Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Naginata (05.04.2023 14:32): Díky za zmínku o Manics! Album The Holy Bible je pro mě nej album všech dob :) Škoda, že posledních několik alb s výjimkou Journal for Plague Lovers začli dělat takovou moc abba like hudbu. Když to člověk porovná s počátečními 3 alby, tak je to jako noc a den. Texty ale pořád skvělé.
Vidím, že nikdo tady nezpomenul že zemřel legendární skladatel Ryuichi Sakamoto, člen kapely Yellow Magic Orchestra a skladatel různých filmovýách soundtracků. například Poslední císař.

@Dan9K (02.04.2023 03:06): No vidím že si se zase pěkně rozepsal, tak zase budu mít o čem psát.
Muse jsou hlavně pro mne jedna z posledních rockových kapel, která opravdu prorazila do mainstreamu a pořád vyprodává veliké haly, s Queen mají hlavně společnou tu pompéznost a výrazného frontmana. Přijdou mi prostě více rockoví zatímco radiohead jsou více artoví a snaží se dělat hudbu pro snoby a ne pro masy, celkem se mi od nich líbí Paranoid Androd, který byl v Ergo Proxy a Exit Music, který byl skvěle použitý v Black Mirror. Přijde mi to ale až moc depresivní a kvílivé, a takovou hudbu si už pouštím méně.

Queen mám celkem rád, i když jejich sklaby byli hrozně ohrané v rádiu a TV, ale neoznačil bych je jako svou oblíbenou kapelu.
No Smashing Pumpkins mi prostě nesedli, 1979 a Disarm jsou celkem fajn a Tonight Tonight má skvělý videoklip inspirovaný filmem Cesta na měsíc, ale Bullet with Butterfly Wings zní jako špatná parodie na grunge a ten vlezlý refrén je hrůza.

Já si uvědomuji, že většína hudebníků, režisérů a herců jsou hajzlíci, tak proto mě až tak nezajímá jich soukromý život a respektuji lidi jako Prince, kteří se nepotřebujou tak ukazovat. Jsou ale i různé typy arogance, ale to se mi nechce řešit.

J-rock já ani nepovažuji za žánr, ale spíše za další sféru, která na západě není zdaleka tak populární kvůli jazykové bariéře, tak proto jsou mmnohé kapely známé hlavně z her a anime. Zkus například tyhle dvě:
Asian Kung Fu Generation inspirováni alt rock kapelami 90 let jako Weezer, Oasis, Teenage Fanclub, Radiohead, Supergrass, Manic Street Preachers, Smashing Pumpkins a Beck.
https://www.youtube.com/watch?v=nJ6A6GC_ki4
A Maximum the Hormone kteří jsou trochu jako SOAD ale ještě více šílení.
https://www.youtube.com/watch?v=ozmLEJydXR4
A když mluvím o cizích kapelách, so říkáš na ty Kent, co jsem sdíálel?

Linkin Park jsou celkem fajn a znám dost lidí, kteří je nesnášelo, ale myslím že teď po tragickém osudu Chestera se na ně začnou lidi dívat více pozitivně. nejraději mám od ních skladbu Breaking the Habit, která není vůbec metal a album A Thousand Suns, který byl více experimentální. Ten poslední popový album by ale hrůza. O Korn jsem mluvil a celkm se mi líbili, ale jejich kvalita upadla a jejich materiál za posledních 20 let je dost průměr. Z Emo myslím hlavně věci jako MCR, Brand New, Taking Back Sunday, Jimmy Eat World, AFI, Thursday nebo Jawbreaker. A neřekl bych, že ti zpěváci jsou si tak podobní.

Jane's Addiction znám jen krajně, U2 mají pár ok skladeb, ale měli skončit po 90. letech, System of a Down jsou jedna z mých top kapel, pokud jsi viděl můj profil, Serj je fantastický a variabilní zpěvák s velikým rozsahem a ani Daron mi nevadí, Sonic Youth, Květy a Primus skoro vůbec neznám a Michaela Jacksona respektuji a mám rád od něho pár skladeb, ale taky pro mne není top.

Mě by zajímalo, co si například myslíš o Faith No kore a jiných kapelách kde byl Mike Patton, Type O Negative, Alice in Chains, Incubus, Chevelle, Hum a Deftones.

@Jamajčan47 (02.04.2023 11:58): Tohle vystihuje můj názor na soundtrack NFS Unbound:
https://www.youtube.com/watch?v=mnP5dGRR0pc
@Jamajčan47 (03.04.2023 07:25): Není vůbec zač.
O lidech v tógách jsme tu kdysi debatovali, detektivka ze starého Říma s dobrou zápletkou. Nebyl to ale pro mne klasický Neffův styl, bylo to psané jinak, docela to odsekával. Ale za přečtení to rozhodně stojí.
Královny nemají nohy, Prsten Borgiů a Krásná čarodějka je vrchol fabulace a dokonalé dílo pro čtenáře s fantazií. Příběh aspiranta na královský trůn, který se (ne)narodil v posadě pro slepice (Ježíšek na tom byl podobně), je skvělý popis středověkého života dvou přátel a jejich dobrodružství. První díl si často čtu na záchodě :-) (vím, že je to nechutné, ale kdo to nikdy nedělal??)
@H34D (03.04.2023 17:27): no když se to veme do důsledku, tak je tam přímá linie, ale jinak to nemá nic společného :-)

ta linie je zhruba dechovka + afrika = ragtime/spirituál/blues > swing > dixieland > big band > RNB (+country and western) > rock'n'roll > rock > hard rock > heavy metal no a dál to už budeš vědět líp ty :-)
@včelka (03.04.2023 10:55): k tomu rock'n'rollu, přeneseně se to někdy používá jako synonymum pro veškerou rockovou muziku, viz hlášky typu "chci zničit rock'n'roll". Ale přesně je to prostě bělošská nápodoba černošského rhythm and blues (RNB) vycházejícího ze starého blues. Dá se říct, že rock'n'roll je prostě rychlý blues.
@Dan9K (02.04.2023 22:27): Kdysi dávno jsem někde četla takový vyjádření k blues, bylo to něco v tom smyslu, že k někomu to promlouvá na první poslech, ale jinýmu nepomůže žádný vysvětlováni a prostě nechápe. Joy Division jsou pro mě hodně silný přes emoce. Ale jestli k tomu přistupuješ čistě hudebněvědecky, tak se u toho asi tolik nevyžiješ, no. Na to jsou určitě vhodnější třeba ty progrockový kapely, žejo.
Jak jsem psala, co je ještě rock, to jsem myslela v rámci tý alternativy právě(i když to asi úplně nevyplynulo), ve smyslu co je ještě alternativní rock a co je tak alternativní, že už to ani rock není:)
Tak u nás se pod pojmem rock'n'roll většinou opravdu myslí ta padesátková podoba, ale řekla bych, že jinak to má širší význam. Jakože pod to spadá všechno možný kytarový, co je dostatečnej vodvaz :) Což koneckonců odpovídá tomu vnímání v 50.letech.
Pop metal jsem psala v tom smyslu, že to asi většinou poslouchají nemetalisti, zatímco metalisti tím pohrdají, a že je to přístupnější masám.
Od Radiohead to byl tuším OK Computer.
@včelka (02.04.2023 21:09): za prvé nejsou a pojďme dál :D (nebudu se obtěžovat s argumenty, když druhá strana je taky nedělá :D (ale upřímně bych rád pochopil, bohužel se mi to nepovedlo))

Jinak k těm Radiohead, doporučuji první dvě desky (Pablo Honey nebo The Bends, případně EP My Iron Lung), tam v podstatě nekňourá, je to dost čistej britpop. Pablo Honey je veselejší a jednodušší, Bends je už trošku dál. Bends je mnohem lepší, ale i Pablo Honey je ok. Zpívá tam obecně hlubším a drsnějším hlasem, než kdykoliv potom a pokud to sneseš, mohla by to být k nim cesta, že bys pak snesla třeba i to kňourání. K Radiohead samozřejmě kňourání neodmyslitelně patří :-) a to, že mají Radiohead rádi lecjací alternativci, na tom není nic divného. Vnímám Radiohead jako úplný etalon alternativní scény, skoro jak Beatles alternativy :D a je to jedna z hodně mála nejazzových kapel, kterou uznávají a poslouchají i jazzmani.

Nu metal bych nedefinoval jako pop metal. Nu metal má několik prvků, které ho činí typickým. Za prvé je to častá přítomnost hip-hopových prvků (tzn. rap, scratching, vyloženě hopové části atd.), typické je střídání jemno hlasu ála Backstreet Boys s drsno metalovým či rockovým hlasem. Hodně typický je taky kytarový podmaz, který je obvykle postaven na rytmicky výrazných riffech mimo zpěvové části, dost se vyhýbá sólování i nějakému melodickému vybrnkávání a pod zpěv jsou to většinou power akordy ve spodním rejstříku. Dále jsou typické obecně elektronické prvky - ať už vyloženě automatický bubeník, nebo prostě melodická elektronika, či atmosféry. V refrénech je pro nu-metal typický hodně melodický výrazný zpěv, ve slokách je často ten rap, nebo nějaká deklamace. A je to obecně jeden z žánrů, kde je hodně výrazný rozdíl mezi slokou a refrénem. Určitě je toho víc, někdo mě kdyžtak doplní, ale tohle je to, co vnímám nejvíc já.

A jinak tomu, čemu říkat ještě jen obyčejný rock. To taky řeším. V podstatě neexistuje kapela vzkniknuvší po roce 90, co by byla definována jen jako rock. Přijde mi úsměvné, že se do alt. rocku zařazují často i třeba Red Hot Chilli Peppers, ale dejmetomu, že deska One Hot Minute tam patří no. Přitom základem pro tu kapelu je spíše funky (dneska už teda spíš popík no). I takové kapely, které jsem vnímal jako čistý rock, jako třeba U2, se zařazují běžně do alt. rocku, a já moc nechápu, co je na U2 alternativní no, možná tak pár desek z počátku devadesátých let.
Takže obyčejný prostý rock je dneska už asi vnímán jen pro ty kapely 70. a 80. let typu, já nevím, Deep Purple třeba. Ale prostě i u těchto věcí se většinou nespokojí jen s rockem, ale je to vždycky třeba hard rock, nebo glam rock, prog rock a podobně. Prostě rock obecně je o tom, že je to rock'n'roll, co už není vlastně rock'n'roll, to znamená, už to není na 12 taktů, už tam není jasný předem daný harmonický postup, ale je zachován ten tvrdý beat. Rock je prostě to, že je to tvrdý beat na 4 doby a jsou tam pravděpodobně elektrické kytary. Ale to už dneska na kapelu je málo no :-)
@Dan9K (02.04.2023 03:06): Jo no, ale neřekla bych že alternativní rock je jen rock bez "největších obvious trapností". Něco je sice taková v podstatě obyčejná kytarovka, ale něco je o hodně... alternativnější :) Pak je otázka, čemu třeba ještě říkat rock :)
Numetal je takovej pop metal, ne? Ale nemám ráda ani numetal ani metal, i když chápu, že tam je milión odnoží, nicméně mě nikdy neoslovila ani jedna.
Emo pop, to jsou teda vymoženosti, hehe. Mně jsou známý spíš pojmy emo rock nebo emocore.

Radiohead maj dost rádi i lecjaký alternativci... Já ale nesnesu ten ukňouranej zpěv, ten mi tak hrozně nesedí. Donutila jsem se před časem poslechnout celý album, ale skoro se mi to nepovedlo právě kvůli zpěvu, to se mi snad u žádný jiný kapely nestalo, hudebně mě to sice taky moc nebere, ale ten zpěv to pro mě dělá neposlouchatelným. A to jinak snesu všechno od zpěvu jakože fakt zpěvu až k řevu.

Joy Division jsou samozřejmě skvělý! ;)
@Jamajčan47 (02.04.2023 20:32): Sňatky z rozumu jsou dokonalost sama, není lepšího románu v čeké próze. I seriál se celkem dobře drží předlohy a je velmi kvalitní.
Ano, Ondřej Neff je jeho synem, ale "bohužel" se nedrží románů jako jeho otec, ale přesedlal na jiná témata, která mi nejsou tak blízká jako fabulace o třech pražských rodinách nebo o panu z Kukaně.

Spíš než známé Není římského lidu doporučuji k přečtení Bůh či ďábel. Je to naštěstí na hony vzdálené skutečnosti, protože potom by se při čtení mnohému obracel žaludek :-) Velice dobrá kniha!
@Naginata (02.04.2023 01:07): vidíš, nevěděl :-) Vím, že Billy hrál v neposlouchatelný kapele Marked, ale tohle mi nějak uniklo. Courtney Love už je stará historie. Corgan není nasranej. Je to prostě jen narcis.

Jinak hudba není jen zpěv :-) Muse na prvních třech deskách (ale spíš hlavně na tý první) měli podobný hudební projev a náladu jako ranní Radiohead (myšleno jejich první tři desky). Nejvíc se to projevuje asi u písničky Uintended. Ale zdaleka to nebyli zpočátku jen Radiohead. Podobný vliv na Muse měly i kapely Rage Against the Machine a Sonic Youth (jak i sami říkali). Například ale takoví Coldplay se ve stejné době "inspirovali" Radiohead mnohem víc než Muse. Radiohead jsou taky obvykle harmonicky zajímavější než Muse. Muse jsou takoví přímočařější, rychlejší a samozřejmě tvrdší a obecně přístupnější (a to pořád mluvím o těch prvních třech deskách).
Jinak Thom Yorke patří opět mezi zpěváky, kteří mají svůj nezaměnitelný styl. Zjevně nemáš rád jednu z podstatných aspektů alternativního rocku, který se často opakuje, a sice právě nesmírně svojské zpěváky, který mají netypický hlasy, nezaměnitelný manýry atp.. Thom Yorke zdaleka není tak jistý zpěvák jako Bellamy. Bellamy je zpěvák absolutně brilantní, který to navíc dokáže předvést i při současně přetěžkém kytarovém partu. Nevím, jestlis to někdy zkoušel, ale zpívat a do toho hrát něco úplně jinýho na hudební nástroj, je jedna z nejtěžších disciplín v živém hraní, možná ta úplně nejtěžší a Bellamy obojí dává na virtuózní úrovni. To, že je afektovaný, já neberu jako negativum, mám to rád, ale dost lidí to nesnáší. Thom Yorke možná není technicky tak dokonalý, ale zase je mnohem invenčnější a experimentálnější. Zkouší stále něco nového. Mám pocit, že Bellamy přestal zkoušet ve zpěvu něco nového u desky Absolution. Rozsahově nahoru je rozhodně Yorke slabší (nedělá fistuli, jen falset), ale má větší rozsah směrem dolů. Nedokážu říct, koho mám pěvecky radši, ale na Yorkeho výkon jsem upřímně zvědavější na nové desce, než na ten Bellamyho.
Ano, J-rock zatím neposlouchám, ale pokud bych se setkal s něčím, co by přišlo zajímavé, tak proti tomu rozhodně a priori nejsem. Jenom se mi trochu příčí vnímat jako žánr něco, co je žánrem, protože to dělá nějaký národ. To je, jakobych řek, že vůbec neposloucháš Kaz-rock - kazašskej rock.
Proti nu-metalu nic nemám (narozdíl od mého 14letého já). Linkin Park je moje velké gulity pleasure a Korni jsou jedna z mých nejoblíbenějších kapel. Emo pop asi moc ne no. Hele a ne všechno je hned snobismus. To bych musel označit za hudební snoby skoro všechny lidi, protože skoro všichni odmítají poslouchat MIDI herní hudbu, kterou miluju :-) Jen já tomu emu nikdy nevěřil. Já miluju smutnou hudbu, ale emo vlastně není vůbec smutná hudba, nesedí mi to dohromady. Ty emoce mi přijdou umělé a vůbec všechno mi na tom přijde umělý :-(

Ale už mi to začíná dávat smysl. Nu-metal, to emo, to jsou všechno žánry, kde je právě typickej hodně unifikovanej zpěv, kterej je ve většině kapel vlastně dost podobnej. Proto dává smysl, že nedáváš většinu zpěváků alternativního rocku, protože tam je to úplně jinak no. Alternativní rock je podle mě nejpestřejší subžánr vůbec. Jde hrozně těžko charakterizovat. Některé žánry jsou definované třeba konkrétním rytmem, konkrétním harmonickým postupem. Pak zní každá kapela a každá písnička vlastně stejně. Alternativní rock je definovanej tak možná tím, že budu hrát rock, ale nebudu dělat prostě ty úplně největší obvious trapnosti no a často zpívá týpek prostě co hraje na kytaru, jak mu zobák narost.

jen tak pro zajímavost, máš rád některou z těchto kapel? Jane's Addiction, U2, System of a Down, Sonic Youth, Květy, Primus a třeba i Queen a Michael Jackson? (ano, něco tím sleduji :-) )
@Dan9K (01.04.2023 13:48): Ty jsi věděl jinak o tom, že Wayne Static hrál s Billy Corganem v kapele než se vydali svou cestou? Já si myslím, že Corgan je i proto nasratý, protože Cobain mu sebral Courtney Love :D

A co se tyýče Muse tak už nejsem jejich velikým fanouškem už asi 15 let, ale pořád si od nich občas něco pustím. Matt má možná trochu afektovaný projev, ale má i velmi dobrý rozsah. Lidi jeho kapelu pořád srovnávají s Radiohead, ale jejich zpěvák mi taky moc nesedl. Z mého profilu by si usoudil, že jsem hlavně na J-rock/metal, který pravděpodobně vůbec neposloucháš a alternative/nu-metal nebo emo pop, který vím, že mnoho hudebních snobů nesnáší, ale já si na něj pořád nedopustím.

@Jamajčan47 (01.04.2023 08:00): Nejsou špatní, ale opravdu moc monotónní a jejich skladby znějí moc podobně, pořád ale lepší než Limp Bizkit. Je zajímavé, že teď po Wayneovi smrti pořád pokračují a dělají live show s náhradníkem, který nosí masku. Teď chystají nový album a první singl je tahle cover verze Nine Inch Nails, která je podle mne zbytečná a v ničem nevyniká od originálu.
https://www.youtube.com/watch?v=yZKzqTYBr2Y

@Drolin (31.03.2023 07:44): Nic z toho neznám, ale zní to jako nějaké snoboviny pro lidi co nesnáší nu metal :D
Tak jsem konečně viděl tu Dunu, o který jste se tady před dvěma lety rok bavili :-)

bude ta dvojka letos, nebo to nehrozí?
@Dan9K (01.04.2023 02:04): Love Will Tear Us Apart taky není moje nejoblíbenější skladba od Joy Division (v podstatě si ji vůbec nepouštím), ale ostatní jejich skladby i texty mám hodně rád. Samozřejmě se mi líbil i Control :)
@Zx Atari 500 (01.04.2023 01:15): Já třeba tomu Michaelovi dost rozumím. Hlavní riff na kytaru je sice úžasnej kytarovej riff Slashe, ale je prakticky celou písničku furt dokola (vím to moc dobře, protože zrovna part tý kytary hraju). Je to klasickej hudební červ, který umí být hodně otravný. Plus je tam ona hip hopová část, kterou jakoby rapuje Culkin, což dneska působí strašně lame, ale holt začátek devadesátek. Před hip-hopem je ta zběsilá část s kytarou a šíleným synťákem, která je za mě teda boží, ale dovedu si představit, že to někoho může srát. Následně je tam konec, kterej je strašně dlouhej a pořád dokola, což může být otravný. Klipová verze písně je navíc ještě prodloužená, takže je to všechno ještě delší.
Plus celá ta píseň je otevřeně protirasistická a odkazuje na samotnou podstatu Michaela jako osoby, což jistě může někoho triggerovat.
Jestli někoho ta písnička sere, tak mě, hraju ji 11 let furt dokola. Dělám si z ní léta srandu, že nemůže být snad jedinej koncert, kde bychom ji nehráli (v poslední době jeden takový proběhl). Má to totiž svůj důvod, proč to pořád hrajem a je to už dlouhá léta jedinej cover, co hrajem.
A přesto všechno si myslím, že je ta písnička skvělej hit no :-)

Asi sám nemám jeden song, kterej by mě nejvíc iritoval. Napadají mě věci jako Aqua - Barbie Girl, Pro Elišku od Beethovena, ale zkusím být podobně kontroverzní jak Drolin.... jsem hodně vysazenej na písničku  Love Will Tear Us Apart od Joy Division, ostatně vlastně i na celou kapelu :-)
@Zx Atari 500 (31.03.2023 13:21): Mě to nemůže naštestí "triggerovat", protože bych si to nikdy dobrovolně nepustil a našetstí není hraný, ale tvorba MJ je mi vysoce vzdálená (to nejlepší co kultuře dal je povedený dokument :)). Když už jsem to po letech slyšel, tak to opravdu rezonovalo, v negativním smyslu, a nedobral jsem se žádné otravnější písně i v jeho repertoáru. To i takový žabák nebo bobo jsou proti tomu pohodové podkresy.

Vanessa Paradis slyším poprvé v životě, a je to bez problémů. Tam nevím co ti vadí.

A naopak to nejlepší, co poslední týdny poslouchám...