Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Retro Klub 2023 #2

Retro Klub pokračuje i v dalším měsíci a tentokrát se z plošinovek 3. generace přesuneme k domácím počítačům, které na Databázi her mají dlouhodobou tradici a byla by tak škoda je ignorovat.

Retro Klub 2023


Ještě než se dostaneme k dané hře, tak bych vám společně s @Ronik rád poděkoval za opravdu hojnou účast v prvním letošním měsíci. Určitá volnost, kterou vám nabídla The Disney Afternoon Collection, se setkala s větším zájmem, než jsme vůbec doufali a i přes poměrně vysokou obtížnost se většina z vás nenechala odradit a nezůstala jen u jednoho dohraného titulu. U většiny her se samozřejmě začínalo s hodnocením od nuly, tudíž dostat je do reprezentativního hodnocení nám ani tentokrát nevyšlo, ale minimálně u Chip 'n Dale Rescue Rangers k tomu máme velmi blízko. Třeba některé hráče Retro Klub inspiruje ještě zpětně.

Ti z vás, kteří Retro Klub vidí poprvé, se mohou mrknout o co jde v předešlém článku, jinak však věřím, že netřeba nic připomínat a dělat článek zbytečně delším. Pojďme tedy rovnou na únorovou hru.

A co si zahrajeme tentokrát?


Space Quest: Chapter I - The Sarien Encounter
Space Quest I: Roger Wilco in the Sarien Encounter 


Roger Wilco (z anglického "Roger, Will Comply", aneb "Rozumím, provedu"), pracuje jako uklizeč na výzkumné lodi Arcada putující vesmírem, na jejíž palubě se nachází cenné experimentální zařízení zvané "Star Generator". To dokáže z vyhaslé planety udělat "nové Slunce", tolik potřebné pro život v galaxii Earnon, kde současné Slunce začíná vyhasínat. Roger si jako vždy dává ve službě šlofíka a když se vzbudí, zjistí, že Arcada byla napadena, posádka pobita a Star Generator ukraden hmyzáckou rasou Sarienů. Navíc loď bude za 15 minut zničena, Rogerovým prvním úkolem je tedy odsud co nejrychleji vypadnout. A tím trable jen začínají... (@ugraugra)

Profily her na Databázi: Chapter I - The Sarien Encounter (původní EGA verze), Roger Wilco in the Sarien Encounter (VGA remake)
Legendární americká společnost Sierra Entertainment, kterou v roce 1979 založila manželská dvojice Ken a Roberta Williamsovi, je jistě známá většině hráčů počítačových her a rozhodně je známá všem hráčům adventur. Na našem trhu se do povědomí dostala především díky sériím Gabriel Knight a Quest for Glory, nicméně zapomenout nelze ani na Phantasmagoria, Leisure Suit Larry nebo samozřejmě King's Quest. My se však přesuneme do sci-fi prostředí u nás poněkud zapomenuté série Space Quest. 

Ta vznikla v době, kdy, dle slov samotných tvůrců Marka Croweho a Scotta Murphyho (dohromady známých jako Two Guys from Andromeda), se hry braly příliš vážně a co víc, všechny měly středověké zasazení. Chtěli tak vytvořit něco originálního jak svým zasazením, tak i vyzněním příběhu, který se měl točit kolem uklízeče na vesmírné lodi, která je při jednom ze svých letů přepadena. Už jen postavení prostého uklízeče před náročný úkol dává tušit, že nepůjde o nic, co by se chtělo tvářit seriózně a tak tedy správně tušíte, že jde o humorem nacpanou adventuru.

Původní verze The Sarien Encounter vyšla již v roce 1986 a pokud se tak rozhodnete pro ni, čeká na vás jak EGA grafická paleta, schopná zobrazit až 16 barev, tak ovládání s pomocí parseru, tedy zadávání jednoduchých příkazů do stavové řádky (například "open door" nebo "climb ladder"). Na výběr máte však i remake z roku 1991, který hru předělal do novějšího SCI enginu, oplývajícím VGA grafikou o 256 barvách a point'n'click ovládacím rozhraním. Výběr je čistě na vás a můžete se samozřejmě rozhodnout i oba styly porovnat a zahrát si obě verze.

V roce vydání hra sklidila poměrně velký úspěch a údajně prodala přes 100 tisíc kopií. Dnes už bude číslo díky různým kompilacím a především díky remaku podstatně vyšší, nicméně i z dnešního pohledu nijak zázračné číslo tehdy stačilo, aby hra dostala dalších pět pokračování. A nezůstalo jen u nich. Fanoušci se rozhodli na děj her navazovat po svém a vznikla spousta freeware projektů zasazených po i mezi událostmi jednotlivých her. Pokud si tak před hraním prvního dílu chcete zkusit nějakou takovou záležitost, můžete sáhnout po Space Quest 0: Replicated, dějově předcházející The Sarien Encounter. Jelikož však většina z vás bude hru hrát díky kolekci (minimálně) prvních tří dílů, která je aktuálně dostupná v digitálních obchodech, tak může přijít vhod i spojka druhého a třetího dílu zvaná Space Quest: The Lost Chapter.

Fanoušci však nejsou jediní, kdo se na odkaz Space Quest rozhodli navázat. Two Guys from Andromeda se v roce 2012 rozhodli svézt na tehdy masivní vlně retro Kickstarterů, ze kterých vzešly tituly jako Broken Age, Pillars of Eternity či Wasteland 2, a přijít s kampaní na duchovního nástupce své série Space Quest, který později dostal název SpaceVenture. Kampaň, která si za cíl vytyčila vybrat půl milionu dolarů, slíbila dodat humornou sci-fi point'n'click adventuru, parodující a odkazující na celou řadu populárních sci-fi filmů a seriálů, stejně jako to ve své době dělal Space Quest. Jistě si však můžete všimnout, že se píše rok 2023 a plná verze SpaceVenture nikde. Tvůrci si totiž ukousli příliš velké sousto a podcenili reality moderního herního vývoje. Ohromné problémy způsobil například výběr enginu Unity, který v roce 2012 nebyl příliš vhodný pro point'n'click adventury a studio Guys from Andromeda tak muselo v podstatě od nuly vyvinout kompletní framework, který by jim hru umožnil vytvořit. SpaceVenture po bolestném desetiletém vývoji nakonec v září 2022 vyšlo, avšak pouze v betaverzi pro backery, oplývající řadou bugů. Reakce na betu se dají označit jako smíšené – backeři sice ocenili příběh a především humor, který se přesně drží původní série, avšak po technické stránce hra zkrátka není dokončená a připravená pro veřejné vydání. Nezbývá tak autorům držet palce, aby se jim letos povedlo hru dotáhnout do konce.
Který titul si zahrajeme? 
Oba. Odpověď zní oba. Respektive dáváme vám opět na výběr. Jelikož nám Steam verze hry dává na výběr z EGA i VGA verze, tak by byla škoda vás nenechat vybrat tu, která vám vyhovuje více. Hráči GOG verze se však budou muset spokojit pouze s EGA verzí.

POZOR! Se spuštěním hry to však budete mít poněkud složitější. K Steam verzi je přibalená prastará verze DOSBoxu, kterou na Windows 10 už ani nelze spustit. Doporučujeme tak využít známý nástroj ScummVM. Proto pro vás @Ronik připravil podrobný návod, díky kterému by neměl být problém si hru zahrát. Najdete jej ZDE. Pokud si však nebudete vědět s něčím rady, neváhejte se zeptat přímo v diskuzi u článku nebo u samotné hry. Plus je dobré zmínit, že návod je psaný pouze pro počítače s Windows, avšak ScummVM je dostupný i na další operační systémy a platformy, včetně mobilních telefonů se systémem Android. Kompletní seznam platforem naleznete na stránkách ScummVM.

Kde hru můžete koupit? 
Hra lze dnes bohužel koupit pouze v digitální podobě a zklameme samozřejmě i příznivce konzolí. Nízké nároky však dávají možnost si hru zahrát úplně každému, kdo vlastní byť jen pracovní počítač či notebook.
Kolekci všech šesti dílů obsahující EGA i VGA verzi seženete na Steamu
Balík prvních tří her v EGA verzi pak na GOGu.

Aktuálně hra není ani na jednom z obchodů v akci, tudíž doufáme, že jste si hru stihli koupit s předstihem, kdy jsme v minulém článku upozorňovali na slevu. Pokud se naskytne nějaká sleva během února, tak samozřejmě dáme vědět, kdyby se chtěl někdo zapojit dodatečně a neplatit plnou cenu. Update: Hra je na Steamu v 67% slevě až do 6. února.

Do jakých kategorií Herní výzvy můžete hru použít?
Kategorie 10: Před naším letopočtem (základní/HC varianta) - Obě verze hry jsou starší 10 let.

Retro odměny


Jako každý měsíc platí, že je připravena odměna za napsané komentáře. Za každý komentář ke hře odehrané v rámci Retro Klubu si u mě ( @Fritol) na profilu můžete vybrat ze Steam klíčů k různým titulům. Pokud máte zájem, neváhejte se mi ozvat.

Nesmí chybět ani Retro achievementy, kterými tento měsíc jsou následující výzvy:
  • Space Quest - Level 1: Dohrajte první díl série Space Quest v jeho EGA nebo VGA verzi.
  • Space Quest - Level 2: Dohrajte první i druhý díl série Space Quest v jejich EGA nebo VGA verzích. 
Aby pro ty, co budou The Sarien Encounter hrát ve VGA verzi, nebyl druhý díl Vohaul's Revenge v původní EGA verzi příliš velkým šokem, tak pro splnění výzvy můžete sáhnout i po fanouškovském VGA remaku z roku 2011 od studia Infamous Adventures

Vaše úspěchy budeme zapisovat v Google Docs tabulce, ale do budoucna plánujeme i vizuálně atraktivnější způsob, jak vaše trofeje vystavit. Pro zapsání se se svými úspěchy můžete pochlubit v diskuzi u článku či @Ronik do soukromé zprávy. Nejúspěšnější hráče na konci roku vhodným způsobem odměníme.
Na závěr zbývá jen zdůraznit, že čas na dohrání jedné či více her máte do 1. března 2023. Jako vždy platí, že budeme vděční za případnou odezvu a připomínky.
A pokud vás již teď zajímá, co si zahrajeme příští měsíc, tak se z počítačů opět přesuneme na konzole a to dokonce s titulem, který by se i přes své stáří dal označit jako čerstvá novinka. Po letech právních neshod se totiž na konci ledna na světlo světa opět podíval z historického hlediska zcela zásadní titul, a to first-person akce GoldenEye 007 na motivy bondovky Zlaté oko od slavného studia Rare.

Titul je tak dostupný jak hráčům na Nintendo Switch v rámci předplatného Nintendo Switch Online, respektive jeho Expansion Pack, tak hráčům vybaveným Xbox One nebo Xbox Series X|S, kde si jej mohou zahrát jak majitelé digitální verze kolekce Rare Replay, tak předplatitelé Xbox Game Pass v samostatné verzi.

Pokud nedisponujete ani jednou ze zmíněných konzolí, můžete si hru jako předplatitelé Xbox Game Pass Ultimate zahrát buď na počítačích či mobilních telefonech skrz streamovací službu Xbox Cloud Gaming. Součástí článku bude samozřejmě i doporučení na vhodný emulátor Nintendo 64.

Diskuze ke článku

Dohrál jsem a okomentoval EGA verzi prvních dvou dílů. Ještě uvidím, jak mi letos vyjde čas, a možná si čtyřku dám do herní výzvy.
Ufff, tak jsem na poslední chvíli stihl dohrát a okomentovat i dvojku. Tento měsíc jsem měl na Retro Klub trochu méně času, protože mě v poslední době totálně pohltilo RDR2, ale naštěstí to vyšlo. Těším se na další měsíc. :)
@Karasman (21.02.2023 07:03): Je tam další část s časovým limitem na konci ještě. Nicméně už tak vyloženě netlačí jako ten na začátku a není to nic hrozného.

Není to špatná hra, ale nedovedu si představit, že to hraju v době vydání bez návodu. :D Člověk tam fakt muže umřít na každém kroku a vždycky jsem to po pár úmrtí vzdal a koukl do návodu radši.
Já myslím, že je to hodně o tom, kdo se do čeho umí vžít, kudy se ubírá jeho fantasie, zda mu to tematicky sedí, zda jej oslovují obrázky po té umělecké stránce. Já když jsem tyhle hry začal v devadesátkách hrát, tak mi vlastně asi ani tak nešlo o herní mechaniku, jako o to dobrodružství, ten zážitek, vžití se do situace a jakási hra na to, že to tam jsem já v těch místech a řeším to tam. Pokud někdo jen chtěl prozkoumat herní mechaniky, téma jej nechává chladným, tak Space Questy pravda neocení.
Mám rozehranou VGA verzi a taky mi dala první část zabrat, skoro hodinu. Ale musím říct že mě tedy Space Quest moc nezaujal a budu rád když do konce měsíce doklepu aspoň tu jedničku... :)
Tak nevim, jestli jsem měl jen smůlu nebo už tyhle oldschool adventury fakt nedávám, ale zkusil jsem to teď několikrát a po pár minutách vždy slyším footsteps a alieni mě sejmou. Když do toho připočítám, že mam 15 minut time limit a nemám čas si vše v klidu promýšlet a prohlížet, tak se mi do dalších pokusů vůbec nechce...
@Fritol (15.02.2023 10:30): Tak to já se snažím mít v rámci možností všeobecný herní přehled a sledovat i indie hry. Ale občas je těžké se v té přehršli různých her zorientovat. A většina z nich mě bohužel moc nezaujme. Ale já si nestěžuju, největším problémem u mě není nedostatek her k zahrání, ale hlavně nedostatek času.
@Pluto (15.02.2023 00:01): Nechci tu teď rozjíždět diskuzi mimo téma, ale myslím, že máš zkreslený pohled na současnou mainstream produkci. Spousta indie her lze dnes označit za mainstream a nejsou jen o střílení, bojování nebo bezcílném chození (to ostatně i některé hry od AAA vydavatelů). Stálo by za to omrknout současnou tvorbu víc, třeba bys změnil názor imo a mohl by sis zahrát i něco nového.
@Ronik (04.02.2023 11:59): Tak já nehraju jenom adventury, byť je to můj nejoblíbenější žánr. Ale nemám rád hry, ve kterých se střílí a nebo bojuje (a v poslední době i ty, kde se jen bezcílně chodí), což mě ale bohužel vyřazuje nejen ze současné mainstremové produkce, ale i z mnoha staršich her, které sem budou nejspíš vybírané. Ale udělám si z toho vlastní výzvu a zkusím alespoň jednoho "Rogera" zahrát do konce tohoto roku. To by mohla být pro mě reálně splnitelná výzva.
Tak dlouho jsem čekal, až se objeví titul, který by mě přesvědčil o vstoupení do Retro Klubu... Space Quest by tohle přesně splňoval, je to série, o které jsem toho hodně četl, ale ani jeden titul jsem ještě nehrál, respektive kdysi v pravěku jsem možná nějaký zkoušel. Nevím, jak moc bych zvládl ty archaické první díly, hlavně ten egový s parserem. Leč výzva přichází v ne úplně vhodnou dobu, kdy zase vyrážím pryč. Ale zkusím se k tomu aspoň zpětně dostat někdy později.
@Ronik (02.02.2023 16:04)

@Všivák (02.02.2023 09:50)

s tím emulátorem je to super nápad, mě to vůbec nenapadlo, díky za kopnutí...už jsem si to přichystal, stačí už jen, aby bylo 1. března a jdu do toho. :-)

Já jsem s emulátory naposled, záměrně, zápolil tak někdy kolem roku 2005, když jsem se na internetech někde náhodně dostal k Pokemonům a Game Boy Emulátoru. Tenkrát na vytáčenej internet to byly aplikace do pár mega, což bylo super, protože těmi 15 kb/s to bylo stažené za pár desítek minut :-D Dneska, řeklbych pro někoho už nemyslitelné...

A poměr velikost / výkon byla obří, protože hraní třeba Pokemon Yellow se protáhlo na výrazné desítky a desítky hodin, což nás tenkrát všechny ve třídě dost pohltilo - to byla ještě éra před WoWky :-D

Jooooooo, kde jsou ty časy :-D

Jinak do Space Quest už jsem se pustil a ten první díl v EGA provedení je teda co se týče náročnosti docela nářez. Hned v první pětiminutovce mě sejmul emzák aniž bych vlastně vůbec cokoliv udělal, pak jsem se začal trošku orientovat...když hráč důkladně čte ten text, tak se k těm příkazům dá docela dostat. Ale není to nic pro herního amatéra teda...chvílemi jsem si u té obtížnosti vzpomněl na Maupiti Island, kdo zná, tak pochopí :-D
Space Quest je dobrá volba a jsem zvědav na ohlasy. Chybí mi dotáhnout ten remake dvojky, ale poněkud poslední dobou nestíhám. Každopádně pište komentáře, těším se na ně :) .
@malarkey (01.02.2023 23:56): Měsíc Game Pass Ultimate, jestli jsi ho neměl předplacený někdy v poslední době, se dá koupit za cenu kolem eura, a mohl by sis hru tak zahrát přes cloud :) Případně jak píše @Všivák (02.02.2023 09:50), emulátory N64 jsou zvlášť v případě GoldenEye naprosto bezproblémové a součástí článku bude podrobný návod, jak hru přes doporučený emulátor rozjet (s podporou myši a klávesnice a 60 FPS, takže vlastně lépe než na konzolích).

@rikuhahl (02.02.2023 13:20): To potenciálně není špatný nápad, každopádně stále platí pravidlo, že aby hra mohla být zařazená do Retro Klubu, musí ji bezpodmínečně být možné legálním způsobem sehnat. Tedy v případě těchto platforem by muselo jít o nějakou freewarovku, nebo nějaký titul, co byl po vydání oficiálně uvolněný autory zdarma (abandonware se nepočítá).

Přiznám, že já ani Fritol co se týče československých počítačů nemáme žádný přehled, takže pokud by o to od vás opravdu byl zájem, hodil by se i nějaký tip, co bychom mohli vybrat. :) Zkusíme samozřejmě i něco vymyslet, ale za vaše nápady budeme vděční.
Když jsem četl hned na začátku, že se přesuneme k domácím počítačům, tak jsem se zaradoval, že konečně bude nějaká hra na Maťo, Ondru, nebo Teslu, a ono ne :) Každopádně pěkný výběr her, budu o hraní uvažovat ;)
@Richmond (02.02.2023 11:38): Já si zrovna předloni zopakoval mimo jiné Sierrovky právě i celou sérii Space Questů včetně všech verzí i fan remaku, takže do toho nejdu, budu jen koukat, kdo to dojede a co na tuhle fantastickou sérii řekne :-)
Kdybych neměl rozehraný SQ3, šel bych do toho taky :) Sice jsem EGA dohrál a je to lepší verze, ale zas bych měl zářez dohraných obou verzí.
U těch Space Questů je nejlepší si dát obě verze. Nejprve projet EGA, protože mají specifickou neopakovatelnou atmosféru a teprve pak si dát tu VGA. Je to fajn pro načerpání té původní atmosféry a ty VGA verze si dát jako pro zajímavost, jak ty původní scenérie vypadají předělané do více barev. Asi nemusím psát, že navíc EGA verze jsou tou opravdovou výzvou, z pohledu obtížnosti - EGA verze hard, VGA verze eazy :-)
Těšil jsem se na tento příspěvek, až si ho přečtu a budu moct zahájit hraní Space Questu. Zítra na to hned vlitnu :-) jen teda Škoda, ze breznovou hru nemám kde zaparit…
Skvělá volba, jen bohužel musím sáhnout po VGA verzích. EGA mám už obě dohrané.
Super :) Půjdu (srabácky :D) do VGA verze, první důvod je pěkná grafika a ten druhý důvod je jasný :) A pokud stihnu i dvojku, tak zkusím ten fan remake, vypadá dost slušně.