Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Walome (29.05.2014 15:19): wut? Tys nekdy v posledni dobe videl prazdny knihkupectvi? Samozrejme se toho spousta neproda a Levny knihy maj pak co rozprodavat, ale jinak knizky pekne frci. Rozhodne vic nez hry :)
@Jack_Dark (29.05.2014 15:59): Knihkupcům zůstavaj na skladech nekonečný kvanta knih. Stejně tak vydavatelům. Ani takový hity jako 50 odstínů, na který se stojej fronty, je nevytrhnou (alespoň se to zaplatí a něco málo to vydělá). Docela jim vydělávaj ebooky, ale žádnej zázrak to taky neni.

Samozřejmě záleží na zaměření vydavatelství, ale je to boj o přežití. Hlavně knihkupci si berou většinou 50% z ceny, přitom sami nejsou schopný toho moc prodat.

Proto existujou Levný knihy, který zaprvý skupujou za mrzkej peníz, ale občas to nakladateli vytrhne trn z paty plus mu to udělá místo ve skladech.

A proč to dělaj? Ty, co na tom moc nevydělaj to prostě baví a nemůžou si pomoct. Těm ostatním to možná vydělává, ale ty vydávaj právě ty učebnice, nebo finanční stránku až tak neřešej. I tak je návratnost strašeně pomalá ty knížky smrděj v krámech klidně deset let, než se prodaj.
@Walome (29.05.2014 15:19): Hm tak to je dobrá blbost kdyby nikdo nic nekupoval tak to těžko zaplatíš. Sám vidím ve svém okolí i na sobě že se knihy kupují nové. Těžko budeš na trh dávat zboží a neustále chrlit další kdybys na něj neměl poptávku.
@Jack_Dark (29.05.2014 15:14): On je nikdo nekupuje a přesto se vydávaj, to je ten problém. A ebooky tu zase nikdo neumí nacenit, resp. českej člověk chce ebook neskutečně levně a českej nakladatel mu vychází nesmyslně vstříc. Von si každej stěžuje jak je to drahý, ale když to nebudou lidi kupovat, přestane to vycházet úplně. To je začarovanej kruh.
@Drolin (29.05.2014 13:00): Učebnice bych nechal, to je jedinej stálej byznys v oblasti vydávání publikací :D Ale jinak knižní trh je u nás takovej, jakej je, škoda mluvit. Každopádně do pár let zbankrotuje Luxor a pak se uvidí, co to udělá. A Brňáci vyhnali Amazon, takže nás čeká snad nějaká ta změna :)
@Walome (29.05.2014 12:52): To je právě škoda, jednou za čas vyhodí jistě i zajímavé věci.

Ono v současnosti se spíše divím, že někdo kupuje knihy nové, kde ta cena je značně přestřelená. To je okrádání :). Nebo byznys s učebnicemi, kde každou chíli vychází upravená verze, kterou je - nutno - vlastnit.
@Drolin (29.05.2014 12:46): A tak co s těma knížkama? Jsou jich miliony a nikdo to nechce, nebo to jsou tyhle salátový vydání, který už ani nedržej pohromadě. Vlastně Tě ještě okradli :D
U nás v Prahe se to teda rovnou vyhazuje.
@Karasman (29.05.2014 11:51): No, salát ne, ale jisté stopy krve k nalezení u konce jsou. To mi nijak nevadí, ale raději nevědět, co někteří s těmi knihy provádí :).

A takové vyřazování není běžné? V Liberci jde takto nalézt zajímavé kusy každý měsíc, například mimo Hyperionu jsem vzal i Ohně na planinách od Óoka a Podivuhodné příběhy z čínských tržišť a bazarů.

@M.a.t.t. (29.05.2014 12:29): Knih mám k mání stovky až tisíce, takže zbytečné rozšířování není žádané :).
@90210 (28.05.2014 19:23): Vítej zpět ze Severní Korey!

Jinak jsem viděl nové X-Meny a celkem zklamání. Byla to zábava, ale po hodnocení na csfd jsem měl větší očekávání (být Say, začnu pokřikovat, že je to klasický csfd hype!). First Class se to teda rozhodně nepřiblížilo, při tom jsem si tenkrát hověl a mám chuť dá znova.

Nového Mádla o den dřív jsem si užil o něco víc...
@Drolin (28.05.2014 22:12): Osobně jsem ho nečetl, přestože ho mám na poličce, ale ještě se k němu nedostal, ale můj kamarád a bývalý spolubydlící Martin Šust, což je jeden z největších odborníků na sci-fi a fantastiku u nás, má tuhle knížku na prvním místě a co ho znám, má přezdívku Hyperion, takže je to asi dobrý... ;-)
@M.a.t.t. (28.05.2014 20:47): První dvě série Spartaca jsou dějově vynikající, hlavně proto že stojí na postavě záporáka a otrokáře. Konstantně mě tam fascinovaly ty komplikované intriky a hlavně nesmírně vzletná řeč v propracovaných dialozích, tolik v kontrastu s tím jak moc ten seriál jde na první signální :))
No asi měl Say pravdu, že jsem si měl dát bacha na to hanění sexu, takže dnes večer poslední příspěvek ke GoT od jednoho "puritánskýho teplouše". :D

Jak Paul říkal, že by mu vůbec nevadilo, kdyby ty sexuální scény vyškrtali a nahradili šťavnatějšíma dialogama, tak výrazně přitakávám,i když úplně bych to nevaházel. Ne vážně, sex ani násilí mě apriori nijak neuráží, fakt žádnej puritánskej teplouš nejsem, ale vždy to pro mě bylo koření příběhu. A jak známo s kořením je potřeba šetřit, když si dobře opepříš steak je to pochoutka, když mi ale ten samý steak hodí do polívkovýho talíře plnýho pepře, tak se toho nejspíš ani nedotknu.

Myslím že to byla hlavně druhá řada toho seriálu, která mi tu pepřovou bombu připomínala. Tam mi to přišlo vyloženě jako rušivá vata ještě navíc v šablonovitým podání, kdy to jelo jak kafemlejnek dokola, chvilka nějaké zajímavé scény, pak sex, pak někoho kuchnou (pokud možno tak abych to měl i s anatomickým výkladem) a znovu dokola. Tam jsem vážně uvažoval, že tohle dál nemám zapotřebí. Od třetí řady se to asi trochu zlepšilo, a nebo jsem si na to zvykl.

Jinak je škoda, že se tu s váma (až na pár výjimek) fakt moc nedá diskutovat, aniž byste z člověka nedělali blba/trola/povrchního hejtra/ případně jinou "významnou" osobu. :(
@Drolin (28.05.2014 22:12): Když jsem to kdysi před mnoha lety četl, tak jsem byl vyloženě nadšený, přišlo mi to spolu třeba s Dunou, Setkání s Ramou, Ubik či Neuromancerem jako jedno z nejlepších scifi vůbec. Čert ví, co bych tomu říkal dnes, ale už nějakou tu dobu si říkám, že to musím zjistit.
Stojí za přečtení Hyperion Simmonse? Respektive jde o fantasy (sci-fi) dobré, nebo výborné?
Ja som tu len nedávno napísal, že ma bavil seriálový Spartacus a hneď som bol za úplného exota. A keď som uviedol, že ma to bavilo z dejového hľadiska a nesledoval som to kvôli explicitným scénam, tak sa nechápavosť niektorých ešte zdvojnásobila. Pritom si stojím za tým, že by ma seriál bavil aj keby sa tieto scény okresali na minimum, pretože hoci nejde o oscarové veľdielo, tak je pútavý z dejového hľadiska a má dobre písané postavy. Ale to niektorým človek nevysvetlí, ak je v niečom dostatok sexu a krvi, tak to musí byť zákonite tupá záležitosť pre nadržaných teenagerov...
Na tom sexu a nahotě v GoT je naopak často skvělé jak slouží vyprávění - viz poslední díl z minulého týdne. Takže na to nadávají beztak jen puritánští teplouši :))

Btw je zvláštní že jsem viděl tak málo lidí nadávat na sex v Zaklínači. Takže jen jestli se tím kritici neohání jen proto že jim dochází jiné argumenty.
@FildasCZ (28.05.2014 18:22): Interface má určitě daleko k finálnosti. Toho bych se nebál, Vávra si na tyhle věci potrpí, Mafie měla výbornej interface. Jinak Kingdom Come je po Witcher 3 moje druhá nejočekávanější záležitost (se Cyberpunk 2077), takže doufám že to nezmrvěj.

Zdravíme Bodkina :)

A osobně doufám, že tam těch Sayovsky "telenovelovskejch" prvků bude co nejvíc - pěkně detailně napsaný postavy a dialogy, vztahy mezi nima, questy co jsou o víc než jen mlácení krys, a tak dále. Líbí se mi jak povrchní kritici nadávají na GoT "protože na tu uhrovití teenageři koukaj stejně jen kvůli sexu a násilí", ale třeba mě osobně by vůbec nevadilo kdyby byly všechny sex scény vystřižený a místo nich tam bylo víc šťavnatejch dialogů. Protože ty jsou napsaný skvělě a vyloženě si u nich hovím :)
@Crash (28.05.2014 18:03): "Vyprovokovalo mě až to, že jediný kritický názor tedy Sayův byl označen za trolling a jeho pachatel rovnou zařazen do ČČKP."

Asi máme aj odlišný názor na to co to je kritický názor. Já jsem ty Sayovy výplody (ne jen o GoT) opravdu považoval za trolling. A konstruktivní kritiku v nich opravdu nevidím. Až potom mně došlo že to myslí vážně. viz @Kubulus (28.05.2014 15:41)