dobře, takže tedy koníčky :D:
1x 200ML hrnek černé kulaté čočky
2x předvařená (třeba kupovaná) řepa
1x větší šalotka
100g Másla
50ML Portského
Balsamico
Muškátový oříšek drcený
Majoránka
Sůl
Dáme vařit čočku, voda cca 2cm nad čočku. Do čočky dáme muškátový oříšek - dáme víc než malou špetku, cca 1/3 čajové lžičky + dáme do čočky něco majoránky. Na hluboké pánvi mezitím začneme na másle dělat šalotku dokud hezky neshnědne a nezačneme cítít šalotkovo-oříškovou vůni, poté přidáme na drobno nakrájenou řepu a furt zprudka cca 5 osmahneme i s tou řepou. Pak přidáme portské, 2-3 minuty pořád na prudko, ale aby se úplně nevyvařilo, pak přes cedník zcedíme přebytečnou vodu z čočky do této směsi, přidáme sůl, balsamico, ztlumíme cca na 4/10, zakrejeme a necháme 15 minut podusit, aby se odvařila ta voda (pokud jí je po zcezení málo, lehce dolejeme z konvice - černá čočka hodně pije), pak do toho hodíme čočku, co máme na sítku, necháme jeětě minutku a můžeme podávat. Samotné, nebo s nějakým masíčkem - ideálně králíkem, kočkou a nebo kachním prsíčkem. Po dobu přípravy upíjíme portské, tzn na konci zbývá cca polovina lahve.