Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Fritol (12.03.2021 20:36): Tak ono pop by som tiež mohol linknúť pravda, len som chcel dať niečo z toho čo počúvam v poslednej dobe a príde mi to také "chillové". Pop nalinkujem nabudúce. :) Ale taký ten "flashy" mainstream pop fakt nepočúvam, takže z takého linky nebudú. :D Samozrejme netvrdím, že sú japonci vždy over the pop, ale častokrát mám pocit, že bilansujú na extrémoch a to aj napr. vo filmoch alebo anime, nielen v hudbe. Buď je to extrémne over the top a preplácane s x vecami a x klišé alebo je to naopak čistý minimalizmus.
@H34D (12.03.2021 20:14): Já se tou minulou rakcí na tebe snažil jen uvést na pravou míru, jak to je s tím vznikem. Každopádně reakce na tebe byly čistý trolling, to jen pro pořádek. Vůbec ten můj první příspěvek byl jen bait a nečekal jsem, že se na to vůbec někdo chytne. Ani jsem nevěděl, o čem jste se tu předtím bavili. :D Tul to zdá se prokoukl, tak s tím už jsem normálně diskutoval, neboť ví, že na mém last.fm najde i metal, post-hardcore, post-rock a podobné věci, co by ti už asi nevadily. :D

A pokud pohonils u Girl's Generation, tak je to trapné, co si budem. :D A jako light verze porna mi to nepřijde, Jsou pěkné, líbí se mi, ale že by mě ty tanečky a sexy oblečky nějak vzrušovaly se říct nedá. Ale kouká se na to dobře, to jo.

@Tulareanus (12.03.2021 20:19): A já myslel, že v těch odkazech bude pop. :) Jailbreak je super.

Japonci jsou možná over the top, ale také to neplatí o všech. J-rock/hardcore patří prakticky k mým nejposlouchanějším. Velmi originální tvorba všechno imo.

Což mi připomíná, že můj oblíbený hudebník Masayuki Nakano z bývalých Boom Boom Satellites nedávno vydal třetí singl se svým novým projektem Spellbound. A to je originalita sama :)
@Fritol (12.03.2021 19:42): Tak ono aj pre tie Rihanny a Beyonce a podobne, ktoré fakt nemusím je cringe, keď majú text "oh yeah, yeah, yeah, baby let's shine togetha, under umbrella, baby, baby, yeah" a pod tým sú podpísaní 5 skladatelia a 4 producenti. :D

Možno by som takú, ktorá si to sama zložila schválne chcel, pre porovnanie počuť. Ale napr. moja sestra počúvala (možno stále počúva, neviem, už roky som sa jej hudbe a názorom na ňu vyhýbal) sólistky ako Koda Kumi a Ayomi Miyazaki ,ktoré asi patria medzi tú špičku popularity, resp. vtedy patrili a jediný rozdiel, ktorý som v tom videl bolo to, že to miestami znelo ako paródia Madonny. :D

No to, čo si myslel, mi príde ako kopírka amerického rádoby motivačného popíku, ktorý tiež znie na jedno brdo, bez toho, aby vyvolal nejaký hlbší dojem alebo bol zapamätateľný, lebo znie inak. Je jasné, že moje hudobné preferencie sú inde a som človek, ktorý si dosť potrpí na texty (čo aj veľa ľudí, s ktorými mám veľkú časť vkusu spoločnú, vôbec nerieši) a zaujímavé melódie. Mne sa osobne nepáči ani ten Baby Metal preto, lebo hoci vidím, že tam majú fakt brutálne dobrých inštrumentalistov, samotná hudba znie ako paródia na metal, čo je možno spôsobené aj tým, že japonci sú všeobecne extrémne over the top, keď sa v niečom inšpirujú západom a tak miesto toho, aby to hudobne posúval metal ďalej, tak len až karikatúrne opakuje jeho najväčšie klišé. A je to dosť preprodukované (overproduced), čo má častokrát v hudbe za následok, že jednotlivé motívy alebo momenty sa navzájom potláčajú a splývajú.

Ale aby som aj trochu niečím prispel ku kultúre, tak zopár pohodových tipov v rámci hudby, ktorú v poslednej dobe počúvam:
Weyes Blood - Wild Time
Larkin Poe - Jailbreak
Black Mountain - Space to Bakersfield
Hillary Woods - Prodigal Dog
@Fritol (12.03.2021 18:02): Škoda, měl jsem promyšlenou odpověď, ale než šly děcka spát, tak mě Tulareanus předstihl. :) Věřím, že to co si popsal, sis někde přečetl, ale odečetl bych nějakých 10%. Ona v tom hraje roli i jakási účelová prezentace. Ty kpop hvězdy jsou prezentovány jako hvězdy kultury, nejen hudby, jsou to vymodelované idoly puberťáků (a taky nerdů a paniců :) ). Nevím, jaký přesně ten jejich trénink je, určitě je drsný, ale třeba "nezdravé požadavky na váhu" se týkají všech modelek, takový prostě máme idol krásy. Věřím tomu, že ty holky mají nutriční specialisty, takže o život jim nejde. Se správnou výživou je spojena i zdravá pleť, kterou ty holky musí mít apod. Prostě bude o ně dobře postaráno. Nedostatek spánku bych taky bral s rezervou. Nevím, jak to mají v kpopu, ale nedávno jsem se např. zajímal o MMA a jeden ze zajímavých poznatků je, že na top úrovni není problém správně trénovat, ale správně odpočívat. Tanečnice a tanečníci nejen v kpopu musí podávat i kvalitní fyzické výkony a s dlouhodobým spánkovým deficitem by to mohl být problém.

Já se původně bavil o té hudební stránce kpopu, tys to vzal tak celkově i s tím tancem. To uznávám, že to musí být velmi náročné. Ale jako víš co, když mi bylo +/- 22 let, taky jsem rád zahonil na Girls Generation. Teď už mi to přijde takové lehce trapné. Sexy holky v sexy šatech, sexy choreografie, lascivní pohledy... To není realita, to je jen light verze porna. :)

Chápu, že třeba ty holky z kpopu (nebo i kluci) musí na sobě hodně makat ve všech ohledech, ale maká na sobě více lidí, ovšem hvězdou se většinou stane jen ten, kdo potká ty správné lidi ve správný čas (a případně ještě ošuká ty správně lidi ve správný čas). Když mě jako konzumenta hudby bude zajímat hudba, tak je mi fakt jedno, jestli nějaké kpop idoly věnují 12 hodin denně tanci, cizím jazykům, modelingu apod., zajímá mě na tom jen ta hudební stránka a ta v kpopu není moc valná dle mého názoru. Nebo obecně populární muzika musí být nenáročná, aby oslovila mainstream a byla populární. To se "obvykle" příliš neprotíná s něčím, co je technicky náročné, progresivní nebo jinak "kvalitní".
@Tulareanus (12.03.2021 19:26): To samé lze říct u toho k-popu ale. Někteří si píší texty sami, hudbu jim pak samozřejmě složí někdo jiný, stejně tak choreografii, ale to přece platí i u západního popu, tam si taky prakticky nikdo hudbu neskládá sám, minimálně solisti ne. Ale samozřejmě máš pravdu, že je to z větší části výtvor společnosti, to bez debat.

Jinak samozřejmě ve 14 jsou naivní a asijská společnost to jen podporuje, ale nemyslím si, že ty holky trpí. Samozřejmě začátek toho tréninku musí být peklo, ale jinak si myslím, že si to většinově vyloženě užívají. Už jen fakt, že velká část prodlužuje kontrakty a když ne, tak se upíší nějaké společnosti jako solistky, přitom v té době mají miliony fanoušků, jsou milionáři a neměli by problém zvládnout nezávislou kariéru, to imo potvrzuje.

Co se j-popu týče, tak nemám moc naposlouchaný. V poslední době mě velmi baví Milet, která má imo velmi moderní "rádiový" styl a zpívat anglicky, tak bez problému prorazí na západě. Takže občas z toho stereotypu zdá se dokáží vyjít. I ten k-pop mi přijde dost proměnlivý, o tom by ti víc povyprávěl @Zoltan, který to má sjeté od počátků. :D

A jak si podotkl, tak ano, k-pop tvoří uplně zanedbatelnou část toho, co běžně poslouchám, ale jako pohodovou hudbu na pozadí to mám prostě rád. :)
@Fritol (12.03.2021 19:16):  Tak ale západný pop nie je len Selena Gomez. Samozrejme všetky tieto pôvodné disney hviezdičky ako Selena Gomez a podobne sú taktiež len produkt, len s nie tak drastickým režimom. Ja celkovo nemám rád tú súčasnú komerčnú rádiovú tvorbu, nie preto, že je rádiová a populárna, ale preto, že je šablónovitá, nekreatívna a plochá. Lenže máš tu napr. severský pop z Nórska, Dánska, Švédska a to je iná úroveň alebo aj Británia občas príjemne prekvapí. Kpop a Jpop mi v mnohom prípomína tú cringe 90s módu boybands a girlbands ako Spice Girls, Backstreet Boys a podobne, len na steroidoch. A to fakt malo fakt málo s hudbou spoločné. Tuším sú aj nejaké takéto ázijské "bandy", kde ti reálne väčšinu pesničky alebo aspoň jej ťažšie party vždy odspieva len jedna tá istá speváčka a ostatné sú tam na to, aby tancovali a vyzerali dobre. Lenže tak ako je západný pop rôznorodý, tak mi pripadá, že Kpop a Jpop vie byť len ten produkt a tým, že je tam tak tvrdý tréning a drezúra, tak mi to aj hudobne (fakt som skúšal pochopiť alebo musel počuť, kvôli sestre) príde oveľa sterilnejšie, lebo hlasovo tie speváčky tlačia do tej istej hlasovej polohy a aj tie pesničky od rôznych týchto zoskupení, ako keby mali rovnaký manuál na šablónu.

No to už je aj ten marketing. Koľko z nás malo v 14tich iný než naivný pohľad na svet? Koľko z nás by odmietlo ak by im niekto ponúkol "peniaze a slávu"? Hlavne v krajinách ako JK a Japonsko, kde spoločenská úroveň a prestíž má u nich oveľa väčšiu váhu a tým pádom je to oveľa lákavejšie. V podstate priemysel využíva naivitu ľudí a vytvára z nich svoje figúrky. A o tom pre mňa fakt hudba nemôže byť. A nie hlavne preto, že mám problém s morálnym aspektom, ale preto, že tam tú umelosť veľmi silno cítim a neviem si z takej hudby nič zobrať. Ja viem inak, podľa tvojho last.fm, že počúvaš aj kopec úplne odlišnej hudby, takže nesúdim teraz tvoj vkus. Len mi to príde také, že mňa osobne by aj zo skúsenosti ten rozdiel v estetickej hodnote odrádzal, resp. odrádza. A to si zvyknem vypočuť japonskú hudbu, kľudne aj v japončine.
@Tulareanus (12.03.2021 18:57): Co se textů týče, tak je to obdobný cringe, jako západní pop, k tomu netřeba víc dodávat. Nicméně předtím postovaný song od Rosie má překvapivě solidní text imo. S tím je spojena i povrchnost a peněžní motivace. Opět, západní pop je to samé, akorát má lidštější tvář. Nebo si snad myslíš, že třeba Selena Gomez není produkt?

Fanatičtí fanoušci jsou uplný odpad, to souhlasím. Je to možná u kpopu mnohem viditelnější, protože jich je prostě fakt spousta, o tom si západní hvězdy mohou nechat kolikrát jen zdát. Nicméně opět, na západě se to děje též. Vzpomeň na skvělou Christinu Grimmie, což není ani tak dávno, kterou jeden z posedlých fanoušků zastřelil při autogramiádě a pak se zastřelil sám.

No a pokud jde o otrocký styl vzniku, tak jo, mně to taky svým způsobem vadí, ale na druhou stranu fungování těchhle společností není žádné tajemství a ti lidi si to volí svobodně. Navíc je nikdo během tréninku nenutí setrvat, když to nezvládají, tak čus. Mají jasně dané podmínky, které se rozhodnou splnit třeba ve 14 letech už. Já ve 14 letech nadával na učitele, když nás nutil běhat 3km a oni mají tréninky brutálnější než vojáci dalo by se říct. :D Naopak v tom vidím obdivuhodné odhodlání si plnit sny. Ale netvrdím, že by jim neuškodila trocha rozvolnění, rozhodně to není zdravé a zmařených životů kvůli tomu je škoda, o tom žádná. Ve výsledku bych to ale viděl jako chybu rodičů, že je do toho pouští vůbec. Vědí, jak to funguje.

A jak jsme se tu už kdysi bavili se Zoltanem, pro mě je na k-popu nejlepší ta show okolo. Korejské zábavní pořady se kterými je k-pop ve velkém spjatý jsou uplně jiný level, než ty české sračky, kvůli kterým se dnes už ani neoplatí mít televizní příjem. Tohle mě ve výsledku baví víc než samotná hudba. Každopádně i tu hudbu stále považuji za originálnější a zábavnější tvorbu než to, co běžně hrají česká rádia.
@Fritol (12.03.2021 18:02): Mne osobne vadí na k-pope vlastne to, čo popisuješ, je to v podstate vojenský tréning na umelý produkt a všetko v danom spektre je umelé - vizuálnú prestylovanosť by som ešte chápal, lebo nemá so samotnou hudbou nič spoločné, ale to, že to celé je vlastne umelo vytvorený korporačný konštrukt, kde nejde o nič iné než o peniaze (a vraj slávu) a s nejakou estetikou, či nedajbože umením to nemá veľa spoločné. Moja sestra jpop a kpop počúva roky. Pamätám si na tie nočné mory, ktoré mi to spôsobovalo, keď som chodil ešte na strednú a mali sme spoločnú izbu a ja som od toho nemal kam utiecť. A to sa snažím preniknúť do všemožnej hudby a neobmedzovať sa žánrami. Lenže ono je to tak povrchné, ako sa len dá a tie texty, či už anglické alebo kórejské (podľa prekladu) sú tak infantilný cringe, že to spôsobuje lobotómiu. Netvrdím, že všetka hudba musí byť vysoké umenie, ale ak je niečo umelo vytvorené na to, aby to len zarobilo a splnilo nejakú normu sexuálnej príťažlivosti a špecifikum škatuľky, tak to pre mňa nemá zmysel počúvať.
A druhá vec je, že práve kpop a jpop má tých najhorších a najfanatickejších fanúšikov. Už si nepamätám meno, ale nedávno sa ženské nejakému spevákovi vyhrážali smrťou, lebo vyšlo najavo, že je ženatý a pritom oni "očakávali", že bude ich. A jeho manželke tiež želali smrť. A nebol to jediný a ani prvý prípad. A tie speváčky to majú ešte horšie. Presne ako píšeš, koľko z nich končí na antidepresívach alebo niektoré aj spáchali samovraždy? To len indikuje aké je to všetko korporátny umelý produkt bez kreativity len na vysávanie peňazí na milión edíciach, reedíciach, klipoch, koncertoch a merchandisu.
@Zoltan (12.03.2021 17:39): A já chtěl říct, že mi to moc jako k-pop nezní ani. :)

@H34D (12.03.2021 17:38): Na wiki se můžeš dočíst, že se ty holky připojovaly k tréninku v SM Entertainment již několik let před vznikem skupiny. Tzn není to tak, že si společnost vytipuje nějaké modelky, co umí trochu zpívat a bum, mají skupinu.

Typická cesta k debutu v k-pop skupině vypadá nějak tak, že ve velmi mladém věku vstoupíš k nějaké zábavní společnosti a několik let podstupuješ velmi tvrdý režim, zahrnující třeba spoustu hodin denně tance, zpěvu a fitka. Pro zahraniční členy a mnohdy i domáci korejky a korejce navíc i lekce korejštiny, případně i čínštiny a japonštiny. Navíc tam platí velmi nezdravé požadavky na váhu, kdy ty holky dostávají na snídani třeba okurek a vodu. A to nepřeháním. Nehledě na to, že mají prakticky odepřen jakýkoliv sociální život, většinou nechodí ani normálně na střední školu, nemají dostatek spánku a pohybují se prakticky jen v sídlech oné společnosti s manažerem za prdeli 24/7. A takhle jedeš třeba 5 let.

Když se pak dostávají na nějaký vyšší level, nebo jsou vybrány do potenciální skupiny, tak v podstatě prodávají svůj život už. Tréninky trvají i 12 hodin denně, je jim odepřen kontakt s rodinou, nemají žádné volné víkendy a svátky a mají hromadu nesmyslných zákazů. A to si vem, že jich tam je na počátku třeba 100, ale štěstí na debut jich má pak třeba 6. Ostatní se pak mohou modlit, aby aspoň dělaly křoví nějaké skupině v klipech apod. a někdo si jich později všiml.

A když už pak mají teda ten vysněný debut, tak se nic zásadního nemění. Vlastně jim přibyde ještě víc práce spojené s marketingem a natáčením.

K-pop je prostě šílená otročina, kdy se na několik dlouhých let vzdáš úplně všeho a jedeš brutálně náročný režim jak fyzicky, tak psychicky, abys byl nejlepší z nejlepších. Když už nejde moc obdivovat jejich kreativitu, tak rozhodně lze obdivovat jejich vytrvalost a odhodlání. Nakonec deprese, úzkosti i sebevraždy nejsou v k-popu nic neobvyklého. Na západně něco naprosto nepředstavitelného.

A ten "průměrný zpěv" teda nevím, kde slyšíš, ale k-pop zpěvačky jsou většinou živě skoro nerozeznání od studiové verze. A o jejich tanečním skillu snad ani netřeba nic dodávat.
@H34D (12.03.2021 12:42): Vidím, že jako nováčka, tě snadno rozhodila trefná "úvodka" od matadora Frita! Ve dvojici příspěvků jsi zaútočil na KPOP (dokonce i na KRAP!!) více jak Meghan na Palác, a následně si žádáš respekt, lásku i pochopení (k postovanému prog/death metalu). Neslýchané! 

A s Girls Generation jsi ve slušném pravěku K-Popu :)). Ale nastartovala to (nejlepší hudební produkt posledních 10 let) slušně.
@Drolin (12.03.2021 10:29): @Fritol (12.03.2021 10:40): Ty jo, týpci, co poslouchají kpop, nebo dokonce chlapecký kpop (nic víc gay jsem ještě neslyšel :D) a krap (podobnost se slovem crap není náhodná) budou ohrnovat nos nad hudebním vkusem jiných uživatelů DH? :D Chlapci, já to beru jen z legrace, ale rozhovorů na téma, který hudební žánr ještě je a není hudba nebo kultura jsem zažil několik a nikdy nikam nevedly. Nezbývá, než navzájem respektovat, že se nám druhého muzika líbit nemusí. Pop i death metal jsou pořád hudba a kultura, a tedy oboje sem patří. Možná to zní ode mě divně, já si z toho legraci udělám, to ne, že ne, ale když přijde na věc, tak řeči o tom, který hudební žánr je "lepší" jsou o ničem.

Jen připomenu, že diskuse začala pajmičem, který poukázal na něco, co je velmi náročné zahrát a co vyžaduje obrovský talent a několikaleté úsilí. Já třeba nejsem v kpopu až tak neznalý, protože jsem sledoval korejskou Starcraft 2 ligu od roku 2010 a tam o každé pauze hrál kpop, tak jsem třeba nechtíc něco slyšel a zjistil, že stežějní kapely žánru jako Girls Generation jsou vytvořeny v podstatě tak, že nějaké studio sežene 9 sexy modelek, které umí aspoň průměrně zpívat, napíšou jim stupidní teen texty o klucích, doplní to jednoduchými melodiemi a je hotovo. Takže to jen tak pro srovnání... :)
@Fritol (12.03.2021 10:40): Jako upřímně zlatý H34D a jeho metal - občas jsou to aspon zajímavé kousky. Jen doufám, že si to nepřečte, protože by mu ještě narostlo jeho velké ...ego.  Ale obecně, není výkon počačů už tak daleko, že celý kpop bude jednoduše vyráběn in silico??
@Drolin (12.03.2021 10:00): Až po rozpadu Blackpink příští rok, kdy jim má údajně končit smlouva s YG. Lisa solo ani nestihne s takovou!

Angličtina mi též vadí, působí to trochu tuctově, ač s každým dalším poslechem mě to baví víc a víc. A šaty škoda mluvit... otřesné.
@Fritol (12.03.2021 06:55): Bude se tedy nyní více soustředit na solo kariéru?

Škoda, že v AJ, ale nejhorší to není! Ale také ji mohli navléknout do trochu více elegantních šatů :)).

A co na to Lisa?
Akurat som sa dozvedela, ze Cliff Simon, herec co hral Ba'ala v Stargate tragicky zahynul 9.3. Je to velka skoda.
@H34D (10.03.2021 12:52): Také jsem netvrdil, že to je prog. metal :D Ale co do talentu, určitě ty děcka mají na hodně. Prog či cokoliv jiného, bylo by blbé kdyby neskončili v nějaké známější kapele.
@pajmič (09.03.2021 23:26): Ženy v metalu jsou vžycky zajímavé a asiatky obzvlášť. Vizuálně tedy lahoda. :) Nicméně bych byl opatrný s tím označit tohle za progresivní. Ne, že by na tom záleželo, tedy. Např. s Kunickem (doufám, že sem nechodí :D ), když se občas bavíme o hudbě, tak se často na tom, co je progresivní neshodneme. Ale to je v zásadě dáno tím, že on moc progresivní hudbě, potažmo hudbě obecně a vlastně ani ničemu jinému nerozumí. :D Tohle znělo hodně jako klasický heavy/power metal a ten já třeba moc nemusím. Ale jinak samozřejmě díky za odkaz už kvůli té holčině.

@Tulareanus (10.03.2021 01:18):  Pod ten názor na Dream Theater bych se mohl podepsat. Když jsem začínal s prog hudbou někdy v roce 2008-2009, hodně jsem se "nutil" do poslechu některých vyhlášených kapel, např. album Systematic Chaos se mi docela líbí, ale to může být dáno tím, že jsem se ho mechanicky "naučil" poslouchat. Jinak ty pozdější alba mě nikdy už neoslovily z důvodů, které si popsal.

Já se přímo v bass kytarystech nevyznám, ale obecně za jednoho z nej basskytaristů v tvrdším metalu je považován bývalý basák mé oblibené kapely Beyond Creation, např. zde odkaz - nevím, jestli vydržíte až do konce, protože je to technický death metal (takže Dan9kův oblíbený), ale stojí to za to.
Pokud jste u pohodové odpočinkové hudby zahrané špičkovými muzikanty, s vytříbeným citem a smyslem pro vyznění své tvorby, za sebe přihodím tip na toto letité album. Parádní atmosféra, nádherné melodie a jen místy „přiznaný” výjimečný „skill” autora. Zkrátka taková sázka na jistotu, která by se mohla/měla líbit.;c)
@pajmič (10.03.2021 02:37): Sme sa nepochopili. Ak je technickosť správne prevedená, tak je super, ale ak je o primárne o machrovaní, tak ma nebaví. Niektorí muzikanti si interpretujú progresívnu hudbu ako takú, do ktorej napratať čo najviac najtechnickejších sól, zatiaľ čo v skutočnosti je to o tom, že tá hudba ako keby mala inštrumentálne príbeh - dejstvá a postupne sa mení, vyvíja, čiže progresuje. Preto som aj ako príklad uviedol práve Pink Floyd u ktorých to je krásne počuť. Jednoduché veci mám tiež rád. Rád počúvam napr. ambient alebo minimalistov u ktorých tu bola pred časom aj reč (hoci tam sa dá o jednoduchosti polemizovať) alebo aj vyslovene pesničkové veci. Len musí ísť v prvom rade o nápad. Ja chápem, že to video toho týpka bolo predovšetkým demonštrovanie toho, že vie hrať aj iným spôsobom, čo je fajn, ale samo o sebe to u mňa ako skladba neobstálo a myslím si, že to ani nebol zmysel toho videa. Ale inak máš pravdu, ja som pomerne vyberavý človek.
@Tulareanus (10.03.2021 01:18): "Osobne mám hlavne rád, keď tam cítim ten "feeling" a keď má tá hudba nejakú myšlienku"

Tak to by se ti mohot páčit tento klip od toho samého chlápka, uvidíš že to není jen "sterylný onanista" ale velice flexibilní virtuoz, jenž hraje rychle, ale i s citem :)
@H34D (09.03.2021 21:41):  Tak ja súhlasím, aj som napísal, že to nie je žiadna súťaž a ani by nemala byť. Je kopec menej známych kapiel s výbornými muzikantami, ktorí nemusia hrať ani príliš technickú hudbu na to, aby mali tie schopnosti a talent. Osobne mám hlavne rád, keď tam cítim ten "feeling" a keď má tá hudba nejakú myšlienku. Preto napr. nepočúvam Dream Theater lebo hoci sú technicky špička, pre mňa je to z veľkej časti len sterilná onania (neberiem, že sa to niekomu môže páčiť). Ja vždy používam ako príklad Pink Floyd, lebo tam krásne vidieť, že to boli samouci, ktorí radi skúšali nové veci a experimentovali a mali cit pre tú hudbu natoľko, aby dali vzniknúť zaujímavým kúskom a originálnemu zvuku. A to je to, čo ma na hudbe predovšetkým baví.
já jsem třeba hrál asi čtyři roky v prog metalové kapele :-)  Bylo mi 20, vypadal jsem na 15 a okolo mě byli 30-35 letý týpci s dlouhejma vlasama a drsným výrazem :D
@Zx Atari 500 (09.03.2021 22:42): Ale govno :D 3 mega za den, bud tam na Van Damma hned v první  "akční" scéně spadne z okna katedra, nebo ten, kdo to finanncuje je ekonomickej sebevrah. Pokud na tu blbinu teda nepůjde do kina million lidí :D