Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Sport

Ovšem některá sportovní klání mají úžasnou atmosféru, nejlepší asi freestyl skiing, kde jsou v záběrech vidět ty obří betonový komíny připomínající reaktory :)) hodně to připomíná rok 1970, kdy hrál TJ Gottwaldov proti Eindhovenu :)
Mě se líbil zase ten klasický, fanouškovský boom kolem ženského hokeje. Holky se dostaly na olympiádu (samozřejmě úspěch, vzhledem k naší kvalitě), ve skupině zahrály slušné, ale ne nějak závratné první tři zápasy a všichni už u nich viděli medaile na krku, přitom mi přijde, že spousta si neuvědomuje, že hrajeme ve výkonnostně slabší skupině (zhruba tak o třídu) a i kdybychom postoupili z prvního místa, tak medaile by byla pořád spíš sci-fi... "Naštěstí" nás holky vrátily na zem ještě před skončením skupinové fáze :)... ale nechápu, to ty lidi až tak moc tomu sportu nerozumí (sám ženský hokej vůbec nesleduji, ale tuhle základní informaci mám)...
@Richmond (08.02.2022 07:20): celkem jasně jsem vytyčil, kdy jsem to začal sledovat, čili jsem Weisloga a Nykannena nezažil. Obecně v době klasického stylu to bylo nejspíš jinak. Goldbergera jsem už několik sezón zažil, a to už skákal práve hovno a odešla mu "forma", a to ještě nebyl tak starej a už se nikdy nedokázal vrátit, a ten pokles výkonnosti byl právě z ničeho nic. (respektive on byl prý taky zlobivé dítě, tak v tom mohlo hrát roli i nějaké látky, třeba na Ahonena nedávno prasklo, že skákal skoro celou svojí kariéru ožralej :-)
@rikuhahl (08.02.2022 09:15): Do desítky na lyžích by to byl pořád úspěch, zase neblázněte, nemůže znovu vyhrát, to už by jí ty lyžařky sežraly :) Ale jinak velká gratulace pro Ester, obhájit zlato na OH to není uplně snadný.
Tak první korálek do sbírky medailí je navléknut. Ester si jela vlastní ligu, tak snad je v takovym laufu, že bude nahoře i na lyžích. Jen tak dál celá česká výpravo.
@Dan9K (07.02.2022 23:26): No to tedy moc nesouhlasím. Dost skokanů pokazovalo vysokou úroveň po většinu kariéry. to že pořád nevyhráváli celkovej Světovej pohár na to nic nemění. Pořád se drželi v TOP1 (Nykanen, Goldberger, Weissflog, pak ty, co jsi vypsal a ještě by se našli další). Určitě by mě doplnil @90210:  :)
@Dan9K (07.02.2022 23:26): Pěkné shrnutí.. Velmoc jsem myslel v souvislosti s tou Kanadou a narážka na formu posledních let.. To já si právě ještě Parmu, Ploce, Ježe, Sakalu pamatuju, to byla jiná podívaná než dnes.
Nemůže, ani dnes by ta Kanada neměla nárok, nebýt pěti DSQ žen.
@Can (07.02.2022 20:46):  no, my jsme asi nikdy vyloženě velmoc nebyli, ale kvalitní skokany jsme čas od času měli. Strávil jsem koukáním na skoky na lyžích dobře 20 let, bohužel jsem nestihl o trošku to chvilkové úspěšné období Jaroslava Sakaly, takže jsem zažil jsem jeden velmi úspěšný rok asi po deseti letech, co jsem na to koukal (Jakub Janda), jeden superúspěšný (Jakub Janda), jeden celkem dobrý rok (Roman Koudelka) a jeden jakž takž (Jan Matura). Zbytek byla těžká těžká bída. Ale Roman je (či byl) schopen velmi dobrých výkonů a byly doby, kdy by tu medaili dát moh, a konekonců i teď na tom středním můstku od toho nebyl zas tak daleko. Byl 12. po prvním kole a trochu pokazil to druhé, ale v desítce mohl být velmi snadno.

Holt skoky na lyžích je disciplína, kde skoro nikdo nedokázal udržet svoji formu delší dobu v kuse. Obecně to slovo "forma" je absolutní zaklínadlo v téhle disciplíně. Nevybavuju si ale jediného skokana, který by byl spolehlivě dobrý celou svojí kariéru. Z těch nejvyrovnanějších a zároveń zcela elitních to byly zejména Adam Malysh, Jane Ahonen, Gregor Schlierenzauer a Thomas Morgenstern. Ale i oni měli sva slabá období, která trvají i docela dlouho (v případě Schlierenzaura, který je rekordmanem v počtu vyhraných závodů, je to asi tak poslední deset let). Pak byla ta druhá vlna, která byla třeba i vyrovnanější, zejména se mi vybavuje Martin Hoelwarth, nebo Stefan Horngacher, ti v podstatě vždycky skočili to samý a byl to větišnou teda solidní nadprůměr.


Ale jinak skoky byly vždycky o tom, že jeden rok někdo vyletěl úplně nahoru, byl tu sezónu skvělej, a další byl úplně ničemnej, pak další ještě třeba horší a pak byl zase půl sezóny úplně skvělej a pak byl zas dva roky úplně na nic. Je to divnej sport.

A teď jak byl včera Simon Amman už jako 40 letá legenda. Ten měl taky zajímavou kariéru. Vyhrál 2 zlata v Salt Lake City, a to byl tehdy úplnej úlet, nikdy předtím nic nevyhrál a hodně dlouho potom taky ne (i když teď koukám, že jeden závod hned po olympiádě a pak pět let nic). Až za mnoho let dozrál a stal se spolehlivým skokanem a v době své nejvyšší formy vyhrál 2 další zlata už zcela zaslouženě.

Každopádně skoky na lyžích je sport, kde se právě může stát úplně cokoliv a může vyhrát úplně kdokoliv.
Davidová velká škoda, poslední rána.... to je prostě tak... český :D... ale nutno dodat, že s tou jednou chybou tam byla spousta dalších, ale při poslední ráně je to prostě takové okatější...
@Can (07.02.2022 13:44): Doufal jsem v 5 medailí. Dvě želízka bohužel už nevyšly. Hlavně tu Davidovou jsem téměř obrečel :( Takže zítra zlato od Ledecký, nějakou medaili od Sáblíkový a snad nějakou medaili z biatlonu. A pořád věřim, že by mohla být i z hokeje. A většinou bývá i nějaká, co se vůbec nečekala, takže mi to aktuálně vychází na 4 kousky :)
Před OH jsem tipoval 1 zlatou a 1 bronzovou, tak jsem zvědavej jestli mi to vyjde. Zatim to není nic moc, ale potěšil mě curling, zajímavej sport, bych se podíval i na ostatní zápasy.

Co vy ostatní, jak to tipujete?
@Dan9K (05.02.2022 21:28): Jelikož Olympijský svaz nebude muset vyplatit dvou účastnicím celkovou přípravu. To že jim to někdo ze svazu udělal schválně je jen třešnička na dort. V poslední řadě Kejval je zkorumpovaný, až to není hezký ale mysli si co chceš.
@rikuhahl (05.02.2022 12:12): Pardon, moje chyba,tyhle sporty mám pomotaný :D, tak či tak. Pokud mají možnost poslat 7 sportovců, kteří splní limit a pošlou jen pět, i když podle textu mohli poslat sedům. Tak v tom čichám, prachy.
@Strady (05.02.2022 11:29): Nepleteš si běžky a biatlon? :) Jinak ta nenaplněná kvóta u ženskejch běžkařek je výsledek různejch zákulisních praktik. Minimálně jedna závodnice měla stejnou výkonnost jako některý další, ale není na svazu v “oblibě”.
@Zx Atari 500 (05.02.2022 05:27): Tohle opravdu nevím o biatlon se vůbec nezajímám. Hlavní věc je, že vždy je to mezi svazem daného sportu a Olympijským výborem. Ve svazu biatlonu je super parta po všech stránkách a v Olympijským výbor vede Kejval - další nejlepší z nejlepší možných. Tady bude asi malá domů neboli velká domů.
@player (03.02.2022 11:07): Víš co všechno proplatí Olympijský výbor, když se jen kvalifikuješ? Až 4letou přípravu. Obzvlášť individuální sporty, mohou některé sportovce vyloženě zachránit.
@player (03.02.2022 11:07): Tak ona už pár let o žádný medaile nejezdí. Výkonnost, aby se kvalifikovala evidentně má a účast je tak pro ní největší vítězství. Není důležité vyhrát, ale…
@Strady (01.02.2022 15:28): wawrinka ma nejlepsi jednorucni backend az po me :D ... ja mam totiz 105kg a kdyz udelam ladny backendovy pohyb jako z tenisove sceny v Saturninu (s O. Havelkou) tak mi balon krasne leti jako kdybych byl v prvni stovce ATP :D, zato na forehand jsem linej na nohy a hraju to z pozice celem spis ze zadni nohy jenom rukou s rotaci trupu misto z pohybu dopredu dopredu na predni nohu a se zapojenim momenta (momentum bez ?momenta - 2.p?) celeho tela ..
@Dan9K (01.02.2022 15:01): Tohle říkají sportovní doktoři (u nás Kolář), vždy když tito lékaři rozebírají zpomalené záběry sportovců, tak řeknou co je špatně a u Nadala je skoro špatně vše, viz forehand, který nesmyslně zůstává nad hlavou kde tělo musí brzdit aby ti nepovoly vazy v rameni. Naopak většina lékařů ukazuje jak dokonalý pohyb těla má Federer, který nemusí nic brzdit a všechny jeho pohyby končí setrvačností těla.

Jinak ano také obdivuji jednoruký backhand ale řekl bych, že nejlepší jednoručný backhand má Wawrinka.
@Dan9K (01.02.2022 15:01): ja mam taky jednorucni backend ;), obourucni backend vubec nehraju (jen pri returnu kdyz to protivnik serviruje nejak strasne tvrde) .. je ale pravda, ze me to lide (i treneri) obecne dost chvali a rozplivaji se nad tim a me to pripada mnohem vic prirozene nez obouruc backend .. ja hraju neco mezi rafou (jsem linej a forhend hraju hodne celem natocenej k micku - tzn malo prace nohama a rukou tocim taky hrozne pres hlavu) a rogerem (muj jednorucni backend a takovej uspornej styl, abych moc nebehal) - haha
@Strady (01.02.2022 14:41): že neměl hrát, to jsou takový ty kydy těch doktorů, něco jako když Freddiemu před koncertem Live Aid doktor říkal, že nemůže zpívat.... nebo když Homerovi policajt říkal, že bez řidičského oprávnění není možné řídit automobil :-)

Jinak já jsem v týmu Federer. Djokovič je sobeckej nácíček a Nadal se drbe v rozkroku :-)

Jsem spíš na ten technickej tenis, ten silovej není moc pěknej a zábavnej. Všechno od základní čáry...
Navíc Federer má jednoruční backhand, což obdivuju, protože já mám problém i s jednoručním forehandem :-)
@ntz (01.02.2022 13:53): O tenise vím houby ale hlavní co říct k Rafovi je, že to je předělaný pravák na leváka, že vše má vytrénovaný s minimální talentem (něco jako Nedvěd ve fotbale), forhend hraje takhle, jelikož míček má neskutečnou rotaci až 5000 a podle lékařů už minimálně 5let neměl hrát (na jeho náročný herní styl, kde kolena a záda mega trpí).
@S4TW (01.02.2022 10:29): tak nevim jak "fanousci", ja jsem z tenisove rodiny a sam hraju tenis celej zivot a vubec to neberu lepsi/horsi ... kazdej z tech hracu ma uplne jinej styl hry a uplne jinou techniku a takhle se to neda porovnat .. Rafa vyhrava na antuce (eg mega-champion na Roland Garros) a je strasne fyzickej hrac, Roger je zase strasne technickej a vyhraval na trave (Wimbledon) i na tvrdejch povrsich (US a Australian Open) a Djokovic nahradil Rogera pac mu to jde taky na trave i na tvrdem povrchu a ma takovou az ukazkovou hru ze nema zadne slabe stranky (Roger je megatechnickej a uspornej, Rafa je zase megasilovej a docela poleno technicky, viz treba ten jeho forhend jak si loktem objede celou hlavu)
@S4TW (01.02.2022 10:29): Když byl Federer na vrcholu, Djokoviče i Nadala porážel. Už mu ale táhne na 40, o nějakých pět let starší než zmíněná dvojka. Takže se nedá čekat, že by je ještě porážel. Ani se to nedá srovnávat.
@ntz (01.02.2022 10:02): já to nemyslel nějak hanlivě, ale s oběma má zápornou bilanci a rekordy už taky nedrží... nevím, co víc by bylo třeba, aby to lidi uznali, ale myslím si, že prostě RF těží z kultu své osobnosti a dost fanoušků nikdy neuzná, že by byl Nadal, nedej bože Djokovič lepší :)
@ntz (31.01.2022 15:17): Roger je prostě až za touhle dvojkou, co se týče výkonů, ale on těží díky své osobnosti, sportovnímu přístupu a v podstatě nulovým skandálům... je to takový "pan dokonalý sportovec", což je super, na druhou stranu, díky tomu pro mě byl vždycky trochu nezajímavý, chybí tomu to koření, co u sportovce chceš, ale chápu, proč ho všichni obdivují i na úkor Djokoviče/Nadala... Djoko snad ten další GS taky přidá, když se teda ještě někdy na nějaký GS dostane :)
teda musim se priznat, ze jsem fakt rad, ze 21 grandslam vyhral Rafa a ne Djokovic .. Pral bych jeste neco Rogerovi, to je ale sci-fi, ze by se mu to jeste podarilo ...
Zdá se, že Tom Brady ve 44 letech končí svou kariéru. Pokud to je na 100%, pak odchází legenda srovnatelná s Jordanem nebo Gretzkym. Fenomenální hráč. Pro mě o to větší emoce, že jsem měl možnost ho sledovat od začátku jeho kariéry v NFL...