Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Všivák (18.10.2017 08:47): Po práci si pustím :).

@90210 (18.10.2017 08:48): Podle mě do Prahy jezdí spousta kapel, jistě jedno z kulturních center Evropy srovnatelné s Berlínem a Londýnem. Naštěstí nás ty kapely navštěvují jak jsme u Německa. A Roxette nebo Kabat, eh, to je vážně stále rok 1999 :)). To neznám nikoho kdo by poslouchal.
@Drolin (18.10.2017 08:21): Koncert NIN jsem bohuzel propasl, snad se sem brzy vrati, stejne tak jsem propasl PJ Harvey, nicmene zastavam nazor, ze do Phy tech opravdu zajimavych umelcu jezdi malo, coz souvisi s tim znacne zdeformovanym mistnim mainstreamovym vkusem, kdy jsou zdejsimi hlavnimi tahaky zalezitosti typu Roxette nebo Kabat. Jak uz jsem sem psal, letos me mrzi hlavne ten Pat Metheny. Loni tu byl s comebackovym albem St.Germain, na to jsem uz mel jit, ale na posledni chvili to padlo. Posledni si treba album Tourist, to je klasika zanru.
@Všivák (17.10.2017 21:04): Gobliny znám jedny, a skvělé :). Ale díky, poslechnu zbytek.

@90210 (17.10.2017 23:02): Jak definuješ pozerské období? Jako období dobrého vkusu? :))

NIN ti raději připomenu, protože snad tu v nejbližší době zase budou hrát a koncert si jistě posledně propásl! PJ je na živo také skvělé. Ale jak říkám... je třeba chodit pravidelněji na koncerty a rozšiřovat obzory, ne jen poslouchat jazz na notebooku :). Zmíněné si ale poslechnu.
@Drolin (17.10.2017 18:05): Treba St. Germain, Banco de Gaia, Plastikman nebo Cibo Mato nedavno vydali novy album. Naopak Scissors Sisters podle vseho asi skoncili, nevim jestli tam nekde mas Fionu Apple nebo Reginu Spector.

BTW japonky Cibo Mato a dalsi japanese stuff jako DJ Krush jsem nekdy v patnacti letech tahal pres Kazaa, kdyz jsem mel to svoje pozersky obdobi, ktery me ale jeste pred dvacitkou preslo, ale tebe to po dvacitce chytlo. ;0) BTW DJ Krush taky nedavno vydal novy album.

No tak treba Fragile od NIN mi sehnal otec v dobe vydani, nechces mi je ted doufam predstavovat...;0) PJ Harvey poslouchal taky spis on, ja k ni mel dlouha leta odpor kvuli tomu hroznymu duetu s Nikejvem, kteryho taky poslouchal hlavne otec, ale nedavno jem ji vzal na milost.

Ja jsem nekdy ve dvaceti zjistil, ze misto neustalyho objevovani progresivnich obskurnich zalezitosti, ktery jednak nikdo nezna a druhak vetsinou nejsou az tak dobry, nebo maji treba dobrych jen par pisnicek, ale nic vetsiho, je dulezity objevovat vsechny zanry a byt open-minded, objevit klasiky, ktery u nas nikdo nezna, ale mimo CR je vsichni uznavaj jako Stevie Wonder nebo Marvin Gaye, coz je skoro nekonecna studnice, protoze takova hudba vetsinou nestarne, a naopak se oprostit od klasik, ktery tady vsichni znaj az moc, jako Pink Floyd, The Doors a Led Zeppelin, ktery jsem poslouchal celej gympl, ale dneska je uz fakt nemuzu, teda az na ty Doors.
@90210 (17.10.2017 16:28): Zaregistruj se, je to vhodný nástroj na trakci toho co posloucháš :)).

A doporučuji se zaměřit na novou progresivní hudbu, ne jen zavedené značky.
Shlohmo
world's end girlfriend
PVNDV
n u a g e s
Blanck Mass
Skream

Plus nejlepší kapely současnosti jako PJ Harvey, Mogwai, Swans, NIN, Mono...

A dávno vše vím (z toho co mě zajímá v hudbě), takže nyní již hlavně poslech toho nejoblibenějšího (WEG, DCD a AY s SH) a menší nové projekty + návštěva kvalitních klasik (jako posledně Jesus and Mary Chain a The Afghan Whigs).
@Coldplaz (17.10.2017 14:41): Bohužel Manics jak stárnou tak už to není ono :( Poslední výborné album bylo Journal for Plague Lovers a to jen díky textům zmizelého Richey Edwardse. Pro mě jsou stěžení první alba a především The Holy Bible je u mě nejlepší album všech dob (samozřejmě pro mě s minimálním rozhledeme :))) Taky ještě čekám, že se vzepne Placebo a naváže na nejstarší alba, byl jsem na nich v Brně v červnu a vypadali dobře.
@Drolin (17.10.2017 16:14): Ja posloucham hlavne jazz, nu-jazz a ruzny elektro kompilace typu Brasilectro Session, pripadne umelci jako Tom Waits nebo Prince a v tom dementnim last.fm profilu nikde nevidim search, takze nevim co tam mas dal, dojel jsem maximalne cca na 3. sranku, kde mas Řezníka, kazdopadne vzhledem k tomu, ze tam storujes vsechno, co sis poslechl za celej svuj zivot, toho neni malo a projizdet to stranku po strance nebudu, ale nekdy v knajpe to muzeme probrat dopodrobna.:0)

Ted by sis mel ujasnit co bylo z hlediska hudby dulezity, klicovy momenty, umelci, alba, smery etc., aby to nemel tak vytrzeny z kontextu.
@90210 (17.10.2017 15:58): Nemám co, spíš je těžké něco objevit co by mě zaujalo. Tady se v rámci kvality už se nejde moc posunout :)).

Jednu chvíli jsme měl také ten pocit, ale pak jsem dospěl a zjistil, že hry jsou zcela rovnocenným uměleckým prostředkem - ne Call od Duty nebo AC, ale tituly jako Cosmology of Kyoto, FEZ, Pathologic, killer7, SotC, Umineko...
@Drolin (17.10.2017 15:48): Nevim o cem mluvis. Hry nejsou hudba nebo filmy, neni to zadna kultura, ale zabava pro deti, a proto jsem je taky na prelomu milenia prestal sledovat a misto toho se zameril na kinematografii, kde jsem mel mezery, ale hudbu, kterou jsem intenzivne sledoval od detstvi jsem neprestal sledovat nikdy a tobe doporucuju udelat to samy s hrami a hudbou. A ano, zmenilo se toho hodne, internet obratil celej nenazranej hudebni prumysl vzhuru nohama, velka jmena a globalni znacky se vytratily a uz se tolik neobjevuji.

A ted sup sup doplnovat vzdelani....
@90210 (17.10.2017 15:17): Mánie mě nedostihla. Beru to z hlediska dnes, kdy to je spíše kapela k smíchu (právě těmi bratry a jejich eskapády). Význam možná měla někdy před lety, ale k čemu to, když se zapíše pro další generace více svými problémy? I kdybych bral v potaz, že mohla být legendou, tak dnes tomu tak není - možná k nelibosti pamětníků, kteří to vidí jako by byly ještě 90. léta.
@Drolin (17.10.2017 14:38): Tobe strasne chybi zakladni hudebni rozhled. Mas pravda naposlouchany nejaky ty klasiky a haldu pozerskych malo znamych zalezitosti, ale strasne ti chybi kontext, abys mohl docenit skutecnou kvalitu, takze doporucuju udelat si homework, sehnat si nejakou encyklopedii popularni hudby a zacit se dovzdelavat. Oasis se ti libit nemusi, ale mezi lety 94 - 97 to byla regulerne nejvetsi svetova hudebni udalost a manie kolem nich, stejne jako jejich uspechy, to tady nebylo od dob Beatles. Prvni 2 alba Oasis jsou legendarni zalezitosti, to vi kazdy.

Je totiz zasadni rozdil rict o necem, ze se ti to nelibi a nemas to rad, nebo ze to povazujes za podprumernou zalezitost, coz je signal, ze se dal na toto tema nema cenu erudovane bavit.

@Coldplaz (17.10.2017 14:41): Diky te jejich povestne aroganci s nimi prave byla zabava. Nemam rad umelce, kteri se tvari jako lidumilove a pritom jsou to totalni curaci. Bratia Gallagherove si na tohle rozhodne nehrali...Osobne nejsem zadnej nadsenec do britske hudby, samozrejme mela zasadni vliv na nastup elektroniky, ale krome elektroniky tamejsi hudbu prakticky vubec neposloucham.
@orromis (17.10.2017 14:41): Vím vím, ale zachytil jsem část o populárních briských kapelách poslední doby (kam spadá i Radiohead). Zrovna Oasis mi přijdou že nikdy nebyli moc hraní a obecně mimo UK nějak populární.
@90210 (17.10.2017 14:32): Rozdiel medzi nimi bol ten, že Noel bol arogantný, ale, zatiaľ čo Liam vždy pôsobil ako fagan.

Ja viem že Smiths a Morrisey nie sú britpop, hoci na tú scénu mali dosť veľký vplyv, hovoril som o Britskej hudbe.
Suede boli tiež dosť dobrí, ale za väčšinu ich talentu stál Bernard Butler, ktorý skoro odišiel.
Z iných skupín tam boli energetickí Supergrass, progresívni Mansun, Kula Shaker na čele s Indofilom, The Verve, ktorí začínali ako shoegaze skupina, James, ktorí sa zo všetkých skupín držali najdlhšie a Manic Street Preachers mali tiež 2 dobré britpop albumy, hoci počas kariéry striedali mnoho štýlov.

A z tých menej známych skupín odporúčam napr. Longpigs, Gene, Strangelove, Puressence a The Auteurs.
Oasis bych tedy neoznačil za velkou kapelu, a ani kvalitní. Dost podprůměr.

Arctic Monkeys, Radiohead, Coldplay, Franz Ferdinand, The xx... těch je.


@Coldplaz (17.10.2017 14:23): Ja je mel rad prave kvuli jejich aroganci, neuveritelne zabavnym historkam a rozhovorum.

Morrissey a The Smiths se do Britpopu nemuzou pocitat, to je neco jinyho, spis tam byli Suede, kteri byli super a docela zajimavi byli i Pulp, zbytek uz nestoji za rec, spis to bylo dost hrozny.
@90210 (17.10.2017 14:16): No ja som bol vždy skôr tím Pulp, hoci obe skupiny majú pár dobrých albumov. Britpop mal dosť veľa dobrých väčších aj menších skupín. Ja som ako malý ale neznášal Oasis práve kvôli ich arogancii.
Ale vzhľadom k tomu, že Oasis sú prakticky poslednou veľkou Britskou skupinou, tak sa nečudujem že médiá sú bratmi stále posadnutí. Asi jediný další stále aktívny hudobník, ktorý bol fenomén podobného rozmeru je Morrisey, ktorý tiež chystá nový album.
@Coldplaz (17.10.2017 13:35): Bratry mam fakt rad a je s nimi legrace, dodnes je ve me ta rivalita Oasis vs. Blur, kdy jsem jako maly kluk jednoznacne stranil Oasis (neco jako Score vs. Plevel), ale prijde mi, ze uz to nejak neni ono. Bylo by kazdopadne super, kdyby se dali jeste dohromady a odjeli nejaky rozluckovy turne, se kterym by se rozjeli i dal, nez do Parize a Berlina, protoze do nasich koncit bohuzel jezdi spis umelci 3. kategorie.
Bratia Gallagherovci po rozdelení vydávajú tento rok nové albumy. Ten Liamov album bol fajn, lepší než všetko od Beady Eye, ale stále nič úžasné. Najlepšie bolo ako prvý týždeň v UK predal za prvý týždeň viac ako všetky ostatné albumy v top 10 spolu.
Noelom si ale nie som veľmi istý, prve dva albumy čo nahral boli lepšie ako všetko čo Oasis nahrali za posledných 20 rokov, ale táto nová skladba znie dosť zvláštne, hlavne ten refrén a text znie ako keby ho napísal za 15 minút.
@Bellerofontes (14.10.2017 13:22): Chápu, přítelkyně viděla Moebius také velmi negativně. Ostatně i hodnoceni bude spíše nízké. Pro mě ale možná ze jmenovaných vůbec to nejlepší, podobný film jsem neviděl. Intenzivní a dostatečně anti městacke. Ale dodám, Kim ki Duka miluji :)).
@Drolin (13.10.2017 23:05): Blade Runner 2049 se mi líbil, jen to není žádné terno. Je to asi o něco lepší jak Alien: Covenant, ale ne o moc. Tvými slovy, tak na tři hvězdy z pěti. Přesto na něj spíše "shlížím", kvůli úžasnému prvnímu filmu ;-)

Jinak tě musím informovat, že já naopak považuji Moebius za jeden z nejhorších filmů tohoto století (samozřejmě pouze v kontextu toho, co jsem viděl). Kim Ki-duk se mnou dosud nenašel společnou řeč a já od něj neviděl jediný film, který by mě nějak zaujal; ve výsledku tedy z mé strany ne zas tak překvapivý soud. Koukat na to ale byla neuvěřitelná otrava.
Nový Blade Runner se mi nakonec líbil asi více než původní. Vizuálně nádherný. Jen... Asi takových scén na kochání mohlo býti i méně, neb jsem i nich místy usínal. Což bylo dáno i tím, že jsme v Oku seděli vpředu na lehátkách. :) Do nějakého top ten bych si jej asi nezařadil, ale určitě stojí za shlédnutí.
Dnes skvělý koncert Jesus and Mary Chain (nicméně jsem se bál, že nezahrají Just like Honey jako Sigur Ros nezahráli na Pohodě Hoppípolla... :)) a Cold Cave (dobří jako na koncertě NIN).

@Bellerofontes (13.10.2017 22:51): Under the Skin, jeden z nejpozoruhodnějších filmů 21. století dle mě (podobně jako Spring Breakers, Field in England, Moebius a The Witch). Skvělé filmy jsou také zméněné The White Ribbon a Dogtooth.

Ke kvalitám Blade Runneru také nemám moc co dodat, snad jen že to byl velmi nevýrazný film a pamatovat si ho nebudu.
@7c (11.10.2017 18:26): Oh, touché, to bylo ošklivé... To by tvůrci přece neudělali. Vždyť, vždyť, Force Awakens nebylo úúúplně stejné jako New Hope...trochu tam proházeli pohlaví postav...

A Hvězda smrti se jmenovala jinak!
Počkat, když ten nedávný SW film byl remake prvních Star Wars, neměl by teď být na řadě Empire Strikes Back?
Pěkná byla ta nedávná fotka s Yodou na ramenou Luka a textem: Talking frog convinces son to kill his dad.
@mazar1234 (10.10.2017 16:58): To tam je vždy nějaká taková věc, stejně jako BB-8. Ale taky tam musí být VÍC SMRTI, VÍC MORÁLNÍ ŠEDI, JEŠTĚ VÍC SMRTI, SMRT DĚLÁ HLOUBKU, JEŠTĚ VÍC SMRTI. Meh, trend, který zmizí.

@Flowerpot (10.10.2017 17:00): To je jediný případ, kdy to šlo. Ve filmu to nefunguje. Vypadá to stupidně. Je to Star Wars. Je to dobrodružná pohádka, především pro mladší publikum. Ať to tak zůstane.
@Shoggot (10.10.2017 16:50): Keď oni aj tie temnejšie, viac dospelé a hlbšie dekonštrukcie sa dajú. Akurát to musí robiť Obsidian, inak z toho bude strašlivá, strašlivá katastrofa, ktorá zvládne zabiť všetko, čo je na SW poetické a milé, a zároveň nepriniesť nič dobrého.
@Shoggot (10.10.2017 16:50): "TEMNĚJŠÍ, VÍCE DOSPĚLÉ a HLOUBKY" = LOL zaregistroval si toho !tučňáka!? "-DDD

100% Agree - "Lidi, co v kině ječí a tleskají, když se v záběru objeví MODRÉ MLÉKO, by se měli zastřelit a zahrnout bagrama někam do jámy." = Tlieskači pri pristáni lietadla.
Bože to lietanie Dublin/BA, BA/Dublin mi vždy znepríjemnili.
@Shoggot (10.10.2017 16:50): Zřejmě ano. Cítím z toho druhý Suicide Squad. Což byla snad první komixovina, kterou jsem viděl a od té doby jsem na ně zanevřel.. :D Tam taky přetáčeli polovinu filmu, resp. údajně točili dvě verze, které pak slepili.

U Force Awakens mi bylo trapně v podstatě jen ve Falconovi při souboji s digi monstráky. Jinak to u mě fungovalo. Rogue One parádní. Ale KOTOR 2 je příběh SW, který u mě zůstane asi navždy nepřekonán.