Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Asi... Se Severance nebudeme kamarádi. Je to jak výplň noci insomniaka.
@Bragi (03.08.2025 09:53):  Dik za upresneni. Smutne je ze takovych veci se deje (delo behem poslednich 50 let) asi vic. Urcite neslo o nejvetsi masakr (civilistu) ale je to tak poutave natoceno, ze to je opravdu silna protivalecna agitka ( a diky "bohu" za takove agitky).

ps
Tohle bylo přání režiséra - že tak někdy v této době až trochu vyrostou děti které se narodily během natáčení snímku - se spolu podívají na tento film a řeknou si že to bylo staré sci-fi které se v dnešním světě už nemůže stát.
@MiDlo (02.08.2025 23:32): V tvojom príspevku dosť zavádzaš. Masakre v bejrútskej štvrti Sabre a priľahlom utečeneckom tábore Šatila spáchali libanonské kresťanské milície počas občianskej vojny v Libanone. Obeťami boli nielen Palestínčania, ale aj libanonskí šiíti. Izraelská armáda, ktorá v tom čase okupovala Bejrút, sa nepodieľala priamo na vraždení. Izraelskí vojaci ale blokovali východy z dotyčnej oblasti a vystreľovali, na oficiálnu žiadosť libanonských jednotiek, svetlice, ktoré osvetľovali dejisko nočného masakru. Ako okupačná sila bola teda izraelská armáda nepriamo zodpovedná za masaker. Ktorých sa mimochodom počas občianskej vojny udialo viacero a páchali ich všetky zúčastnené strany. Libanonské milície, armáda aj palestínski ozbrojenci.
Valčík s Bašírem, dodnes asi taky nepřekonaný válečný animák. Izraelská produkce a pojednává o izraelském masakru palestinců v libanonu (Bejrůt) izraelskými pravicovými (křesťanskými!) silami. Kdo ten film nezná, tak je to velmi silný typ vyprávění. Nechci prorazovat, takže to umístím do spoileru: Hlavní hrdina zapoměl čeho se účastnil ve válce. Má jen jakési útržky vzpomínek na koupání se na osvětlené pláži. Celý film je o tom, že mu přítel psycholog pomáhá vzpomenout si, co jako voják kdysi zažil. A je to silná káva.

Pokec o tomto filmu
@Red (01.08.2025 23:01):
Za mě není nic smutnějšího, než to, že ta první věc je nejlepší a nikdy se to nepřekoná.

Je to ještě o něco smutnější, než kdyby byly všechny olympijské rekordy stanoveny v roce 1896 a už jsme se nikdy v ničem nezlepšili. To by bylo lidem divné.

Jinak Disney se dlouho toho 2D držel. Pamatuju si, jak byl novinkou Princ Egyptský a říkal jsem si tehdy ve své dětské mysli "wtf, vedle se jede Toy Story a další 3D animáky a Disney přichází s něčím, co vypadá jak Sněhurka" :-) ale i toho Disneyho to dohnalo no. Ale stejně jak ve hrách, myslím, že věk 2D animace opět přijde (jestli už zase nepřišel, já to zas tolik nesleduju).

Za mě z animovaných filmů posledních dvaceti let nemohu nevzpomenout na S láskou Vincent. Ale jsem vlastně dost ambivalentní v tom, do jaké míry oceňovat ten vizuál.

A svého času jsem se poměrně hodně věnoval hudbě do animovaných filmů
kdo neviděl, klidně zkouknětě Třidu smrti. To je asi nejlepší, na čem jsem z těch animáků dělal, má to pár minut a za mě to má úžasný 2D vizuál (Pavel Soukup ml.), ale až tolik animace tam vlastně není, je to statičtější.

Poslední animák, na kterém jsem dělal, ale nebyla úplně pozitivní zkušenost, tak uvidím, jestli se ještě k nějakému někdy dostanu (odkaz). Ten už je taky 3D. Ale je to spíš loutkový, než vyloženě animovaný. (ale tak ony loutky jsou taky animovaný žejo). Vyhrálo to i nějaké ty ceny a snad i v zahraničí, ale nějak jsem z toho neměl moc radost.

Jinak před Sbormistrem dávali v Kině pilotů předfilm Hurikán, černobílý krátký animák z prostředí Žižkova 90. let a za mě super. Doporučuju.
Tak kvůli tomu člověk objevuje staré filmy, smutné by bylo, kdyby lepší nebyly:) Za mě je Sněhurka taky vrchol. Nemám přesně zmapováno kdy opustili klasickou animaci, to bude kolem milénia? To mi přijde smutné, potěšilo kdyby se k tomu vrátili a občas zase natočili nějakou poctivou Disneyovku, Jak Trump zatlačil na Coca Colu tak by mohl zatlačit tady:)
@MiDlo (31.07.2025 20:56): a není trochu smutné, když ta úplně první věc je vlastně nejlepší? :-) (mám za to, že Sněhurka je první pořádný celovečerní barevný film).

Něco jako Beethoven udělal vůbec první symfonii se zpěvy...a už zůstala tou vůbec nehranější symfonií vůbec (nejlepší za mě není, protože třetí věta stojí naprosto za houby, ale ty ostatní jsou boží, to jo)

A třeba takový Bella Tár si myslí, že nemá smysl vymýšlet žádné příběhy, protože už všechno bylo vyčerpané příběhem Kaina a Ábela :-) (za mě je teda málokterý názor tak zhovadilý, jako tenhle, a při sledování Satántángo jsem ho za tenhle názor hodně proklínal :D)
@Crash (28.07.2025 18:33): To byl od Danka jen vtípek.

ps Hitokiri - 9 z 10. Takhle si představuju film o samurajích. Všechny ostatní samurajské filmy pojedávaly o nějaké nespravedlnosti, kdy hlavní hrdina polemizuje s tím dělají lidi z klanu a trhne se od klanu a pak teprve, nebo jako jediný, se stane vnitřně skutečným samurajem - a končí to velkou osobní tragédií kdy ho rozsekají.

Naproti tomu Hitokiri je čistokrevná zabijácká jízda uvnitř klanu. Až se to dostane do takového absurdního bodu, že ten co to dělá o tom uvažuje jako "o práci". A přitom si to na jeho duši plíživě vybírá daň. Film v náznacích ukazuje jak se mu rozkládá osobnost. Mistrovské dílo. A blázen pak nevědomky říká ryzí pravdu, zatímco jeho velmi inteligentní pán se zmůže jen na to nazývat ho idiotem, protože vidí jen svoje intriky. Hitokiri ukazuje jak absurdní je myslet si, že zabíjíte pro dobrou věc. Je to film o pádu zabijáckého workoholika.
@Crash (28.07.2025 18:33): Tak ty jeho filmy z počátku 60. let ve většině žádný dabing nemají a pár výjimek z pozdějších let se taky najde. Je otázka, jaká by po nich ale byla poptávka. Ale tohle je myslim jedna z oblastí, kde to může hodně brzo AI napravit. Sám na to spoléhám u Funése hlavně :) Stejně si ale myslim, že Tříska dělal Belmonda líp ;)
Suzume je velká pecka. Je to vlastně sága vmáčklá do dvou hodin. Má to v sobě kus starších animáků Ghibli (mononoke i cestu do fantazie i howla i hrob světlušek), plus trochu Stranger things, velkou porci Kikujira od Takeshi Kitana. A ještě japonskou roztomilost.

Má to zvláštní tempo - trochu rychlé, až je s podivem kolika lokacemi a pointami se stihl příběh procpat.

Celou dobu není jasné jak to skončí ani jestli to není ještě o něčem jiném než o tom, co už víme. Je to z velký části road movie.

Má to kurňa blízko k označení mistrovské dílo ale něco tomu chybí. Asi to má achilovu patu v tom o čem to celé příběhově je. Už jsem v poslední čtvrtině a furt nevím jestli přijde nějaké pořádné vysvětlení, zvrat, rozuzlení nebo co vlastně.

Vybroušení titulků dalo tentokrát zabrat. Je to vlastně fantasy o příčinách zemětřesení, což se člověk dozví hned na začátku a pak už to nabírá spoustu nečekaných směrů. Pěkné.

edit:
ok, konec byl skvělý.
Takže mi na tom filmu vadí jen ta japonská ukřičenost.
@Drolin (26.07.2025 15:27): Nemám (zatím). Jsem líný cokoliv tvořit, a na profil Csfd jsem se vykašlal už před mnoha lety.

Z japonských animáků jsem dávno již zkouknul staré Ghibliovky a tak teď, jak jsem si začal filmy kupovat, jsem pořídil jen pár animáků z kategorie pro holky nebo pro dospívající a mám z nich docela radost. Takže mi slušně boptná sbírka starých Disneyovek a k tomu některé ghibliovky z kategorie "not for real men". Jsou to tyto - samozřejmě koukám v originále (japonštině) s českými (mnou přebroušenými) titulky. https://youtu.be/Ap99cFhPb8E (Šepot srdce,  Jošifumi Kondó, 1995) , https://youtu.be/ctFsBSS5jIA (Suzume,  Makoto Šinkai, 2022), https://youtu.be/WASWpDAFOe4 (Léto s Marnie,  Hiromasa Jonebajaši, 2014)
@MiDlo (25.07.2025 20:49): To ti závidím :)). Aneb tolik skvělých filmů, co tě čekají... i když mám to podobné. I když své oblíbenější režiséry jsem již ve větší míře nakoukal, takže spíše objevováním nového.

Nemáš náhodou profil na Mubi? Za mě ideální web na přehled, tvoření listů a watchlist.
Ja ja.

Ach so. Chápu, režisér netvora (monstrum). Máš slušný přehled. Já to jen zlehka objevuju. Něco málo mi utkvělo za nehty ve Varech, ale oproti filmofilovi kamarádovi co žije desítky let art filmem jsou to jen vzdálené odlesky.
@MiDlo (25.07.2025 17:57): Další dobrý výběr!

Koreeda znovu ve formě, a Man Escaped je jeden z nejoblíbenějších filmů snoubenky. Pather Panchaliho mám poslední roky na prvních místech watchlistu, to bude také výborné.
Western Velká země - 10 z 10.

Pro srovnání:
Tenkrát na západě 11 z 10.
Tanec s vlky 9 z 10
Opravdová kuráž 2010 - 8 z 10
Podivné dědictví 8 z 10.
Eastwoodovy majstrštyky 7 až 9 z 10.

Na Velké zemi to táhne úžasnej Gregory Peck. Ani tak nejde o to co se v tom filmu děje, ale jak tu svou postavu hraje. Prostě Old Shatterhand bez třásní. Moc se mi to líbilo.

Westerny s Johnem Waynem neznám ale po tomhle kousku si musím nějakej pustit.
Shaolin Mantis - 6 až 7 z 10. Vizuálně moc hezké, souboje většinou trapně old schoolové, ale místy fajn, a příběh jako z mateřské školky (epicky čínský).

Tenkrát v Číně 1 a 2 (nejlepší díly celé asi 6ti dílné série) .. spletl jsem se, není to 9 z 10 ale tak okolo 7 z 10. Už ani nevím který film Jet Liho jsem si s tímto spletl. Je to takové uspěchané, malinko povrchní, malinko epické… ale nic extra pocitového ve stylu Tygr a drak se tu nekoná.
Harakiri, 26minut 49sekund od začátku a už je to 10 z 10. Ani nechci koukat dál a to tam nebyla ani kapka krve, jen pár slov. Podumám zda se chci koukat dál hned nebo jindy, protože bych mohl přemýšlet jak to (pouhý začátek filmu) vlastně dopadne.
Magobei se vrací 1969 - 7 z 10. Bylo to malinko přitažené za vlasy.
Martial Club 1981 - 8 možná i 8.5 z 10. Vynikající wušu filmík. Trochu konverzační, ale vůbec ne hloupý. Vlastně podobně dobrý jako japonský Samurai Assassin nebo Vzpoura, jen ne tak vážný, ale čínsky lehkomyslný. A strašně rychle odsýpá. Není tam žádná odmlka. Jen neustálý posun vpřed. Rychlé dialogy nonstop strídané akcí a ve dvou třech místech opravdu epickou akcí.
The Five Venoms 1978 - tragédie. Sotva 4 či 5 z 10. Hloupá detektivka.
A pro srovnání to co všichni znají
Hrdina 2002 - 7 až 8 z 10
Klan létajících dýk 2004 - 7 z 10
Obávaný bojovník 2006 - místy 9 z 10, místy 7 z 10
Tygr a Drak 2010 - 10 z 10. Prostě pecka.

Další japonské a čínské trháky připravené ke shlédnutí:
The Hidden Fortress, Hitokiri, Harakiri, Sansho, The Fall of Ako Castle, Three Outlaw Samurai, Sanjuro, Yojimbo, Shaolin Mantis, Once Upon in CHina trilogie (jedničku jsem už viděl a v tom kratším střihu je to určitě 9 z 10)
A co říkáte na nový film o Kulínském? Prý je citlivě podaný.

Taky dostal varování, ale až po padesáti kouscích :D
@MiDlo (17.07.2025 21:40): Cize v skratke:
Choval sa nepristojne, tak ho varovali aby sa tak nechoval. On v tom pokracoval, tak ho vyhodili.
Akurat za to jeho chovanie zjavne mohol cely svet okrem neho.
Pohled na to proč skončil Top Gear: jedna (americká) herečka (asijského původu) zavětřila příležitost jak bojovat s rasismem. To vedlo k internímu vyšetřování (špehování) zda je celý tým rasistický, a Clarkson dostal ultimátum (3x překročíš korektnost a dost). To je podrobně vysvětleno v cca první třetině videa. Pak mu zemřela maminka, která ho vždy když se blížil prů.. obrátila na pozitivní notu. Dva měsíce na to se rozvedl. Mezitím vycházely v novinách články, zmiňující třeba to, že v 70.letech prodával samolepky s černouškem co dřív byl v reklamách na džem, které jsou od roku 2010 na rasistickém "seznamu". To byl rok 2014, půl roku před incidentem.

BBC dalo v roce 2015 Top Gear proti nějakému novému seriálu na jedničce. To ilustruje že tehdejší (nový) ředitel BBC Clarksona nemusel. Měl jinou vizi pro BBC. Top Gear přitom byl absolutní jedničkou ve sledovanosti BBC. Bulvár se v roce 2015 chytal šancí dělat z Clarksona ďábla, a interpretoval jeho výžblebty smrtelně vážně. Ani vedení BBC už za Clarksonem nestálo - neobhajovali jej, nevysvětlovali, nezjemňovali. Někým na ministerstvu dopravy byl nazván idiotem.

V měsíci kdy došlo k vyhazovu Clarkson párkrát zašel sledovat fotbal (anglie vs irsko) do hospody a popíjel a pak zareagoval na twitteru na nějakého nonejma který se ho asi snažil vytočit. Pak se z twitteru odmlčel. Asi se dostal psychicky do slepé uličky. A zjistil že má rakovinu (2 dny před incidentem).

V minulých letech měli tou dobou (okolo března) už většinu nebo vše natočené, ale v roce 2015 museli stihnout víc dílů a dělali speciál až ke konci sezóny, takže do toho vstoupil ještě pracovní zápřah, a zbývaly jim už jen tři týdny.

Toho dne se nejen točil speciál, ale odpoledne i díl s veřejností (5 hodin v kuse) a potom se místo odpočinku měli ještě vrtulníkem přesunout na jiný spot a řešit další díly, takže byl nezvyklý zápřah od rána do večera.

Tam je video v půlce a druhá půlka je o té facce a o tom, že místo smíru přišel vyhazov.

A problém vznikl v tom, že místo aby letěli hned, Clarkson měl dost a otevřel víno, a do hotelu (500km od místa natáčení dílu), kde na ně měl čekat kuchař, který jim připraví večeři, přiletěli až v deset večer. Scénárista na místě Clarksona přemlouval ať letí hned ale Clarkson pil pomalu jednu sklenku vína za druhou. Došlo přitom k nějakému osobnímu pnutí mezi Clarksonem a scénáristou. Mezitím v tom hotelu na ně čekal kuchař, ale v nějaký čas si řekl dost a odešel domů. Hladový a ovíněný Clarkson spolu s Mayem a křečkem přiletěli helikoptérou do hotelu (v 10 večer) a Clarkson hned zamířil do kychyně pro slíbený stejk, ale v hotelu byla už jen recepční. A k jídlu jen studená mísa - salám a sýr. Tak jednoho producenta důkladně seřval (ostatní producenti šli spát, takže hladového Clarksona vítal jen jeden mladý producent). Nazval ho za...ným irem a nakonec, i když ostatní přítomní Clarksona drželi zpátky, mu dal facku (nebo jej udeřil).

Pak šel do pokoje, kde kouřil, za což musel později zaplatit přes 1000 liber. Ráno prej vypadal zničeně a místo natáčení posílal z hotelu omluvné emaily, zatímco Hammond a May jeli točit sami.