Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Plánuji si konečně přečíst knihu od Ayn Rand. Mám sáhnout po The Fountainhead, nebo Atlas Shrugged?
Panstvo, napadla mě taková věc - je v dnešní přemoderní době nějaká možnost nechat si vyrobit desku? Tedy LP desku s vybranými písněmi? Když bych měl interpreta, vybral si třeba 5 nejlepších kousků a chtěl je mít na desce, jde to nějak zařídit? Setkal se s tím někdo? Díky za odp.
Nick Cave je všetko čo by človek od špičkového live koncertu chcel. Nick mal počas celého koncertu neuveriteľne silný prejav a prezenciu na pódiu a nebál sa komunikovať publokom. Mnohé live verzie skladieb boli dosť odlišné od tých albumových, hlavne Higgs Boson Blues a Jubilee Street zneli oveľa lepšie. Skoro celý zahral nový album Skeleton Tree, ktorý ma najskôr trochu nudil, ale teraz by som ho určite zaradil medzi 10 najlepších albumov roka. A hral aj dosť veľa starých vecí ako divokú From Her to Eternity, Rad Right Hand, dojemnú Into My Arms a obľúbenú skladbu fanúšikov The Mercy Seat.
Vrcholom ale bolo keď sa počas Weeping Song postavil medzi publikum a počas 10 minjútovej Stagger Lee pozval časť publika na pódium.

Ja ale od neho stále nemám napočúvané všetky albumy, že vraj sú ale všetky dobré a nikto sa nevie zhodnúť, ktorý je najlepší, jediný ktorý nie je príliš obľúbený je Nocturama. S tých čo som počul sa mi zatiaľ najviac páčili Let Love In a dvojablum Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus.
@montana (03.11.2017 07:58): Já právě viděl ten dokument s upírama a...pár scén mi v něm přišlo božích že jsem skoro umíral smíchy, ale zároveň jsem se jinak docela podstatnou část stopáže nudil, což se mi u Thora nestalo. Ale rozhodně dám šanci i těm ostatním.
@Hydr0gen (02.11.2017 09:29): taky jsme dnes viděli a velká spokojenost, čekal jsem že Waititi udělá něco dobrýho, ale až takhle mě to stejně překvapilo. Chemie těch herců a jejich postav je špičková a jak píšeš, scénář dobře vypointovanej a hlavně (narozdíl od Guardians 2) nula melodrama cringe. Za mě nejlepší marvel spolu s Winter Soldierem a prvníma Guardians.
Thor: Ragnarok - jedna z nejzábavnějších Marvelovek a kupodivu i s hodně, hodně dobrým scénářem. Konec výborně podaný a vypointovaný, má to smysl a řekl bych až hloubku.

Komediální scény a sebeshazování naprosto super, záběry kamery ala arkádové videohry potěší.
@Shoggot (01.11.2017 15:37): Vidíš, mně zase přišla první série lepší (zvlášť ten závěr), u druhé série (hlavně v první polovině) jsem měl chuť to chvílemi vzdát. :) Každopádně z tématu se dalo pro seriál určitě vytěžit mnohem více. Často jsem litoval nevyužitého potenciálu. Každopádně je to určitě lepší jak kniha (z mého pohledu). Ale možná to bude tím, že jsme seriál viděl dřív než jsem četl knihu.

Každopádně se těším na třetí sérii. Poslední díl (konkrétně jedna scéna) mě k tomu silně navnadila. :)
@valcik (31.10.2017 13:52): Pekne, ďakujem pane za investigatívu, je to zábavné v kontexte, že dnes (31.10.2017) povedať v jednej vete "pracovná stanica" a "4,5 MIPS" je vlastne oxymoron :-D

Ale taká je krutá realita vývoja, keď uvážime že napr. grafiku pre Jurrasic Park muselo vyrábať špeciálne štúdio disponujúce overpowered stanicami Silicon graphics a za pár rokov ich boom PC 3D accelerator kariet poslal do krachu....

Ale aj tak to boli frajeri, prvý TRON bol, fakt suprový film, keď to porovnám s tým grafickým megabullšitom Trávnikár.....

Prečo si vlastne ľudia predstavovali virtuálnu realitu ako odporné hranaté primitívne polygóny?
@mazar1234 (31.10.2017 00:07): Zo zvedavosti som si to vygúglil. Počítačovú grafiku outsourcovali do spoločnosti ktorá na to použila pracovné stanice Foonly F1:
http://bitsavers.org/pdf/foonly/Foonly_Product_Overview.pdf

Procesor vo Foonly F1 spracovával 4.5 miliónov operácií za sekundu. V roku 1982, keď bol dokončený prvý Tron, sa dostali na trh intelácke procesory 80286, ktoré pri frekvencii 12 MHz pracovali trikrát pomalšie - 1.28 MIPS.
Nevím už kde se zmiňovalo scifi, ale dám to sem, anžto je to kultůra, vy plebáni jedni.

Zrovna jsem dočetl finskou scifi Kvantový zloděj kterou napsal Hannu Rajaniemi a bylo to velmi svěží a nápadité a rozhodně to stojí za pozornost.
@Gordon (31.10.2017 09:30): No, ale jestli je něco A-movie nebo B-movie se rozeznávalo a doteď rozeznává podle produkčních kvalit (tedy podle rozpočtu). Dneska to může označovat dost neurčitý žánr, který se většinou pozná tak, že má uplně minimální umělecké ambice.
@Gordon (30.10.2017 23:59): To je fuk jestli béčko nebo céčko. Když má film 150 mega dolarů rozpočet tak je to áčko a když má pak na csfd hodnocení 40% tak to z něj nedělá béčko. Stejně tak 90% z filmu za 5 mega nedělá áčko. Písmenka jsou o rozpočtu, ne kvalitě.

Každopádně jde mi o to, že když někoho film nebaví, tak to není proto, jak k němu přistupoval.
@Gordon (30.10.2017 23:59): Tak ja som to nezrovnával s písmenkami, ale s tým starým filmom, jeden z úplne prvých v histórii kompletne vytvorený na kompjútroch (na čom to vôbec tí dementi robili? na 286-tkách alebo Amigách 1000? proste BORCI) - pritom samozrejme grafika ako taká mala "nižšie rozlíšenie" ale celkovo scenáristicky/atmosférovo oveľa lepší film.
@Gordon (30.10.2017 23:32): To je moudro tyjo.. :D Takže když budu k ačkovým filmům přistupovat vždy jako k céčkám, tak budou všechny slušné a za 5* říkáš?

Kvalitu filmu vůbec neudává jaké je to písmenko. To se děje možna u her, protože za ačkovou cenu člověk očekává něco víc než za 10 dolarů. Filmy tu stejně každy warezí a nebo těch 150Kč za kino či předplacenou službu taky neni nic, nad čim by se normalně člověk pozastavil a za béčko chtěl dát jen 50Kč. Takže na tom vůbec nesejde... film jako film, ačko může být stejně tak šajze jako céčko a céčko stejně tak dobré jako ačko.
Teda prekvapivy vikend, co sa tyka filmov u mna.
Stihol som Alien Covenant, Tron Legacy a Ghost in the Shell (ten novy 2017).
Covenant teda co k tomu dodat, cakal som nic moc sragoru, ale taku somarinu ako to bola fakt nie, bleeee.
Tron legacy - nechapem preco mi bracho hovoril ze je to "celkom dobre", ale kazdy sa obcas sekne, totalne sklamanie, zly film fakt zly...
GitS - fuh, cakal som najhorsiu sracku z trojice a ono nie, vyslovene ma to bavilo a bolo to fakt celkom dobre, vizual naozaj suprovy, keby podobne vizualne vyzeral strary Johnny Mnemonic..... a Takeshi klasika.
Kevin Spacey osvedčený ako gay a pedofil, House of Cards končí, kto si myslíte, že bude ďalší?
@Fritol (29.10.2017 08:36): Obliba Drsného jara mě docela překvapuje, na poměry japonské filmu šlo o poměrně nadužívané téma (šikana, škola) a dle mě ne až tak zajímavý film. Ale zase určitě byl zábavný a stál za zhlédnutí.

Ale na Café. Waiting. Love kouknu, díky za tip tobě a Zoltanovi.
@Zoltan (29.10.2017 00:41): Café. Waiting. Love mám taky v topce. Jak říkáš, hodně feel good. Hlavně člověk žasne jaké originální podivnosti jdou vymyslet v žánru romantická komedie ještě. :)

Ještě mě taky napadá Drsné jaro taky asi ne zásadní, ale zcela jistě umělecké. Hlavně ten soundtrack byl skvělý.

@Vurhor (29.10.2017 07:48): Tygr a Drak je výborný, na to jsem zapomněl.

@Zx Atari 500 (29.10.2017 00:30): Dej vědět jak se líbilo. :)
Přidal bych ještě Modrý samet, Tygr a Drak, Krátký film o zabíjení, Mrtvý muž nebo i Trnkovo Staré pověsti české.
@Bellerofontes (28.10.2017 23:55): Podobně jako to, proč u Top 10 RPG nezazněl Dungeon Master nebo Bards Tale. Nikdo asi nepopírá význam zmíněného filmu a tvůrce, ale jednoduše bylo obé překonáno.

A Bergmana osobně rád nemám, a zrovna Persona byla v mých očích filmem jako účelové umění pro umění. Navíc poměrně povrchní. Ale tak jsem to viděl před lety, někde v 17, 18, takže dnes to může být zcela jiné. Ale motivaci zhlédnout Perosnu znovu nemám,

@Zoltan (29.10.2017 00:41): Jsem na tom trochu podobně, ale zase jak se blíží zima, začnu více sledovat filmy (a tedy z většiny ty japonské - je třeba rozšiřovat list :).
@Drolin (28.10.2017 23:39): Pravda :) A letos jsem s filmama dost na štíru, zvlášť ta asijská část trpí - válí se mi tu stále Ai no mukidashi, Komorná, Tokyo Decadence, Nana 2 a pár dalších filmů, na které jsem se chtěl loni podívat :))

@Fritol (28.10.2017 23:54): Kokuhaku je super, také doporučuji.

A ještě Café. Waiting. Love, sice to není vyloženě umělecký film, spíše spadá do škatulky feel good fimů, ale je to můj nejmilejší asijský film za poslední roky :))