Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Drolin (08.12.2019 08:42): Takže nakonec celá ta diskuse byla k hovnu, protože alibisticky završíš, že je to jedno, že taková je prostě realita, že je lepší mít „přehled“. Co to jako znamená – mít přehled?? Kór když se bavíme o 17letý holce?

Fabulační autismus?? Skoro to chci nechat bez reakce, ale ty jsi tu několikrát podsunul, že je to marketing či póza ve stylu „nekoukám na GoT, jsem cool“. Tak nevím, kdo tu fabuluje. :)

@valcik (08.12.2019 09:48): Tak jasně, to se asi dá říct skoro o všem, že jo, ale teď se bavíme o konkrétním fenoménu. Nebo jsem možná jen nepochopil, kam směřuješ, jak to souvisí s Eilish a tím, že nezná Van Halen.
@Fingon (08.12.2019 00:00): "Komu nejede kapr, ať si dá houbového kubu (kromě hub je tam i sádlo a kroupy), ten je mňam a taky je to tradiční vánoční pokrm." Tak teď přemýšlím, jak moc bych musel být vyhladovělý (resp. kolik dní), abych snědl kapra nebo houbového kubu :D Ani jedno tradiční české vánoční jídlo nemám rád, to bude nějaké znamení :)
@valcik (08.12.2019 09:48): +1

Žádné emo, je to - anxiety pop - aneb hudební žánr roku 2019 dle Elle! :)) Na první poslechy (registroval jsem ji asi půl roku zpět, když ji zmínil Gira ze Swans) také nic moc, ale jako taková slabší Lana del Rey nebo Lorde, proč ne. Nejhorší to určitě není, zvláště v kontextu různých 6ix9ine nebo Post Malone.
@BUMTARATA (08.12.2019 02:01): Neplatí to ale aj v opačnom garde? Pre mládež býva veľmi nepríjemné, keď jej starší lezou do zelí, vyjavia jej vlastnú neschopnosť, pomýlenosť. Keď sa ukáže, že dzedko je v hociktorej modernej oblasti akou je napríklad informatika zbehlejší, skúsenejší a k tomu dvojnásobne starší, narodený v dobe keď podobná technika ešte neexistovala. Všetok ten čas strávený pred monitorom, najlepšie roky mladosti strávené čučaním do displejov a potom ťa vyškolí storočný kmeť. To je hneď oheň na streche! :-))

Vyhľadal som si Billie Elish na youtube btw, pretože som o nej nikdy nepočul, a popravde tento poprask vôbec nechápem. Je to tuctová rýchlokvasená emo popíkarka s autotuningom, tri songy ktoré som očíhol majú v refréne rovnaký motív s rovnakými akordmi a ako taká mi pripadá naprosto irelevantná.
Povedený rok! Na čtení bylo více času, než jsem čekal. Ty pro mě nejlepší tituly, z beletrie, byly tyto:

1. Netrpělivost srdce, Zweig
2. Mistr a Markétka, Bulgakov
3. Zpověď masky, Mišima
4. Chazarský slovník, Pavić
5. Kreutzerova sonáta, Tolstoj
6. Očekávání, Hoši
7. Aruku Hito, Taniguchi
8. Spalovač mrtvol, Fuks
9. Jatka č. 5, Vonnegut
10. Blázen do Napoleona, Atóda


V 2019 vyšlo zvláště Hluboká řeka (Endó) a zmíněná Zpověď masky. A po 18 letech se dočkalo Nebe, peklo, ráj nové, a pěkné, edice :). Do konce roku ještě asi zkusím mnohokrát odložené Hluk a vřava nebo začnu Serotonin případně Čevengura.
@BUMTARATA (08.12.2019 02:01): Právem, nebo neprávem, taková už je realita :). Navíc stejným dílem měla i zastánce. Ponaučení je zde ale jediné; lepší je mít přehled (zvláště ve svém řemesle), než ho nemít a být snadno nachytán.

A snažit se naroubovat ageismus na to, že lidé mají srandu z toho, že Eilish nezná jednu z nejznámějším kapel na světě, to už je jiný level fabulačního autismu :)). Ale komplex ze stáří tu má více uživatel, takže mě už to ani nepřekvapuje. Je to zkrátka vtipné.
@Drolin (08.12.2019 00:33): No jo, ale co je těch 8 milionů zač? Je jim 17? Říkáš, že se nelze divit, že je zesměšněna, a já se právě ptám, jestli právem, jestli na tom záleží, že neví. Nepřijde mi, že na tom záleží. To je celé.

@Shoggot (08.12.2019 00:24): Jo, pro starší bývá velmi nepříjemné, když jim mladší lezou do zelí, když jim vyjevují jejich vlastní neschopnost, pomýlenost. Když se ukáže, že jsou chytřejší, schopnější, nedejbože moudřejší, a k tomu o dvacet let mladší, když to jsou třeba ještě děti! To je hned oheň na střeše. Všechen ten čas, všechny ty roky práce a pak tě vyškolí školák. Dobře je to pak vidět na veřejně činných osobách typu Jakuba Čecha nebo Grety Thunberg, kolik trápení tihle dva a jim podobní způsobili jenom tím, že se ozvali.

A doufám, že mě to nečeká!! Že nebudu nikdy mít mladým za zlé, že jsou jiní nebo lepší. :)
@BUMTARATA (07.12.2019 23:14): Ano, jinak by neměli 7,9 milionů poslouchačů měsíčně na Spotify. Dle Google Trends se zájem (2007, 2012, 2015) cyklicky zvedá. Jak by ne, když jde o popkulturní ikonu 80. let, které jsou tak v oblibě. Van Halen nejsou Beatles, ano, kapela co figuruje v TOP 20 nejprodávanějších jsou asi farmáři z Kentucky co hrají v místním kravíně... :)).

Nicméně problém i otázka leží jinde. A nejde tak, zda bych já nebo ty obracel oči ve sloup (nebo neplacený sloupkař), ale obecně je Van Halen součástí obecného kulturního povědomí, a tak se nelze divit, že je a bude za takovéto prohlášení zesměšněna. Zvláště v dnešní době velmi snadného zisku kulturního, respektive informačního, kapitálu. Ačkoliv pravděpodobně půjde o - neznalost - v podobném duchu jako "nesleduji GoT, Star Wars, podívejte se jak jsem cool". Billie je prostě edgelord.

A vtipný playlist,
Billie Van Halen, "Who's Billie Eilish?" "Who's Van Halen?" Why not both? Both is good.
@BUMTARATA (07.12.2019 23:14): +1
Vždyť je to irelevantní. No a co, že je Billie Elish hudební interpretka a nezná Van Haleny. Shakespeare je zase opravdu globální fenomén, který třeba může někdo jako Bloom milovat nadevše a učit o literatuře, ale lepší knihu než jím zavrhovaný Wallace nedokázal napsat, i když se na hlavu stavěl. To je holt realita.

To s tím Kimmelem je sranda a show, což především mentální starci izolovaní od světa mají problém pochopit a tak se Billie Elish posmívají.
A posmívají se, protože je to obranný mechanismus před přiznáním si, že svět jde dál a některé věci holt zůstanou pozadu a jiné půjdou dopředu. A že něco, co pro starce bylo svatým grálem, holt pro mnoho dalších lidí, kteří budou ve stejném odvětví lidské činnosti, nebude znamenat nic nebo úplně málo. Ale taky zase ne pro všechny. Ztráta vlastní relevance a svých i dolů bolí. Člověk to i starcům odpustí, každého to čeká. U lidí, kteří jsou takovými starci ještě před třicítkou, to je spíš směšné.

Celé je to irelevantní. A je to stejné jako ostentativní opovrhování mainstreamem. Kdo systematicky a ostentativně opovrhuje současným mainstreamem populárním uměním a rochní si pouze a jen v "artu", nejenže přiznává, že má problém s tím, že nerozumí současnosti a je mimo kontakt s duchem doby, ale dokonce to odmítá. Což je východisko, které je nejenže bez doslova jakýchkoli výhod, ale ještě vlastně otevřeně přiznává svou hloupost, frustraci a uzavřenost.
@Kunick (07.12.2019 23:21): no nepomenujem ziadnu a aj keby som ich pocul, je pravdepodobne, ze nebudem vediet, ze hra van halen.

@BUMTARATA (07.12.2019 23:19): God is a concept by which we measure our pain. Kazdopadne je vtipnym paradoxom, ze vela ludi, ktori uznavaju Beatles za ich umelecke kvality, vlastne ani nikdy nepoculi alebo nepocuvaju tie (prevazne neskorsie) skladby, ktore ich z popovej chlapcenskej kapely pretransformovali na nieco inovativne a s umeleckymi ambiciami.
Van Halen my ass. Videl som Kimmelovo interview s Billie Eilish a islo o sucast "hry", kde sa jej on pytal na veci z roku jej narodenia, ci ich pozna a on si akoze zo seba robil srandu, ze je old. Takze neslo o ziadnu konspiraciu na spopularizovanie sa, ako sa pise nizsie.
Podla mna nahradzovat jeden rebricek druhym nema zmysel, pretoze sa zmenia len mena, ale koncept ostava rovnaky.
Pravidelne si vsimam a pocuvam, ako ludia bedakaju, ze sa uz nerobi hudba ako v rokoch xy a vsetko je zle komercne a pritom ti ludia su lenivi si tu aktualnu hudbu pohladat, vyskusat a najst si tam nieco pre seba, co je zvycajne dane tym, ze aj z tych "bajnych" rokov xy pocuvaju len to, co im bolo (komercne) naservirovane na podnose a to vacsinou i len tie najznamejsie skladby.
Osobne neviem od Van Halen pomenovat ani jednu skladbu a ani sa nechystam ich pocuvat (pocul som ich), lebo ma mnozstvo inych interpretov, nehovoriac o tom, ze pocuvat xy nie je nikdy nikde ziadna povinnost a ani sa necitim kvoli tomu nejak historicky hudobne neznaly. Nehovoriac o tom, ze dolezitost kapelam a albumom pripisuju len a len ludia a to castokrat bez kontextu a vacsinou na zaklade komercneho uspechu, a nie umeleckeho prinosu, podobne ako hodnotia umelcov podla toho, kolko su ludia ochotni dat za ich obrazy.
@Drolin (07.12.2019 21:02): Myslíš, že Van Halen poslouchají nové a nové generace? V takové míře, abychom mohli říct, že jsou pro ty generace důležití? Nesměšoval bych historickou relevantnost (nějaký význam v rámci svého žánru zřejmě měli) s relevantností pro dnešní dobu, pro dnešní mladé generace, jestli jim mají co říct. Na to se Špičák, myslím, ptá a odpovídá si, že už asi moc ne, a proto se ani nediví, že je Eilish nezná, natož aby je poslouchala.

Píšeš, že by je znát měla, protože je hudebnice. Ale ona je ve svých 17 letech nezná. Nemohlo by to být proto, že je mladí prostě neposlouchají, že je prostě zajímá jiná hudba?

Ani já se jí popravdě nedivím. Van Halen nejsou Beatles. Ty určitě zná. Ale i kdyby mi řekla, že neslyšela White Album, tak bych neobracel oči v sloup, nekroutil bych nevěřícně hlavou. Nevěřím v kánony.
@MCZ (07.12.2019 19:25): Ale jo, základní přehled je zcela jistě užitečný, jenže zejména co se popkultury a konkrétně populární hudby týče, je toho takové množství, že pokud to není tvoje profese/koníček, tak těžko budeš znát většinu, natož všechno (já třeba Van Halen neznám vůbec). Nadto je otázkou, co do toho základního přehledu má patřit.
Třeba ten Pitchfork žebříček je pro mě z velké části baterie neznámých nebo nezajímavých jmen. Jo, vím, kdo byl Bob Dylan, ale dobrovolně jsem si od něj snad nikdy nic nepustila.

EDIT: A onen přehled by měl mít asi hudební teoretik, ale u interpreta bych to, ještě, když se věnuje zcela jinému žánru, asi jako nějaký zásadní požadavek pro výkon povolání neviděla.
@BUMTARATA (07.12.2019 20:38): Relevantní jsou stále, když je nové a nové generace poslouchají, a rozruch (okolo Billie) je spíše v tom, že pokud se živím hudbou, asi bych měl znát i (lokální a nedávnou) historii. Třeba Van Halen je důležitá kapela, protože vystupuje jako jeden z předních zástupců své doby, a individuální posouzení kvality již není důležité. Jako póza nebo snobství mi to nepřijde.

Rocková hudba byla jednodušše (v USA) populární a oblíbená, vzniklo tam velké množství významných kapel (ano, převážně založených bělochy, když demograficky šlo o 83.1% populace) a z dnešního pohledu charakterizují tu dobu. Znát by to tedy, někdo, kdo se o hudbu zajímá nebo ji i tvoří, měl. Minimálně od rodičů nebo okolí. Jako by mladý spisovatel neznal Shakespeara nebo Tolstého, takže se jistému posměchu u Billie nelze divit.

Ona to ale může být klidně i jen povedená reklama, aby Ellish zaregistrovali (ve spojení s Van Halen, tedy výrazně odlišnou stranou média) i starší dvaceti let.
@Drolin (07.12.2019 19:38): Samozřejmě, že tam nejsou náhodou. Ale my bychom se měli ptát, jestli tam jsou proto, že jsou opravdu dobré a stále relevantní, nebo proto, že se nechceš ztrapnit, že bys to tam nedal. Kde začíná a končí snobství, póza? Jsou ta díla OPRAVDU stále relevantní? A nejde o to, že někdo něco nezná, ale o to, jestli by to MĚL znát.
@MCZ (07.12.2019 19:25): Co je základní přehled? Znát Van Halen, nebo znát Billie Eilish? A o tom je myslím řeč – některé věci ztratily na relevantnosti, jiné ji mezitím nabyly. Tedy Špičák upozorňuje na důležitou věc – neustále se oslňujeme seznamy starců a děláme machry, kolik toho z těch seznamů známe, ale přitom doba je dávno jinde.

Barvu pleti zdůrazňuje, protože mluví o „starých bílých rockerech“, což je fenomén sám o sobě. Odkázat na Pitchfork také dává smysl, když je jeden z malá, který se snaží rozvířit stojaté vody.
William Faulkner ~ Hluk a vřava

Když to Faulkner začal psát, údajně o knize prohlásil, že je: "a real son-of-a-bitch ... the greatest I'll ever write".
Těžko říct, jestli je opravdu nejlepší, nečetl jsem všechny, ale je to fakt mistrovský kousek.
Já to mam jednoduchý: seru na všechny žebříčky, na škatulkování podle žánrů tuplem, protože mě zajímá zvuk reprodukované hudby, to je to co si na muzice užívam bez ohledu na to, z jaký žánrový škatulky to vypadlo. Ano, je to zvláštní úchylka a osobně neznam nikoho dalšího podobně postiženýho, ale tak to prostě je.
@BUMTARATA (07.12.2019 18:23): Ty "věci" ovšem prošli testem času a v obecných výběrech nejsou náhodou. A k argumentaci článku se asi nemá cenu vyjadřovat (aneb proč je a2larm již déle nečitelný). Na druhou stranu navazuje už na tak zcela nezajímavou - údalost - že někdo něco nezná, tedy prostor na něco zajímavé tam nebyl už před nápadem to sepsat.

No namluvit... spíše doporučit obecně uznávanou kvalitu. Nicméně jsem si nedávno prošel trochu relevantnější žebříčky. Konkrétně žebříčky "TOP 100" alb ze současného desetiletí (a že jich je). Vypadá to, že se konsenzus shoduje na My Beautiful Dark Twisted Fantasy. A také bych souhlasil.
@BUMTARATA (07.12.2019 18:23): Připadá mi to jako z extrému do extrému.

Tedy myslím si, že je dobré mít alespoň základní přehled - zabrání to pak těm zábavným omylům, kdy si lidé myslí, že Paul McCartney nebo Ozzy Osbourne jsou mladí začínající umělci... Anebo hůř, obviňují z vykrádání původního autora (teď si nevybavuju konkrétní případ, ale nezní to vůbec nereálně).

Každopádně Alarm zase baví - "Možná už prostě tihle staří bílí rockeři nejsou dostatečně zajímaví." Nějak mi tam uniká důležitost informace o barvě pleti. A o Pitchfork bych se taky zrovna neopíral, jejich hodnocení jsou často jedno velké WTF.

Jinak dobrá hudba vzniká samozřejmě pořád, letošek byl hodně vydařený.

Mimochodem, od Van Halen znám asi jednu písničku.
Tohle!

Musím se smát pokaždé, když vidím nějaký žebříček typu 1001 alb, které musíte slyšet, než zemřete. Tolik lidí se vám neustále snaží namluvit, že je nutné slyšet, vidět, hrát, číst to či ono, jak kdyby se od toho odvíjelo vše podstatné, jak kdyby bez toho nešlo vést diskuzi. Přitom podobné výběry jsou často napěchované půlstoletí starými záležitostmi, mrtvolu střídá mrtvola, jak kdyby se od té doby nic nezměnilo. Často se tváří, jak kdyby ty nejlepší věci již byly vytvořeny. Přitom den co den vzniká tolik nového a jeden by potřeboval 1001 životů, aby to vše obsáhl. Nakonec stejně většinu za pár let zapomenete…
Čte tady někdo knihy Leo Kesslera? Ty vole, ten Schulze je v každé knížce o pluku SS Wotan stále větší prase a nejde nefandit Von Dodenburgovi.

Kdyby někdo natočil seriál podle Kesslerových knih o pluku SS Wotan, vůbec bych se nezlobil.
Dobrá zpráva!
Lighthouse půjde do vybraných českých kin už v lednu díky Aerofilms.
Pro mě jednoznačně nejvíc očekávaný film roku, sice si ho v kině tedy člověk užije až rok příští, ale co už.
Kdyby měl někdo potřebu koukat na V WARS na Netflixu s nadějí, že třeba uchopili téma upířiny nějak jinak, tak vám ušetřím čas - je to typická nenápaditá netflixová produkce, hodinová stopáž (zajímavých je tak 20 minut), nudnej scénář, nudná kamera, otřesný cgi a tak dále, všichni to známe. Ian je láska, ale tam to končí.
@Luďa (05.12.2019 16:08): Nestojí to za moc. Je velmi patrné, že si to starý pán točil sám pro sebe, aby si na poslední chvíli splnil svůj sen, když už si může dvorní herce digitálně omladit.

Titulní postava De Nira nejenže kvůli tomu divně vypadá, ale navíc je to zaměnitelný, nevýrazný pohůnek. Jako člověk, kterému se prostředí, do kterého je film zasazen, hnusí, mám z toho také dost mdlé pocity.
Zkouknul jsme dnes The Irishman a jsem z toho volaký zmätený. Asi jsem viděl něco jiného, než ostatní a přijde mi to jako hodně průměrnej film, ani mi to nepřišlo jako film od Scorseseho. Příběh byl hrozně plochej, všechno ve filmu bylo vyobrazeno jenom povrchově a to mělo za důsledek další velký problém - je to jeden z nejdelších filmů, co jsem kdy viděl. Ty 3,5 hodiny mi připadaly jako celý den, táhne se to jak smrad a zase tolik se toho tam za ty 3,5 hodiny nestane (relativně, stanou se události za mnoho let, ale všechno se jen tak lízne, že se vlastně neděje nic).

Myslím si, že by bylo zábavnější, kdyby to bylo rozdělené na dva filmy a příběh šel více do hloubky, nebo by to byl film zaměřený na užší časové období a o pár minut kratší.
Jo. Expanse a Witcher mě neminou.

Man in the High Castle je na mě moc komediální.
Shlédnuto Man in the High Castle. Velká spokojenost, až na úplně závěrečnou scénu jež byla velmi zbytečně WTF, prostě tam chtěli dát nějaký jakože mystery for its own sake a nepovedlo se jim to. Jinak finále a seriál jako celek dobré. Smith, Tagomi a Kido standouts.