Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Gordon (20.12.2019 11:33): Možná že že všech tědlech plánů sejde stejně jako sešlo z filmu o Obi-wanovi po neúspěchu filmu Solo. Všechny tyhle plány se asi budou odvíjet od úspěchu či neúspěchu Vzestupu Skywalkera.
@player (20.12.2019 09:48): V plánu jsou filmy po událostech 7, 8, 9, ale jak jsem psal, v plánu je taky nová trilogie z období Old Republic cca 4 000 tisíce let před útokem na Yavin. Respektive má se točit okolo Revana a Mandaloriánské války, respektive herní vesmír.
@Shoggot (19.12.2019 22:59): Ano, masivní SW kampaň má každý obchodní řetězec a fb reklamy jsou toho plné taky, je to příšerný a nejhorší na tom je, že to nikdy už neskončí. A to se prej chystá i trilogie z Old Republic. Je to už podobně absurdní jako novodobé vánoce.
Dneska jsem viděl poslední SW film Vzestup Skywalkera a upřímě nic moc. Tak jako byla Síla se probouzí kopii epizody IV tak hlavně konec tohodle filmu mi připadal tak trochu jako kopie konce Návratu Jediho.
Má vyjít nový Mortiis. Jak se mi od něj ne všechno líbí, Spirit of Rebellion zní docela dobře; trochu mi stylem připomíná Lustmordovo Metavoid (aneb zbytky soundtracku k Tormentu).
@90210 (19.12.2019 13:18): Ona tam ta invence je. Mantinely ji kolikrát i svědčí. Problémem je, že výsledky mají značně různorodou kvalitu. A ani původní filmy bych rozhodně neřadil na její vrchol. A podobně vše od Disney také není dno universa. Viz Rogue One, což je s Empire Strikes Back asi nej SW film.
@valcik (19.12.2019 11:15): Nevsiml, mozna byl ten mozek predtim na smetisti neaktivni/vypnutej? Uz si to moc nepamatuju.:)

@Jab (19.12.2019 09:40): Stejne je to vtipny universum, KOTORy se odehravaj nevim kolik tisic let pred puvodni trilogii a vsechno je tam uplne stejny, jako v puvodni trilogii. Je to strasne omezeny tim, ze tam nikdo nemuze poradne zapojit invenci.

@Drolin (19.12.2019 09:35): Kdysi jsem toho celkem dost videl a az tak moc me to nezaujalo, takze jsem se dal radeji dival na neco jineho, popravde uz mnoho let nemusim ani evropskou kinematografii 60.let s vyjimkou te, ktera kopiruje 'americke vzory' v cele s Leonem.
@90210 (19.12.2019 09:25): Všimol si si, ako po oživení Ality doktor kuchtil a predkladal jej každý deň pestrú stravu, s odôvodnením že aj keď má kybernetické telo, jej mozog by bez prísunu výživných látok zahynul? Vôbec tam nevysvetlili, ako ten istý mozog prežil bez výživy viac než tristo rokov na smetlisku. :-)
Vcera jsem byl na premiere a jsem rad, ze tahle trilogie skoncila. Stravil jsem asi hodinu nad vyjmenovavanim veci, ktery nedavaj smysl.
Tak ono to stejně bude komerčně úspěšné. Protože plno lidí na to půjde jen proto aby byli in a měli zarez, pac nové sw.
@90210 (19.12.2019 09:25): V tom legends univerzu, co Disney hodil do koše, je pak hlavní hrdina třebas Cade Skywalker. Potomek Luka, který to dotáhl na lovce odměn. Chlastá, spí snad s celým vesmírem (včetně sithek) a vše jízlivě komentuje. Star Wars hrdina jak vyšitý. A místo tohohle sympaťáka jsme dostali tuhle Disney kravinu. To univerzum se někam od původní trilogie pohlo. Problém je, že dětinský Disney tohle samozřejmě nevyužil.

Ale Old Republic si teď mají z Legends vytáhnout do kánonu. Tak alespoň něco. Asi zjistili, že nic lepšího jak Revana stejně nemají...
@90210 (19.12.2019 09:25): Jsou opravdu tak dobré. Japonská kinematografie, zvláště 60. let, je na stejné úrovni jako ta italská, francouzská a československá. Možní ještě lepší. Nevím v jakém smyslu by to mohla být pozeřina. Chce to ale kouknout i jinám, než na Kurosawu, Kitana a Miikea. Je tam toho hrozně moc.

No a The Dead Don't Die ve Filmu a době nevidí až tak špatně, ono to bylo především o očekávání. Já tedy Jarmushe zvláště nemusím, ale jako dekonstrukce žánru, proč ne. Čekám, že se mi to bude líbit (také oblíbení uživatelů na CSFD tomu dali 4/5).
@Jab (19.12.2019 08:59): Jj cetl jsem. Ne, ze bych s Fukou souhlasil casto, ale tohle asi nebude moc dobry, stejne jako nebyla moc dobra E7, proste takova SW odpoved na Avengers apod. totalni mainstream pro teenagery, sazici na absolutni jistotu. Prislo mi, ze se o urcitou zmenu pokusila E8, ktera se mi prave diky tomu prekvapive docela libila, ale zmeny k SW holt moc nejdou.

@Drolin (17.12.2019 09:06): Otazka je,jestli jsou ty JP filmy, ktery nikdo nevidel, opravdu tak dobry, nebo je to tak trochu pozerina, nebo kombinace obojiho. Videl jsem cca 20 letosnich filmu, z toho pro me nejlepsi "necekane" Joker a Tenkrat v Hollywoodu, nejvetsi hype jsou IMHO posledni (bohuzel asi ne) Avengers a Le Mans, ktery je sice fajn, ale celkovy hodnoceni na CSFD je ulet ve stylu Bohemian Rhapsody a nejvetsi zklamani novej Jarmusch The Dead Don't Die, tomu jsem dal 2 hvezdy jen z ucty k reziserovi. Nejvetsi prekvapeni pak Alita: Battle Angel, ta se bohuzel libila vicemene jen me a jeste bych rad videl Irishmana.
Fuka SW dost naložil no. Hlavně na redditu. Ale že to takhle dopadne bylo jasné už vzhledem k režisérovi. Jak tam někdo píše - po Jar Jarovi se vám ještě bude stýskat. :)
@BUMTARATA (18.12.2019 13:58): Netvrdil bych, že letí, spíše jen Zoltan, PavelU a Fritol mají dlouhodobý zájem o Asii (a její kinematografii). Ale také to jen kvituji, někdy tady padnou tipy které jen ocením (a sám bych na ně nenarazil). Ono evropská a americká kinematografie je přeci jen více vidět, takže ta tolik propagace nepotřebuje.

A sepiš to tento týden, pak už to číst nikdo nebude, respektive bude pozdě :)).
@Zoltan (17.12.2019 20:59): Nepochybně, přesto zaujalo, jak tu [obecně asijská kinematografie] letí, byť chápu, že herní komunita má k Japonsku blízko. Nic nenamítám!

@Shoggot (17.12.2019 20:59): Pro mě (společně s Marriage Story) asi největší letošní zklamání.

Také se rád zamyslím, co nejlepšího jsem letos viděl (byly toho mraky), ale až ke konci roku…
tak byl jsem pozadan o kratke review vcerejsiho koncertu vulvodynia + beneath the massacre + archspire ..

dobre to bylo, ne nejlepsi, hodnotil bych 7/10 ... zvuk stal pomerne na prd, ale zlepsoval se co kapela, ale porad nutno rict, ze technical death metal ten zvuk musi mit perfektni, aby to clovek slysel a nebyl odkazan na to, ze to ma naposlouchane a domysli si to ... lidi bylo pomerne malo ... Ten sal je samozrejme malej, ale rozhodne nebyl natriskanej, opticky to vypadalo zaplneny, ale pred podiem byl celkem velkej prostor na circle pit, na pivo byla cekaci doba do 5ti minut, takze cool ... odhaduju, ze tam mohlo bejt 250-300 lidi, coz pri listku 520kc za 4 kapely je fakt malo ... ted jsem byl pred 14ti dny v divadle kde listek stal 550 a hrali predstaveni 2 lide - fujtajbl, nenasystni divadelnici ..

vulvodynia - meli pomerne uhuhlanej zvuk, ale oni nejsou zas tak moc utra-technical takze OK, trosku tam bylo znat, ze lidi prisli hlavne na ty Archspire. Ceskej fanousek je linej ... Circle pit tam delali pouze obcasne asi jen 4 lidi .. 8/10

beneath the massacre - zvuk byl o trochu lepsi .. zahrali v bezvadnem tempu bez jakyhokoliv recneni a povzbuzovani a razeni fanouskum, ze maj circle-pitovat, celej set vlastne v jednom kuse, ze prechazeli ze songu do songu - tohle fakt cenim .. jejich vykon hodnotim 9/10

archspire - dali hlavne posledni desku .. zvuk byl v ramci moznosti nejlepsi, porad ale not enough na ultra-fast-technical-death-metal .. trosku me stvali tim, ze furt radili a vybezeli lidi k circle pitu a lehce recnili a vykladali, ze jsou nejrychlejsi death-metalova kapela .. fdalsi vec, co me popudila bylo, ze skoncili o 10 minut driv - sorry jako, set byl deklarovanej 21:30-22:30 a oni proste skoncili 22:20 .. nicmene z hudebniho hlediska zazitek kvalitni, takze hodnotim 6/10
@Paul (18.12.2019 09:47): Watchmeni měli dost ospalý první díl, respektive to dávalo z širšího hlediska smysl, bohužel dnes každý čeká, že to seriál odpálí hned při prvním dílu... nicméně Watchmeni jsou přesně ten seriál, kdy si člověk může udělat obrázek až po konci série... a mě osobně taky dost nadchnul...

Od SW čeká někdo něco víc? Přeci jenom tenhle vzorec se minimálně od 1. dílu opakuje pořád dokola :-)
Sleduju Watchmen, zrovna u pátého dílu a po slabším rozjezdu zatím tedy spokojenost. 90% perfektní atmosféry samozřejmě tvoří Reznor/Ross soundtrack. Každopádně Lindelof už se u mě vykoupil z prosranýho Lostu skrze Leftovers a teď tímhle.

A dojmy ze SW ep9 od Smejkiho z Warhorse:

Pictures: pretty
Acting: solid
Action: Abrams
JJ: Abrams
Story: Random Twist Generator
Interesting ideas: inte… what?
Reasons for shit to happen: cheap nostalgia rehash
Relevance of TLJ: almost nullified with tons of “well actually”
Rating: 6/10

I wasn’t bored in terms of moment to moment engagement, so at least in this regard it works better than TLJ, but I openly giggled during many “emotional” moments. It is so hollow. And despite many twists it is incredibly easy to predict what happens in the next 10 minutes.
@Shoggot (17.12.2019 22:49): Jasně. Já pořád ještě občas narážím na lidi, kteří jsou tím šokovaní, protože přece samurajové, tisíce let tradice, kodex cti a kdesi cosi. :)

Mimochodem, co se týče Japonska a křesťanství, mě docela bavil Durychův román Služebníci neužiteční o životě Karla Spinoly, kterého upálili v Nagasaki. Krásná katolická dekadence s tím správně sadomaso podtónem, Durych se v tom uměl kvalitně rochnit.
@Sadako (17.12.2019 22:31): Zajímavé, já si Tofugu pamatuji hlavně z tyhle klasiky :D

https://www.youtube.com/watch?v=mHAhp4xtweA

@Fritol (17.12.2019 21:36): Mně se například Satoshi Kon líbí víc jako Miyazaki, Tokyo Godfathers je perfektní vánoční film, škoda že jeho poslední nebude nejspíš nikdy dokončen.

A ten problém s anime znám, mnoho z nich má zajímavý nápad, ale málokdy i dobré provedení. Slice of Life je těžké pokazit.
@Sadako (17.12.2019 22:31): Jojo, tohle je naštěstí o bushido už docela známé. Si pamatuju, jak kdysi v raném věku jsem to slovo někde zaslechl a otec mi ho vysvětlil nějak ve smyslu ve zkratce a s nadsázkou "až moderní nově vymyšlená sada nesmyslů, co se tváří jako stará moudrost a jenom měla ospravedlnit masové týrání válečných zajatců" :))
@Shoggot (17.12.2019 22:07): Určitě, i obal k tomu navádí :)). Ale podlě mě ty příklady tam jsou docela vtipné, a z mé zkušenosti to zaujme (minimálně na prolistování) i lidi, co by toto téma přeskočili. Já bych se tako jako dárek třeba nebál dát, ale samozřejmě záleží komu.

A zapomenul jsem ještě na Zpověď masky (podle mě překladová kniha roku), která v klasicky pěkném a minimalistickém vydání Rubata pěkně doplnuje knihovničku (je ale škoda, že Rubato toho tento rok tolik nevydalo).