Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Retro Klub 2024 #1

Retro Klub pokračuje i v roce 2024! Na úvod nás čeká naprostá klasika známá primárně z konzolí od Nintenda.

Retro Klub 2024


Na úvod bychom s @Fritol chtěli poděkovat všem, kteří se s námi v loňském roce vydali na pouť herní historií, ať už se zúčastnili jednoho kola, nebo, jako pár odvážlivců, všech kol! Vaší přízně si nesmírně vážíme a doufáme, že vaši důvěru nezklameme i v letošním roce, kdy formát Retro Klubu v jistých ohledech pozměníme.

Děkujeme i všem, kteří vyplnili náš krátký dotazník. Krátce shrnu výsledky:
  • Frekvence 10 kratších her za rok vám vyhovuje, ale nebráníte se ani delším hrám, na které si vyhradíme více měsíců
  • Nemáte problém s hraním her, které si na PC nemůžete zahrát
  • PC exkluzivity nutně nevyžadujete
  • Přáli byste si zůstat u klasik a příliš vás v rámci Retro Klubu neláká indie scéna
  • Nejvíce vás zajímají hry čtvrté konzolové generace (SNES, Mega Drive atd.)
  • Z preferovaných platforem vítězí PC, PlayStation, PlayStation 2, SNES a Nintendo 64
  • Nejoblíbenějším žánrem jsou arkády
  • Nejlepší hrou prvního ročníku byla The Disney Afternoon Collection
  • Nejhorší hrou prvního ročníku bylo Jet Set Radio
Chtěl bych zvláště poděkovat trojici nejaktivnějších hráčů z loňského roku, kteří si vysloužili ceny dle svého výběru.
Nyní se však ale pojďme pustit do první letošní hry, respektive kolekce! Kolekce měly v minulém ročníku velkou oblibu nejspíš i proto, že vám dávají možnost výběru a když vám nesedne jedna hra z kolekce, pořád můžete sáhnout po jiných.

Na úvod nás tak čeká: 

Castlevania Anniversary Collection



Profily na Databázi: Castlevania, Castlevania II: Simon's Quest, Castlevania III: Dracula's Curse, Super Castlevania IV, Castlevania: The New Generation, Castlevania: The Adventure, Castlevania II: Belmont's Revenge, Kid Dracula
Série Castlevania se v našich končinách řadí k těm sériím, o kterých každý slyšel, ale už zas tolik lidí je nehrálo. Stačí porovnat počet hodnocení prvního dílu Castlevania s prvním dílem série Contra, která pochází rovněž z dílen Konami, a hned je jasné, co se u nás objevovalo na neoficiálních kopiích NESu častěji :)

I tak se však v dějinách videoher jedná o nesmírně zásadní sérii. V době, kdy plošinovky cílily především na mladší publikum, jak dokazovaly i tehdejší vlajkové lodi Nintenda a Segy (Mario a Alex Kidd), přišel programátor a designér Hitoši Akamacu s titulem, který se naopak inspiroval v klasických hororech od Universalu a Hammeru, a to nejen co se týče zasazení, ale i herní náplně. Akamacovým cílem bylo, aby zážitek z hraní byl co nejvíce cinematický (no, alespoň tak, jak to na tehdejší poměry bylo možné, že), čemuž přizpůsobil i vizuální styl hry a hudební podkres. Inspiraci však Akamacu hledal i jinde než v hororových filmech jako Drákula, Vlkodlak či Frankenstein a dnes ikonický bič Vampire Killer si hlavní hrdina Simon Belmont nepůjčil od nikoho jiného, než Indiana Jonese.

Castlevania, respektive Akumajō Dracula, slavila hned po vydání obrovský úspěch, kterým si posléze vysloužila i vydání na západě, a nedlouho poté i pokračování. Castlevania II: Simon's Quest je však... slušně řečeno kontroverzní titul. Pro Konami se jednalo o další velký úspěch, nicméně hra se poměrně radikálně liší od prvního dílu, což u části hráčů budilo nevoli. Z čistě lineárního titulu s vypilovaným level designem a progresí se stala dnes bychom řekli open-world hra, kde Simon Belmont může volně prozkoumávat rozsáhlý svět. Problémem hlavně americké verze však bylo, že hra je vůči hráčům vysloveně nepřátelská a jen velmi zřídka dostanete jasný směr, kudy se musíte vydat, abyste se ve hře posunuli dál. V kombinaci s relativně vysokou obtížností se tak dokáže jednat o značně frustrující titul. Nicméně i tak velmi důležitý, jelikož, jak tušíte, Simon's Quest v podstatě položil základy pro žánr dnes zvaný "metroidvania", který společně se Super Metroid dále vypilovala Castlevania: Symphony of the Night a nespočet nezávislých her.

Castlevania III: Dracula's Curse v porovnání s druhým dílem je sázka na jistotu. Simona Belmonta sice střídá jeho předek Trevor, který by však Simonovi jako z oka vypadl. K němu se pak přidává čarodějka Sypha Belnades, pirát Grant Danasty a Drákulův syn Alucard, kteří se společně vydávají zatnout Drákulovi tipec. Dalo by se říct, že třetí díl je zkrátka hezčí, větší, a náročnější verze prvního. A ano, pokud vám jsou předchozí věty povědomé, tak hádáte správně - animovaný seriál Castlevania z Netflixu adaptuje události Dracula's Curse.

Nyní se dostáváme ke konci 8bitové éry a posunujeme se z NES do čtvrté konzolové generace. Tam série dále prosperovala a dočkala se řady pokračování na řadu různých platforem, z nichž Anniversary Collection obsahuje dvě. Super Castlevania IV původem z SNES je v podstatě remakem prvního dílu a nabízí tak jiný pohled na první výpravu Simona Belmonta do zámku Castlevania. Samozřejmostí je tehdy supermoderní 16bitová grafika využívajících pseudo-3D Mode 7 efektů a nabušený soundtrack, vylepšení se však dočkalo i ovládání, kde může Simon bičem mrskat do osmi směrů, což, jak někteří argumentují, dělá hru značně jednodušší než první a třetí díl. Bloodlines (alias The New Generation) původem ze Sega Mega Drive pak je zcela novým příběhem zasazeným do období první světové války, kde rod Belmontů nahrazují noví hrdinové John Morris a Eric Lecarde. V obou případech se jedná o vynikající hry, které za mě představují vrchol této kolekce.

Kolekci pak uzavírá dvojice her z původního Game Boy a jeden spin-off. Castlevania: The Adventure a Castlevania II: Belmont's Revenge v hlavní roli představují Christopera Belmonta, dalšího z předků Simona, a v obou případech se jedná o slabší kousky. The Adventure je z dnešního pohledu v podstatě nehratelný titul, katastrofický po technické stránce i hratelnostní. Belmont's Revenge je pak o poznání lepší, avšak na své bratříčky z velkých konzolí pořád nestačí. Pokud ale dychtíte po další a další porci Castlevanie, měl by vás mírně zasytit. Posledním titulem pak je Kid Dracula z NES, spin-off série zaměřený na dětské hráče. Na něm je zajímavé především to, že Anniversary Collection představuje jeho první oficiální vydání v anglickém jazyce.
Kde si hru můžete koupit?  
Castlevania Anniversary Collection je dostupná na všech čtyřech hlavních platformách, tedy počítačích skrze Steam, PlayStation Store, Xbox Store a Nintendo Store. Na Xboxu je hra aktuálně v 80% slevě až do 13. února.

Do jakých kategorií Herní výzvy můžete hru použít?
Kategorie 1: Nemova říše: Jedna z úrovní Castlevania III: Dracula's Curse se odehrává na pirátské lodi.

Retro achievementy


Asi již tušíte, že Retro achievementy tentokrát nevybočí z mustru daného předchozími koly, ve kterých jsme hráli kolekce. Ale proč měnit něco, co funguje?

Level 1: Dohrajte alespoň jednu hru z Castlevania Anniversary Collection.
Level 2: Dohrajte alespoň tři hry z Castlevania Anniversary Collection.

Vaše úspěchy budeme samozřejmě klasicky zapisovat do Google Docs tabulky, tudíž se s dohráním nezapomeňte pochlubit přímo v diskuzi a nebo se prosím obraťte soukromě na mě (@Ronik). Jak jsme již zmiňovali, do budoucna plánujeme i vizuálně atraktivnější způsob, jak vaše trofeje vystavit (letos už to opravdu dopadne, čestně slibuji) a na nejúspěšnější z vás čeká na konci roku odměna. I letos bude odměnu sponzorovat @Memphis, takže o kvalitu cen bude opět postaráno :) Čas na dohrání máte do konce měsíce, tedy do 29. února.
A klasická otázka na závěr: Co si zahrajeme příště? Příští kolo bude prvním regulérním kolem, které potrvá dva měsíce a vybereme v něm tak delší hru. Naše volba padla na Oddworld: Stranger's Wrath, poněkud zapomenutý díl u nás relativně oblíbené série, kombinující prvky akční adventury a first-person akcí. Hru můžete koupit jak na Steamu, na PlayStation 4/5, na Xbox, tak na Nintendo Switch. Na Xboxu je hra aktuálně v 75% slevě, která však potrvá již jen tři dny, takže si musíte pospíšit!

Diskuze ke článku

Za mě je to letos taky super start. Nakonec se mi podařilo dokončit všechny hry z kolekce a bylo to krásných 40 hodin plných zábavy. Nejvíc jsem se bavil u trojky a u New Generation. Bohužel jsem ale ve skluzu s komentáři, takže nemám okomentované vše. V příštích týdnech to snad napravím.
@Zoltan (28.02.2024 16:55): Rozhodně super start, podobně jako minuly rok s Disney kolekcí. Tak snad se to udrží i další měsíce. Ale ony ty kolekce her, kde si lze vybrat z více možností, měly vždycky větší počet hráčů.
Koukám že tenhle měsíc to byla dost trefa do černého, každé z her přibyla aspoň dvě hodnocení a první Castlevanii dokonce devět :)
Tak já taky pro forma hlásím: jednička a Kid dohrány a okomentovány. Super castlevania IV dohrána a komentář rozepsán, ale ještě jej nechám uležet do zítra a pak ho postnu.
@jvempire (21.02.2024 20:25): Jj, teď už vím :) O to víc jsem zastánce Metroidu. Na SuperMetroidu jsem vyrůstal a loni jsem si do výzvy zvažoval právě první Metroid nebo Castlevanii - takže jsem zpětně o to víc rád, že jsem si dal Metroid.
@jvempire (21.02.2024 18:34): Jak říkám, hrál jsem 1. a 4. díl, ale obě hodnotím jako plošinovky. Osobně jsem právě proto zklamaný, protože metroidvanie mám rád. A tady jsem se jich nedočkal, a co jsem si načítal, tak se jich v téhle kolekci ani nejde dočkat.
@Kunick (21.02.2024 18:13): Za mě asi ta IV, ale každý díl měl něco. Nejméně mě oslovil Bloodlines. Kid Dracula je fajn hra, ale spíše tradiční plošinovka než Castlevania. Překvapivě ta GameBoy verze není o moc horší, jen vzhledem ke stylizaci chybí barvy...
Pět Castlevanií dohráno, čtyři okomentovány. Sice jsem chtěl po třech končit, ale chytl jsem druhý dech a baví mě to. Překvapivě ani ty GB díly nejsou tak špatné.
@Ronik (10.02.2024 22:04): Jo, to je mi celkem jasné :) Samozřejmě mě nejvíc láká Symphony of the Night, na ps store v balíčku právě s Rondo of Blood. Tak uvidíme, jestli se k tomu někdy dostanu.
@Zoltan (10.02.2024 11:03): No, nejlepší díly... klasické Castlevanie a metroidvania Castlevanie co se týče kvality nemá moc smysl srovnávat, je to v podstatě úplně jiný žánr a obojí má něco do sebe :) Každopádně obtížnosti se dál nemusíš bát, všechny ty metroidvania díly jsou opravdu výrazně jednodušší než klasické Castlevanie.

Z klasických Castlevanií, co nejsou v téhle kolekci, určitě ještě stojí za zahrání Rondo of Blood. Fajn je údajně i Castlevania: The Adventure ReBirth, ale to nejde nikde oficiálně koupit.
Tak já už mám taky hotovo, mám dokončené první tři díly. Někdy jsem u toho nadával jak špaček, ale celkem mě to bavilo. Do konce měsíce přidám i komentáře a možná zkusím dokončit i ostatní hry, abych získal všechny achievy.
Tak mám za sebou první Castlevanii, Super Castlevanii IV a Castlevania: The New Generation a byla to super jízda. Palec nahoru za výběr :) Ale už stačilo, i s ulehčením díky možnosti ukládat je to těžká a náročná série a ruce se potily hodně. I tak přemýšlím, že bych se jednoho dne k sérii vrátil, když ty nejlepší díly vznikly až později :)

A mimochodem, Oddworld: Stranger's Wrath je teď ve slevě na ps store.
První Castlevania dohraná, aspoň technicky, u závěrečného bossfightu, když naskočila druhá fáze, tak jsem si řekl dost a použil párkrát save/load. Level design fajn, pár dobře umístěných power upů, takže je člověk dostane, když jsou potřeba nejvíc. Co mě štvalo, spawnování nepřátel, hra padala (asi 5x za 7 hodin) a ovládání na klávesnici bylo dost toporný (přišlo mi, že kombinace více kláves občas nereagovaly). Nedokážu si představit, dohrávat Castlevanii na jeden kredit :)
Ahoj, musím říct, že jsem se na tenhle článek hodně těšil. Minulý rok mi Retro Klub od půlky jara začal nějak utíkat, tak doufám, že letos s ním vydržím déle. Castlevania je super volba, zavzpomínám na hrubé dětství...už se na to fakt těším :-) Jen co malý dovolí, tak jdu do toho :-)
Kuul 8-) První Castlevanii jsem dojel, teď zkusím Super Castlevania IV. A pokud zbyde čas, tak i Castlevania: The New Generation. Oddworld: Stranger's Wrath ještě uvidím...je to dobré? :D

Docela by mě zajímal kompletní žebříček konzolový generací z dotazníku, jestli to tedy není tajné :)