Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@AiMLEzZz (12.08.2019 12:05): No, i když, teď nad tím přemýšlím, a vlastně bych se nedivil, kdyby na tom ještě dneska běžely všelijaké bankovní aplikáče, co už valí 20 let na nezměněné architektuře a dalších 20 let běžet budou.
Vada monitoru to být nemusí. Zkus si v Malování udělat velkou červenou plochu, jestli to tam uvidíš taky. Tipuju, že tam to nebude.
Čau. Mám jeden takový problém - Při hraní vStar Wars: The Old Republic jsem si všiml, že se mi na červené barvě zobrazují černé mapy (jakoby stíny). Týká se to jen červené barvy. Všechny ostatní jsou v pohodě. Když v nastavení Radeon zvýším nastavení Zbarvení (Tint) z 0 na 5, mapy na červené zmizí, ale objeví se třeba na oranžové, ale zase se mi změní všechny ostatní barvy a kůže je pak do žluta nebo oranžova, ale jen u hry za Republiku. Imperiálové mají očividně jiné zbarvení (teplotu barev?), a tak jsou v pohodě (nebo to není vidět přes ty jejich masky na xichtě). Nevím, co s tím? Je chyba v nastavení nebo hardwaru? Nenastavuje DP nějaké Pixel Ratio, se kterým si monitor nerozumí? Poradí pls někdo?

Monitor: AOC C24G1 (VA - DP)
VGA: Asus R9 270X

Problém je, že se to týká jen větších jednobarevných červených ploch, které jsou k vidění snad jen ve Star Wars: The Old Republic (zpropadení Sithové). Když nastavím režim Uživatelské, mapy zmizí, ale barvy jsou vybledlé. :-(
Zajimavy test skalovani GPU na hardware unboxed. odkaz

Ten CPU bottleneck v Rainbow Six Siege nechapu. Proc neni Ryzen 3900X schopny vyrovnat 9900K v 1080p pri pouziti 2070 Super kdyz je schopny dodat o 50 snimku vic s 2080ti (a v pohode tak prekonat kombo 9900K 2070S)? Kde ten vykon ztraci? Kdybych to mel brat na zaklade tohoto konkretniho testu, tak to vypada, ze majitele Ryzenu se musi smirit s tim, ze nejakych 10-20% vykonu GPU jde naprosto nelogicky do hajzlu nekde po ceste.
no já tu grafárnu taky řeším, ale koukám po bazarech...tak asi taky ještě budu mít nějaký všetečný dotazy

mimochodem jsem si nainstalil ten cpu-Z a benchmark mi vyplivnul nejlepší single score ze všech (už to mám půl roku, ten čas letí):
https://i.ibb.co/dtW4v9f/Luk-cpu-Z.png
Když nechám zapnutý Firefox, je to "jen" 533.7 a 2789.7 (lepší multithread?).

Nevím, kde se zapíná ten krásný ultrafialový graf, co postnul Rapier.
jinak rapiere gratuluju k Ryzenu....máš o tři body víc, ale co jsem tak koukal na ceny, můj i5 stál před pěti měsíci o třetinu míň než tvůj Ryzen
mno, dost mi to připomíná hlášku: "tak nějak vypadá bárbíina vagína zevnitř".....
Když to tady o těch grafikách tak čtu, začínám nabývat dojmu, že její upgrade z dosavadní GTX 1060 na RTX 2070 nebo 2060 Super je v mém případě celkem zbytečný, zvlášť když k tomu mám 22" FHD monitor. Jen jsem si říkal, že když už jsem v březnu realizoval upgrade zbytku sestavy, mohl bych mít na dlouhá léta pokoj s nějakou RTX řadou. No....je to otázkou. Pravdou také je, že extra náročné hry v plánu nemám.
@mazar1234 (08.08.2019 15:55): aha myslel jsem že jsi si koupil R7 3700X. Každopádně dobrá volba o R5 3600 jsem hodně, hodně dlouho uvažoval.

Díky všem za tipy s GPU. Počkám ještě na Navi s ne-referenčními chladiči a pak kupuji.
@Rapier (08.08.2019 15:27): V podstate jakehokoli, jen bych si overil, jak je to s konkretnim chladicem. Ty nove MSI karty opravdu nejsou to co byvaly (Ventus, Gaming X a Z se dvema ventilatory). V nejakem testu jsem koukal, ze 2070 Super Gaming X Trio oznacovali za takovou novodobou verzi 1060 Gaming X, tedy naprosto nehlucny overkill chladic, ale stoji temer 16k. mazara s jeho anti-MSI kampani ignoruj, zapomina, ze MSI desky mozna maji PCIE pod grafikou, ale narozdil od konkurence maji o jedno PCIE navic. Krom toho v tom neni MSI samo, ASRock ma takove desky take, i ASUS dava PCIE pod grafiku na svych mensich deskach. Na TUF B450 da jedine PCIE pod grafiku a M.2 da az pod PCIE, logicke by to bylo naopak. Ta kampan nema prilis silnych zakladu, jen co je pravda.

Zpet ke grafikam. Strix je takova tradicni overkill karta, ale take je draha. Vubec ASUS je na poli grafik strasne predrazeny. Strix jeste pochopim, ale i jejich dalsi karty jsou drahe. Gigabyte dela dobre chladice, ty jejich trivetrakova reseni jsou docela ticha, slabsi chladice bych ale od nich radeji nevolil. A co se tyce kvality lopatek vetraku. No, na sve stare grafice jsem lepil utrzenou lopatku vterinovym lepidlem a nikdy se neulomila. Zase tak velke mechanicke zatizeni na nich neni, tedy pokud grafika netoci tak 5000 otacek, ale to asi zadna nedela, ty maji vetsinou limit kolem 3000 max (pokud to neni blower chladic, ty toci vic, ale take jsou ty lopatky namahane trochu jinak).

Pro grafiky AMD mas dva vyrobce, kteri vyrabi pouze pro AMD - Sapphire a AsRock. AsRock bych nekupoval, Sapphire karty jsou vetsinou to nejlepsi co z AMD karet muzes koupit. Kazdopadne me obcas docela mrzi, ze se k nam nedostanou nektere modely Zotacu, ktery plati za vyrobce cenove dostupnych karet a dobrymi chladici.
Pre mňa má najlepší zvuk EVGA a Gigabyte, ale v desaťročnej mašine mám GTS 250 zo série DK (Dark Knight) od Asus a nebola vôbec zlá. Osadili tam robustný pasívny chladič so štyrmi heatpipes + jeden pomerne tichý ventilátor, celá karta dodnes slúži bez jediného problému.
@Rapier (08.08.2019 15:38): Niečo kevlár-titán skurvene drahé, reálne mám R5 3600 so zdedenou grafikou (ktorú plánujem upgradúť) 1050Ti, ale tú najvyššiu na celosvetovom trhu (a je to myslím gygabite).

Ale proste MSI určite nie, veď tí ich !!engineers!! sú banda úplných kokotov.
Ako že nadrbať PCIE hneď pod primárny PCIE, kde má každý GPU zaberajúce 2 sloty a ani to dodnes nepochopili, nie nie nie.
@Rapier (08.08.2019 15:27): Seznam výrobců, od kterých se prodávají grafiky v ČR:
MSI ASUS GIGABYTE EVGA Sapphire AMD ASRock Gainward HP PALiT PNY XFX Zotac

Když ten seznam vidím, tak bych si koupil grafiku od kteréhokoliv z nich.

Btw. Palit je Gainward. Mám s ním dobré zkušenosti - pravda, jde o highendový chladič, který uchladí neskutečné věci (GTX 1070). Na levnější kartě to možná bude horší. Třeba tenhle chladič ve mně moc důvěry nevzbuzuje.

Pocitově mi přijde, že Gigabyte používá tenký plast na lopatky ventilátorů. Působí to pak odlehčeným dojmem, ale ve mně to spíš vyvolává obavy o dostatečnou mechanickou odolnost. Co jsem měl od GB, tak se mi nikdy lopatka neurvala, takže je to asi zbytečná obava :)

Podle tohoto testu patří MSI k těm tišším.
@Rapier (08.08.2019 15:27): Asi ta EVGA, mozno nejaky lepsi ASUS, MSI urcite nie ti maju uplne jebnutych engineerov (kazda doska ma PCIE slot hned pod primarnym, kokotizmus v praxi ked su takto jebli tak ake dalsie sracky tam, maju....) otazka je ci chces "levnejsi modely" co asi u CPU R7 3700x je kokotina... takze je to pomerne jedno, k ultimatnemu CPU si predsa nebudes kupovat podradny GPU procesor, to by bola fakt blbost.
Jak by jste ohodnotili kvality výrobců GPU? Má smysl se dívat po Palitu (pro mě velká neznámá), Evga (těm bych věřil mám od nic GT 1030 a lidi si jejich GPU dost pochvalují), Gainward (kdysi dávno jsem od nich měl Radeon 7500 ale kdo ví jak na tom jsou dnes), Gigabyte (desky umí, u grafik jsi nejsem zcela jistý v minulosti měli spíše hlučnější chladiče, doma někde mám Radeon 5770 a takový Sapphire měl na R5570 chladič stejný ale mnohem tišší), Asus (desky umí ale ty grafiky....respektive chlazení u levnějších modelů, nevím no), MSI (grafiky umí ale ty nové Ventus edice.... hlučný a málo výkonný chladič, prý už ani ten Gaming u RTX není co býval u GTX).
GTX 1660Ti totiž není karta pro 1440p a hráči leteckých simulátorů jsou minoritní skupina a pro výrobce grafik absolutně nezajímavá.

A na fullHD ta velikost paměti v drtivé většině případů stačí.
@marwel (08.08.2019 13:22): stejně je to šílená doba, za mainstream jako je RTX 2060 Super (nebo Navi RX 5700/XT) dát 12-12,5 tis se slušným chladičem..... nepamatuji si, že by tohle byl kdysi standard.
Cena za RTX 2070 Super se mi zdá také příliš vysoká a kupovat si novou GPU s mizerným chladičem jen abych ušetřil 1,5k to si raději přidám.

Jen krátce jsem přemýšlel o GTX 1660 Ti ale 6GB VRAM je příliš limitujících v 1440p a na letecké simulátory je to už dnes na hraně. Existence této GPU v konkurenci GTX 1060 6GB tak nějak nechápu a lidi to stejně kupují. :)
@Rapier (08.08.2019 12:50): Nevyplati. Nejlepsi deal jsi minul, 2070 evga ultra gaming za 12k na alze. Ted bych byt na tvem miste sel asi do 2060 Super nebo RX 5700 (XT). 2070 Super je prilis draha, vic jak 14k za verzi se slusnym chladicem bych za ni nedal.