Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Software

@Le0nidas (29.11.2024 10:59): Teploty jsou v cajku. GPU má max teplotu 64 stupňů.

Nakonec se mi to podařil vyřešit. Stačilo vypnout Nvidia overlay. Náhodou jsem to našel v nějaké Steam diskuzi. Sice nechápu proč to právě tohle způsobovalo, ale od té doby co jsem to vypl mám klid v RDR i GoT.

Děkuji všem za rady a ochotu :)
@Vynex (28.11.2024 20:44): Mně tohle moje RTX 3070 dělala z důvodu termal throttling - když se karta dostala na cca 73 stupňů, tak spadla frekvence jádra GPU a tím i výkon (fps) - tím se karta ale i vmžiku opět ochladí a výkon (fps) stoupne dokud se zase nenahřeje. Pomohlo mi přepastování a undervolting. Momentálně hraju na teplotách v max zátěži 60-63 stupňů a je to krásně stabilní. Samozřejmě ale tvůj problém může být i v něčem jiném.

A co se vsyncu týče, zvykl jsem si ho ve hrách nativně vypínat a zapínat přes nvidia panel v režimu fast (rychlý). Efekt na tearing to má stejný, ale obraz je mnohem plynulejší a odezva nižší.
Historicky jsem měl podobný problém jen cca. 15 let zpátky, kdy to způsoboval Sony Ericsson PC suite v pozadí... tehdy ještě na Core2Duo. Mít vytížení 90 % na 8c/16t CPU je upřímně taky divný. Sledoval bych bedlivě RTSS a zjistíš, co se v daný moment vždy stane.
@BUMTARATA (28.11.2024 20:35): Tuhle funkci taky nepoužívám. I když ji hra nabízí v zakladu. S diskem jsem nedělal taky nic. Ten lock jsem nezkoušel vypnout, to je pravda. A zítra zkusím pro jistotu ještě ty teploty. Ale co jsem se díval na CPU tak bylo kolem 65 stupňů. Ale podle mě kdyby se to prehrivalo, tak by postupně klesal výkon což se neděje. Tohle je prostě náhodný pokles FPS na 40 a hned zase zpátky. A divné je, že jak je nVidia overlay, tak kolonka s hodnotami FPS to ani nezaznamena ten propad, ale zaznamená to kolonka, ktera je označena "99% FPS".
@Vynex (28.11.2024 20:12): Frame gen hádám nepoužíváš, to ty hry asi ani nemaj, pokud sis je nějak neomodoval. A co disk? Nešťoural ses třeba v nastavení page filu, nebo tak něco? Taky můžeš zkontrolovat teploty, jak navrhoval Gordon. Případně zkus vypnout ten fps lock.
@Gordon (28.11.2024 19:56): Co jsem se díval tak ne.

@BUMTARATA (28.11.2024 19:56)
GPU: Nvidia GeForce RTX 4070 Ti SUPER
CPU: AMD Ryzen 7 3700X 8-Core (16 CPUs)
Ram: 32GB

Hry automaticky lockuju na 90 FPS. Většina her běží mezi 70-90 FPS, podle toho v jak náročné jsem lokaci. Když otevřu nvidia overlay (alt+R) tak CPU se mi nikdy nedostalo na víc než 90 % využití a GPU podle situace ve hře, ale taky většinou pod 90 %. Požívám větší rozlišení přes DSR nastavení v driverech. Hry běží po většinu času krásně, ale z toho je drop z 80 fps na 40-45 fps. Dělá to náhodně. Pochopil bych to např. ve velkých městech, ale dělá to u více her. Ať nastavím jakékoliv rozlišení, či úroveň grafických detailů. Když to popíšu jednoduše tak např. v GoT jedu na koni a najednou bác 40 fps a hned zase 80fps. Netrvá to ani vteřinu, ale prostě hra se dost cukne, protože ten pokles je znatelný z 80 na 40.
@Vynex (28.11.2024 18:22): já roky používal max výkon, abych pak zjistil že to je strašně hloupý protože se grafika v idle (windows) pak nepřepíná do low power režimu a zbytečně žere víc. Takže od tý doby normal.
To co popisuješ mi připomíná problém co jsem měl v AC Origins, kde to právě řešilo to nastavení na max výkon, ale byl to jen band-aid. Jestli ti to ale dělá ve víc hrách, tak bude asi problém jinde. Děje se to i se zaplým vsyncem?
@Gordon (28.11.2024 18:29): Ok díky. Já pořídil před cca 2 měsícema novou GPU. A u her mám random dropy FPS třeba z 80 na 40. Ale vždy se to jen škubne a vše je hned zase zpátky. A tak řeším čím to může být. Už jsem i reinstaloval drivery, pak dokonce celý Windows. CPU běží třeba na 40% GPU 80% a na jednou škub - 40fps a pak zase zpět. A dělá to zcela náhodně a u vícero her (GTA V, RDR 2, Ghost of Tsushima...) A je úplně jedno jaké grafické nastavení ve hře nastavím.
Vy co používáte Nvidia graphic driver, co máte nastavené na "režim napájení" ? Normální nebo preferovat maximální výkon ?
@speedevil (20.11.2024 21:52): Já už delší dobu preferuju ticho. Ale je pravda že si rád poslechnu akustické nástroje typu těch nahrávek Savity od Ivo Sedláčka. A něco málo z Tidalu. Jsem tak říkajíc přehlcen prací.. Do audia (od elektrické kytary přes poslechová zařízení po zajímavé nahrávky) jsem dal asi víc peněz než normální čech, ale to je jen dobře. Zpátky k tématu softwaru.
@MiDlo (19.11.2024 23:12): Když to tak čtu, trochu mi to připomíná moje období, kdy (i když jako fanoušek reprodukované muziky obecně) jsem měl tu divnou "úchylku" - poslouchat muziku předevšim kvuli zvuku audio nahrávky bez ohledu na hudební žánr. To bylo ale dávno, když mi bylo 20, 30, možná ještě do čtyřicítky, kdy začala přicházet ta s věkem přirozená degradace sluchu. Tenkrát mě proto zajímalo jen klasický cd-audio a v internetový a počítačový době wav nebo flac, popř.hi-res audio předělaný na cd-audio, abych si ho mohl pustit na klasický stereo hifině. Empétrojky (320kbps) jsem si bral jen při cestování do autorádia, poslech z mobilu nezájem; nebo jako zvukovou kulisu při nějaký práci na PC, když jsem nechtěl uplný ticho. 
A když se po dalších deseti letech člověk tak nějak se zhoršujícim se sluchem smíří a zjistí, že hlavnim rajcem při poslechu nebude ten zvuk a přesto zůstane fanouškem reprodukované muziky, sníží postupně nároky na zvuk.kvalitu a začne konečně poslouchat muziku kvuli muzice (a začne tak bejt okolím konečně vnímán jako normální, že?). Vybírá podle žánrů, interpretů a dostane se do fáze, kdy je schopnej si muziku pouštět třeba na joutůbu, nebo přes nějaký blůtůt-naslouchátka jako empétrojku z mobilu. Ty sluchátka na muziku tedy neni (a nikdy nebyl) muj případ, sluchátka mě zajímaly jen jako ochranný prvek při práci v hlučném prostředí (pila, bruska, sekačka atd.) abych pak pro ty audiofilní zážitky neměl doku*vený uši dřív, než to přijde s věkem. Takže žádný klapky nebo dokonce špunty, vždycky mě zajímala jen klasika stereo, poslechová místnost, hifina s cédéčkem a dva repráky, hotovo. A taky ani žádný ty audio šidítka, který se snažily uměle vytvořit efekt prostorovýho zvuku ze sterea. A nebo sabvůfr - proč taky, k 130 litrovejm tří-pásmovejm 40kg bedýnkám s 12" hloubkáčem netřeba. Ale na to musí bejt místo, že jo, v bytovce bych s tim bydlet nemohl, na to je dobrá malá, odstrčená vesnička, kde jsou sousedi lufťáci přijíždějící občas na víkend, nebo přes léto, takže většinu roku ti do "poslechových večerů" nikdo (pokud to toleruje rodinka) nekecá. A když mě na muziku nezajímaj sluchátka, automaticky odpadaj i všelijaký ty "pí*ovinky" ohledně bezdrátovýho přenosu... možná kdybych potřeboval neodkladně poslouchat muziku i když trajdam někde v terénu, ale to jsem nikdy nepotřeboval.
Ale zpět na začátek - to je přesně vono, co jsem dřív vyhledával místo muziky dle preferovaného žánru, klidně jen nějaký tebou zmiňovaný jakýkoliv zvuky, pokud mě uspokojovalo ne to CO, ale JAK to z repráků hraje. Proto jsem se taky dostal k poslechu něčeho, co by mě normálně kvuli žánru nezajímalo, jako třeba vážná muzika nebo jazz (nebo uplně jinam - dojel jsem třeba až k dubstepu!), extra "chuťovky" byly testovací cédéčka! vydávaný výrobcema hifi/highend reprosoustav plný audionahrávek se zaměřením právě na zvuk nahrávky, nebo soundtracky k filmům (zvuk od Hanse Zimmera, to bylo něco!)
A pokud bych měl přecejen dát šanci sluchátkům, tak jen kvuli binaurálním nahrávkám. Normální stereo je dělaný pro repráky v "poslechový místnosti" (u nás to byl původně obejvací pokoj, návštěvy se vyřizovaly v kuchyni), prohnaný přes sluchátka  je vnímání zvuku klasický stereo nahrávky mimo a beru to jen jako náhražku, když nutně potřebuju muziku poslouchat, ale nechci, nebo nemůžu u toho dřepět doma na p*deli, nebo si nemůžu dovolit pustit si hifinu do repráků potřebnou hlasitostí. A ty binaurální nahrávky, to by zase ale nebylo o muzice, v tomhle neni žádnej výběr, pořád je to na úrovni jakýsi audio"hračky" pro předvádění možností týhle techniky záznamu zvuku. Takže jsme zpátky jen u všelijakejch zvuků, který můžou bejt pro někoho třeba tou relaxací, pokud ho binaurální zvuk osloví, umí ho správně vnímat a dokáže si ho užít. Já tohle teda fakt jen ze zvědavosti, jinak se o to nezajímam.
Boom Library ..super drahé poměrně krátké 1-3 minutové nahrávky přírody.. hřmění sopek, bouře, pouště, zvuky prérie, kaňony, džungle, oheň, cvrčci, mrholení, ticho v panenské přírodě... tetřevy, šakaly.. verze zvuků z rána, z večera... .. wavy
Gordon Hempton ..20min až hodinový tématický nahrávky přírody ..jen mp3
Cheryl E Leonard .. antarctica .. zvuky zpod ledu.. wavy
Jana Winderen ..Spring Bloom in the Marginal Ice Zone ..naprosto psychedelická velmi atmosferická příjemná záležitost... něco jako soundtrack tvé nejoblíbenější vesmírné scifi gamesy s zvukem moře a dalšími přírodními prvky.. wavy
NASA ..Symphonies of the Planets - Complete Voyager Recordings 2016, Voyager Recordings 1992.. jak zní průlet okolo Jupiteru nebo Uranu? .. jen mp3
Naturaleza Viva .. nějaké mnohahodinove nahrávky příbojů na opuštěných plážích v portugalsku nebo v karibiku z youtubu, tj. ne lossless ale pěkné.. jen mp3
Roger Payne ..Deep Voices - The Second Whale Record 1977 Bermuda, Songs of the Humpback Whale 1970 Bermuda ... velryby zní každý rok jinak, každý rok smutněji, a každý rok míň. Toto jsou zcela první sonarové armádní nahrávky. wavy

Některé jsou na youtubu

Binaurální hudba
Macy Gray Stripped (binaural verze)
The New Appalachians - From the mountaintop (binaural verze)

Nedostižný český houslista Ivo Sedláček vzdělaný v indické hudbě hrající na atypické smyčcové i famózní stolní strunné nástroje. Jeho album Mystical violin 2 a konkrétně sedmý song Bhairav 2 je nejlíp znějící skladba jakou jsem kdy slyšel. Poslech a koupě zde:  Mystical Violin 2 | Ivo Sedlacek  . Po koupi mp3 verze lze stáhnout i flacy
Já mám Tidal ale četl jsem že Apple music je už taky lossless (ale ne bedrátově, tam to komprimuješ do aac). Lossless je ještě Qobuz a přej úplně nejlepší lossless kvalitu má Amazon Music. Nejlevnější a proto nejvýhodnější je Youtube Premium - zbavíš se reklam plus dostaneš Youtube music, Ale není lossless. Tidal je fantastickej, ale taky záleží na obsahu. Co je v jedné službě nemusí být stoprocentně ve druhé. Qobuz ani amazon jsem nezkoušel. Youtube music trochu horší UI ale dá se.

Alternativou je kupovat flacy. Např. supraphonline. Asi i amazon. Divil by ses, ale když jdeš po něčem konkrétním, tak to nemusíš v stream službách najít. Třeba konkrétní nahrávky koncertů vážné hudby nebo velryb nebo speciální nahrávky z hlubin oceánu nebo zvuky planet zachycené Nasou. A to jsou ty pravé poklady které jsem natvrdo koupil.
Co používáte za předplatné na hudbu ideálně kvalitnější (myšleno flac atp.)? Zkouším teď na těch Cambridge Audio P100 Amazon Music Unlimited. Ta aplikace je dost hrozná. Oblíbené skupiny lze přidat jen přes lajkovaní nějakého jejich alba, což nikde není uvedeno a je to zmatečné. Navíc mi přes aplikaci nešlo nic spustit, dokud jsem si "nezaplatil" ten unlimited tier. A to mám předplatné Amazon Prime, s kterým měla jít ta ne-HD verze na úrovni Spotify.

Ale teď už to jde a ten Amazon Unlimited jsem chtěl stejně zkusit, když už jsem vzal ty Cambridge P100. Byla by škoda, aby ten aptx lossless ve sluchátkách i na telefonu přišel vniveč.

Doporučil by ale někdo Tidal nebo Deezer nebo něco jiného?
Způsobil jsem si po upgradu z Win10 na Win11 (a po aplikaci velkého Win11 H2 updatu) nějaké potíže s starými drivery Logitech a Realtek tím že jsem je udělal nějakou drsnou odinstalaci přes nějaký 3rd party nástroj. To vedlo k tomu, že Windows update začal hlásit, že chce stáhnout několik updatů pro stejný ovladač, a jejich opakovaná instalace se nezdařila. Tohle se obvykle dá vyřešit jen návratem k bodu obnovy, které jsem ale měl vyplé. Tak jsem dumal co s tím a zkusil jsem vše možné (včetně pokusu odinstalovat ta prastará zařízení (starý Volant) která měla už na Win 10 driver který vlastně byl původně z Win 8. Takže odinstalace skrytých zařízení z Správců zařízení (pokaždé se tam ale nějaká zařízení vrátila), stáhnutí posledních verzí ovladačů z webu výrobce. Dokonce jsem dumal i nad tím, že aplikuji patche manuálně jako se to dělá v korporátech, ale od toho jsem upustil (protože dané patche měly příponu cab což vyžaduje spešl tool na aplikaci updatů). Též jsem z příkazové řádky vynutil zastavení služby Windows update (několik příkazů) a promazal jsem adresář s Softwarovou distribucí Windows Updatu + vyčistění disku a furt nic. Plus pár dalších zaručených postupů, a nic včetně pokusu opravit Windows update přes tool Poradce s potížemi s Windows Update.

Povedlo se to opravit až tím, že jsem vybral nějakou soft reinstalaci (reaplikování) Windows 11 Verze H2. Trvalo to cca hodinu, jednou se to restartovalo. Jmenuje se to nějak "Spravit Windows update" v sekci "Obnovení" a je to něco jiného než "Vrácení do továrního nastavení a reinstalace Windows". Je to nějaká letošní novinka, kterou by se měl Windows vrátit do svých systémových souborů bez toho, že by to zrušilo data, aplikace a nastavení systému. A povedlo se, trvalo to tak 10min stahování + 40minut instalace s jedním restartem a nepřivítala mne obrazovka Vítejte v systému ale normálně to naběhlo. Zobrazilo se pár hlášek o povolení programů s nestandardními drivery které tam mám nainstalované a vše zdá se funguje. Zachovalo to všechny softwary, všechny drivery a jen zmizelo to co je rozbité z služby Windows update. Ve správcích zařízení jsem vlastně už předtím neviděl ty zlobivé ovladače takže tam se asi nic moc nezměnilo. Jo a pro jistotu jsem hned zakázal, aby Windows update instaloval updaty pro aplikace třetích stran. S tím prej hrozí to, že tam Windows Update nainstaluje něco co patří Logitechu a Logitech je prý notoricky známý tím, že nesnáší aby Windows update instaloval něco za něj.

A pomohlo to.
Ani to nevrátilo do Windows bloatware a různá nastavení pro reklamy.
Vše funguje super svižně.

Hned jsem potom vyčistil disk od starých aktualizací. A udělal bod obnovení.
Já si to vykládám tak, Windows se letos naučily se spravovat bez toho, že by člověk dělal reinstalaci systému a dumal zda má vše instalovat znovu nebo ne. Jde vlastně o opravu souborového systému tj. o návrat k správnému stavu systému po posledním velkém patchi (H2). Bravo mrkvosofte.
Z nápovědy na Patreonu:

To keep the Patreon app available in the Apple App Store for all creators, Apple is requiring that we use their in-app purchase system for new memberships in the Patreon iOS app beginning in November 2024. Apple’s in-app purchase system only supports our subscription billing model. Apple has made clear that if creators on Patreon continue to use unsupported billing models or disable transactions in the iOS app, we will be at risk of having the entire app removed from their App Store.

Apple ví líp než vy, jak přijímat platby od vašich zákazníků...
Web překlady her zřejmě zanikl dříve než v prosinci. Nyní nefunguje.
Dneska mě pobavily Windows 10 u bratrance. Vyskočila mu hláška "Jeden z účtů vyžaduje pozornost" nebo něco v tom duchu. Tak jsem si zobrazil seznam uživatelských účtů a nemá tam ani jeden. Tak by mě fakt zajímalo, co ta původní hláška znamená :)
@Cobot (05.11.2024 20:05): Jmenuje se to tu databaze her, nebo mi neco uniklo? :)

@7c (05.11.2024 20:10): Pouzival jsem Cloudflare. Ted jsem zas na auto, a CF mam zalozni, kdyby neco. V rychlosti jsem si niceho nevsiml, co se "bezpecnosti" tyce, taky nemuzu soudit :D Ale kdyz jsem driv pouzival DNS od google, tak adblock hur blokoval reklamy :)
Už si připadám jak na novinkách nebo idnesu v diskuzi odborníků na Windows :)

Aspoň jednou bych rád četl cokoliv tochu odbornějšího, než umístění start tlačítek a kritiku UI vycházející z nostalgie a pocitu, že rozumím operačním systému tím, že si umím změnit ikonu nebo rozbalit zip archiv.
Co vam tam porad vadi? :) Lista i hlavni panel jde docela dobre nastavit na "skoro" puvodni vzhled 7+. Ale chapu, ze zvyk je zelezna kosile. Sam to tak u spousty veci mam :)