laťku a těžko se přemýšlí nad příštím rokem když už teď mám hry, které bych rád příští rok rozehrál - Last Train Home, Rogue Trader.
Doplním pár tipů, které jsem tu neviděl zmíněné:

Twinsen’s Little Big Adventure
Helldivers II
Outcast - A New Beginning
Tak tady je můj příspěvek. Určitě zase časem zjistím, že jsem něco trestuhodně opomněl a ne všechno dopadne dobře... tak to už bývá. Na 11. místě by byl asi  Final Fantasy VII Rebirth. Věřím, že to bude super, ale nehrál jsem ze série prakticky nic, tak chybí citový vztah. No a pak mi vypadl nakonec vypadl i Titan Quest II (kdoví kdy vyjde). Osobně Star Wars Outlaws nevěřím (oprava, Ubisoftu nevěřím), ale moc jsem nevěřil ani v kvalitu Hogwarts Legacy a to jsem se dost sekl. Tak pro případnou inspiraci (postupně 1-10):

Black Myth: Wukong - Dopadne tohle dobře? Kdo ví... jenže tohle zjevení vypadá (už roky) naprosto parádně a příští rok se má Opičí bůh konečně vydat na cestu. Pár varovných signálů sice svíti, studio toho moc na triku nemá, ale to neměli ani autoři letošního Lies of P a jak to panečku dopadlo. Wukong tak na mém osobním radaru bere dokonce první místo!

Hades II - Upřímně, pokračování jedné z mých nejoblíbenějších her (z prvního místa ho sesadil až letos Geralt) by bylo s odstupem první... ale příští rok mi na PS5 určitě nevyjde a Early Acess na Steamu jde úplně mimo mne. I tak posílám "alespoň" dva bodíky do ankety.

Dragons Dogma 2 - Capcom zažívá skvělé roky a Dragons Dogma 2 je asi jeho nejžhavějším želízkem v ohni následujících měsíců. Vždy dám přednost fantasy před sci-fi (že se jich chystá) a z původní hry se stal postupem času nefalšovaný kult a je tak na čem stavět. 

Suicide Squad: Kill the Justice League - Asi kontroverzní volba a hráči se tak nějak rozhodli, že budou mnoho let vyvíjený projekt Rocksteady skupinově nenávidět. Výhrady chápu a některé jsou na místě i dle mého názoru. Možná jsem naivní, ale studiu stále věřím a na hře se mi spousta věcí i vyloženě líbí. Tak (snad) příští rok konečně uvidíme. 

Warhammer 40,000: Space Marine 2 - První díl byl tak trochu guilty pleasure a moc mne potěšilo, že se připravuje pokračování. Zajímavé zasazení a do jisté míry unikátní hratelnost kombinující boj zblízka a střelbu mne opět zatraceně láká.

Rise of the Ronin - Vyjma sci-fi her se minimálně podle letošních Game Awards roztrhl pytel i se hrami zasazených do Asie, zejména pak Japonska. Rise of the Ronin z nich vypadá nejlépe a Team Ninja je pořádně etablované studio, které sice asi neposbírá ceny za inovativní herní mechaniky, na jejich práci se však dá spolehnout. 

Hollow Knight: Silksong - Poprvé si myslím, že by to mohla hra příští rok konečně "stihnout". Dlouho očekávané (a vyvíjené) pokračování dle mnoha hráčů nejlepší metroidvanie všech dob. Je třeba něco dodávat?

Alone in the Dark - Už začátkem roku se přesvědčíme, zda se povede sérii oživit. Ambice nechybí, známé tváře také ne (byť to nemusí tolik znamenat, že Rockay City!). Žánr survival hororu mám nicméně moc rád a poslední roky zažívá renezanci. Snad se povede nakopnout staronovou sérii.

Banishers: Ghosts of New Eden - Tohle bude spíše AA hra (což samozřejmě není sprosté slovo), které však dovedou občas velmi mile překvapit. Mám moc rád nové IP a hra Banishers dokázala zaujmout. DON'T NOD toho má na triku už celkem dost a to dává jistou záruku kvality a ambicí. 

Prince of Persia: The Lost Crown - Hra od Ubisoftu v žebříčku? Po dlouhé době a ještě raději na posledním místě. Po Immortals totiž přichází s konečně něčím zajímavým a že se perský princ nevrací jako moderní akční adventura, mi vlastně moc nevadí. Hratelnost vypadá velmi zábavně a snad se tak dočkáme konečně nějaké hry od Ubisoftu, která není pouze reskin sice dobře prodávaných, ale bezduchých sérií.
@H34D (16.12.2023 07:35): Oficiálne zatiaľ nič nepovedali, predpokladám, že ju chcú vydať s tým veľkým patchom pre SS Remake, ktorý má úplne zmeniť finálny level + pridať outro.

A ten zrejme bude niekedy zkraja budúceho roku.

A myslím si, že teraz, keď si zaháčkovali Disneyákov, tak vydajú aj Dark Foces II remastered (aj s datadiskom, samozrejme), poprípade iná hry, na ktorých doteraz sedel mišiak :)
I s tím, že půlku zase odloží následovně -

1. Rise of the Rōnin
2. Black Myth: Sun Wukong  
3. Dragon's Dogma 2
4. Alone in the Dark
5. Stalker 2: Heart of Chernobyl
6. Star Wars: Dark Forces Remaster
7. Star Wars: Outlaws
8. Senua's Saga: Hellblade II
9. Terminator: Dark Fate – Defiance
10. Banishers: Ghosts of New Eden
World of Goo 2
Anger Foot
Frostpunk 2
S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
Baby Steps
Banishers: Ghosts of New Eden
Lost Records: Bloom & Rage
Star Wars Outlaws
Metaphor: ReFantazio
Sovereign Syndicate
Nejvíc mě zaujaly tyto, ale jediná opravdu očekávaná hra, na kterou se těším a určitě si ji zahraji je FF7 Rebirth, zbytek budu čekat jak dopadnou. Akorát jich mám 12, takže budu muset dvě škrtnout.

Final Fantasy VII Rebirth
Rise of the Ronin
Where Winds Meet
Star Wars Outlaws
Flintlock: The Siege of Dawn
Banishers: Ghosts of New Eden
Avowed
WORLD OF GOO 2
Pragmata
Titan Quest 2
Black Myth: Wukong
Phantom Blade 0
Letos vybrat desítku bylo těžší než minulé roky a opět jsem zabrousil spíše do indie vod:

1. Prince of Persia: The Lost Crown
2. Neva
3. The Plucky Squire
4. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
5. WRATH: Aeon of Ruin (vyjde z EA na záčátku roku)
6. Hollow Knight: Silksong
7. Gestalt: Steam & Cinder
8. Alone in the Dark
9. Tales of Kenzera: ZAU
10. Dungeons of Hinterberg
1.) - S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl  
2.) - Spring Dash 
3.) - Test Drive Unlimited Solar Crown 
4.) - Sentry 
5.) - Luna Abyss 
6.) - Unrecord 
7.) - Matcho 
8.) - Age of Hell 
9.) - The Last Exterminator 
10.) - IGI Origins 

Musel jsem pečlivě hledat a podívat se na na loňský ročník ankety, do DH pošty. Dále na tento link, až jsem měl plnou desítku her. Do formuláře jsem přidal i texty ke zvoleným čtyřem hrám. Snad to bylo ok.
Horko tězko jsem sestavoval žebříček tedy..

Kingdom Come II
STALKER 2
Vampire Bloodlines 2
Star Wars Outlaws
Alone in the Dark
Squadron 42
Avowed
Hellblade 2
Banishers
Wolf Among Us 2

U prvních dvou je otázka jestli vůbec vyjdou, u Bloodlines je otázka jestli vůbec bude za něco stát, u Outlaws je otázka jestli se Ubi překoná a napíše něco poslouchatelnýho, u Squadron 42 ani nečekám že bych se dočkal, od Avowed čekám sedmičkovou věc jak Outer Worlds..
Banishers nečekám nic, ale je to Dontnod, taková osmičková skorojistota, Hellblade 2 bude zase lineární chodičkomlátička, ale snad dobrá, a WAU 2 taky moc nečekám že vůbec vyjde, vzhledem k problémům v Telltale.

Nicméně, docela se furt těším až si projedu TLOUP a TLOU2, furt mě čeká C77 a Phantom Liberty, chci si zopáknout celou GTA sérii....takže by mi vlastně slabej rok docela bodnul.
1. Stalker 2
2. VTMB 2
3. Dračí dogma 2
4. Alone in the Dark, remake
5. Greedfall 2
Mě zaujaly tyto hry:

1. The Wolf Among Us 2
2. Rift of the NecroDancer
3. Little Nightmares III
4. Tomb Raider 1-3 Remastered
5. Prince of Persia: The Lost Crown
6. Assassin's Creed Red
7. Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2
8. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl 
9. WWE 2K24
10. Hollow Knight: Silksong

Stejně jako loni je ale hodně pravděpodobné, že se k nim během příštího roku nedostanu.
1. Citizen Sleeper 2: Starward Vector
2. Caves of Qud (hra by ve 2024 měla opustit EA)
3. Hades II
@Jumas (15.12.2023 12:12): To jsem nevěděl. Tak to mi Toby přišel dotaženější. Lepší responzivnost hlavně. Každopádně se na výsledek těším.

Moji kadidáti zatím abecedně:  (musím vyřadit něco i vyřadit)
Alone in the Dark
Hollow Knight: Silksong
Lollipop Chainsaw RePOP
Manor Lords
Rift of the NecroDancer
Scarlet Deer Inn 
Shantae Advance: Risky Revolution
Stormgate
Tiny Glade
Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2
Warhammer 40,000: Space Marine 2 
World of Goo 2
@Fritol (15.12.2023 11:15): Tak to víme, že to je tvoje srdcovka. Já se k jedničce ještě nedostal, ale Romča už jí má aspoň na Steamu, tak možná někdy :) Jsem zvědavej, jak vysoko bude teď čerstvě oznámený World of Goo 2.

@Dunemaster (15.12.2023 11:27): Diakritiku už nějakou dobu nepoužívám, ale když už, tak Jumaš. Jumáš je příšernost :)

@Fritol (15.12.2023 11:40): Já tomu věřím, ale mě se líbila i robotí rybička. Phonopolis mám samozřejmě v očekávání výše, ale nevěřím, že to vyjde už příští rok. Amanita nic nové o hře pokud vím neukázala. Ale ano, je to Amanita a může to vydat ze dne na den, jako Pilgrims. Do žebříčku si to ale nedávám, protože počítám spíše s rokem 2025.

@Kunick (15.12.2023 11:54): První byl Toby, kterého dělal Navrátil ještě sám.
@Kunick (15.12.2023 08:57): A opravdu někdo věří, že to bude dobré? Po těch dvou předešlých hrách jsem s tím těšením opatrný, jakkoliv ta stylizace je fakt super a přeju jim úspěch. Mi přijde, že vizuál umí, ale s gameplayem docela bojují u těch her. Jestli si nějaká česká hra zaslouží pozornost, tak Phonopolis. To by už mohlo snad vyjít příští rok.
@Jumas (15.12.2023 09:05): tak, pracují na tom docela dlouho, změnu grafiky oznámili i s ochutnávkou. Já myslím, že by to klidně na podzim mohlo jít ven. A klidně ať to zbytečně nenatahují, Feudal Alloy by trocha zkrácení prospěla.
Teda, díky této anketě jsem trochu pogooglil, co má vlastně vyjít a tohle si získalo moje srdce! Těším se!
nejočekávanější: Backpack Battles

a pár indie hříček:
World of Goo 2
NAIRI: Rising Tide
Necro Story
Angel at Dusk
1. Alone in the Dark
2. The Last of Us: Part II Remastered
3. Rise of the Ronin
4. TEKKEN 8
5. TOMB RAIDER I-III REMASTERED
6. PACIFIC DRIVE
7. BROTHERS: A TALE OF TWO SONS REMAKE
8. WARHAMMER 40,000: SPACE MARINE 2
9. AMBULANCE LIFE: A PARAMEDIC SIMULATOR
10. ASSASSIN'S CREED CODENAME RED
Za mňa:

1. Hades 2 (strašne dúfam a verím, že to do konca roka stihnú ako full release)
2. Elden Ring: Shadow of the Erdtree
3. Avowed
4. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl 
5. Sovereign Syndicate (Disco Elysium vibes v neotrepanom fantasy svete)
6. Warhammer 40,000: Space Marine 2
7. The Wolf Among Us 2
8. Tekken 8
9. Banishers Ghosts of New Eden
10. Rosewater
Jumaš mě teď upozornil na tohle a docela mi to zamíchalo desítkou a věřim, že více lidem by se to mohlo do žebříčku promítnout.
Letos to bude v porovnání s loňskem podstatně složitější. Vidím to tak, že se mi tam propracují i věci, kterým vlastně moc nevěřím a spíš doufám v dobrý výsledek, Jinak zrušením pravidla Early Access se mi někde k vrcholu bezesporu katapultoval Hades II... i když ten budu stejně hrát až když (snad) s odstupem vyjde na PS5.
Final Fantasy VII Rebirth

Já toho víc asi nedám, takže na hlasování to nevidím...
Možná Avowed?
Můžu tam napsat Kingdom Come II, o kterém věřím že by koncem příštího roku mohlo vyjít, ikdyž to ti mantáci furt neoznámili? xD
Squadron 42
Dragon's Dogma 2
Pragmata
Star Wars Outlaws
The Wolf Among Us 2
Momodora: Moonlit Farewell
Arknights: Endfield
Girls' Frontline 2 Exilium
STALKER 2
Path of Exile 2
Dragons Dogma 2
SaGa Emerald Beyond
Front Mission 3 Remake
Class of Heroes 1+2 complete
Suikoden 1+2 remaster
Dragon Age Dreadwolf

WH40K Rogue Trader kterého budu hrát až příští rok ale do ankety už nepatří jelikož vyšel před par dny :)
Alan Wake II: Night Springs + The Lake House
Elden Ring: Shadow of the Erdtree
Death Stranding 2
Senua’s Saga: Hellblade II
Pacific Drive
The Plucky Squire
Skate Story
Frostpunk 2
The Alters
S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Hades II neuvádím, protože pochybuju, že opustí early access, Shadow of the Erdtree a Death Stranding věřím, že vyjdou, ačkoliv ještě nemaj ohlášený termíny. Největší těšení jsou obě dvě expanze k Wakovi, největší zvědavost panuje ohledně Death Stranding, největší obavy vzbuzují Hellblade a Stalker. Ale doufám!
Musím si to promyslet, ale kandidáty asi mám. Nechci moc ovlivňovat veřejné mínění, tak si je zatím ponechám v tajnosti. Každopádně není tam ani jeden AAA titul, takže moji favoriti asi první místa okupovat nebudou :) Těším se na žebříček, kde je vždy tak polovina her, o kterých vůbec nevím ;) Díky.
Poznámka: Letos jsme nezařadili pravidlo o zákazu early access titulů, které loni způsobilo nějaká nedorozumění. Pokud je nějaký EA titul očekáván natolik, že se probojuje do nejužšího výběru, myslím že si místo v článku zaslouží.
Já v tom nejsem moc dobrý, tak jsem vybral 3 Indie hry, které mám v seznamu přání a měly by vyjít Q1 24.