Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@Garion (15.01.2016 10:26): inak čo sa týka myšiek od Connect IT, tak tie príliš neodporúčam. Klávesnica síce od nich funguje bez problémov, ale na myške sa mi začalo kaziť ľavé myšítko (sranda, že práve to druhé využívam viac).
Když jste u těch podsvícenejch klávesnic. Jakou byste doporučili? Já ji vždycky chtěl, ale nikdy jsem si nevybral. Chtěl bych nějakej decentnější design, žádný takový cool klávesnice. Třeba neco jako design Evolved GK680 se mi dost nelíbí. Spis něco jako Logitech Iluminated.

Doma na klávesnici zas tak moc nepíšu takže z tohohle hlediska to nemusí být něco extra. Chtěl bych jen pár multimedialnch kláves, velkej enter, regulovatelnou intenzitu podsviceni a ideálně několik barev podsvícení. A určitě drátovou.

Cena ideálně pod litr nebo jen lehce nad. Je neo takového?
@Fatality (14.01.2016 23:43): Jde to regulovat i na PS4, kámošovy argumenty že PS4 je na pi** protože při hře není vidět na monitoru nic, jen ten odlesk toho světýlka se opravdu nezakládaly na pravdě.. :D

Ach ti flameři..
@pavouk2 (14.01.2016 22:31): Rušit tě to nebude když nebudeš mít agresivní barvu, já mam třeba slabě modrou a je to parádní, ale zase když budeš hrát nějakou hru se zeleným hudem napřiklad, tak zelené podsvícení je k tomu taky bomba... :D
@pavouk2 (14.01.2016 23:22): Intenzita světla na DS4 se dá taky regulovat (na PC, nevím jestli i na PS 4, ale odhadl bych, že jo). Já ho mám přes InputMapper a tam se to dá měnit, mám to asi na 10 %, taky mě to rušilo.
@Fatality (14.01.2016 22:53): jo vím, ale i tak jsem se radši zeptal, mam dell U2415 a je tam vidět fakt všechno, ale je pravda, že ty tlačítka nebudou asi tak šajnovat jako třeba ovladač od ps4 to přední světýlko ho musím mít vždycky pod stolem když chci nějakou hru hrát s ovladačem :-)
čau používáte někdo podsvícenou klávesnici? chtěl jsem si nějakou pořídit, ale když hraju a je tma stačí když se rozsvítí mobil na stole před monitorem a dost se to odráží hlavně když hraju nějakou temnější hru tak jestli pak není vidět i to světlo z klávesnice na monitoru.
@sgtfury (14.01.2016 21:31):
Grafické karty obecně teď hodně poskočily dolů se spotřebou a produkcí tepla, takže vidíme dva nové trendy: Jednak stále více lidí provozuje velmi výkonné sestavy v miniaturních bednách a pak taky výrobci dělají velmi výkonné karty velmi malých rozměrů.
Jestli potřebuje vyloženě kartu, která zabere jediný slot, tak tuším že nejvýkonnější karta co se v takovém provedení dělá je GTX 750ti. Jaká bude dostupnost takových karet za dva nebo tři roky je ve hvězdách.
Dneska je tak docela automatika, že výkonná karta = dva sloty.

Ještě teda k tomu dodám, že příplatek za takovou kartu může být docela velký a pravděpodobní by vyšlo lépe koupit lepší skříň.
Inak trošku odveci, ale - čo si myslíte o vývoji grafických kariet do minitowerov? Frajerka má minitower a má tam GTX 745, zatiaľ to utiahne všetko ale čo o dva tri roky? Myslíte si, že bude ekvivalent stále k dispozícií?
@FildasCZ (14.01.2016 20:42): Jasně že by stačil. On by stačil i zdroj za 1500. Když na to přijde, nepotřebuje ani 500W zdroj, sestavu by utáhl i 300W zdroj. Není to otázka výkonu, je to otázka spolehlivosti a časového opotřebení. S časem se snižuje maximální zatížitelnost zdroje. U levnějších rychleji než u těch lepších.
Já mám podobně dimenzovanou sestavu a zdroj mám ještě dražší (hlavně teda naddimenzovaný, protože jsem nečekal, že spotřeba grafických karet půjde dolů tak rychle). PC neberu jako koupi celku, ale jako investici do mnoha různých komponent. Zdroj může být ta nejdlouhodobější investice vůbec. Grafiku časem vyměníš, procesor a desku po pár grafikách taky, RAMky časem budeš upgradovat, skříň můžeš časem chtít jinou (třeba menší, jako v mém případě), ale když koupíš opravdu dobrý zdroj, můžeš hot tam s klidem nechat ať děláš se sestavou cokoliv. A myslím si, že na poli třeba deseti let ti bude jedno, jestlis do toho zdroje při koupi dal 3000, hlavní pro tebe bude, že bez škobrtnutí funguje a fungovat bude dál.

Samozřejmě je to každého věc. Klidně můžeš koupit levnější zdroj a může ti naprosto bez problému fungovat až do postavení vesmírného výtahu. Ale když ti ten zdroj prdne, budeš si říkat, žes měl radši připlatit.
No jako první si tam střihnu Alana Wakea, ani nevím proč, ale mám po tom absťák. :D Wticher 3 asi počká jak vyjde ten druhý datadisk a to bude pravá chvíle koupit na PC komplet edici a zahrát si to znovu.
@SilentWolf (14.01.2016 19:47): RAM neni nikdy dost :D Na hrani 8GB zatim staci, ale pokud bys na tom PC chtel jeste nejak seriozneji pracovat a treba nechtel vsechny ty aplikace zavirat vzdy, kdyz si jdes na chvili zahrat, uz 8GB stacit dost mozna nebude.
Vzal jsem ten ASUS ke kterému byla ta myš zdarma (znovu? ráno tam nebyla, teď zas jo). Tím pádem odpadla investice do myši, karta byla levnější a tak jsem pro klid duše přikoupil Noda32. A rovnou jsem tam fláknul i ten win 10. Pro pohodlí no.

Takže kostky jsou vrženy. Karta plakala, já se raduji.. uvidím kdy mi to dojde, vše je skladem tipuju kolem středy by to mohlo být složené a na pobočce zde.

Díky všem za rady, bez vás bych nevzal SSD, nevyužil výhodnější nabídku té grafické karty, asi i koupil blbé repráky a zbytečně moc ramek.

edit: teď si jen vzpomenout na steam acc... :D
@Paul (14.01.2016 19:39): No Gigabyte byla tragedie. Taky jde o to, kde bude hrat. Ja mam treba PC v obyvaku a nechci rusit ostatni, takze pro me je zrovna tohle dulezity aspekt. Jestli na to ma dedikovanou mistnost a bude mit vyhulene repro, vadit by mu to tak moc nemuselo.
@Garion (14.01.2016 19:30): Já teda nevim ale pokud bude SW hrát na repro, tak ty ostatní grafiky musej bejt naprosto v klidu. Mám tenhle ZOTAC, má nějakej základní chladič a taky je tichej, při hraní o ní nevim.
MSI Twin Frozr jsem měl taky na GTX560Ti a byla to taky v pohodě karta, ale tady mi přijde zbytečný si připlácet. Ale jsou to Silentwolfovo prachy.
@Paul (14.01.2016 19:25): Rekl bych, ze kvuli tomu, ze MSI Twin Frozr je fakt tichy chladic. Jedina konkurence je Asus Strix s DirectCU II, na vlastni usi jsem ho ale jeste neslysel. Je to na cca stejne urovni jako moje Noctua na CPU stazena na minimalni otacky.

@SilentWolf (14.01.2016 19:28): Hlavne neber Gigabyte, ten jsem mel a to byla hruza. Zotac nevim. Za sebe rozhodne doporucuji Twin Frozr a na DirectCU II jsem zatim take slysel jen chvalu.
@SilentWolf (14.01.2016 17:27): GTX 970 nejsou žádný kamna, ale zatopit umí. Tak ty dva co tam jsou asi budou "dostatečné" ale pro lepší přívod a odvod vzduchu by jeden vepředu navíc asi přišel vhod. Hlavně proto, že přímo předek skříně není mřížka a ventilátory v této pozici budou tahat méně vzduchu než ventilátor na zadní pozici a obecně je v bedně lepší mít mírný přetlak než podtlak.

Zkrácená verze: Já osobně bych si tam ještě jeden vzal.
@Fatality (14.01.2016 16:00): Jj ideálne kombo. Tiež ho plánujem dotiahnuť do konca.
120 SSD mám systémové (no ale mám tam 20 GB hier teda kua)
320 HDD starší ale rýchly čisto iba na hry (v čase kúpi jeden z najrýchlejších HDD na trhu)
1TB na dáta (filmy, hudba, foto.... atď)

320 HDD chcem vymeniť za 250 SSD ako čisto herný disk. V čase keď som kupoval tú 120 tak ešte boli 250 podstatne drahšie ale dnes už je to bez problémov kúpitelné.
Díky za tipy, sestava tedy vybrána. Teď jen kliknout na to "objednat" kroužím kolem toho jak.. ale furt se mi do toho nechce. :D divný pocit. Říkám si furt, že to vlastně nikam nepospíchá. :D
@Paul (14.01.2016 12:55): Tak jasně, ostatní hry jsem musel mít nainstalované na jiném disku, měl bys mít vždy alespoň 10 % volného místa na disku. Hry taky po dohrání odinstaluju, ale v jednu chvíli mám klidně nainstalovaných i 15 her a hraju třeba jen dvě, tři. Do počítače za 35k jako chce SilentWolf bych ale 120 GB SSD určitě nedával, to bych bral skoro jako urážku :-D
@Fatality (14.01.2016 12:30): Tak GTA je extrémně rozežraná hra. Ale pochybuju že ti systém zabíral 55GB.
Samozřejmě že je to relativní, mě nevadí hru co dohraju odinstalovat a nainstalovat si jinou. Ale jak jsem psal, dneska bych taky vzal 250, je levnější než byl 120 když jsem ho kupoval.
Mam 120GB SSD, mam na něm systém, všechny aplikace, steam a dvě hry (Witcher 3 a Fallout 4) a nějakých 18GB místa. Tzn 120 stačí v klidu....ale dneska už bych taky kupoval 250, zas o tolik dražší nejsou a komfort je komfort.
@Aaron_Hill (14.01.2016 10:31): Naopak, 120 GB je dle mě ideální na systém a nějaké základní aplikace, plus dočasné soubory. Na další věci (data, hry) je lepší mít samostatné disky. Osobně používám 160 GB systémový disk a permanentně tam mám 60-70 GB volného místa.
@Aaron_Hill (14.01.2016 10:31): Lokaci plochy můžeš změnit a dát si ji na jiný disk, stejně jako složku pro stažené souboru.

Já osobně si spíš hraju s myšlenkou, že budu mít čistě systém s SSD. Co tak sleduji své využití místa na disku, jen jednou jsem se dostal přes 500GB a to když jsem ještě neměl SSD a měl stažených příliš mnoho legálně stažených záběrů z dovolené
Sestře musím do systému pořídit nový HDD a sobě chci koupit ještě jeden SSD na hry (250GB). Tak si ale říkám, že bych spíš koupil 500GB SSD a sestře dal svůj současný HDD. Kdyby tam mám ještě exterňák, na který můžu házet bordel který nechci vyhodit.

@SilentWolf (14.01.2016 10:57): Je to normální OEM licence zabraná z neprodaného notebooku. Jediné, s čím je potřeba počítat, že systém nepůjde převést na PC s jinou základní deskou. Windows 10 se totiž váže na desku. Problém nastane i když se ti pokazí deska a v servisu ti ji vymění - pak často musíš kontaktovat MS, že se ti pokazila deska a byla vyměněna a oni ti systém aktivují.

Hlavně je to možnost dostupná pouze do léta, kdy končí bezplatný upgrade na Windows 10 (leč bych se teda nedivil, kdyby to prodloužili). Rozhodně toho hodlám využít. Myslel jsem, že budu muset kupovat dvě licence, ale Microsoft byl k Insiderům velmi štědrý a ani se tím nikde nechlubil. Možná to nedostali všichni insideři, ale minimálně ti, kteří se do programu zapojili několik měsíců před vydáním a zůstali v něm přes prvních pár updatů po RTM, dostali zadáčo naprosto regulérní nepřenosnou licenci (i když předtím neměli funkční licenční klíč) a není podmínkou, že by museli zůstat v Insider programu. Takže na sestřiném PC je teď systém aktivovaný, i když není Insider :)

Výhoda koupení Windows 10 za plnou pálku je ta, že tu licenci můžeš převést a jelikož Windows 10 je poslední Windows a žádné další upgrady nebudou, v podstatě ten systém máš na pořád. Až budu někdy měnit desku (což přijde nejdřív tak za tři roky), tak ho určitě koupím. Teď však koupím jen tu OEM licenci. Když pak budu někdy CPU a desku prodávat, bude tam ta hezká výhoda, že deska má na sebe vázanou licenci.
Jo, mám tam 250GB uloženou. Teď se trochu bojím toho Winu 7 na 10 na aukru. Ale asi se to oplatí takhle vyšmelit.. :D
K SSD, jelikož s ním nemám osobní zkušenost, tak mi nechybí :). Do sestavy jsem ho kvůli maximální úspoře nezařadil, nicméně do budoucna s ním počítám. SSD o velikosti 120 GB mi ale přijde málo. Jednak téměř polovinu zabere OS a při velikosti dnešních her zbude místo tak na jednu až dvě. Navíc, jak se tak znám, většinu věcí mívám dost dlouho na ploše, než je zařadím, a představa, že mi u zbrusu nového PC neustále bude systém hlásit nedostatek místa na disku (C:), mi běhá mráz po zádech. Do sestavy za 30+ tis. Kč bych vzal nejméně SSD o kapacitě 250 GB.