Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Rakousko? A co třeba Jessica Hausner?! Lurdy jsou úplnej zázrak (sic!) a do kin právě míří (myslím si, že povedený) Malý Joe s báječnou Emily Beecham, kterou za tu roli ocenili v Cannes.
@Drolin (03.02.2020 14:59): tak oni točili třeba v Německu nebo USA. Fritz Lang, Otto Premiger, Harald Reinl...

Jinak Glawogger má dobré komedie, sice Nacktschnecken jsou slabší (Ostrowski a přátelé se snaží točit porno) Slumming je fajn a opět se to točilo v ČR (vídeňský bezdak se z volebních plakátů naučí jednu českou větu "myslím to upřímně") no a Contact High je dost dobré (jinak Ostrowski pak zreziroval Glawoggeruv scénář Hotel rockanroll ale to už tak dobré není).

Některé rakouské filmy (komedie, teď nemyslím experimenty Kurta Krena nebo Hanekeho věci jako pianistka, funny games nebo bennys video) jsou naprosto šílené a nejvíc mě dostávají české postavy a herci. Takové 3-faltig je celkem síla (Když Adele Neuhauser mluví česky, tak přízvuk je strašný, ale stejně respekt)
@Fingon (03.02.2020 14:45): Já mám Seidla poměrně v oblibě (Ve sklepě v kině byla více než zajímavá projekce) a jeho hraný Ráj má zajímavé, více dokumentaristické, téma (zvláště Naděje a Láska). Glawogger toho točil (z hraných filmů) již více, ale podle mě je také ve světě známější spíše dokumenty (Workingman's Death, Whores' Glory). No ale že umřel, to jsem netušil - je to škoda.

No a Harald Sicheritz, Xaver Schwarzenberger, to už je asi velká neznámá mimo Rakousko (Německo) :). Ale je zvláštní, že světových režisérů moc nemají. No a Haneke... Bílou stuhu beru jako jeden z nejlepších filmů po roce 2000.
@Drolin (03.02.2020 12:07): tady bych ti oporoval, protože oba točí (resp. točili, Glawogger před časem zemřel na malárii v Africe, kde točil... Dokument) jak dokumenty, tak hrané filmy. A nemám rád ani Seidla, ani Hanekeho.

Ale sranda je, že Seidl a Glawogger spolu po revoluci točili na Znojemsku hraný dokument Mit Verlust ist zu rechnen a vypadá to tam jak někde ve třetím světě...

Jinak Harald Sicheritz je asi nejúspěšnějším zanrovym režisérem (komedie) a sekunduje mu převážně tv režisér Xaver Schwarzenberger.
Teda, když se řekne Finsko, tak mě napadne spíš např. Anti-Jussi Annila než notně vyčpělý Kaurismäki.
A kdo neviděl Saunu, neví, co je tma, zima a hřích.
@Dan9K (03.02.2020 03:45): Máš pravdu, že z hlavy mi asi žiaden iný rakúsky režisér nenapadne. Fínskych filmov som za posledné roky videl viac známych (z môjho pohľadu i dobrých), len tie mená režisérov som si fakt nezapamätal. Páčilo sa mi napr. Purge, ktoré odporúčam. Sú tam veľmi dobre vykreslené charaktery a ich vnútorné dilemy a problémy. Akurát mi príde zvláštne, či je to len môj pocit alebo sa fíni zameriavajú prevažne na filmy z obdobia 2. svetovej vojny a komorné drámy (prípadne komorné drámy z obdobia 2. svetovej vojny) alebo som len ja narazil na samé také filmy. :)

Na to ti neviem veľmi odpovedať. Nesledujem slovenskú kinematografiu. Niekto by možno vybral niečo od Juraja Jakubiska, ale podľa mňa natočil svoje dobré filmy ešte za Československa a tie neskoršie už za veľa nestoja. Vraj je dobrý film Eva Nová, ale ten som nevidel.
@Tulareanus (03.02.2020 03:42): jo a když už tě tu máme :-) dalo by se něco označit jako nejlepší film Slovenska od roku 1993? Něco, co dělali fakt jen Slováci, nebo když už koprodukce, tak především Slováci? A aby to nebyl dokument? Top 1 nebo Top3? Nabízí se třeba Všichni moji blízcí, ale to úplně nechci, sice slovenský režisér, ale samý čeští herci...prostě chci aby to původně mluvilo slovensky. A jestli je to Záhrada, tak holt nic no :-)
@Tulareanus (03.02.2020 03:42): no jasně, Haneke, a znáš i něco jiného? Já právě znám jenom jeho. To je stejný jak Kaurismäki ve Finsku, ale to ještě z Finska nedělá kinematografickou velmoc :-)

Jinak když jsem si projížděl filmy z Rakouska, tak krom Hanekeho je to vždycky koprodukce, ve který je ale Rakousko tak jakože mimochodem spíš.

btw. dovedu si představit úplně stejnou konverzaci v Rakousku, kde by zase upozorňovali na Jana Svěráka :-)
@Dan9K (03.02.2020 00:24): Také bych to poskládal uplně jinak, ale žebříček jako reflexe (ne)kvality naší kinematografie slouží docela dobře. Oproti letům 1960 - 1990 je to opravdu slabé, i v kontextu okolních zemí (zvláště Maďarska a Polska), na druhou stranu některé z té desítky beru jako velmi dobré filmy.
@Drolin (02.02.2020 21:33): tyhle žebříčky mě vyloženě obtěžují, zvlášť když je to jakože od kritiky a je to jakože tak to má být. Ale kdo ví, hlasovalo bůhví kolik lidí a třeba nikdo toho Kolju na první místo nedal a takhle to vyšlo.

Mně tam třeba chybí Babí léto a Requiem pro panenku a bojím se říct, co mi tam přebývá (pár z toho jsem taky neviděl)
Anketa o nejlepší český film let 1990–2019,

1. Kolja (1996, režie Jan Svěrák)
2. Kouř (1991, Tomáš Vorel)
3. Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992, Věra Chytilová)
4. Návrat idiota (1999, Saša Gedeon)
5. Obecná škola (1991, Jan Svěrák)
6. Pouta (2009, Radim Špaček)
7. Pelíšky (1999, Jan Hřebejk)
8. Lekce Faust (1993, Jan Švankmajer)
9. Protektor (2009, Marek Najbrt)
10. Je třeba zabít Sekala (1998, Vladimír Michálek)


Osobně bych zařadil Ztraceni v Mnichově (což je podle i nejlepší český film), Samotáři, Rok ďábla a Ameriku.
Profound Desires of the Gods

Ještě než Imamura natočil v 1983 vítězný film Cannes (Balada o Narajamě), tak natočil svůj první barevný snímek (a nemohl si vybrat lépe lokaci, zde nejjižnější ostrovy Japonska - Ishigakijima) podobného zaměření. Role tradic ve společnosti; tentokrát i jejich proměna v průběhu druhé poloviny 20. století. A výsledek je výborný.
Ty vole, Helmuth Nowak a Leo Kessler, jsou nejlepší autoři válečné literatury z WW2, škoda, že nikdo netočí seriály z pohledu obyčejných Němců-vojáků..

(A klidně si mi nadávejte do nacistů.)
Dnes ráno mám dobrou náladu, takže místo, abych vám vynadal do zasraných nováčků, tak Vám doporučím film Gentlemani, včera jsme na to byli v kině a myslím si, že spolu s Podfu(c)kem jednoznačně nejlepší film Guye Ritchie.
Jojo Rabbit 9/10. Skvělý film. Komorní dobře zvolené prostředí. Vtipné. Nevtíravě emocionální. Rozhodně doporučuji.
"Místy to smrdí až slayerovskými riffy" Že jo vid? Už Isolation mi trochu připoměl South of Heaven. :)
@Widl (31.01.2020 12:54): Je tak, taky se mi poslední album hodně zamlouvá. Místy to smrdí až slayerovskými riffy, naopak aranže jdou hodně za hranice thrashe a úžasně ozvláštňují atmosféru jednotlivých songů. A ty bicí jsou opravdu lahůdka, celkově prostě mimořádně povedená fošna!
Nová Sepultura výborná. A zase neskutečně chytlavý bicí, Casagrande prostě umí. Ale to se dá říct o všech, nikdo nepřečnívá nad ostatní, ale nikdo není ani do počtu. A ve výsledku je nastavená laťka hodně vysoko. Už se těším na vinyl :)
@H34D (30.01.2020 22:30): neskatulkuj .. a kdyz uz, tak nezne .. poslechni si horizons cele ... to je asi takovej metalcore jako accacia strain nema rada kdyz je skatulkujou jako deathcore ;)
@samorost (29.01.2020 21:09): @ntz (30.01.2020 18:53): Ačkoli ty starší songy mě osobně neoslovujou, tak musím říct, že poslední 2 alba (které už ale taky mají pár let za sebou) jsou vynikající. Originální, progresivní, údernější než třeba konkurenční Diablo Swing Orchestra, zkrátka to nejlepší z avantgardního metalu, dle mě.

@ntz (30.01.2020 11:12): To je zajímavá volba, Horizons je asi nejvíc chválené album Parkway drive, ale nečekal jsem, že zvolíš v podstatě jako top žánr metalcore. Ty další dvě alba bych si musel poslechnout více, neznám je. Nad tím ikonickým metalovým albem se ještě zamyslím...
@Dan9K (28.01.2020 18:19): Jj Rough Boy je ultimatni power ballad se super klipem, ostatne klipy ZZ Top z te doby jsou vyhlaseny. Ja slysel asi vsechna alba a maj tam takovou sinusoidu z jizanskyho rocku pres rock riznutej synthpopem zpet k jizanskymu rocku, ale na poslednich albech mi prijde, ze to Gibbons vokalne uz moc nedava, narozdil od Hilla, ktery ale zpiva jen 1-2 songy/album. Trochu me mrzi, ze jsem loni vynechal jejich koncert.
@H34D (29.01.2020 19:22): Musim se priznat, ze Rolo Tomassi se me extremne nebavi .. znam je, znam je dlouho, byli mi cpani horem dolem, snazil jsem, daval jim sanci .. snazil se to naposlouchat ale proste to tam neni ... Co se tyce jineho, tak ja mam celkem dost sirokej hudebni zaber ... hodne posloucham klasiku napriklad, nicmene by me zajimalo, co je historicky vase ikonicke metalove album ... jedno rict neumim, ale kdyz se zamyslim, dam ruku na srdce (a druhou na kule), tak moje tri alba (asi takova castecne nostalgicka EMO historie jsou tyhle):

ted uz bych si o ne ani kolo neoprel za ty sracky co toci, fujtajbl, tohle je ale top
skoda, ze tihle moc nehrajou ... taky jeden z mejch topu, mozna ne tohle album, spis novejsi, ale ...
nehynouci klasika, ktera by se mela ucit v hodinach zpevu na ZS


@Dan9K (29.01.2020 20:09): Prvni Hore mam fakt rad, na koncerty chodim a nejvic me bavi tohle album