Jeskyně, oázy, hory, stavby, zemědělské oblasti nebo rozpracované monumenty berou dech na začátku i na konci. Ve hře jsem strávil nějakých 60 hodin a i na samém konci jsem narazil na dosud neviděný akvadukt a ochotně jsem se k němu vracel, tak mi pohled na něj učaroval. Horší to ale už bylo s herní náplní, ale to bych u mojí oblíbené série v tuto chvíli už ani jinak nečekal.
I přes kompletní přepracování celého systému a skutečný restart, kdy se některé mechaniky předchozím dílům nepodobají vůbec v ničem, je to zážitek prakticky totožný s tím, co jsem zažíval u Unity nebo Syndicate. Očarování, touha hru div ne zplatinovat. Později přichází vystřízlivění z nutného opakování totožných úkolů a posledních pár hodin div ne úprk k finále. Nacházet nová města je sice potěcha očím i uším, lovit divoká zvířata překvapivě také, ale plenit vojenské tábory a osvobozovat zajatce nebo vraždit tamní kapitány se časem omrzí a vyhledával jsem jen ty objekty, které byla pořádná výzva vyčistit. Stejně tak vedlejší mise se časem začnou opakovat a protože jsem pár RPG už hrál, bylo úkolů typu "Hele, někde se mi ztratil kamarád, šel tamhle k řece, kde žijí krokodýli, no snad se mu nic nestalo..." už přesmíru. Paradoxem ale je, že když mi hra přihrála do cesty mechaniku zcela novou (závody koňských spřežení), nijak mě nezaujala a po pár pokusech jsem stadion opustil a nikdy se do něj nevrátil.
Když mluvím o RPG, nemohu nezmínit ani strom dovedností. Někomu přijde, že s přerodem do tohoto žánru se z AC vytratilo jeho kouzlo, mně to vůbec nevadí, protože se s něčím podobným silně hrálo už v Londýně a zde se opravdu dá soustředit na stealth schopnosti nebo naopak ty bojové. Já si ale nikdy neumím vybrat, tak jsem přidával jak k boji, tak třeba k dovednostem zlepšujícím zrak.
Zásadní přísadou každého dílu je ale ústřední hašašín, který ale v tomto případě hašašínem není. Je to Bayek, egyptský medžaj, strážce pořádku, zlomená duše se suchým humorem a je úžasný. Každý hrdina série měl nějakou tvář (snad s výjimkou Shaye), ale Bayek je prvním od Edwarda Kenwaye, u kterého mě upřímně mrzí, že se v hlavní roli už neobjevil. Na konci je jasné, jaká byla a bude jeho historická úloha a že pro celý řád je koneckonců důležitější Aya. Bayekova zlost, zamčené emoce, které se často derou na povrch, zlomené reakce slzavého úsměvu, kdy nikdy neodmítne hru s dětmi. Všechna čest, dostal se mi pod kůži a rád na něj budu vzpomínat, což se o minulých protagonistech říci nedá, jakkoli se mi třeba za Arna nebo za Evie s Jacobem určitě nehrálo špatně.
novoten
HolyMeatball
TheHofi
martinelk
SyLeBROs
Pro: Grafická nádhera, Bayek
Proti: Zdlouhavé hrobky, podobnost vedlejších úkolů