Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Měl jsem obrovské problémy s Carodejem z Ohnove hory, tam je na konci pěkný bordel v cestách.

Ale to jediné, co jsem nezvládl vůbec (ani "reverse engineering" byla Vzbourena planeta. I když jsem dolistoval na správný odkaz a měl všechny nápovědy, řešení jsem z těch napoved nikdy nevykresal. Špatný překlad možná?
@Paul (31.07.2020 22:26): Já nikdy nedohrál Najdi SMRT, vždy jsem se tam nějak zamotal a něco mi chybělo :)

@hanak_v_exilu (31.07.2020 22:22): Ostrov ještěřího krále byl první co jsem hrál a dodnes patří mezi nejoblíbenější. Dokupovat se mi to už na stará kolena nechce, stačilo by kdyby se mi vrátily ty ztracené :)

@Paul (31.07.2020 22:26): Magie je boží :) Pamatuji si jak jsem byl na prázdninách u prarodičů a celý den nevylezl z chaty, protože jsem sehnal Korunu králů :)
@Paul (31.07.2020 22:26): Pár měsíců zpátky jsem si psal s kýmsi kdo to dohrál. Já jsem se několikrát dostal z těch jeskyní nebo co to bylo. Ale ke konci jsem se ani nepřiblížil. Mě hrozně chytl Prokletý hvozd. Připomínal mi putování Bilba a trpaslíků. Říkal jsem si, že jdu třeba podobnou cestou jako oni. A pochopitelně mě uhranul Pekelný dům. Bažina škorpiónů měla zvláštní kouzlo a Jeskyně sněžné čarodějnice krásné ilustrace a boží obálku. Magii jsem hrál snad jenom první dva díly. K těm dalším jsem se nedostal a to jsem je dlouho sháněl.
V Bažinách škorpionů se mi líbil asi nejvíce. Talisman smrti bych dal jako druhý. Ale i Prokletý Hvozd, Ostrov Ještěřího Krále, Jeskyně sněžné čarodějnice a Chrám zkázy byly fajn. Pekelný dům byl peklo. :)

Poslední mám zápas mistrů. Pak už jsem s tím sekl.
@hanak_v_exilu (31.07.2020 15:06): Strašlivý netvor...dohrál to tady někdo někdy? Já si z toho jen pamatuju že jsem to zkoušel několikrát a nikdy se mi to nepovedlo :) Ale je to už hrozná spousta let.

Nejvíc mě vždycky bavila čtyřdílná Magie..Kharé byl můj prní vlastní gamebook, ten jsem dohrál snad dvacetkrát. Dodnes si pamatuju tu radost když se mi povedlo sehnat 7 mystických hadů..
V bazinach skorpionu byl můj první gamebook vůbec, ze série Fighting fantasy jsem četl tak patnáct dílů (tak ne, 1-21) a kompletní Magii. Radši jsem měl Lone Wolfa, ale který byl můj první díl, to si nevzpomínám. Možná třetí nebo pátý, kámoš / spolužák ze základky a pak z gymplu měl všechno možné od LW (třetí, pátý, 6-12, později sehnal i čtvrtý a první a pak vyšly 13-15, dvojku jsem cesky nikdy nečetl a 16. dil a další snad už cesky nevyšly. Nakonec jsem 1-20 plus první díly New Order četl v aj, ale NO ani ty poslední díly se mi už nelíbily).

Hm, on měl (a hrál), dracak, Dechy draka, prvnich patnáct knih Dragonlance, doporučil mi Pána prstenů a hobita... Díky němu vím o Shadowrunu, tuším i o Magicu a Doomtrooperu...

Taky měl naprosto úžasnou sbírku povídek Divodejni, tu jsem si po letech pořídil v originále (Wizards of Odd)

Taky byl do Star Wars, pujcoval jsem si od něj filmy (třeba Matrix).

Pak začal poslouchat Marilyn Mansona a to už na mně bylo moc:-p
Jsem hrál v životě asi sedm gamebooků, všechno Fighting Fantasy půjčené od kamaráda. Ale pro mě to není, strašně podvádím a když byla nějaká smrt, tak jsem se prostě vrátil zpátky, nebo že by mě nějaká potvora zabila a já fakt umřel a nechal to být, to ne :-)
@ntz (31.07.2020 11:48): Pokud bych našel tak ano, kouknu další týden doma a kdyžtak napíšu.

Dračí dech jsem také četl, no a moduly byly super. Reálně jsem je nikdy nehrál, ale jen samotné čtení a studování mapy a bestiaře bylo skvělé.

@Samariel (31.07.2020 12:13): Ten mám rád, má to atmosféru a super obal. Já z FF měl nejraději Černokněžníkovu kryptu, Armády smrti, Ostrov ještěřího krále a Samurajův meč.

A pokud by se někdo rád zbavil Komanda robotů (poslední FF co mi chybí), tak mám zájem :).
Líbí se mi jak jde Ludlum v Bournově mýtu až na dřeň a nic Bournovi/Webbovi nedá zadarmo. Včera jsem přečetl 150 stránek. Ještě, že série má - v češtině - zatím 13 dílů.

Btw, jsou ty díly od Lustbadera, tak dobré jako první tři - Ludlumovy?
@Drolin (31.07.2020 11:41): a neprodal bys to 1.5 pokud mas 1.6 ? Ja bych dal / bonus vymenil (mozna) to 1.3 (s ustrizenym zadnim spodnim rohem, viz ten trojuhelnicek kde byla sleva na novou verzi) ...

Je pravda ze bych rad dal dohromady set originalniho DrD PPZ, PPP a PPE .. Mam doma 1.3 (myslim ze to je 1.3) PPZ a PPP, nemam PPE .. ty dalsi moduly jsem (asterion) jsem nikdy nevlastnil ... Mam ale nejake 3-4 (kazdy lehce nekomoletni) rocniky Dechu Draka
@ntz (31.07.2020 11:27): Já mám určitě někde komplet 1.6 a DrD+, ale nějaké 1.5 bych měl mít asi také (nejspíše Postavy 1.5). Ale měl jsem hlavně rád ty moduly, ASTERION - Zlatá pavučina a tak. No a celé to završilo skvělé Proroctví.
@Drolin (31.07.2020 11:05): DrD jsem nekde zasantrocil pri rekonstrukci ... jeste se nevzdavam nadeje ale moje hlavni desky s pravidlama, mapama, sesitama a vsim nekde zmizely ... Koupit se to neda, uz jsem to resil .. proste on to nikdo neprodava, pritom mam jinde doma PPZ verze < 1.5 a PPP ale ty posledni PPP a PPP a PPE 1.5 nekam zmizely .. ja bych to koupil z fleku hned klidne za 10k
@Drolin (31.07.2020 10:49): ja skoro zadne nemam ... mam teda norika a par kousku Fighting Fantasy, ale Lone Wolfa jsem si komplet pujcoval napr.

asi to zkusim koupit nekde na burze nebo v antiq, chtel bych kvuli detem, ktery to budou tak za 5 let doufam hltat ... zni to debilne, ale snazime se aby se k pocitaci vubec neupinaly ... knihy jsou OK
@AlieN (28.07.2020 02:25): to máš pravdu, ze začátku jsem tak operoval, protože jsem nevěděl, že na tom shoda není, pak jsem se to dozvěděl a záhy jsem napsal, že na to tedy máme jiné nároky a o tom je celý spor. Jinak si nemyslím, že bychom to viděli nějak zásadně jinak. Já jsem na to jen přísný a vy mi netolerujete moji netoleranci :-).
A na "odlehčenou" si dáme Bourneův mýtus. Už jsem potřeboval nějaký akční výplach. Snad bude v knihovně.
Ty vole, tak jakože Connie Willis umí psát, jako žádná jiná ženská. Je to Paní Spisovatelka. Konec, kdy Joanne je s Helen na Titanicu je sice over-the-top, ale i tak lepší než píše konce King.
@Dan9K (28.07.2020 01:42): "ten žánr sám o sobě ale nijak exaktně definován není. Vy se tváříte, že je."

Diskuze to pak opravdu zbytečná je, když právě s tím že máš definici žánru a striktně podle ní vyřazuješ co do něj nepatří tu od začátku operuješ ty ;)
Že je to všechno subjektivní se považuje snad za samozřejmé, ale o tom také pořád mluvíme, a i to co píše Tulareanus už tu ve zkrácené formě zaznělo.
@Tulareanus (28.07.2020 01:51): Výborně a já s tebou plně souhlasím. Vnímám to podobně. Proto jsem hned na začátku zmínil Kmen Andromeda, který na to jde podobně. A právě ten milionkrát omílaný Marťan, začátek s bouří, je přesně ten příklad cheap thrill efektu, který jde proti vědeckosti a vyřazuje ho to z hard sci-fi. A je už subjektivně na nás, jestli mu to promineme, jako Nancy Krees v tom článku, co jsem postoval "...Or, alternately, it starts with one implausibility but develops everything else realistically from there (as in Andy Weir’s The Martian, with its huge-velocity windstorm on Mars). From there you go along a continuum toward things that, with our current level of knowledge, do not seem possible, such as faster-than-light travel. At some point along that continuum, high-viscosity SF becomes science fantasy, and then fantasy, when magic is involved."

a nebo je to pro nás taková překážka, že to nepromineme (plus teda ve filmu, nevím jak v knize, je ještě ta ignorace gravitace Marsu).

Vždyť ani na tom sci-fi není shoda, půlka lidí říká, že Star Wars je sci-fi, půlka, že je to fantasy. A kdo má pravdu...
@Dan9K (28.07.2020 00:54): Tak ono tá hranica nikdy nebude pevná pretože to nie je čistá dichotómia. Ja osobne vnímam u hard sci-fi ako postatný faktor aj to, že riešenie technických a celkovo vedeckých problémov nie je uponáhlané, nie je len prekážkou, ktorú treba prekonať, aby sme sa dostali do ďalšieho dejstva, ale je samo o sebe zážitkom, ktorý sa snaží dbať na vedeckosť aj na úkor cheap thrill efektu a možno toto je dobrý príklad (neviem), prečo by som nikdy neradil do hard scifi napr. Interstellar - väčšina tej drámy, počinajúc rozhodovaním a konaním postáv už na Zemi nie je postavených na logike a na zaujímavosti predloženého vedeckého problému, ale mnohokrát obetujú logiku, aby to bolo efektnejšie, nie efektívnejšie. A takto funguje aj Hviezdna brána, nie je to a priori zlé, je to postup a je to rozdiel.
@AlieN (28.07.2020 01:24): a opět ta povýšenost. Tady máš deset spisovatelů, kteří říkají deset různých definic hard sci-fi a soft sci-fi. A je to opět tak, že i odborníci se v tom neshodují a ty si tu dovolíš psát něco o zbytku světa a hrdě se mezi něj řadíš, ale žádný zbytek světa neexistuje.

Já se s tím klidně smířím a tvůj názor ti neberu. Chtěl jsem ho jen podrobit tomu, jestli v tom máte nějakou logiku, v tom, co teda jo a co teda ne, což si nejsem úplně jistý, protože v klíčovém okamžiku hanak odpadl a odmítl odpovědět na otázku, až se toho ujal Tulareanus, který zjevně diskutovat umí a bez poměřování penisů z toho byla výměna pohledů, ze které ani jeden nemusí odcházet (doufám) s negativními pocity. Ty a hanak jste názorově militantní v něčem, jako je vnímání žánru, což je něco velmi subjektivního. Bavíme se o žánru, o umění. Žánr, který řeší exaktní vědu, ten žánr sám o sobě ale nijak exaktně definován není. Vy se tváříte, že je. Zmínka o Marsu od National Geographic je pouze argumentačním faulem, který akorát o tobě vypovídá, že nejsi schopen/ochoten vnímat, co jsem psal, čili je s tebou diskuse zbytečná. Chceš mě porazit, to je to jediné, o co ti jde.
@Dan9K (28.07.2020 00:17): "vaše urputná snaha to tam mermomocí řadit. "
Nejen naše. Kdo kromě tebe tam Marťana neřadí?

Celou debatu se tu točíme kolem toho že ty sis vymyslel pro žánr určitá vlastní pravidla, zatímco my tady i zbytek světa ty "pravidla" vnímáme jinak.

Tak se prostě smiř s tím že mě fakt nevadí když se tam jednou objevila mnohem větší bouře než je obvyklé /dle našich vědomostí možné, a beru to jako úplně stejný fi prvek jako ten monolit.
Ty by jsi do toho žánru zařadil zřejmě jenom sérii Mars od National Geovraphic - ale to už právě není ani sci fi, ale pseudo-document.
@Tulareanus (28.07.2020 00:43): já se taky samozřejmě nesnažím tvrdit, že Hvězdná brána hard sci-fi je. Já ten seriál miluju, ale kravin je tam nepočítaně a to vůbec nezpochybňuju. Tady se ale třeba zmiňovalo, že jde o tu snahu to vysvětlit vědecky a že to stačí.

Taky mi jde o to, jak sám píšeš, že nejde o procenta a přitom teď vyjmenováváš, kolik tam toho špatně je. Takže ve Hvězdné bráně je z vědeckého hlediska špatně třeba 75% věcí, v Marťanovi je špatně třeba 25% věcí (odhad od boku). Obě to jsou fajn scífka. Marťan se tváří věrohodněji. O to více mě ale takovéhle věci praští do očí. Mně prostě jenom nedá spát to, jak by všichni všechno hned řadili do hard sci-fi. Když už zmiňujeme wikipedii, tak ta je v tom taky rozpolcená. Anglická tam toho Marťana řadí, česká zase říká, že hard sci-fi je ve světe filmu vlastně jenom ta Odysea.

Edit - to, co u SG vyjmenováváš mě samozřejmě vždycky velmi sralo, ale nechtělo se jim holt dál, než před barák do lesů ve Vancouveru, to se dá pochopit :-)

The Expanse neznám, určitě musím mrknout.
@Dan9K (28.07.2020 00:37): Ja nie som fyzik, ale i tak to vnímaš laickejšie ako ja. Pri každej tebou vymenovanej veci je ešte 20 premenných, ktoré autori SG ignorovali. Scifi ako také je vedecká fikcia, takže nejaké prvky vedy tam majú, ale taktiež majú zvuky výbuchov vo vákuu, zak'naktel, ktorý po jednom zásahu paralyzuje, po druhom zabíja a po treťom vyparuje, ale kto ráta a kde, aké má telo človeka "cooldown" na tieto efekty a ako môže takýto predmet robiť tri tak odlišné (hlavne ten tretí) efekty? Tú časť o čiernej diere som mal kedysi veľmi rád, ale je to samozrejme extrémna blbosť, aj v tom smere, ako sa chovali objekty na strane SG centrály, keďže gravitácia nie je fyzický objekt a gravitačné pole nefunguje 2D rozmerne a nie je oddelené efektami červej diery, ak by naozaj brali ten koncept vo vedeckej rovine červej diery. Ale ako som písal v mojom edite predošlého príspevku, dám ešte jeden príklad - dve akčné scény, ktoré dokopy trvajú 6 minút nerobia z 90 minút trvajúceho filmu akčný film.

Ja Marťana nehodnotím - nevidel som, ani nečítal. Ale najväčší rozdiel je v tom, aké veľké zastúpenie má technológia a aký veľký je aj zmysel pre detail. Napríklad prvé série seriálu The Expanse by som tiež kľudne radil do hardscifi, riešia tam veci ako napr. problém so zatváraním rán a vnútorným krvácaním pri nulovej gravitácie, keďže nefunguje v tom prípade zrážanlivosť krvi mimo iného. Riešia tam zmeny v gravitačnej sile pri prechode na vyššie rýchlosti, kde vždy musia mať bezpečnostnú procedúru, všetci sa potrebujú pripútať a je im do tiel vstrekovaná nejaká chemická zmes na lepšie znášanie prudkých zmien pri zmene rýchlosti vo vesmírnej lodi. Riešia tam problémy ľudí, ktorých telá nevyrástli v pozemskej gravitácii a xy ďalších malých detailov. V hviezdnej bráne je len jedna vec, že všade vedia anglicky. Ale to, že všade je takmer také isté zloženie atmosféry, rovnaká gravitácia a podobne.
@Tulareanus (28.07.2020 00:33): Mně nejde o nic jiného, abyste mi teda prosím vysvětlili, proč povrchní Marťan, který ignoruje kopec faktorů (ve kterém si pamatuju 2 zásadní skutečně vědecké prvky, které by mohly plnit princip hard sci-fi -> umělá gravitace na lodi za pomocí otáčení + plus princip gravitačního praku, který je ovšem ve filmu prezentován jako revoluční novinka, ačkoliv se používá při jakékoliv cestě dál než na Měsíc) je hard sci-fi a proč Hvězdná brána se svými vědeckými chybami hard sci-fi není. Píšete mi tu, že není příručka, kolik procent musí být správně, tak podle čeho to určujete?
@Tulareanus (28.07.2020 00:33): viz upravený příspěvek pod tebou. Nebo vyloženě díl o černé díře. Černá díra způsobí dilataci času skrze otevřenou červí díru, jelikož vysoká gravitace ovlivńuje i čas. Vědecký fakt, který se tam výrazně probírá a je to hlavní zápletka. Další příklad - samotná hvězdná brána využívá vědecký koncept červí díry, kdy za pomoci obrovské energie se ohne časoprostor a dva vzdálené body ve vesmíru se spojí v jeden. To, že tam prochází nějaký tunelem už je samozřejmě blbost a je to jen na efekt. A asi bych mohl pokračovat, těch dílů je hodně.
@Dan9K (28.07.2020 00:29): Nie. Teraz fakt neviem, či to až tak nechápeš alebo o čo ti ide. Ja mám hviezdnu bránu rád, ale kde presne vo filme alebo seriáli riešili detailne konkrétne fyzikálne a astronomické javy súvisiace napr. aj s prevádzkou Hviezdnej brány? Jasné, že scifi ako žáner využíva technológie, ale ide o to aj akým spôsobom ich využíva a v akej miere sú len červenými tlačítkami a deus ex machinami na riešenie netechnických problémov alebo serióznou súčasťou narácie. Viac ťa už asi len môžem odkázať na ten wiki link, čo som hádzal nižšie pred časom...

EDIT: Tá epizóda šla, tak ako aj iné nielen po povrchu, ale ignorovala kopec faktorov (Ale beriem, ide o zábavu), každopádne sedí tu porekadlo "jedna lastovička leto nespraví", tak ako jedna-dve epizódy nejakého seriálu, ktoré sa odohrávajú v púšti, zatiaľ čo zvyšok v meste, z toho seriálu neurobia "Seriál odohrávajúci sa v púšti".
@Tulareanus (28.07.2020 00:24): čili Hvězdná brána je hard sci-fi. Například situace z konce čtvrté série, chtějí nechat vybuchnout hvězdu. Jak to udělají? Použijí fiktivní supertěžký kov, jelikož hvězdičky si nerozumí s prvky těžšími než železo + za použití červí díry, která je spojená s černou dírou, která hvězdu začne vysávat a způsobí její okamžitou nestabilitu. Následná reakce způsobí supernovu. Docela pěkný vědecký předpoklad. Myslím, že to splňuje hard sci-fi dobře.
@Dan9K (28.07.2020 00:17): Tak skúsim ja skrátene - hard sci-fi je koncept, ktorý sa v rámci narácie zameriava na situácie a príbehy vzniknuté alebo uskutočnené na základe vedeckých predpokladov, ktorých riešenie tam hrá dôležitú úlohu. Neexistuje nikde žiadna príručka, koľko percent musí byť správnych, aby šlo o hard sci-fi.
@hanak_v_exilu (27.07.2020 21:50): ne, tohle si nevysvětlil a já ji upřímně nechápu, ale místo toho se nade mě povyšuješ.

@AlieN (27.07.2020 23:28): no pro mě to detail není. Tobě by nevadilo, kdyby byl film o Slunci, tvářilo by se to hrozně vědecky a na tom Slunci by přistáli a chodili po jeho povrchu? Nebo jak v 50. letech ve filmech přistáli na Měsíci, sundali masku a volně dýchali. Mně to přijde stejné. Mars nemá skoro žádnou atmosféru, bouře tam jsou, to ano, klidně po celé planetě najednou, ale nezvednou ani hovno. Tím pádem celá zápletka s tím, že tam museli Damona nechat, popadaly stožáry atd. je úplně špatně a je po filmu. Kdyby to nemělo být hard sci-fi, ok, blbost, ale budiž. Fascinuje mě ale ta vaše urputná snaha to tam mermomocí řadit. Pokud to má být hard sci-fi, měli to autoři vyřešit jinak. A opět, pro jistotu, hard sci-fi neznamená dobrý film, obyčejné sci-fi neznamená špatný film. To, že nějaký film hard sci-fi není, není nějaké zneuctění. A ten monolit je úplně něco jiného. To je fi prvek (skoro až náboženský). To je v pořádku. Je ale problém, když něco fyzikálně víme a film to zobrazuje špatně, bez vysvětlení. Kdyby tam bylo něco ve smyslu - terraformovali jsme planetu tak, že má stejnou atmosféru jako na Zemi. Úplně v pořádku. Kdyby tam bylo něco ve smyslu - Marťani před dvěma miliony let zabudovali do země obrovské průduchy, kterými (nějakým způsobem) vháněli vzduch na planetu a my jsme je otevřeli - v pořádku. Takhle ale byli prostě na expedici, čili se počítá s tím, že je to standardní Mars, a my víme, jak tam je. Takže když je tam zásadně jinak, je to vědecká chyba. Není tam žádná snaha o přesnost. Není to hard sci-fi. A přijde mi to stejné, jako kdyby v nějakém filmu mafián zastřelil někoho revolverem, v následující scéně mu ale místo toho trčel z hrudi šíp a vy byste ostentativně tvrdili, že je to úplný detail a stejně je to mafiánský film, protože ti indiáni jsou v obleku a ten černý drak tam je taky úplně běžný prvek, co do mafiánských filmů patří.
Pamatujete si na film Sexmise? To byla dobrá sranda, doporučuji ho všem feministům.