Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

čistě kinderhappyhippoteticky, když položím case na bok a budu ho tak mít, hrozí něco?
sestavil jsem si počítač a ted mi nejde. nějakej problém s dual biosem. nenačte mi to ani klávesnici (PS2 nemám), abych se tam dostal. funguje jen reset, HDD se normálně točí (dělá to i druhej disk). je to nadupaná 462 K7 Athlon XP OC22000MHz 2GB DDR 400FSB 64 megová karta s pasivním vjetrákem, ale vobčas to takhle zlobí. zkoušel jsem i vyndat baterku a pospojovat nějaký piny, ale odezva žádná. nějaký rady, než to hodím na kompost? chcíplo mi to, když jsem dal hibernaci. respektive se to zní už neprobralo!
tak se mi stala taková zajímavá věc. Mám Iphone4 a spadl mi na zem - žádný extra pád, jen zklouzl z gauče na koberec. Pak mi přestalo fungovat sluchátko. Prostě jsem nikoho neslyšela, fungovalo to jen když jsem to dala nahlas. Tak jsem dala tovární nastavení, žádná změna, už jsem ho chtěla poslat na reklamaci..a najednou z ničeho nic jsem zjistila, že to zase jde. Tak nechápu.
@LIUWIL (09.10.2015 14:09): Tak rozdíl mezi 54 a 73 FPS nijak nepoznám. U grafiky mi jde o to, abych si na nejvyšší detaily zahrál řekněme 40 fps+ (čím více, tím lépe samozřejmě, pod 40 fps mi to začíná vadit) třeba dva roky a pak zase upgradnu. Takhle jsem šel z GTS 250 na GTX 460 Ti a teď GTX 660 Ti. Ta zatím drží a věřím, že mě brzdí spíš 4 GB paměti (RAM), než její výkon.

Mimochodem ty ceny za grafiky jsou fakt masakr.
@LIUWIL (09.10.2015 12:50): Novější technologie je obrovským plusem, to už jsem taky psal níže. Asi je to na každém, ale já bych nikomu už desku se socketem DDR 3 do herního PC nedoporučoval.

Podle gpuboss je rozdíl mezi GTX 970 a GTX 960 0,8 bodů a mezi GTX 960 a GTX 760 0,5 bodů, to mi nepřijde jako závratný rozdíl. Ale je fakt, že ve hrách dává 970 na prdel 960, i když zase pro mě je důležité mít alespoň těch 40 FPS a nemusím mít 120 FPS. Máš pravdu.

Naštěstí zatím to nemusím řešit, doufám, že za ten půlrok/rok, až budu kupovat nový PC, budou nové možnosti karet. Co tak koukám, moje GTX 660 Ti drží krok i s tou GTX 760 a na GTX 960 zas tak mnoho neztrácí.
@Fatality (09.10.2015 12:28): Jako třeba já osobně bych teď asi taky chtěl tu DDR4. Ale když se na to dívám objektivně, těžko hledám solidnější důvod než "DDR4 je novější technologie.
"
GTX960 je sice obecně rychlejší než 760 (o pár procent), ale má pomalejší paměť, takže v některých případech ty výsledky spadnou. Některé verze 960 jsou dokonce výkonem pod 760. Hlavním vylepšením oproti GTX760 je spotřeba.

970 vs 960 je složitější otázka. Čistě v číslech může 960 vypadat lépe v poměru cena/výkon, nicméně rozdíl mezi těma kartama je mnohem pohodlnější dosáhnutí stabilních 60FPS, což se v číslech vyjadřuje těžko.

970 položila powercreep jako 780ti - nabídla srovnatelný výkon za téměř poloviční cenu. Lidi, kteří před vydáním 970 koupili nějakou 7XX high-end kartu za 15-18K měli blízko k sebevraždám :D To samé lidi, kteří si v tu dobu koupili GTX770.
@LIUWIL (09.10.2015 10:55): Já si myslím, že to jedno není, ale jak jsem psal výše: asi je to o osobních preferencích.

Po jakých stránkách je gtx960 zklamání? Z testů nijak nevyplývá, že by byla o moc horší oproti gtx970 a stojí o 4.000 Kč méně. Mně to přijde jako lepší řešení poměr cena/výkon, ale sám zkušenosti nemám.
Mám gtx 970 od msi, a ani při vysokých FPS žádné pískání takže +1
Pokud bych šel do skylake tak s DDR4 - když už investuju do nové skylake architektury, tak mi příjde jako blbost dát tam "starou" desku a RAMky, do budoucna nulový význam. Ale rozhodně bych se nebál starších Hasweel s DDR3, ani do brzkého budoucna, to ne.
@Cobot (09.10.2015 11:38): pískající cívky se projevují při vysokých fps, pokud hraješ s v-sync, nemusíš se toho bát. kromě toho - pokud objednáváš kartu přes net, je jednoduché jí prostě vrátit a vzít jinou nebo jiného výrobce, nebo prostě zkusit, jestli ti to bude vadit. někdo to ani neslyší...
@Cobot (09.10.2015 11:38): O tom, proč to vlastně udělali, se můžeme jenom dohadovat. Kdyby to chtěli dát jako důvod, proč raději kupovat 980, mohli kartě rovnou dát jenom 3.5GB. Sakra, mohli jí klidně dát 3GB. Ta karta stejně vybombardovala celý sedmičkový high-end čistě výkonem.
Pískajících cívek se bojím a nelíbí se mi, ale snad to nějak přežiju i kdyby pískaly. Buď budeš mít pískající cívky u Nvidie, nebo hučící ventilátory u AMD. Si nevybereš :P
@LIUWIL (09.10.2015 11:30): No jak já tu kauzu sledoval, tak je to spíš taková levota od nvidie. Ono prakticky to nevadí. Výkon tam je. Tohle pro mě problém není.

Mě na té kartě spíš vadí ty (kus od kusu) pískající cívky. Možná už vyřešili.. A pro mě nejasná podpora DX12. Vzhledem k výkonu té karty vydrží pár let a nerad bych se za dva roky dozvěděl, že všechny hry poběží na DX12c a moje karta umí jen DX11,4. Ale asi to vreálu tak horké nebude.

Pro mě kdyby tyhle tři (dvě) věci takhle karta neměla, tak možná i tu desítku dám. Protože mainstreem je už pár roků k ničemu.

Jinak je obrovská škoda, že je AMD v háji. Já jako zákazník NV na to právě takhle doplácim.
@Cobot (09.10.2015 11:06): Podle mě si lidi těch 3.5GB paměti nějak moc berou. Ten výkon tam snad je, ne?
Pokud vím, jediný problém je ve vysokých rozlišeních pokud máš víc než jednu kartu. Jinak je to prostě bestie za dobrý peníáz.

A žádný flame AMD vs NV už neexistuje :D
AMD na tom naprosto objektivně není dobře, mají vyšší poruchovost a mnohem horší provozní vlastnosti.
@Fatality (09.10.2015 10:41): Já si vždycky vybíral supr desku, že budu v budoucnu upgradovat a nakonec to vždycky dopadlo tak, že mi ta deska i stejnej procesor v ní vydržel celou morální životnost sestavy. A pak mi intel stejnak změnil patici. Dokupoval jsem vždy jen grafárnu, paměti, disky atd.. Tolik má zkušenost se supr deskama... Ale jasný chápu jak to myslíš.

@LIUWIL (09.10.2015 10:55): ty grafárny mě fakt štvou. 760 byla pro mě k ničemu 960 prakticky nastejno. Od nvidie nemá smyls teď kupovat nic jiného než (pískající a okleštěnou) 970. Smutný. AMD prostě furt nechci, ale možná mi nic jinýho než si nějakej z jejich přímotopů koupit. (ne nechci začínat flame AMD vs NV). prstě můj názor.
@Fatality (09.10.2015 10:22): Budu lidi tlačit do nových věcí, pokud to opravdu má smysl. Tlačit je do novějších věcí jenom proto, že jsou novější, moc smysl nemá. Ano, DDR4 nahradí DDR3. DDR3 však bude nadále naprosto normálně použitelné a ve hrách to pravděpodobně bude jedno. Jediný opravdový problém by mohlo být již zmíněné zvýšení cen DDR3 modulů.

A neříkám, že je lepší vzít DDR3. Můj názor je takový, že to v herním PC bude úplně jedno po stránce výkonu a tudíž je jedno, kterou vezmeš. Vždyť lidi dneska zahazují DDR2 počítače a dozvídají se, že už bude DDR4. Do dneska na tom normálně hráli.
Pokud někdo má osobní preferenci k DDR4, byť jen třeba z principu, že se jedná o novější technologii, fajn, ať bere DDR4. Pokud se mu víc líbí nabídka DDR3 desek, ať vezme DDR3.

Já jsem jenom rád, že toto řešit nemusím. Za pár let si akorát postavím PC do menší bedny na nějaké novější architektuře a bude.

Jinak GTX960 je po mnoha stránkách zklamání a hlavně už to není sweetspot, ten se přesunul na GTX970 a osobně předpokládám, že i u novějších GPU zůstane na stejné cenové hladině. Mainstream GPU už jsou pouze mainstream GPU. Sweetspot je teď v performance segmentu.
@Cobot (09.10.2015 10:29): Zajistí. To už záleží asi na preferencích. Já bych si za tu cenu (Haswell + 16 GB DDR 3 + GTX970) koupil radši kvalitní 1151 desku, 8 GB DDR 4 pamětí a levnější grafiku, třeba kolem 6.000 Kč. Plusy: Máš novou architekturu, základ pro rozšiřování a další upgrade. Minusy: Grafiku za dva, tři roky novou, když ti nebude stačit místo Ultra high hrát na Very high.

Ale jak jsem psal, asi to záleží pak na preferencích. Nové konzole budou tak kolem roku 2020, ale na to jsem nikdy nekoukal. Za pět let, až budeš měnit tu výše zmíněnou svou sestavu, budeš muset koupit všechno absolutně nové. Já nebudu muset. Možná jen dokoupit dalších 8 GB (v tu dobu extrémně levných) pamětí, novou grafiku, když budu potřebovat a jsem za vodou.
@Fatality (09.10.2015 10:22): No a není to tak, že ta stará umírající platforma, což je dneska Haswell + třeba 16GB DDR3 + GTX970 (nebo další generace) ti zajistí pohodovej herní výkon na dalších x let dopředu?

Výkon XO a PS4 je známej a žádný další konzole v dohledé době nebudou, tak si myslim, že konkrétně na hry není nová (drahá) a vyvíjející se platforma nutnost.

Takhle, neporovnával jsem ceny, ale jestli je cenovej rozdíl výraznej tak i když bych osobně taky bral novou architekturu, tak rozum velí zůstat u staré. Pokud je rozdíl zanedbatelnej (akceptovatelnej), tak samozřejmě jít do nové.
@LIUWIL (09.10.2015 10:18): Proto já osobně čekám a počkal bych, být v kůži nějakého zájemce o nový počítač, ještě alespoň půl roku na vývoj cen. Ty pracuješ někde v PC prodejně, ne? Nechápu, jak někomu můžeš na netu radit kupovat si teď (herní) PC s DDR 3 (a tedy se starou architekturou)? Když to chce mermomocí teď, tak bych přemlouval kohokoliv do nekonečna, ať jde prostě do nové architektury, vyplatí se mu to prostě víc než jít do té umírající.
@Fatality (09.10.2015 10:08): Jestli to koupíš dvakrát levnou desku a DDR4, nebo jednou drahou desku a DDR4, možná vyjde finančně stejně. V budoucnu navíc budeš mít lepší výběr desek a určitě i pamětí. Do toho můžeš přijít na to, že ty rychlejší paměti ve hrách stejně nemají nijak velkou roli, a že si klidně může nechat ty levnější paměti.
@Cobot (09.10.2015 10:10): Quad channel byl i u DDR 3 a možná i u DDR 2 (to si ale nejsem jistý). Je samozřejmě vždycky lepší použít quad (dual) channel, než čtyři (dvě) rozdílné paměti, ale že bys to nějak jako koncový uživatel poznal, to ne. Když to bude mít stejné hodnoty (voltáž, MHz, latenci), tak je to celkem fuk. Deska sama by si to měla zpomalit na nejpomalejší modul.

Proč je to prostorově nepraktické? Od toho tam ty sloty jsou :) Zbav se předsudků a určité "zakonzervovanosti" a prostě to tam narvi a užívej si :-D
@Fatality (09.10.2015 10:01): Jasný. Takže fakt je teď nově quad-channel.. Jsou v tom velký rozdíly oproti dual? U prvního DDR byl rozdíl dost velkej. Ach jo to je tak prostorově nepraktický... Ale co teprve až bude 8, nebo 16 channel :D
@LIUWIL (09.10.2015 10:04): Latence je vždycky vyšší, když navyšuješ MHz. To platilo už u SDRAM proti DDR 1.

Čili tě to vyjde nastejno, jen to musíš kupovat dvakrát a toho předchozího se zbavovat. Bravo.
@Fatality (09.10.2015 10:01): To jsem právě psal níž, ta latence je u DDR4 vyšší, takže momentálně v tom není rozdíl.

Jde o to, že buďto teď koupíš drahou desku a paměti, nebo časem vyměníš levnou desku a paměti za levnou desku a paměti.
@LIUWIL (09.10.2015 09:46): Nebudeš. Samozřejmě když nekoupíš úplnou shit desku. Už teď máš paměti 3400 MHz a desky je podporující (samozřejmě řádně cenově ohodnocené, ceny však budou klesat jako vždy). Pravděpodobně se asi objeví i rychlejší paměti za pár let, ale žádný velký rozdíl to nebude. A jak sám píšeš, MHz mají víceméně nulový vliv na počet FPS ve hrách. Důležitá je kapacita a trošku latence.

@Cobot (09.10.2015 10:00): Rozdíl celé platformy je ale klíčovým prvkem v souboji DDR 3 vs DDR 4. Nikdo nárůst FPS o stovky neslibuje. To nebyl ani mezi DDR 2 a DDR 3. DDR 4 se prodávaj v dual i quad channelu.
Rozdíly ve hrách pro DDR3 jsou nula. DDR4 na výkonu moc nepřidá. Spíš se projeví rozdíl celé platformy.

Co ale koukám tak se DDR4 většinou prodávaj po čtyřech modulech. Nevíte proč? Tohle už nijak nesleduju. Podle mě celkem opruz zasekat si všechny sloty. I tak nějak z principu mi to vadí. Jsou fakt nutné čtyři moduly? To je něco jako quad-channel nebo co?

Já mám komp z listopadu 2011 (první gen i5) a zatím ok. Tedy další (třetí v řadě) grafárnu časem asi pořídim, ale vypadá to že až novou generaci NV. Sedmičková ani devítková řada mě nijak neuchvátila. A ceny furt neklesaj. Na to kolik mam nedohranejch her mi tam moje 660 ještě ňákej rok stačit bude. V podstatě paráda. Hraju a komp mi vydrží pět, šest, sedm let jen s investicí do grafárny.
@Fatality (09.10.2015 06:47): Současné DDR4 desky taky podporují jen paměti do určité rychlosti, takže budeš muset kupovat i novou desku.
Navíc, jak jsem říkal, jedná se o rychlost RAMky, která ve hrách stejně nedělá rozdíly.

@Hrdlodus (09.10.2015 08:48): GTX 970 nemá plnohodnotné 4GB RAM, má 3,5GB + 512MB. Těch 512MB je o něco pomalejších. Hromada lidí kvůli tomu karty vracela, protože je mezi hráči rozšířená panika ohledně pamětí grafických karet. Často uznávaný blud je, že 4GB sotva stačí na hraní ve FullHD. Lidi nejsou schopni pochopit, že "hra zabírá" XYZ paměti neznamená, že hra tolik paměti potřebuje.
@Hrdlodus (09.10.2015 08:48): Trochu přemýšlet musíš. Když teď koupíš desku s DDR 3 sockety, tak si za dva roky můžeš jít koupit novou. Teď už se prostě nevyplatí kupovat na hry zaměřené PC s DDR 3, když cena DDR 4 neustále klesá a budeš mít desku s jejich podporou i do budoucna. To stejné platí o voltáži k pamětem.

DDR 2 už jsou mrtvé a za dva roky budou v podstatě mrtvé i DDR 3, měl bys jít s dobou. Spolubydlící si kupoval Core 2 Quad, nepočkal (jako já) dva měsíce na první Core-i5 a zatímco jeho počítač už téměř nestíhá (taky DDR 2 paměti oproti mým DDR 3), můj má jádro stále stejné a funguje vše naprosto perfektně. Tedy desku, paměti a procesor máme stejné s rozdílem 2 měsíce a cca 3 000 Kč (které on měl, jen nechtěl čekat) a dneska si já pískám oproti němu. Sestava mi s drobnými upgrady (grafika, SSD) drží úplně v pohodě a jen sleduju vývoj cen (především základních desek) a chystám se přejít na novou architekturu v horizontu jednoho roku.
@Hrdlodus (09.10.2015 08:48): Za par let se s DDR3 stane to stejne co se stalo s DDR2, tedy cena vyleti, protoze se poptavka i vsechny tovarny zameri na DDR4. Aktualne das za 4GB DDR2 to stejne, co za 8-16GB DDR3. Takze zalezi, kdy bys dokupoval. Pokud v nejblizsich rekneme 2-3 letech, je to asi jedno, pokud pozdeji, uz by se to mohlo prodrazit.
@meTTax (09.10.2015 00:23): Co myslíš tím 3,5 + 0,5? O tom jsem neslyšel, co to znamená.
RAM je naštěstí komponenta, kterou stačí jen dokoupit a přidat, nemusím už teď přemýšlet, jestli v budoucnu budu potřebovat 16 GB.
Co jsem prohlížel testy RAM, tak ve hrách jsou RAM (u DDR3) bez ohledu na parametry zcela srovnatelné. Čekám, že brzy budou RAM součástí základní desky a nebudou se dokupovat.

@Fatality (09.10.2015 06:47): Právě, jen se rozhoduji, jestli do budoucna budu DDR4 chtít.
@LIUWIL (08.10.2015 23:37): DDR 4 šumák nejsou už jen z toho důvodu, že budeš mít desku podporující DDR4. Takže sice třeba za dva roky budou lepší technologie a výkonnější paměti, ale stačí ti pak koupit je a ne rovnou celou architekturu i s deskou.

@meTTax (09.10.2015 00:23): Já mám stále jen 4 GB paměti a kromě max nastavení GTA 5 mi to zatím stačí, i když dýchavičně. Už přemýšlím nad novou architekturou :)
Zdravím, osobně, pokud bych šel do skylake, tak s DDR4, než ty ddr3l, ale vůbec bych se nebál v běžné sestavě ani starších haswell i5 , ten rozdíl ve výkonu není nijak značný. GTX 970 je na full HD v pohodě(osobně ji mám jen od MSi), pokud tě nebude štvát 3,5 GB+0,5Gb VRAM, záleží na hrách, které plánuješ hrát. Pokud by ti zbyly peníze, nebál bych se ani 16gb RAM, dnes ti 8Gb ještě vystačí, do budoucna ale bude lepší volbou 16, osobně jsem tak 3-4 roky zpět kupoval 8gb ram do počítače a všichni mi nadávali do vola, že proč tolik a dnes je to víceméně základ herního PC, na frekvenci pro hráče nehledět,zbytečnost :-)..
Když děláte investici do budoucna, je potřeba se zamyslet nad tím, co vám to vlastně má v nějakém tom budoucnu přinést.
Ty rozdíly mezi DDR3 a DDR4 jsou zatím moc malé. Je to úplně nová technologie. DDR4 moduly nejsou o moc rychlejší a mají o něco vyšší latenci. Ve hrách ty rozdíly budou o to zanedbatelnější. Za rok nebo dva třeba bude situace někdo trochu jinde, nicméně to bys stejně musel koupit nové paměti.

Rozhodně bych tady nebyl proti DDR4, ale dosáhneš s tím ve hrách stejných výsledků jako s DDR3. All in all, je to šumák. Spíš bych hleděl na to, aby karta podporovala DX12. A osobně bych šel do těch novějších CPU, už jen kvůli menší spotřebě. Právě spotřeba je něco, z čeho člověk může mít do budoucna dobrý pocit a když jde, byť jen o těch pár W, snížit, proč ne?

@Hrdlodus (08.10.2015 18:55): 1151 desky s DDR4
@Hrdlodus (08.10.2015 18:55): Bohuzial PC planujem skladat najskor neskora zima 2016 takze momentalne mam len povrchny prehlad, ale ak by si isiel do 6500 tak aby to malo "zmysel do buducnosti" - tzn. postavit to na najnovsej technologii tak musis pocitat s tym ze si za vsetko priplatis... DDR4, Socket mainboard, M2 port SSD..... ak to chces postavit na sucasnom mainstreame (DDR3, SATA3... atd) tak je asi nezmysel kupovat 6500+1151 dosku.

To uz si musis rozhodnut sam, kolko do toho chces dat, jediny limit je cena inac samozrejme najlepsie by bolo ist do 1151 a postavit cele PC na najnovsej technologii, ak by si chcel aby ti to vydrzalo co najdlhsie bez dalsieho upgrade v buducnosti (max ze o 3 roky vymenis grafiku).

Napr. Ja som si kupoval total-highend v roku 2009 a dodnes mam to iste PC akurat som medzicasom vymenil grafiku a nic ine a v pohode zijem.
@Hrdlodus (08.10.2015 18:55): Levnější už se konečně začínají objevovat (taky jdu do nového pc s novou i5 hned jak budou), ale ty nejlevnější jsou jen pro DDR3, tzn nebrat. Ale bude líp, teď už je to jen otázka týdnů imho.
Fajn. Jo, rád bych šetřil, ale i tak jsem se už rozhodl vrazit dost do i5 a GTX 970. A když jsem předtím vybíral desku se socketem 1150, vybíral jsem v cenové hodnotě 1800 - 2000 (Tam jsou slušné Asusy a Gigabyty). Kdybych sáhl po i5-6500, asi nemáte přehled, jestli se najde slušná deska třeba do 2.500 Kč pro socket 1151?