Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@LIUWIL (25.01.2016 10:38): Bylo skladem vše, prostě to mělo dojít v pondělí na pobočku zde (bylo to i blokováno a v pondělí všechny kusy jsem tam měl), ale z důvodu montáže, která trvá 3 dny nejvýše se to samozřejmě posunulo.

A jak říkám, mě opravdu nevadí čekat na nový PC, jde o to že je tam nulová informovanost zákazníka a ještě lžou ve zprávách a diskuzích. Kdyby tam bylo "budete čekat dva týdny" tak to akceptuju. Ale takhle..
HA! Objednávka, která byla minulé pondělí rozdělena na dvě a z jedné se stala montáž a zbytek byly ovladač, myš, repráky apod.. byla před chvílí zase sloučena v jednu.

..něco se začíná dít. Což je dobře.
Včera jsem obětoval na oltáři při svitu měsíce pannu, aby nastal úplněk, načež jsem za úplňku obětoval kozu. Oběti byly učiněny, snad už to PC přijde brzo.
@LIUWIL (24.01.2016 21:04): Já měl 280X a byla v pohodě, ale v momentě kdy jsem ve Witcherovi musel hodit většinu věcí na low abych měl 60fps šla z domu a byla spokojeně nahrazena 970kou :)
Je to fakt o tom frameratu. Poměr cena výkon nic extra, ale když člověk chce 60 bez dropů a bez zásadního snižování detailů, nic lepšího není.
@Aaron_Hill (24.01.2016 19:37): 970 nepatří do High-end segmentu, patří do performance segmentu. Ačkoliv karty jako 960 v pohodě rozjedou nejnovější hry, 60FPS je dosažitelné jen při značném ubrání detailů. 970 je prostě luxus pro hráče, kteří hrají na 1080p.
970 svou cenovkou zůstala v performance segmentu, ale hned po svém vydání se stala upgradem pro hráče, kteří měli GTX780, a výkonem se v pohodě vysápala na GTX780ti a dokonce ji v mnoha ohledech poráží a to při mnohem nižší ceně (mám ten pocit, že v době vydání 970 stála 780ti kolem 15 tisíc). Navíc, za těch deset tisíc lze pořídit karty, které mají naprosto skvělé dílenské zpracování, což doposud v performance segmentu nebylo běžné.

Toto je karta, kterou lze vybírat hlavně dle úvahy. Ano, slabší karty mají lepší poměr cena/výkon, nicméně myslím si, že ten výkon navíc u 970 je velmi zásadní, protože umožňuje většinu her držet na 60FPS bez většího omezování.
A jak už jsem zmínil níž, jedná se o nejpoužívanější kartu na Steamu, takže určitě nejsem sám, kdo se na to dívá tímto způsobem. Já osobně třeba nikdy kartu za 10K kupovat nechtěl. Pak jsem ale prošel pár benchmarků a něco se ve mě zlomilo :)
Asi se zeptám nevhodně, ale jaký je přesně důvod normálního hráče k pořízení high-end grafické karty za 10 tis. Kč do jinak průměrné sestavy? Není rozumnější zvolit nejlepší poměr cena-výkon ve střední třídě a za dva-tři roky udělat upgrade ve stejném duchu na modernější architekturu?
@Zx Atari 500 (24.01.2016 15:09): No bez legrace, v tuto chvíli bych pochyboval, jestli to AMD vůbec dokáže vyrovnat. A aby se tak stalo, bude muset nejenom vydat opravdu dobré, konkurenceschopné produkty, ale také jich zásobovat dostatečné množství, s čímž mívají často problémy.
@Zx Atari 500 (24.01.2016 14:08): No tak ze zkušenosti, ceny starých karet nijak výrazně nepadají.
Ona je taky otázka, jestli Nvidia vůbec plánuje nějaký ekvivalent GTX970, tj. jak výkonově, tak cenově. 970 je pořád ta karta, která po vydání rozbombardovala celý high-end a high-performance segment a spousta karet se díky ní stala v podstatě irelevantní, protože buďto byly příliš drahé, nebo neměly dostatečný výkon.
S přihlédnutím na sklizený úspěch by se dalo čekat, že ji budou chtít něčím podobným nahradit, zrovna tak si ale můžou říct, že budou nadále prodávat 970 a jenom kolem ní posadí jiné karty, které buďto budou mít lepší výkon, nebo lepší poměr cena/výkon. Třeba taková 960 si o to nahrazení vyloženě říká. Alternativně se mohou rozhodnout, že jim jejich současný podíl trhu stačí a řeknou si, že by mohli pořádně přitlačit na cenu. Na druhou stranu AMD po 970 určitě střílet bude, což zase může mít za následek, že Nvidia v roce 2017 vyšle další bombardér :D

No zkrátka čekání je to pořád stejné: Čekáš na něco a pořádně vlastně ani nemůžeš vědět na co. A nakonec se klidně můžeš dozvědět, že za chvilku bude něco, na co bys zase chtěl čekat.
@BINGMAN (24.01.2016 13:37): Jak pise Liuwil tak vykonove jiste v suchu budes :) Jenze prechod na novej proces sebou prinasi vyrazne snizeni spotreby,nove technoloige atd. A vykonove ty karty taky budou jiste lepsi. Preci jen takovej skok jako tento rok tu nebyl jak dlouho? 4 roky? Takze s tim cekanim je to ted opravnene,pokud fakt netlacis na pilu,ze proste MUSIS mit novou kartu. Navic lze predpokladat,ze ceny karet na starsim procesu padnou dolu. Ja se osobne fakt tesim co ten prechod nabidne. Hlavne v pomeru spotreba/vykon. Po letech preznacovani stejnych cipu,konecne neco noveho :D
@BINGMAN (24.01.2016 13:37): V suchu určitě budeš. Samozřejmě nepřihlížím na neoptimalizované prasárny. Vývojáři dneska do minimálních požadavků s klidem dávají pět i více roků staré karty. Samozřejmě někteří se taky snaží, aby i ty nejvýkonnější našly využití, takže viz třeba Witcher, bývají tam serepetičky, které rozumně nerozjedeš skoro na ničem.

GTX970 je nejpoužívanější grafickou kartou na Steamu (poráží i integrované grafiky Intel, které se do statistik započítávají i když je nepoužíváš). Rozhodně se nestane, že by za pět let nebyla dostačující.
Čekat na nové karty se může vyplatit a nemusí. Zatím nemáme reálná data vÿpovídající o cenách, nárůstu výkonu a tedy i poměrům cena/výkon. Takže jako vždy, čekat můžeš neustále, záleží jenom na to, jestli uživatel čekat chce/může, nebo jestli by raději měl výkonnější HW hned.
@Zx Atari 500 (24.01.2016 13:10): V tom případě mám otázku já: HW není moje největší doména a zajímalo by mě, jak moc architektura Maxwell zestárne po nástupu nových karet. Resp. O jak moc budou výkonější. Když si chci koupit novou GTX 970/980, budu s ní i tak na pár let v suchu?
Zdravím,
mám problém rozhodnúť sa medzi dvoma grafikami.
Prvou je ASUS GTX970-DCMOC-4GD5 a druhou GIGABYTE GTX960 2GB (128) aktiv 2xD H DP D5.
Vedel by mi niekto poradiť?
@pavouk2 (23.01.2016 22:26): Tak jelikož dělám v podobným prostředí, tak můžu říct, že po čase se ty sračky prostě dají ignorovat. Teď třeba už druhý měsíc hrají na televizní stěně upoutávky na Mimoně. Většinu času si toho nevšímám, ale jakmile to jednou začnu registrovat, tak je zle. Posledně jsem se tak nasral, že jsem šel a celou stěnu zeslabil na minimum. Od té doby klid.
No já byl ted v Alze v Plzni vyzvednout si myš kterou bohužel jinde na osobní převzetí nemají a za těch 10 minut tam zněla skladba ,,hej hej tak si ho dej ,, asi 4x šílený obdivuju ty prodavače to tam musí poslouchat 8 hodin denně možná i víc to jsou borci! Doma si reklamu mužete vypnout:-)
Tak porad resim ten novy notebook, po vyplate uz chci nejaky koupit. Vic jak 500€ dat nemuzu, ale pomalu se zacinam bat, ze lepsi vec, nez na ktere jsem tri roky hral, za tu cenu nesezenu.

Mel jsem k dispozici Toshiba Satellite L550-207, ktera se sice rada prehrivala a mela potize s rozlisenim u her (casto jsem musel minimalne pred prvnim spustenim manualne snizit rozliseni na minimum, zmenit nastaveni ve hre a az pote se hra spustila v rozliseni, ve kterem jsem mel nastaveny Windows).

Ale dobre, budiz mu zeme lehka. Tohle pisu na pracovnim notebooku manzelky (Aspire 7560), na kterem uz ale nesmim hrat :-( (hlavne, ze ona tu ma stabilne Euro Truck Simulator 2 a LOTRO). Ona sama hraje na desktopu (kde si ted polo-tajne davam hodinku wowka, kdyz odejde do prace:-P).

Co si tak prochazim nabidky renomovanych prodejcu ve Vidni (co mam blizko - Mediamarkt, Conrad, Saturn), tak se v dane cenove relaci maloco dostava pres 2 GHz a spis jsou to ty multijadrove - ctyri, obcas dve. Jednojadrove procesory se uz nedelaji, ci co? Sedmnactipalcovy monitor musi byt, cokoli mensiho nema pro mne bohuzel smysl - plus jak jsem psal drive, musi to mit poradne velkou klavesnici. A musi to mit DVD mechaniku, coz jsem koukal, ze uz taky pomalu vypousti...

Co se tyce znacek, unika mi rozdil mezi Acer, Asus, Lenovo a HP... je nejaky vyrobce, kteremu je lepsi se vyhnout?

Kdyztak tady par kousku, nad kterymi se rozhoduji...

MediaMarkt-Nabidka

Já na tu zelenou pizdu nadávám už léta. Nedávno jsem se dozvěděl dobrý hlod: borec co toho emzáka dabuje si na Alze údajně měl stěžovat, že ho ty reklamy serou a prý dostal jako omluvu 100Kč poukázku na nákup.
Zelenej zmrd mě taky sere, ale na televizi nekoukám a při nákupech nijak neprudí, takže ignore :)
@LIUWIL (22.01.2016 17:09): To jsi dobrej, že se s tím děláš. Jinak, jak jsme se bavili o těch zdrojích, nakonec jsem vyměkl a vzal ten ošklivý Seasonic Energy Knight SS-500ET. Měl jsem trochu problém tu šílenou změť kabeláže nacpat do skříně, jelikož Zalman R1 opravdu nepočítá s tolika konektory, ale nakonec jsem spokojenej. Kabely sice nejsou opletené, ale mám je hezky vyvázané a v srdci klid, že jsem za danou cenu vzal (snad) to nejspolehlivější.
@Aaron_Hill (22.01.2016 16:45): Hej no třeba když mi na stole přistane PC, které skládal někdo jiný, tak někdy až půl hodiny chodím kolem a "opravuju" věci, které bych já nikdy neudělal a serou mě (třeba kabely svázané ohebným drátkem).
@SilentWolf (22.01.2016 15:21): Tak možná jde právě o to, že si necháváš PC sestavit. Jinak nechápu v čem by byl takový problém, své komponenty jsem objednával o den dřív než ty a za dva dny byly na stole.

Jinak se chci pochlubit, poprvé jsem si PC sestavoval z vybraných komponentů zcela sám. Ne snad, že bych staré počítače nikdy nerozebíral, ale začít načisto s novými komponenty je přeci jen něco jiného. Vše šlo jako po másle, až do velkého cvaku jsem nevěřil, jak jednoduché to ve skutečnosti je. Včetně vyvázání kabelů jsem byl za + - hodinku hotov a instaloval OS. Jinak, odvahu k sestavení jsem sbíral na YouTube a velmi názorných českých videích z kanálu X-COMputers.eu. Ten pocit, že mi do PC nehrabal nikdy nikdo cizí, ale že je to celé má práce, je fajn!
Já taky beru od Alzy. Mám to od baráku pět minut, když si objednám do 11, tak to tu odpoledne je a všechno zatím bez problému. Nikdy jsem neměl problém ani s CZC, ale ti jsou přes celé město a nejdřív mi to přijde druhý den.
Je fakt že CZC jsou pomalí. Posledních asi deset objednávek jsem bral u alzy a bylo to rychlejší, většinou druhý den.
@Walome (22.01.2016 15:12): Já vím že to je fuk a nemají to ani jak zjistit asi :D ale jde o princip.. že jsem tam vlastně nakupoval vesměs vše. A nikdy jsem se nijak nespálil.. právě jsem vždycky podvědomě hejtoval Alzu kvůli tomu zelenáčovi :D