@
Kubulus (28.05.2014 15:41): Správná poznámka, tedy ne to o ironii, ale to o tom eskapismu. Mě na tom článku ani tak nezaujalo to, že je to eskapismus, tedy že GoT nabízí únik (upřímně řečeno to nabízí většina seriálů a nejenom těch. Mluvit na serveru o hrách o eskapismu je trochu nošení dříví do lesa, ne?) , ale ten rozbor toho čím ten únik těm divákům nabízí. A mě prostě ten únik nenabídl, mě to nijak zvlášť nepohltilo a jen se prostě tomu divím, že k tak výrazný popularitě, jakou tenhle seriál má, stačí trocha násilí, trocha sexu a pár slušných herců. K Tolkienovi jen krátce, protože jsem chybně reagoval na Walomeho porovnání LOTR a GoT, jinak bych sám od sebe Tolkiena s Martinem nesrovnával, jak píše Sadako, je to něco jiného. Souhlas Tolkien je eskapismus obrovský a mně ho tehdá poskytl, dokázal mě pohltit právě tím světem, to se GoT nepovedlo ani omylem, ale možná je to už i generační problém, přece jen je to už 20 let.
Pro zbytek čtenářstva, které ta debata ještě neodradila ;-)
Tahle debata mě zaujala právě proto, že Kvasa který ji svým dotazem zahájil, je ve velmi podobné situaci. Tedy že získal dojem, že je to skvělý seriál. Já měl přesně ten samý dojem a nejenomz této diskuze ale z mnoha jiných zdrojů i odkud bych to zrovna nečekal, a z toho důvodu jsem ho začal sledovat. Jako normální průměrný divák, respektive spíš podprůměrný divák, protože na sledování seriálů už fakt moc času nemám. A prostě žádné WOW se nekonalo, spíš naopak, asi kdyby má očekávání nebyla velká, třeba bych hýkal blahem víc. Původně jsem se do té debaty ani nechtěl zapojovat, mám pocit, že tady je to samej filmovej historik a odborný kritik, vedle kterých začínám jako obyčejný divák trpět komplexem méněcennosti. Vyprovokovalo mě až to, že jediný kritický názor tedy Sayův byl označen za trolling a jeho pachatel rovnou zařazen do ČČKP. Přitom moc argumentů proč je to teda "the best ever", proč vás to tak baví, proč vám nevadí, že je to tak utahaný, jsem tu zatím neslyšel. Akorát to, že je to nejlepší seriál ve fantasy žánru, což možná je nevím, mě se třeba zde zatracovaný polský Zaklínač líbil mnohem víc, ale já jsem jen skutečně seriálový analfabet, takže mě se na nějaký lepší seriál neptejte.