Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@Rapier (12.04.2021 17:45): Já jsem s pneu za kamny taky ještě schovanej... :) Já jsem tam vlastně schovanej i s tím Radeonem RX 5700 XT a bojím se jenom podívat ven.

Ale v sobotu do toho bouchnu a na auto jdou letní... :) Grafika počká. :)
@AiMLEzZz (12.04.2021 16:01): No za cim - za minimalne jeste jednim routerem u ISP, ktery dela NAT :) A funguje se s tim naprosto normalne, jenom musi byt vsechna spojeni vytvarena ode me, tedy nefunguji "serverove" sluzby jako "hostuji FTP server na IP adrese", "hostuji hru" a podobne. Realny dopad na bezne pouzivani Internetu je prakticky nulovy.

Specificky ohledne torrentu - uz je to dlouho, co jsem koukal, jak ten protokol funguje, ale myslim si, ze z principu se bez verejne IP adresy lze pripojit jen k nekomu, kdo ji ma (at uz na download nebo upload). Tohle je tedy informace tak deset let zpatky, treba se tam od te doby pridalo nejake tunelovani a tohle omezeni uz neplati.

@AiMLEzZz (12.04.2021 16:29): Viz co jsem psal vyse, nikdo z Internetu se nedostane (bez pomoci nejake dodatecneho tunelovani, viz Hamachi) na zadny otevreny port na tvem routeru (potazmo zarizeni uvnitr site).
@Bursoft (12.04.2021 16:12): Ale na ten port toho klienta se zvenčí ostatní dostanou, takže aspoň tak :). Ten torrent možná nebyl nejlepší příklad. Myslel jsem prostě, když pustíš nějakou aplikaci, co poslouchá na "nestandardním" portu, jestli se k ní něco vůbec dostane.
@AiMLEzZz (12.04.2021 16:01): Takový ti velcí provideři ve městech to neřeší (min. přes kabel), ale já mám zrovna xdsl připojení od t-mobilu a ten třeba omezuje torrenty. Funguje to tak, že ti rychlost spikuje od 0 do maxima jak na sinusoidě, takže je to téměř nepoužitelný u velkých souborů.
@Garion (12.04.2021 15:42): Okay, chápu, jak to myslíš. To mi připomnělo, že když jsem ještě byl na gymplu, tak spolužák měl musel svého poskytovatele (který byl dost malý, fungující výhradně v jedné okrajové části Brna, takže to asi sedí) explicitně žádat o port forwarding, aby mohl něco hostovat od sebe. Takže z tohoto pohledu měl asi "privátní" IP schovanou za nevím čím. Takže jestli máš privátní IP, tak by mě docela zajímalo, jak to máš s jinými aplikacemi, co ti přistupují k nějakým "nestandardním" portům, třeba torrent clienty.
@AiMLEzZz (12.04.2021 15:33): Port forwarding funguje jen v pripade, ze mas ty (tedy tvoje pripojka = router) prirazenou verejnou IPv4 (IPv6 bych s diskuze pro jednoduchost odstranil), coz ale rozhodne neni pravidlem a jak jsem psal, casto je to za priplatek. Router u tveho ISP muze klidne delat to, co dela router u tebe doma (to, zda se, chapes spravne, takze si to predstav jen o jednu nebo vice urovni vyse).

Napriklad moje (WAN) IP routeru je 10.169.X.X, ale zvenci jsem videt pod 84.X.X.X, tedy nekde mezi tim je minimalne jeden NAT, tedy port forwarding je v mem pripade k nicemu. Pouze bych protuneloval PC v moji interni siti k nejblizsimu prvku, ktery dela NAT, ale rozhodne bych se nedostal ven a nikdo by se ke mne nemohl pripojit.

EDIT: Treba zde clanek od ISP, ktery to take vysvetluje, a na konci pisi, ze verejna IPv4 adresa je u nich za priplatek 70,- mesicne. https://www.anetliberec.cz/clanky/detail-verejna-vs-neverejna-ip-adresa-54/
@Garion (12.04.2021 14:37): Já vím, jak se tomu říká. Nikdy jsem neviděl, že by běžný uživatel platil za změnu privátní IP na veřejnou, proto se ptám, jestli si to nepleteš. Popravdě ale nevím, k čemu by to běžnému uživateli bylo dobré, pokud u sebe doma zrovna nemá server. Každopádně "privátní" a "veřejná" IP jsou jen pojmy, ve skutečnosti jde prostě jen o šetření adres jejich sdružováním do nějaké hierarchie. Problém, který player má, se dá jednoduše vyřešit tím port forwardingem, o kterém jsem psal, není potřeba si za nic připlácet, měnit IP, vytvářet virtuální LAN ani nic podobného. Já takhle normálně pouštím servery, které jsou dostupné z venku, u sebe doma, a to mám dynamickou "soukromou" IP. Pro jednorázové užití v pohodě.
@player (12.04.2021 10:42): uz vidim tu originalni otazku ... situace je trosku komplikovanejsi, nicmene pokud ale mas tzv. privatni rozsah adresy, tak verejnou IP zcela jiste nemas .. verejnou ajpinu vetsinou nabizeji poskytovatele internetu jako priplatkovou sluzbu ... ja napr. pouzivam pro pripojeni k internetu VPN ketrou mam na svuj vlastni VPS (virtual private server) s verejnou adresou co je pripojen k pateri, takze odevsad ze sveta kdekoliv jsem to vypada, ze se pripojuju z jednoho mista (eg na letisti se na public wifi pripojim ke sve soukrome VPN a muzu brouzdat do internetoveho bankovnictvi, to stejne napr. v kavarne v Bankoku a nebo dokonce i pokud se k internetu pripojim pres mobile data tak se vzdy pripojuju dale k internetu pres svoji VPS)
@AiMLEzZz (12.04.2021 14:01): Rika se tomu NAT :) Dynamicka (ziskavas z DHCP serveru) a staticka (natvrdo napsana) je neco uplne jineho. Verejna i "soukroma" (ted si nejsem jisty, jestli je to ten spravny cesky vyraz) muze byt dynamicka i staticka. Ja mam napriklad "soukromou" a statickou, pokud se bavime o mem pripojeni k Internetu. Zda-li mas verejnou nebo "soukromou" je obvykle "vlastnost" tveho poskytovatele, nekteri maji nakoupeny takovy rozsah a tak "malo" zakazniku, ze davaji kazdemu verejnou, ale casto je to, dle toho, co jsem videl, (klidne i spolu se statickou) za priplatek.
a ja nabizel pro cleny DBH soukromou VPN (pripojenou k pateri, samozrejme proaktvita a jen tak) a nemeli jste zajem ... smula ... ;)
@Garion (12.04.2021 11:07): Cože? Nepleteš si to s dynamickou a statickou IP? Veřejná IP je ta, kterou vystavuje tvůj router internetu, soukromá je ta, kterou má router interně uloženou u sebe, má ji navázanou na MAC adresu a používá ji k doručení dat konkrétnímu stroji. To je standardní technologie, nic se za to navíc neplatí. Kdyby IP zákazníka nebyla veřejná, jak by se na ni mohlo vůbec něco z internetu doručovat?

Pokud chceš, aby se k tobě někdo mohl připojit, když hostuješ soukromý server třeba na multiplayer, tak:

1) Potřebuješ znát privátní IP svého počítače a port, který hra využívá. Nevím teď, o jaké hře je řeč, ale např. řekněme, že chci hrát Minecraft. Moje privátní IP je třeba 192.168.0.10, Minecraft standardně používá port 25565. Pro ostatní hry se port určitě dá vygooglit.
2) Potřebuješ znát svou veřejnou IP (zjistíš tak, že do googlu napíšeš "my ip"), řekněme např. že je to 94.112.143.28. To je ta, pod kterou vidí ostatní uživatelé všechny stroje z tvojí sítě, protože ji používá router pro komunikaci s internetem.
3) Půjdeš do nastavení routeru v prohlížeči (konkrétní adresa je obvykle napsaná na routeru, obvykle něco typu <span class="ILfuVd"><span class="hgKElc">192.168.1.1).
4) Najdeš sekci port forwarding (GUI je pro různé routery jiné, ale obsah více méně stejný).
5) Přidáš novou položku, něco ve stylu, že požadavky z IP 94.112.143.28 (veřejné) a portu 25565 se mají přesměrovávat na IP 192.168.0.10 (soukromá), port 25565 (ten stejný). Hotovo.
6) Pokud na svém počítači používáš firewall, tak musíš otevřít ještě port 25565 pro protokol UDP (aspoň si myslím, jistota je otevřít UDP i TDP).

A voila!

Veřejná IP se používá pro komunikaci s routerem, který "zastupuje" na internetu celou síť (šetří se tím počet IP adres a určitě to má i spoustu dalších důvodů), podobně jako vrátnice může pro poštu zastupovat třeba pět domů. Soukromá IP je IP známá jen routeru a router ji využívá pro doručování dat v rámci sítě, podobně jako vrátný ví, komu má předat dopisy, protože ví, kde kdo bydlí.
@Rapier (11.04.2021 16:55): na co me bude za rok 7700xt kdyz cela sestava bude bottleneck, me jde jen o upgrade grafiky a pak uz bych s touto sestavou nejaky rok vydrzel a koupil poradnou az treba za 3 roky kdy bude tak rx 9700xt
@Bravewolf (11.04.2021 16:03): ty jsi vážně ochoten dát za RX 6700 XT 23 tis?!

Celý Xbox Series S má vyšší výkon než PC co momentálně máš, dohrej co můžeš na RX 570 a pokud mermomoci chceš RT, next gen v přijatelných 1440p, tak si prostě kup skladový Series S. Byť ta trochu osekaná RX 6000 nativně nedá 60 FPS všude pořád budeš mít za hubičku výrazně výkonnější stroj než máš, a až opadne za rok to šílenství, tak si za ušetřené prachy koupíš RX 7600 XT která mezitím vyjde. :)

Než vyjdou nové grafiky, respektive nějaké rozumné za rozumné peníze, tak poláci stihnou koncem roku vydat next gen update TW3 a CP77, který i ten slabší Series S dá s prstem v nose s RT on. Na 100% min. v 30 fps, bez RT v 60.
zajimalo by me proc v tomto inzeratu pise autor cesky spisovne pod jmenem Mira kde inzereat je vedeny v Breclavi RX 6700 XT - Břeclav - Bazoš.cz (bazos.cz)

ale kdyz sem na nabidku odpovedel, tak mi odpovedel nejaky Dũng Nguyễn : Dobry den, ten v Nemecko, novy a nerozbaleno. Zaruce 24 mesic. Jsem z Klobouky u Brna 

To asi moc duveryhodne nevypada co?
@Chuck (11.04.2021 13:18): Jas je většinou 250 cd/m2, což je taková hodnota "neurazí, nenadchne". 300 nebo 350 by bylo lepší.
V odezvách můžou být značné rozdíly. Některé panely jsou pomalé a výrobce to různě maskuje. Hodně populární je funkce overdrive (nebo AMA). Pak si do materiálů napíšou 4 ms, i když panel má ve skutečnosti 10 ms. Jak je na tom monitor ve skutečnosti, poznáš až na vlastní oči nebo z profesionálních recenzí.
@player (11.04.2021 12:34): Ne všechny hry frčí přes Steam servery a potom je to hodně loterie. Někdy je zajišťuje jiná služba (Bethesda, Epic,..), někdy si vytváříš vlastní server a tam je potřeba mít veřejnou IP adresu, což je asi nejhorší způsob a ne vždy je možné to zprovoznit.
Když chci ve Steamu rozjet nějakou multiplayerovou hru stačí mi k tomu mít Stem a tu hru? Protože se mi stává že když založím multipayer hru tak jí můj spoluhráč nenajde a obráceně. Nevím čím by to mohlo být způsobeno. Napadá mě firewalem. Jestli si ho nemám před kažou online hrou vypnout.
@Chuck (10.04.2021 19:33): Dobrá odezva, vyšší jas, polohovatelný stojan, rovnoměrné podsvícení a tak.
Pokud ho pořídíš a budeš spokojený, dej vědět, Něco takového bych pořídil našim.
@Charllize (10.04.2021 15:42): Asi to tak bude. Nekde jsem koukal na srovnani haptiky s rumble a zatimco dualshock po stole poskakoval, tak dualsense se ani nehnul. Kdyz k tomu pripoctu, ze na PC se skutecne jen simuluje obycejny rumble efekt, tak je to asi normalni, ze jsou takto slabe.
Ahoj, plánuji si pořídit nový monitor obměnou za 5-leté LG 22" (pořád spolehlivě šlape, ale dal bych ho nevlastnímu klukovi). Rád bych šel do 24" a zajímalo by mě snad jen to, jestli se mám nějak soustředit na ty s vysokým dynamickým kontrastem. Nebo je to nepodstatný ukazatel? Co jsem tak koukal, důležitější bude spíš hodnota kontrastu statického.
Tak mi zacala blbnout prava packa u dualshocku (nijak zvlast vyzname ale preci) a protoze novy je ke koupi pouze v baleni s fifou, tak jsem koupil radeji dualsense pro hrani na PC. Je ok, dualshock mi ergonomii vyhovuje o neco vic, take ma takove vic clicky tlacitka nez dualsense, ale jinak ok. Co me ale zarazilo jsou vibrace. Ok, na PC ta haptika jen simuluje rumble, ale ze budou takhle slabe? Nebo vadny kus? Pouzivate nekdo dualsense na PC? Mate nekdo podobnou zkusenost?