Právě jsem rozžhavenej do ruda...
Mám notebook Acer Aspire 3 (A315-41-R60Z). Je v tom CPU Ryzen 2500U (4c/8t). Základní frekvence je 2 GHz a má boostovat až na 3,6 GHz. Bylo mi divné, že v zátěži skoro neboostuje, i když mám připojenou nabíječku a zapnutý profil na výkon. Když měl dobrou chvilku, tak šel na 2,5 GHz max, obvykle jen na 2,1 GHz.
V idle byla teplota 43 stupňů, ale jakmile jsem pustil zátěž, tak okamžitě (jakože asi za 2 vteřiny!) vylítla na 76 stupňů a tam se to zastavilo. Nepřišlo mi to normální.
Tak jsem ho kuchnul, abych se podíval, jak je dimenzované chlazení. No je to dost trapné.
Malý plíšek z hliníku, na to připojená jedna heatpipe a to pak vede k ventilátoru s pasivkem. Tím se vysvětlilo, proč ta teplota letí tak rychle nahoru - teplo se prostě nemá kam "uložit". To už jsem byl přednasraný.
Zkusil jsem to přepastovat. Přátelé, netuším, jak to ty hovada z Aceru montují nebo co tam dávají za sračku, ale děly se věci. Podotýkám, že jde o 2,5 měsíce starý noťas. Když jsem tam dal tenkou vrstvu MX-4 a pevně utáhnul, tak nejen, že teplota v zátěži klesla o 10 stupňů (!), boostuje to stabilně na 2,9 až 3,0 GHz (!!), ale výsledek v Cinebenchi R15 šel z 530 bodů na 620 bodů (!!!).
W T F ? !
Takhle sprostý jsem při rozdělávání notebooku snad ještě nebyl.
EDIT: Nejspíš jde o
běžnou praxi.