Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Drolin (13.11.2020 23:50): ok, máš pravdu. Ale tuhle verzi jsem nekupoval, proč taky, když jsem to měl v krabičce...

S Bergmanem to mám tak, že to byl můj první "artový" režisér. Dokud jsem nezačal chodit na vysokou, tak jsem od něj neviděl nic - třeba od Allena (Tajemná vražda na Manhattanu) nebo od Kubricka (2001) jsem viděl něco ještě předtím, než jsem se filmům začal věnovat víc, než jen jako řadový divák (samozřejmě oba filmy byly tehdy dabované, Odyseu jsem dokonce viděl na malé černobílé televizi, přesto ten film ve mně zanechal hluboký dojem).

S Kubrickem i o něco později s Allenem jsem se pak důkladně seznámil díky ČT, která odvysílala velkou část jejich snímků - díky zkušenosti s Kubrickem jsem se rozhodl studovat filmovou vědu, dokonce jsem se kvůli Dr. Divnolásce zúčastnil jednoho filmového "festivalu" a osobně jsem se potkal s výkvětem tehdy nastupující generace filmové kritiky a byla mi ukázána i ČSFD, kde jsem si hned udělal profil. Rovněž jsem tehdy viděl svého prvního Hitchcocka (Vertigo), první jihokorejský film (Save the Green Planet) a navíc se mi podařilo vyhrát DVD s filmem Sametová extáze. Takže super:-)

Jinak Fany a Alexander byl prvním filmem, který jsem si kdy koupil (samozřejme v LK)... to byly časy...
@Drolin (13.11.2020 20:36): Osobně bych ocenil, kdyby vycházely větší formáty (kanzenban/waidoban), občas mám pocit, že stále žijeme v pravěku a "pirátství" je ta jediná cesta :( I comiXology a jejich webový prohlížeč...
@Drolin (13.11.2020 20:36): zatím jsem to nečetl, ale mám to na wish listu taky už docela dlouho, tak to snad brzy napravím. Taniguchiho tvorbu mám ostatně rád. Ještě by se mi líbilo, kdyby u nás vydali Naušiku a některé mangy od Kazua Koikeho.
@Drolin (13.11.2020 20:36): za 39 byla DVD z Aha, většinou ceskoslovenske filmy z Filmexportu... Rychle to zdrazili. Lady Snowblood bylo v plastu. Taky jsem si pořídil.

Od Bergmana (zcela neoriginalne mám nejraději Sedmou pečeť) jsem se přesunul k Dreyerovi...

Taky se teď už jen minimálně vracím k dříve videnym snímkům... Času je málo. Na druhou stranu, vidět v pětadvaceti kompletní Chytilovou možná není úplně ono, chci si znovu dát Ovoce stromů rajskych jíme. Nebo The Cat in the Hat, nebo Müllers Büro, nebo Sokolovo a Osvobození Prahy (ale ne Dny zrady)...
@Tainaru (13.11.2020 20:17): To nepochybně, také zvažuji nákup, ale komixy tedy nevedu. Nicméně, nově překládaný Berserk by mohl být výjimkou :). A nečetl jsi náhodou na čtečce The Walking Man? Za mě jedna z nejlepších mang, ačkoliv je velmi krátká.

@Fingon (13.11.2020 18:40): Tedy nevím, jak se jde od Bergamana posunout, ale osobně ho také nemusím. Nicméně já nemám rád obecně Skandinávii, takže to má těžko. Ale nemohu mu upřít, že Pramen panny je opravdu výborný (možná protože k němu nepsal scénář on :)).

Mám pocit, že některé vyšly i v papírů za 39 Kč, ale dost možná to nebyl přímo Kurosawa (ale třeba taková Lady Snowblood).
@Drolin (13.11.2020 17:26): Vzal jsem Adolfa, i když bych si přál mít víc jeho komiksů. Svého času jsem ho četl na čtečce, než se mi odporoučela. Ale jinak je zase hezké mít na poličce dva velikány japonského vizuálního média.
@Drolin (13.11.2020 17:26): já bych řekl, že celá ta LK edice byla za 99 Kč za kus. Kurosawa, Bergman, Prassolini, Antonioni.

Mým prvním Kurosawovym filmem byl Rasomon, viděl jsem tak půlku jeho filmů , hlavně ty známější. Nebavil mě Ran ani Rudovous, zato mě potěšilo třeba Žít nebo Nahoře a dole. Samurajovky ok, ještě bych někdy rád viděl Kagemušu nebo Sny. To je jak s Bergmanem, tam jsem viděl odhadem 2/3 nebo i více z jeho filmografie a nemám potřebu vidět víc. Posunul jsem se...

... Mimochodem Rodná zem, první slovenský barevný film a jedna z nejlepších věcí, co jsem v poslední době viděl. Krásně restaurovany
. Doufám, že mi dnes vyjdou Kubáňští kozáci...
nevidel som ešte od neho všetko ale mojich top 7 - Sny, Žiť, Červenofúz , Dodesukaden , Krvavý trón ,Traja zločinci v skrytej pevnosti , Žijem v strachu
@Charllize (13.11.2020 15:12): tu sbírku dvd z levných knih od Kurosawy mám doma z větší části taky, ale doteď jsem většinu z nich ani neviděl. A nejspíš ani neuvidím, protože dvd mechaniku už nemám a navíc to zabírá prostor mojí komiksové sbírce :) Ale nevím, dneska už mi ty filmy připadají takové utahané, mnoho z nich bych si asi nepustil víc než jednou, třeba zrovna ty samuraje.
@Charllize (13.11.2020 15:12): Ja je furt mam, asi 8 dvd a mam dokonce i Ran, kterej Levne knihy vydali predtim mimo tu zlatou edici, takze to nema ten hnusnej cernobilej obal. Diky tomu taky u nas kazdej filmovej fanousek od Kurosawy neco videl, protoze ta dvd sla fakt na dracku, tehdy stal jinak film na dvd 4 kila a dvd pujcovny jeste prosperovaly.
Hmm, u Sedmi Samuraju si zrovna myslim ze na to muze koukat kdokoliv kdo snese pohled na starsi film. Uz jen to ze tady o tech filmech diskuteje celkem slusny pocet lidi znaci ze ty jeho filmy nejsou neco pro uzkou skupinu a videl to kde kdo.

Mel jsem prakticky vsechny jeho filmy na DVD, z levnych knih, takove cernobile obaly stejneho strihu, nekam jsem je zasel/poztracel/prodal/daroval nevim, skoda jich.

Sveho casu (90) si pamatuju taky kdyz vysla Kagemusa na VHS od Guild Home Video, dost jsme se na to tenkrat tesil..a byl pak dost zklamany :)
@Dan9K (12.11.2020 02:14): Ja jeho filmu videl pres 10 a nikomu jinemu, nez cinefilum bych jeho filmy asi nepustil. Pro beznyho divaka to moc neni. a jako nepristupnejsi mi paradoxne prisel Derzu Uzala, ktery se v ramci jeho tvorby hodne vymyka.

@AlieN (12.11.2020 02:27): Zrovna Rasomon mi prisel jako jeden z jeho nejslabsich samurajskych filmu, je to sice pravda pomerne kratky, ale kdyz uz, tak ten Yojimbo, 7 samuraju nebo nejakej jeho barevnej film, treba Ran.
@Dan9K (12.11.2020 02:14): V kontextu japonské kinematografie určitě. Rychlejší střih, líbivá (samurajská) tématika nebo perfektní cit pro vyprávění (často dobrudružného) příběhu.
Z "velké trojky", vedle Ozua a Mizogučiho, ten, ke kterému je snadné proniknou i si jeho filmy užít pokud zrovna není divák cinefil (nebo fanoušek kultury J.).

A Toru Takemitsu, to je mistr :). I když jeho mám zvláště rád ve spojení s Tešigarou.

No a pokud bych doporučoval, tak asi cokoliv (ačkoliv mé preference jsou takové). Zvláště Tři zločinci ve skryté pevnosti je vlastně perfektní dobrodružný/akční film. Hotová radost na zhlédnutí.
@Dan9K (12.11.2020 02:14): Sanjuro a Tři zločinci ve skryté pevnosti jsou Yojimbu stylem hodně podobné, ale jestli bych měl komukoli od Kurosawy doporučit jediný film, tak to bude Rashomon.
@Drolin (11.11.2020 21:15): On je Kurosawa přístupnej? Já od něj dal teda 3 filmy, viděl jsem je už před patnácti lety (asi příliš brzy) a teda bylo to pro mě většinou hrozný utrpení. (Sedm samurajů, Ran a Yojimbo, nejvíc se mi líbilo Yojimbo). Co je úchvatný, to je hudba - Toru Takemitsu a Masaru Sato úžasní.

Jaký je příklad nejpřístupnějšího Kurosawova snímku? :-)
@sandokan (11.11.2020 21:10): Vlogy mají výhodu, že je jde jen poslouchat, a občas kouknout. Od těchto procházek v Japonsku za deště jen tak člověk neodtrhne oči, a jsou dlouhé, proto na to skoro nekoukám. Ale krása :).

@sandokan (10.11.2020 15:58): Aha, tak to bych spíše doporučil začít s klasiky ala tvorbou Kurosawy a Kobajašiho, která je přeci jen o poznání mezinárodně přístupnější. a osobně se to snažím střídat, i když asi z větší části koukám na filmy z Asie.
Shlédl jsem Movies that made us na netflixu, o vzniku Die Hard, Ghostbusters a Home Alone. Doporučuju, naprosto skvělý pokoukání na vznik těchto klasik.
@Zoltan (11.11.2020 18:07): Jo, Everglow a Dreamcatcher mě mimo Blackpink a TWICE baví asi nejvíc. Každopádně TWICE je největší zábava sledovat, hlavně u videí s Dahyun a Sanou dokážu zabít celý večer. :D
@Fritol (11.11.2020 17:57): Tak je to správné, tak to má být, výborné na stres! A navíc letošek je velmi silný, povedené hitovky od Twice, CLC (Helicopter za mě zatím song roku), Everglow, Dreamcatcher, Itzy a samozřejmě G-Idle. Plus Irene & Seulgi z Red Velvet super songy!

Rozhodně si není na co stěžovat :)

@Fingon (11.11.2020 18:05): C-POP.
@Fritol (11.11.2020 11:30): Jo Zítra taky není špatné.lLíbí se mi, že z typicky pomalejšího rozjezdu udělali přednost. Ale souhlas, asi to taky hodnotím níž. Je otázka nakolik to je příchodem Kucharského. Mám pocit, že právě jeho zpěv přináší tu změnu.