Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

V roce 1992, poté, co padla poslední klapka 1492: Dobytí ráje, se Ridley Scott zařekl, že už nikdy nenatočí dobrý film. A jak řekl, tak i udělal.
(c) d-corso u filmu Dobrý ročník
To samé třeba Gladiátor... I v příbězích se od dob Balde Runnera či Aliena zasekl a jde to s ním dolů=( A přitom to má všechno po stránce režie tak zmáklé.
Blade Runner je nádherně vypadající film o nejneschopnějším člověku ever.
@Aaron_Hill (18.03.2015 09:51): Od Dicka by som odporučil spomínaný A Scanner Darkly ak chceš niečo normálnejšie, ak chceš niečo dosť napínavé až s jemne hororovým nádychom, tak určite Ubik a potom ešte Do Androids Dream About Electric Sheep? je tiež pomerne zaujímavá klasika, ktorá má o dosť ambivalentnejšiu a hlbšiu pointu než filmový Blade Runner, ktorý je podľa toho natočený (niektoré veci sú tam úplne inak).
@AlieN (16.03.2015 20:41): Nemohu zatím soudit, většina filmů mi unikla a knihy jsou stále neprozkoumaným územím :). Na druhou stranu mě ale i přes tu první ne-extra-pozitivní zkušenost něčím drží a chci toho prozkoumat určitě víc. Na radu mazara jsem rozečetl sbírku To je Wub kapitáne, která je opravdu nenáročná (snad až moc), ale občas i hodně zábavná.
@AlieN (16.03.2015 20:41): "Druhá půlka je ovšem geniální (většinou ty které předlohu berou jen jako odrazový můstek pro skok někam dost jinam)" - tak tu tiez plati vynimka potvrdzujuca pravidlo... konkretne Paycheck (rezia John Woo), kde Woo otocil zakladny ciel deja o 180 stupnov a vznikol z toho priemerny akcnak, ktory dejovo nesiaha kniznej predlohe ani po cilso prvej strany.

Scanner Darkly sa mi ako film velmi pacil, po Johnnym Mnemonicovi druhy najlepsi Kinu Rivs film (ano viem ze hral aj v Matrixe). Baphometazial som to necital (nedostalo sa mi to nikdy do ruky)
@Aaron_Hill (13.03.2015 16:57): Philip K. Dick je geniální a za přečtení od něj stojí snad všechno, ale kupodivu za nejlepší považuji jeho "nejnormálnější" knihu - Temný obraz.

S filmy podle Dicka je to horší - je ze sf autorů snad nejzfilmovávanější, ale tak půlka z nich je docela mizerná (většinou ty které se drží předlohy). Druhá půlka je ovšem geniální (většinou ty které předlohu berou jen jako odrazový můstek pro skok někam dost jinam) - a vyjímkou je právě také ten Temný obraz, který se předlohy drží a přitom je dobrý... ale zase vypadá jako komiks.
@Crash (15.03.2015 17:37): My právě nemáme auto tak veškeré výlety podnikáme veřejnou dopravou :) takže ta představa plahočit se tak daleko a ještě to nestihnout projít celé je dost frustrující...ale tak třeba tam někdy zavítám kdo ví :)
@Laurona (15.03.2015 15:57): Autem se to dá úplně v pohodě zvládnout na otočku. Akorát samozřejmě to samotný muzeum je tak na týden, takže je dobrý tam skutečně jet víckrát, a počítat s tím, že to prostě za pár hodin neprojdu. Jo a do Cocncorda bývají slušný fronty, já jsem se tam nedostal, tak jsem vlez do Tu-144, tam to nebylo tak hrozný, ale on ten interiér je dost vybrakovaný, skoro to ani nestálo za to.

EDIT: Jo a dík za tip na výstavu, takových tipů by tu klidně mohlo být více. ;-)
@Laurona (15.03.2015 14:49): To vypadá zajímavě; vzpomínám si na návštěvu technického muzea ve Speyeru (DE), kde jsou vystaveny originální exponáty, taky většina s tematikou vesmíru.
A kdo jezdí do Německa, nesmí minout toto. Zde jsem byl už asi 8x a pokaždé jsem objevil něco nového. Povinnost!
Tak práve som videl Nezapomenutelné prázdniny alebo aj The Way Way Back a som s tým veľmi spokojný. Sam Rockwell veľký sympaťák + krásna AnnaSophia Robb :)
@strougy (13.03.2015 23:58): Farewell to the Ark mám velmi rád, zcela unikátní film, a osobně ho mám i rád proto, že jsem ho viděl jako jeden z prvních japonských (méně známých) filmů.

A stále mě překvapuje, proč tak málo režisérů oproti Terajamovi nevyužívá barevné filtry.
@7c (13.03.2015 19:40): Forma ano, četlo se to samo, komornost ani přehršle myšlenek mi nevadily. Příběh a prostředky - dejme tomu, něco nevěrohodné, něco ano. Ale co se týká pointy... Z pěti rovnocenných dějových linií je jakž-takž uspokojivě ukončena jen jedna. U ostatních jsem čekal cokoliv, jen ne nic. Metafory a ideu jsem v tom viděl, ale s poslední stranou i tak přišel nepříjemný pocit, že mi něco důležitého uteklo. Neucelenost.
@Drolin (13.03.2015 20:52): Throw Away Your Books, Rally in the Streets samozřejmě znám, od Terajami jsem viděl většinu jeho filmů, tohle mi zatím spolu s Farewell to the Ark zatím uniká. Nutno co nejdříve doplnit. Ostatně až na pár výjimek jsem znal z toho seznamu vše, pouze jsem se k těm filmům zatím nepropracoval. Snad časem.
Tak jsem byl donucel videt Funny games. Buhvi proc ma pritelkyne ujizdi na Hanekem a Seidlovi, ale ja z tech dramatickych Rakusaku snesu tak maximalne Glawoggera.... jinak pro naprosto bizarni pohled na Cesko(slovensko) doporucuji Se ztratami se pocita a Slumming.
@strougy (13.03.2015 20:03): To by naopak mělo být (velmi) pozitivní zprávou. Teprve tě čekají tyto fantastické filmy :).

Zvláště zajímavé jsou Mandara a Eros (vizuální stránka, jedny z nejlepších kamerových záběrů jaké jsem u filmů viděl vedle filmů Kalatozova) a tobě určitě dobře známý Throw Away Your Books, Rally in the Streets (hudební stránka).
Čte někdo knihy Joe Hilla? Chlapec se potatil a jeho knihy jsou na začátku skvělé, ve středu nadprůměrné a na konci přichází nic moc finále. To vše navíc místy hodně natahované.

Komiksy mu jdou líp :)
@Laurona (13.03.2015 18:26): A to este nevies, ze do cca tak 1/3 je to este uplne v pohode citanie, to co pride potom to je teprve nieco poriadne ujebaneho (to sa inac nazvat neda, sorry).

@7c (13.03.2015 19:40): Praveze preto ho posielam na poviedky, to je uplne nieco ine. Pravdaze aj tam sa najdu nejake magorske hovadiny ale je to velmi vyrazna mensina, skoro az ojedinely pripad a naopak vacsina poviedok je velmi kvalitna a dobre citatelna. Kvalitne su sice vseobecne aj novely, ale casto krat nie su dobre citatelne/pochopitelne/uchopitelne.