Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@7c (24.11.2015 00:02): >50% rozdil je minimalni? :) Ale OK, tady je dalsi diskuze (uz novejsi, i kdyz porad "rok stara") https://forums.creativecow.net/thread/24/977679 Dal uz to studovat nehodlam, ale zda se, ze Adobe pouziva CUDA a tim padem je lepsi na Nvidii a Vegas pouziva OpenCL a tim padem je lepsi na AMD. Znam lidi, kteri pouzivaji profesionalni software, ktery neco renderuje (tedy ne video, ale napriklad architekti, strojari atp), a dle jejich zkusenosti je znacka uplne sumak, pokud si nekoupis specializovanou GK (Quadro, Matrox). Video je sice trochu vic mainstream, ale nejake zavratne rozdily neocekavam, at si benchmarky tvrdi, co chteji (at uz jsou pro zelene ci cervene). Dulezita bude dle meho hruba sila, ktera pro oba tabory plus minus odpovida cene.

Btw benchmark na Vegas 13 z roku 2015 http://www.anandtech.com/bench/GPU15/1231
@Crejzi (23.11.2015 21:36): Záleží na tom, co konkrétně potřebuješ - pomohlo by uvést nějaké příklady (rozlišení, velikost, délka) dat, se kterými budeš pracovat.

@Garion (23.11.2015 21:15): Jen k tomu benchmarku - ukázaný rozdíl je tam minimální a je to už trochu starší. Nvidiu jsem uváděl pouze kvůli CUDA (i když lepší jsou i v dalších směrech). AMD bych se asi doporučit neodvážil. Jinak ale (jak jsem doufám zdůraznil) priorita je obecně CPU - mimo benchmarků (tj. v reálném světě) je to to hlavní.
@Crejzi (23.11.2015 19:14): Ten Apple je zábavnej... Jestli nechceš hodit prachy do kanálu, tak na něj zapomeň. Dát za tohle 33 890,- je blbost. Ještě k tomu all in one PC...

Jestli notebook nebo desktop se musíš rozhodnout sama. Desktop bude vždycky víc muziky za míň peněz. Pokud chceš pracovat a desktop je možnost (máš ho kam dát, nevadí ti, že bude nepřenosnej), tak není jiná volba. A hlavně neopomínej kvalitní monitor. LCD v noteboocích stojí obvykle za velký kulový. Ono i pořádnej monitor k desktopu není zrovna za pár kaček.

i5, 2x8GB a nějaká mainstreemová grafika bude stačit. K tomu samozřejmě SSD nutnost.

Každopádně si dej realistické požadavky, protože jen za 500GB SSD dáš bůra.
@Crejzi (23.11.2015 21:36): No i5 v notebooku bude dost mozna jen dvoujadro, coz je aktualne velkej rozdil oproti ctyrjadru (o dost vetsi nez 4 vs 8 jader). Do notebooku pravdepodobne vis, nez 16GB nedas (pokud bys zjistila, ze potrebujes vic) a das tam pravdepodobne prave jen to SSD, na kterem toho sestrihas velmi malo. Ale to bys mela vedet sama, jak velke jsou soubory, s kterymi obvykle pracujes. Ale nerikam to ani ono, jestli je pro tebe prednejsi vykon, urcite desktop, jestli prenositelnost, nejaky notebook, jako vzdycky. A jako vzdycky je tohle rozhodnuti na tobe.
@Garion (23.11.2015 21:15): i5, 2x8gb ram a SSD mám právě v merku, ale nevím jestli je právě nějak extra rozdíl, kdybych si kupovala desktop nebo noťas :-/. Jestli by pak nebyl lepší ten noťas, protože se dá přenášet.
@Gordon (23.11.2015 20:50): Procesor kdovijakej trhac neni, ale ta grafika je teda tragedie. Jestli chces, vali se mi tu pod stolem v krabici MSI GTX560, pouzivana dva roky (tedy uz tam jen pul roku lezi zabalena, poridil jsem lepsi), ktera je porad cca 3x vykonnejsi nez ta tvoje. Chtel jsem to dat na Aukro, ale jsem nejakej linej, takze jestli mivas cestu pres Prahu, snad se nejak dohodneme :)
@7c (23.11.2015 20:56): Tady je benchmark pro Vegas a tam je na tom pry zase lepe Ati, takze pokud chce pouzivat oba programy, je to ve vysledku asi skoro jedno. http://www.anandtech.com/show/7481/the-amd-radeon-r9-290-review/14

Ale jinak souhlasim, i5 (i7 je porad strasne drahy), RAM zatim staci 2x8GB (kvuli cenam, napriklad pres mesicem se daly RAM sehnat za polovinu, kupoval jsem 16GB za cca 2k), lze dokoupit pozdeji, GTX960 nebo Ati ekvivalent (tzn neco rozumneho kolem cca 6k, bohate staci 2/3GB VRAM, rozhodne neni potreba 4GB), SSD pokud mozno 256GB (lze usetrit a dat 128GB, ale to uz se tam fakt moc nevejde) a myslim si, ze na nejake posolichani ve skole by stacily disky i mensi, navic lze upgradovat velmi snadno, nevim, jak to ted vychazi financne, ale myslim si, ze 2x1TB by do zacatku mohl stacit.
Mám laickou otázku, co mi v sestavě (profil) více zaostává? Grafika či procesor? Osobně si myslím že procesor a jeho takt není nejhorší, to spíš ta grafika mi ve výkonu zaostává, mám pravdu? Ptám se protože plánuji upgrade.
Jen okrajově - co se výkonu týče, nejlepší volba bude (obávám se) vždycky desktop. A nejlepší poměr výkon/cena bude vlastní sestava, určitě ne Apple (teď spíš hádám - jeho využití bych viděl spíš pro profesionály, kvůli kompatibilitě a software a setrvačnosti uživatelů (používám 10 let Apple, zůstanu u Apple)). Apple bude vždy výrazně dražší než stejně výkonná Windows sestava.

K tématu (co se Premiere týče) doporučuji například tenhle článek (obecné rady ohledně PC pro práci s Premiere). Jde v zásadě o to (zejména s omezeným rozpočtem) sestavit PC aby hlavní komponenty byly pro editaci videa vyrovnané (co se týče výkonu a ceny).

Nvidia grafické karty umožňují přes CUDA/Mercury Engine akceleraci při renderování/prohlížení videa (ale nefunguje to na všechno, CPU je stále to hlavní).

Tj. co se mě týče (kdyby nebyla přenositelnost hodně důležitá) bych doporučil nějaký i5 nebo i7 procesor (podle cena/výkon poměru), 32 GB RAM, 960 GTX nebo 950 GTX (ideálně asi i nějakou levnější Nvidii s CUDA - střelil jsem tyhle dvě jen proto, že nemám přehled o aktuální nabídce). A pak už zbývá jak to vymyslet s disky - nejspíš jeden systémový SSD a dva normální disky (2x3TB) na práci s videem (jeden se vstupy a druhý s výstupy).

Jinak, heh, doporučení pro novou sestavu, i když s "poněkud" větším rozpočtem: http://ppbm7.com/ :)))
Dobrý večer, kozy mečej, přeji všem :-D

Doufám, že se mi podaří stručně shrnout můj dotaz, jelikož jsem šíleně ukecaná a vím, že dlouhé příspěvky nikdo nechce číst, ale byla bych moooc vděčná, kdyby se ozval nějaký nadšenec do počítačů a pomohl zoufalé slečně v nouzi :-D.
Jedná se o to, že se chystám vyměnit notebook, protože se začínám více věnovat editaci videa, a s aktuálním přístrojem Acer Aspire 5740 mi to jde opravdu žalostně, už je to prostě pro "profesionálnější" účely nepoužitelné (nejnovější Sony Vegas), dělají se mi z toho vrásky... Tak jsem se rozhodla, když už mám tu studentskou půjčku, že si pořídím nový noťas vyloženě jen na práci s videem/fotkami (pro porozumění studuji Vyšší odbornou školu publicistiky/audio,video,digitální média,marketing...) a k budoucímu využití "naplno" (Sony Vegas, AVID studio a chci se naučit v Adobe Premiere) jsem vybrala tenhle: Lenovo IdeaPad Z51-70. Jenže čím dál hlouběji a divočeji o tom přemýšlím, možná bych i šla do stolního PC, kde vím, že na takovéto věci se velice doporučuje Apple iMac 21.5" (MF883CZ/A), jenže toho se hodně bojím kvůli kompatibilitě s programy a navíc vůbec nemám zkušenost s Apple produkty.

Tudíž můj finální dotaz zní, zda by někdo neměl nějaký tip na tento druh přístroje (ať už noťas či PC) cenově 20-30 tisíc (musí mi zbýt finance na dopravu do školy na příští tři roky :-D). Nejlépe s vlastní zkušeností, abych pak třeba neplakala nad dobře popsaným produktem, ale ve finále by to bylo zlé...

Vidím, že stručnost jsem nedodržela, takže předem děkuji všem zúčastněným čtenářům a ještě více děkuji těm, kteří by náhodou odpověděli!
@7c (20.11.2015 21:25): Už je nějaké podobné LG (Wine se jmenuje). Nicméně moc dobré recenze nemá a je celkem drahé. Ale s tím se dá asi počítat, když nic jiného na trhu není.
Prosím vás, nevíte, kolik by tak mohlo stát vyměnit display na notebooku? Je to Lenovo IdeaPad G770, rozlišení 1600 x 900. A co víc, pokud jste někdo z Brna, nevěděli byste, kam by s tím bylo nejlepší zajít?
@Cobot (12.11.2015 10:11): Yup. Přesně tohle. Baví se vyloženě o výdrži. Výkon jako takový to neovlivní.

Nabíjení tužkovek přímo v zařízení může být problematické. Implementovat do zařízení nabíječku není úplně jednoduché a hlavně to vhledem k možnostem bude hodně pomalé nabíjení. Navíc, určitě by se našli experti, kteří by si v tom nabíjeli nenabíjecí baterie, což by neslo riziko poškození zařízení.
U Steam ovladače to beru jako takovou ideu otevřenějšího formátu. AA baterky jsou mnohem dostupnější než jakýkoli akumulátor a mají delší výdrž. Proto například hodně lidí si nekoupí foťák na ukumulátor. Sice je to o něco pohodlnější, ale ta výdrž za to nestojí - pak časem potřeba akumulátor vyměnit + po pár letech problémy s dostupností originálních akumulátoru. Jinak nabíječka s 4x AA baterií Eneloop vyjde na 550 českých pesos. Velmi kvalitní baterie i nabíječka a všechno jde použít i u jiných zařízení.
Baterky jsou vždycky lepší. Máte jistotu, že vám v zařízení neodejde akumulátor, kterej nejde vyměnit. Rychlonabíječka navíc nabije AA baterky za hodinu.

Nechápu co myslí tím optimal performance. Podle mě je to jen o výdrži. Výkon mají stejnej.
Rád bych požádal o názor či radu.. Ve win 8.1, které jsou na ssd se začalo stávat, že při najetí do os jsou vidět pouze ikony dole na liště, ani hodiny, ikony na ploše, nic jiného, když se snažím otevřít jakékoliv okno, aplikaci, hru, tak se nic neděje, jen je na spodní listě vidět, že je spuštěná, když na ni najedu vyskočí jen miniatura, ale při kliknutí na ni, nic..,

Sem tam se stává, že systém najede korektně, ale po nějaké době opět vše zmizí a nejde nic jen vypnout..

Kde by mohl být problém, krpa v systému, v sata kabelu, deska? Na jenom pc mám 3 systémy, Win XP (1 disk), Win 7 Ultimate (1 disk) a Win 8.1 (SSD), Win XP a Win 7 žádnou chybu nevykazují..
@pipboy (10.11.2015 20:56): Včera jsem se právě o tom bavil se spolubydlícím, co si chce Steam Controller koupit a pro něj jsou baterky lepší, pro mě je lepší jednou za 10 hodin na chvíli natáhnout kabel. Což je jedno, záleží na každém, proč o tom mluvím: trochu jsme googlili a našli jsme:

Rechargeable AA batteries will work with the Steam Controller; however, we recommended non-rechargeable batteries for optimal performance. Please note that rechargeable batteries will not charge in the Steam Controller even if a wired connection is used.

Což je na rok 2015 opravdu zklamání. Nejen, že doporučují obyčejné baterky místo nabíjecích, ale i když je budeš používat, tak je musíš nabíjet externě. Spolubydlovi to trochu vadí, ale pořád má radši baterky než třeba kdyby měl doma party, zapojil kabel, někdo se o ten kabel zakopl, rozlil pivo a zapálil barák, no prostě podobně :-D
Tak jsem si rikal ze bych si moh nechat pod stromecek nadelit novy gamepad a rikam si ze bych teda zkusil ten steam controller a ted koukam do toho se strkaj baterky?!
(Stejne bych to mel asi furt na kabelu, ale wtf 2015 ffs.)
@Gordon (10.11.2015 18:13): Yup, používám to více méně stejně. Mám na to samozřejmě aplikaci, které tu diodu spustí. Když zapnu apku, tak ještě něž se dioda rozsvítí, ozve se v telefonu to tiché hrkání/cvakání/nebo co. Udělá to znova až když apku vypnu. Když jsem si toho všiml poprvé, docela jsem na to čuměl, ale jinak si z toho nic nedělám.
@Gordon (09.11.2015 21:09): Mám to samé. Zní to jako kdyby v telefonu něco zachrastilo. Lumia 730. Co vím, tak to dělá úplně od začátku. Žádné problémy nebo tak něco (víc než rok používání)
V mém mobilu (viz profil) se při vypnutí LED blesku pokaždé ozve lupnutí/prasknutí. Mam se bát?
To je zajímavé, já jsem pověrčivej a rád si občas na něco kliknu tak tam mam taky toho free avasta... :D
Windows 7 má taky nějakou default ochranu?
@Zx Atari 500 (08.11.2015 09:47): nepoužívám záplaty, antivir ani firewall (jen ten, co je defaultně v systému). čas od času to projedu Esetem a těch pár adware sračiček smažu. naposledy jsem chytil nějaký otravný malware z torrentu, jako protiopatření jsem přestal používat torrenty :-) antibreberkovské programy to nedokázaly odhalit, takže jsem použil starší image. každopádně jsem měl také zpomalený prohlížeč, i když PC běžel bez zpomalení.
Windows 8 a novější už mají zabudovaný (předinstalovaný) antivirus (resp. antimalware), a to Windows Defender.
@Zx Atari 500 (08.11.2015 09:47): Ja jedu bez antiviru uz pres rok. A zabudovany firewall W10 je zcela dostacujici. Jen jednou za cas to projedu nejakym externim tentononcem a v klidu. Hlavne ale taky vim co delam a neklikam na picoviny. Mamince jsem tam nejaky ten AV dal.
@Garret (08.11.2015 09:40): Driv jsem delal zalohu Acronisem cerstve po installu,ale jsem staromilec a rad si ten reinstalacni obrad jednou za cas udelam(format disku je vselek :D ) Jenze dneska jen vyhledani aktualizaci trva hodinu a install ani nemluve. Proste jen to ozaplatovat je na pul dne.

Jinak jsem to samo projel nekolika antibreberama a nic to nenaslo. No uvidime jak se to bude chovat ted. Jestli s tim do mesice bude problem tak to budu raklamovat.

Btw docela si hraju s myslenkou neinstalovat ted Antivir :) Stejne je ten free Avast na dve veci a jen to zatezuje system :D
@Zx Atari 500 (08.11.2015 09:33): já ti nevim, mě to připadá spíše jako vir. mmchdm, je určitě vhodně si udělat image systému, abys nemusel reinstalovat. image máš nahozený za 5 minut. reinstall už se dělá snad jen při přechodu na nový systém. a záplaty nepoužívám už 10 let :-)
@Garret (08.11.2015 07:42): No to jsem nemeril Crystalem,ale jen tou Samsung vecickou. Jak pisu Ty hodnoty IOPS jsem mel kolem 30k. Jinak projevovalo se to tak,ze misto de facto instant spusteni Firefoxu sem cekal tak 3 vteriny. Kdyz jsem sel trebas na idnes tak se nacet text a pote az obrazky,a cely to proste bylo trhane pomaly atd. Takze jsem zkousel FF v nouzovce a tim to nebylo. I system byl pomalejsi a dele nabihal.

Priste jest zkusim ten defaultni factory reset,ale snad to nebude ted nejakou dobu zlobit,neb reinstal sedmicek je dneska porod,nez se najdou a stahnou zaplaty.
Ano a SATA 3 má propustnost 2x vyšší, čili můj Vertex 460A kdybych měl podporu SATA 3, dosahoval by zhruba 2x lepších výsledků :)