Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Drolin (17.12.2019 21:53): Pozor, Všichni lžou je kniha docela dost zábavná, ale absolutně povrchní, tak aby čtenář nebyl zklamaný. Tváří se mnohem chytřejší než ve skutečnosti je, pokud to člověk bere v úvahu, je to dost zábavné čtení, ale jako povrchní je to až až a vlastně nic moc rikajici.

Ale taková zábavná četba je to dobré, pro někoho, kdo by chtěl nějaké vtipné uvedení do legrace ohledně dat je to skvělé, takový odrazový můstek (ale ne do samotné problematiky).
@Fritol (17.12.2019 21:36): Přesně, Popol Vuh a Kinski dělají půlku filmu! V mém pokoji měl dlouhou dobu právě plakát Aguirre důležité místo :). I když Fitzcarraldo (a tento výjev) mám přeci jen raději.

@Shoggot (17.12.2019 20:59): Škoda jen obalu, který oproti vydání z 2009 ztratil atmosféru. Ale divím se, že nové vydání dostala i třeba Cesta, a ne Tahle země není pro starý.

A jinak z nových vydání je ještě dobrý tip Krabí zjevení: Podivné příběhy ze starého Japonska. To bylo doposud prakticky nesehnatelné a zdejší krátké příběhy stojí za přečtení. Cena 230 Kč na dárek je podle mě také ok.

A pro ty movitější Providence od Moora, Zpráva pro Adolfa od Tezuky a všude chválený Essex County.

Z nových knih by také mohlo zaujmout čtivé Všichni lžou a Čtvrtá revoluce, které mám připravené.
@Drolin (17.12.2019 21:30): Ghibli filmy doháním až poslední roky. Když nebudu počítat Pokemony apod co běžely v dětství, tak mé první setkání s anime bylo až Death Note někdy na základce.

A Aguirre je super. Hlavně ta hudba <3
@Fritol (17.12.2019 20:02): Tedy, že jako fanoušek anime uvidíš Princeznu Mononoke až nyní, to bych vážně nečekal :). Pro mě to bylo naopak, jako asi pro většinu, první setkání s anime když to šlo na ČT2 někde na přelomu milénia.

@Zoltan (17.12.2019 19:37): Aguirre, hněv Boží je povinnost, ale ještě tě tedy čeká Fitzcarraldo, aneb absolutní kinematografický zážitek z peruánských pralesů.
Já mám ještě na dokoukání pár snímků během svátků, takže svůj žebříček s potěšením potom sestavím, leč tenhle rok byl spíš čas na čtení než na koukání na filmy (asi nejzajímavější pracovní rok!).

@BUMTARATA (17.12.2019 20:50): Já jsem viděl na Ad Astra jenom trailer a docela jsem věřil tomu, že to je nějaká parodie z dílny Saturday Night Live nebo tak něco :)

Jinak, Argo jde do druhých vydání knih Cormaca McCarthyho, takže ano, po deseti letech lze opět koupit v češtině Krvavý poledník, tip na Vánoce :))
@Fritol (17.12.2019 20:28): Ono u toho anime si to všímam preto, lebo klasická americká produkcia také témy zvyčajne ani nenačne, lebo sú pre diváka diskomfortné a ambivalentné (a nemôže tak zaujať stanovisko okamžite). Preto mi je ľúto, že máloktoré anime ich vie naozaj rozvinúť, keď už ich tam dávajú. Samozrejme "feel good" anime mám tiež rád, len niekedy to fakt úplne zbytočne skĺzne z niečo originálneho k pátosu a vo výsledku máš pocit, ako keby lepili dokopy dva úplne odlišné filmy a zápletky.

Violet Evergarden nepoznám, ale asi to skúsim. Dík za tip.
@Fritol (17.12.2019 20:45): Me prave prislo ze na pomery dnesnich filmu je Ad Astra docela dost suchoparne scifi jako za starych dobrych casu a ani si nevybavim kdy jsem neco podobneho za posledni leta videl. Ptakovin jako Martan nebo Interstelar mam uz plny zuby. Ale mas pravdu ze to mohlo byt jeste vic suchoparnejsi, a s nekteryma vecma si tam moc hlavu nelamali. A Pitt je proste super.
Alita je takova hezka blbost, bohuzel ve chvili kdy jsem se pristihl ze te umele vytvorene Alite fandim a strasne ji zeru mela vyhrano, protoze to se u podari malokteremu herci aby me takhle zhypnotizoval, a to jsou zivy :)
@Charllize (17.12.2019 20:40): Alita mi přišla jako vizuálně krásná a naleštěná předvídatelná nuda. Ne vyloženě špatné, ale děsně to sklouzávalo k obyčejné young adult blbině. A to se mi líbil všemi nanáviděný hraný Ghost in the Shell. :D Ale hned po zkouknutí jsem si objednal mangu abych srovnal a koukl kde je chyba. :)

V Ad Astra mi vadily ty akční hollywoodské scény, děsně to kazilo atmosféru. Jinak ok film.
@Tulareanus (17.12.2019 20:19): To naprosto souhlasím a uznávám, že začátek měl solidní náběh k tomu, být něco víc. Osobně mám ale tyhle "feel good" slice of life anime rád, takže mi to nijak nevadilo.

Ale nemyslím si, že je to nějaký běžný "mor" v anime. Vzniká ho taková spousta, že se najdou i vážněji a dospěleji pojaté kousky. Mi připomíná ještě Violet Evergarden třeba, které jsem taky viděl letos. Vcelku originální a dojemná záležitost.
@Fritol (17.12.2019 20:02): The Anthem of the Heart nebolo celkovo zlé, ale vybrali si dosť zaujímavú zápletku na niekoľkých úrovniach, ale ani v jednej rovine to nenaplnili a to ma nahnevalo. Resp. mám pocit, že s tým má problém kopec japonskej anime a hernej tvorby. Vyberú si nečiernobielu alebo nie veľmi využívanú, ale pochopiteľné spoločenskú tému, na začiatku ju celkom dobre načrtnú, ale potom sa z toho stane opäť banálna zápletka, kde je typický klišé panoptikon anime postáv a tá pôvodna myšlienka je už prezentovaná len okrajovo alebo sa úplne vytratí.
@Drolin (17.12.2019 09:06): Parazit musím dohnat nejdřív.
@Zoltan (17.12.2019 19:37): Chuť čaje vypadá dobře, dík za tip :) A + za Hear Me <3

U mě letos dost bída co se 5* filmů týče.
Dohnal jsem Všichni dobří rodáci, to netřeba komentovat.
Joker a Le Mans '66 taky asi ne, všichni viděli.

Každopádně dohnal jsem obrovský rest v podobě Princezna Mononoke, letos vůbec nejlepší film co jsem viděl. Neskutečná nádhera od animace až po vyprávění příběhu a postavy.

A pak jediný 5* seriál - The Rising of the Shield Hero. Ničím originální, ale zatraceně zábavné fantasy dobrodružství. Těším se na druhou sérii.

No a to jsou všechny 5* letos :( Ze 4* bych ale vyzdvihl tyhle.
Sword of the Stranger - Hra Plague Tale to neskutečně vykradla, řekl bych. :) Film přesně dle mého gusta, pomalá "roadmovie" soustředící se na dvě postavy. Stejně jako u Plague Tale ale škoda přehnaného konce, radši bych něco víc melancholického.

Nelítostná - Nemám rád akční filmy většinou, ale tohle je takový Hardcore Henry x Raid, parádně natočené, ač příběhově slabé.

Nemilosrdný střelec - V podstatě japonská tarantinovka. :)

Naneživo - Čistá radost z filmařiny, jeden z těch filmů co zahřeje u srdce i diváka. :)

Thelma - pěkně ponurá artovka.

The Anthem of the Heart
- Teen drama, osobní slabost pro podobné filmy. Závěr trochu pokazili, ale jinak příjemná podívaná.
@Drolin (17.12.2019 09:06): Super!

Letos jsem mimo asijských filmů začal trochu dohánět i resty z 60 a 70 let.

Letošní pětihvězdičkové zážitky:
1) Parazit - V mých očích film roku.

2) Rebelové neonového boha - Výborný existenciální snímek o mladých lidech z Tchajwanské metropole.

3) Tenkrát v Hollywoodu - Tarantino je bůh :) Nejlepší z USA letos. Neskutečně dobrá chemie mezi DiCapiem a Pittem.

4) Chuť čaje - Strašně pomalý film, který mi hodně sedl. Feel good film, ve kterém se občas dějí zvláštní věci :)

5) Pink Floyd: The Wall - https://youtu.be/J8fFVOoqepc

6) Lásky jedné plavovlásky - Můj největší československý rest konečně pokořen! A byl super! :D

7) Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu - Další velký rest, chytrá protiválečná satira :)

Čtyřhvězdičkové filmy, které stojí za zmínku:
Gyakufunsha kazoku - bláznivá japonská komedie.
Climax - Psycho.
Hear Me - Příjemná tchajwanská komedie o neslyšících :)
Aguirre, hněv Boží - Klasika.
U konce s dechem - Další z restů. Výborné herecké výkony.
Svatá hora - Zážitek, můj první Jodorowsky.
Luk - Krásná Han Yeo Reum a výborná hudba.


Jo, byl to slušný filmový rok :)
Na filmy nebylo tolik času (dle csfd 79), ale i tento rok nějaké (více z nich) stály za to.


1. Umi to dokuyaku (1986)

Dle románu Endóa (tento roku mu vyšla v překladu Hluboká řeka) Moře a jed, a možná ještě lepší, jak předloha. Výborná kamera a nepříjemné téma vivisekce na konci druhé světové války. Minimalistický film, který se odehrává více méně jen v nemocnici

2. Parasite (2019)

Je to dobré jak se všude (Cinepur, Film a doba) píše. Pokud by měl být jeden povinný film z roku 2019, měl by to být právě Parazit.

3. Yi Yi (2000)

Skoro tři hodiny střídavého tempa Edwarda Yanga, které právě těží ze své stopáže a rozvedené motivace jednotlivých aktérů (rodiny v Tajwanu). To už bych doporučil méně (spíše pomalé), ale určitě důležitý film 21. století.

4. Once Upon a Time in Hollywood (2019)
5. Paris Is Happening (2016)
6. Burning (2018)

7. Lost in Munich (2015)

Konečně český film, který mohu označit za opravdu dobrý. Kinematografická dekonstrukce, která není moc častá.

8. A Scene at the Sea (1991)

Film, který by se mi neměl vůbec líbit! Téma se točí jen a pouze okolo serfování (asi nejnudnější "sport" vůbec), ale Kitanovo mistrovství to povyšuje zcela jinám.

9. Shoplifters (2018)

Nebylo to tak silné jako předchozí filmy Koreedy (ačkoliv právě tento vyhrál v Cannes), ale pořad je to skvělé a potvrzuje mě o tom, že je Hirokazu nejlepším současným režisérem.

10. Midsommar (2019)

V kině velký zážitek, krásná kamera hudba, ale zpětně to - až - tak kvalitní (tedy jasných 9/10) nebylo. Nicméně určitě jeden z nejpovedenějších snímků roku.
Poliaci natočili nezávislý fan film zo sveta Zaklínača. Amatérska záležitosť a aj tak ma trailer zaujal viac ako celá reklamná propaganda Netflixu. :)

Celý film je dostupný na Youtube.
@Jab (15.12.2019 21:53): Btw zrovna dnes Daniel Vávra: "Co říkáte na nové dily Expanse? Po osmi říkám, že je to naprostej shit. Nastavovaný hovno. Na to, co se dělo v předchozích sériích, se prakticky nenavázalo. Místo toho se rozjel bambilion milostných vztahů, psychologických dramat, rodičovských problémů (jako fakt), trablí s vyrážkama, pijavicema a dalších nudných protahovacích sraček. Amazon zjevně chce mít hodně sérií, já bych se zase rád dozvěděl co je kurva ta protomolekula a o co jí jde a ne sledovat volební kampaň a rodinné problémy extrémně iritující staré báby s příšerným přízvukem." :)
Ja som bol dnes v kine na Jumanji: The Next Level. Videl niekto?
Bál som sa toho, ale dopadlo to dobre. Povedal by som, že to bolo minimálne tak dobré ako predchádzajúci diel, ak nie lepšie.
@Samariel (15.12.2019 13:44): Donald R. Burgett: Currahee! Kričiaci orol v Normandii.
Výborná kniha od skutočného veterána zo 101. vzdušnej výsadkovej divízie. A nie je tam veľa komplikovaných súvetí.
Hrome, od Simmonse si chci znovu přečíst Ílion, ten první díl se mi fakt hrozně líbil :) Druhý už tolik ne.
Já si teda už knížky musím vždycky půjčovat, protože je prostě už nemám kam dávat :(
@SilentWolf (15.12.2019 11:57): Jsem na tom stejně. Mám celý Kantos Hyperionu už několik let a pořád jsem ho nezačal. Ale jednou... jednou na něj dojde řada! Zvlášť když mi ho jeden z nejlepších kamarádů (a shodou okolností jeden z největších znalců sci-fi a fantasy literatury v ČR) pořád doporučuje a je to jedna z jeho top knížek.