Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Retro Klub 2024 #2

Jarní měsíce začneme přehlíženou Xbox exkluzivitou z populární série plošinovek.

Retro Klub 2024


Rok 2024 jsme vykopli s kolekcí her ze série Castlevania, která mapovala sérii od jejích počátků na konzoli NES a pokračovala na jejího nástupce v podobě SNES, přičemž se nezapomnělo ani handheldové díly z GameBoye a její spinoffy. Navázali jsme tak na úspěch začátku roku 2023, kdy jste se v hojném počtu pustili do Disney kolekce her od Capcomu a možnost vybrat si z většího množství her vám zdá se vyhovovala.

Někteří z vás nám v lednu vyplnili dotazník, kde jsme se ptali na budoucnost Retro klubu a jedna z otázek byla, zda by vám vyhovovaly delší hry s tím, že časový limit se prodlouží na celé dva měsíce. Tenhle model si tak poprvé vyzkoušíme a vrhneme se na exkluzivitu z původního Xboxu, která však později dostala HD remaster na zbylé platformy. Jde o Oddworld: Stranger's Wrath, u nás poměrně opomíjený díl jinak populární série plošinovek Oddworld. Hra je na poměry našeho klubu o něco delší, nicméně pokud budete mít dohráno brzy a budete si chtít rozšířit obzory v sérii, tak vám nic nebrání zkusit i jiné díly série. 

Oddworld: Stranger's Wrath



Profil na Databázi Her 
 
Se sérii Oddworld od amerických Oddworld Inhabitants vás asi netřeba nějak blíže seznamovat. Série plošinovek o rase Mudokonů s hrdinou Abem v hlavní roli nabrala poměrně rychle na popularitě nejen na domácím trhu, ale také ve světě a posbírala během let stovky ocenění, přičemž na herní průmysl měla značný dopad a mnozí hráči i novináři ji považují za jednu z nejdůležitějších v historii. Hry se tak objevily v dokumentární sérii Icons, populární skupina Eiffel 65 na značku odkazovala ve skladbě "My Console" a samozřejmostí je i zmínka v knize 1001 Video Games You Must Play Before You Die a o referencích v kultuře by se dalo pokračovat.

My se však v Retro klubu zaměříme na díl, který v sérii vyčnívá a je jím Stranger's Wrath. Ten není pro sérii běžnou plošinovkou, ale jakousi akční adventurou kombinující third-person a first-person kameru. Hra představuje nového hrdinu Strangera, který je lovcem odměn v prostředí příhodně připomínající divoký západ. O vydání se tenkrát postarali EA a šlo o exkluzivní titul pro původní Xbox. Tvůrci se dokonce tehdy vyjadřovali tak, že Xbox je budoucnost a PlayStation minulost. Rozhodně by bylo vtipné zeptat se jich na tenhle názor dnes, neb ačkoliv hra posbírala velmi kladné ohlasy od recenzentů i hráčů, tak komerčně propadla. Tvůrci doufali v prodeje přes milion a půl kopií, přičemž se původní verze zmohla na slabých 600 tisíc. Následný HD remaster prodeje nijak zásadně nevylepšil a v roce 2014 byl na stejných 600 tisících kusech, tudíž hra stále nesplnila prvotní cíl. Tvůrci to však se hrou nevzdali a porty na nové platformy vycházely ještě v roce 2022, tudíž i přes nezveřejněná data se původní cíl nejspíš podařilo splnit. Nikoho však asi nepřekvapí, že o spekulovaném pokračování se následně slehla zem.

Tvůrce hry, Lorne Lanning, tehdy svalil veškerou vinu na vydavatele EA a obvinil je přímo ze sabotáže, neb dle něj nevložili do marketingu tolik peněz, kolik si hra zasloužila. Dle Lanninga je Stranger's Wrath nejlepší hra, kterou kdy vytvořil a kritikou na stranu vydavatele nikdy zrovna nešetřil, tudíž další spolupráce se samozřejmě nikdy nekonala. Kde je pravda a co přesně zapříčinilo selhání se asi nikdy nedozvíme, neb jak jste si mohli přečíst výše, prodeje HD remasteru od Just Add Water zrovna prodejní rekordy taky netrhaly, i když s ním již neměli EA nic společného. Dle Lanninga hra opět neměla žádný marketing a spoléhali na tzv. "word of mouth", přičemž zásadní bylo vydání na PS3. Opět bychom se zde mohli zeptat na výroky o Xboxu jako konzoli budoucnosti. :) EA se ke kritice ze strany Lanninga nevyjádřili a tvůrci na vydání HD remasteru následně spolupracovali pouze s vydavatelem Microids v rámci Switch verze.

Neúspěch hry naštěstí ale nezapříčinil konec celé série, jak tomu bývá často zvykem. Oddworld se vrátil na obrazovky v roce 2014 s remakem původního Oddworld: Abe's Oddysee, který nesl podtitul New 'n' Tasty! Následně v roce 2021 vznikl zcela nový díl Oddworld: Soulstorm, kde si zas můžeme škodolibě kopnout do poznámky o Xboxu jako konzoli budoucnosti, jelikož Soulstorm měl půlroční PlayStation exkluzivitu.

Na závěr bych rád ještě zmínil dvojici přehlížených spin-offů pro handheldy GameBoy, za kterými stojí vývojáři ze Saffire. Je jimi dvojice Oddworld Adventures a Oddworld Adventures 2, což by mohlo zdejší nadšence do retra jistě zajímat a ve volném čase se třeba pustit i právě do těchhle zapomenutých kousků. 
Kde si hru můžete koupit?    
Hra je ke koupi prakticky na každé moderní platformě. Na PC samozřejmě na Steamu nebo GOGu. Případně u třetích stran. Najdete ji i na pětici hlavních konzolí a dokonce i na mobilech s Androidem a iOS. Krabicovou verzi aktuálně najdete pouze pro Nintendo Switch, případně můžete projet bazary a sehnat původní Xbox verzi.

Do jakých kategorií Herní výzvy můžete hru použít? 
Tentokrát asi do žádné. Dejte nám vědět pokud na něco narazíte!

Retro Achivementy

• Level 1 : Dohrajte celou hru na libovolnou obtížnost.
• Level 2 : Při dohrání splňte achievement Grubb Idol.

Klasicky nám stačí vidět, že máte v daném čase dohráno, případně pokud hrajete znovu a hodnocení pochází z jiného data, tak nám napište. U splnění achievementu si to ověříme sami, pokud máte veřejný Steam účet s odkazem na DH profilu. Pokud hrajete na konzoli či mobilech, tak nám prosím dejte vědět v diskuzi/komentáři. Děkujeme! :)
Čas na dohrání máte tentokrát až do 30. dubna.
Co si zahrajeme příště? Příště se mrkneme na westernový titul původně z konzole SNES. Bude jím shooting gallery hra Wild Guns, přičemž povolen bude i velmi věrný remake Wild Guns: Reloaded. Hra aktuálně není nikde ve slevě, nicméně mějte na paměti, že hrát se bude až od května, tudíž s koupí vyčkejte, neb ač na Steamu nemá slevy příliš často, na konzolích má akční ceny pravidelně.

Diskuze ke článku

@next_ghost (26.04.2024 23:46): Jop, použil jsem stejnou taktiku, přišlo mi, že jsi do ní tlačen. Ještě bylo užitečné držet rytmus, aby plivali synchronizovaně a tys mohl potom co flusnou, opětovat palbu. Spíš jsem narážel na to, že jakmile ti ji natáhli zblízka, byl automaticky konec, jakkoliv pomalý, z těch padacích animací jsi se neprobral :)
@Psyx (25.04.2024 02:33): Tip na ty robochobotnice na konci: sekundární útok v pohledu třetí osoby se dá použít k rychlému zdrhnutí, aby Stranger po osvobození z jednoho flusance hned nechytnul další. Přišel jsem na to až v půlce posledního souboje těsně před finálním bossem.
Tak dohráno i s nalezeným idolem, fajnová hra na vypnutí, teda vyjma slizovrhačů na konci hry, byli trochu přes čáru :) A další kousek z retro klubu, kde jsem měl problém s ovládáním. Chápu, že jsou to většinou porty a já jedu vše na klávesnici, ale tady nepomohlo ani oprášit gamepad, spasení se nekonalo a pořád jsem se náhodně zasekával v pohybu a několikrát u obchodníka, se mi pohyb vypnul kompletně.
Mam hrozne rad prvni dva dily, posledni soulstorm jsem zatim nehrál, zkusil jsem se zapojit do retro výzvy, ale po asi třech hodinách jsem strangers wrath odinstaloval, hra me nesedla skoro ničím, většina z vás tady v komentářích píšete konzolové ovládání já jako 99 % konzolista bych napsal debilni ovládání, různí brouci (ammo) jsou dobrý nápad, přepínání pohledu first person 3rd person kdy v jednom z nich nevidim pod sebe me taky štval a kdyz sem se pak asi hodinu snažil zajmout živého bosse v pevnosti před kterým jsou napřed dva borci s raketometama a nepřišel sem vubec na to jak to udělat tak sem ho pak shodil do drtiče a bounty dostal za mrtvého tak jsem si uvědomil jak me to strašně nebaví. Škoda. Chapu že každá hra není pro každého. Nebudu za nedohranou hru psát komentář ani dávat procenta a tesim se na dalsi retro vyzvu v květnu snad pro me dopadne lépe.
Hlásím, že dohráno a okomentováno. Našel jsem i sošku stála pěkně na malém oltáři v prvním patře, ale těch 75 babek snad ani nestálo za tu námahu XD. Kam můžu poslat screenshoty?
Dnes jsem rozehrál a je to vážně dost fajn, až mě to překvapilo. Dokonce už jsem našel Grubb Idol, takže na to nemusím myslet :)
Taky hlásím, že mám dohráno a to včetně Grubb Idolu, viz zde. Časem doplním comment. Teď to půjdu zkusit ještě jednou na hard, abych zkusil získat zbylé achievementy.

BTW. Hra se dá použít v Herní výzvě do hardcore varianty kategorie "Nemova říše" a také do základu kategorie "Ztraceno v překladu".
Tak hlásím, ze mám dohrano. Nakonec to nebylo vůbec špatně. Dobra volba do retro klubu. Oddworld znám, ale o tehle hře jsem neměl ani tušení, takže podstatu splnila. V nejblizsi době dopisu i komentář a už mám nakoupeny Wild Guns Reloaded a jsem zvedav :-)
@next_ghost (10.03.2024 14:42): Sakra, já kontroloval i mobilní verze zda mají achivy, ale kontroloval GOG mě vůbec nenapadlo.

Ano, jde o tu schovanou sochu, je zelená. Pokud si ji našel, tak ti prostě budeme věřit, ve výsledku o nic nejde, ty levely jsou spíš pro zábavu/výzvu navíc.
Včera jsem začal a došel jsem do vodárny. Zatím dobrá hra, ale to konzolové ovládání v pohledu 3. osoby je hrůza.

Jen nějak nevím, jak v GOG verzi poznám splnění retro výzvy level 2? GOG u téhle hry nepodporuje achievementy a v samotné hře (HD verze) jsem také nenašel žádný seznam achievementů ani oznámení během hry o jejich splnění. Jestli dobře chápu popis Grubb Idol achievementu na Steamu, tak mám najít nějakou schovanou sochu těch žabolidí, co v intru lovili ryby?
Ahoj, tak už se někdo pustil do Oddworldu? Já už jsem v přístavišti. Je někdo dál?
Jinak hra dobrá, vůbec jsem jí neznal a baví mě, takže účel plní. Díky za dobrý výběr! :-)
Škoda, že další plošinovka. Každopádně na Wild Guns se zase přidám.

Tady bych vlastníky NS upozornil, že je původní hra je přístupná v rámci předplatného Nintendo Switch Online ;)