@
Rapier (27.08.2019 16:17): Tak tedy má úvaha. Mám monitor s FullHD rozlišením, 60 Hz, jde mu vnutit bez problému 69 Hz. Větší frekvence nedává. To už se začíná na obrazovce tvořit bordel. Při nižším rozlišení, ostatně jako mnohé jiné monitory však podporuje vyšší frekvenci. Třeba při 1024x768 podporuje nativně jak 60, tak 75 Hz. To je dále důležité. Další důležitou věcí je v nVidia Control Panelu položka "Přizpůsobení velikosti a pozice plochy" a v ní volba "Provést směnu měřítka na:" a volby jsou buďto Monitor nebo GPU.
Je jasné, že pokud zvolíme změnu měřítka na monitoru, tak grafika do monitoru posílá přes kabel obraz přesně v takovém rozlišení, jaké jsme si navolili.
Nicméně při změně měřítka na GPU by teoreticky měla grafika posílat obraz fyzicky do monitoru v jeho nativním rozlišení. V tom případě by ale nesměla dosáhnout v mém případě na 75 Hz při 1024x768 a vlastně by při tomto rozlišení měla dosáhnout v mém případě přesně 69 Hz, stejně jako dosahuje při nativním FullHD. Tak jsem to zkusil a výsledek?
Tak první nápovědou je vůbec to, že při volbě změny měřítka na GPU už Control Panel najednou ani tuto vyšší frekvenci (75 Hz) při 1024x768 nenabízí. Musel jsem ji níže tedy vnutit.
1024x768 -> 75 Hz -> brutální artefakty na monitoru stejně jako při vnuceném FullHd a 75 Hz
1024x768 -> 70 Hz -> občasné artefakty na monitoru stejně jako při vnuceném FullHd a 70 Hz
1024x768 -> 69 Hz -> žádné artefakty na monitoru stejně jako při vnuceném FullHd a 69 Hz
Domněnka se tedy potvrdila.
Z toho plyne, že obraz se vyrenderuje v požadovaném rozlišení (v mém pokusu 1024x768), grafika si ho následně nejspíše zinterpoluje nějakým primitivním filtrem do nativního rozlišení monitoru (V mém případě FullHD) se zvoleným scalingem (ale to je teď vedlejší) a dále pak by se měl použít onen sharpening filtr. Následně tedy je do monitoru v mém případě poslán po kabelu normálně FullHD obraz. Byť zdrojem je ono 1024x768.
Ale ber to jako nepotvrzenou teorii. Googlil jsem a nic rozumného jsem nevygooglil. Ještě zbývá možnost, že bych nainstaloval GFE a vyzkoušel to, ale přiznám se, ten hnus nechci instalovat tak dlouho, jak to jen půjde :D.