Vhozeni jste do ohromného a místy klaustrofobického labyrintu v podobě vesmírné stanice. Tu tvůrci navíc promysleli do detailu, aby bylo uvěřitelné, že je na ní někdo schopen žít a fungovat. A v koridorech této stanice (popřípadě ve vesmíru kolem ní) se budete pohybovat, abyste vyřešili malilinkatý problém s invazí emzáků, kteří se umí měnit v obyčejné objekty kolem vás nebo mají elektrické, pyrokinetické, telepatické a popřípadě i jiné schopnosti.
Hra vás přitom nevede úplně za ručičku. Máte oblasti, kam vás vedou úkoly, ale nic vám nebrání v tom jít na úplně opačný konec stanice, vybrakovat tam všechny věci a teprve potom jít směrem k cíli. A když náhodou nemáte přístupový kód nebo tak, najdete jiný způsob, jak se do místnosti dostat. A někdy musíte být opravdu kreativní. Hra vám přitom v ničem nebrání. Jako u zmíněného Deus Exu. Chcete na sebe naskládat nábytek, abyste si vyrobili věž a vyskákali do patra, kam nemáte přístup? Žádný problém! Vidíte na tlačítko, ale nedosáhnete na něj? Střelte do něj dětskou kuší!
Co se týče příběhu, tak za sebe mohu říct, že má hra určitě jeden z nejlepších prologů, jaké jsem ve hrách zažil. Něčím vás šokuje a něčím zase vyvolá zvědavost a touhu zjistit, co se tu kurva vlastně děje. A jelikož na začátku víte o Typhonech úplný prd, budete opatrně našlapovat z místnosti do místnosti a kontrolovat každý hrnek, jestli vás náhodou nechce zabít. A tenhle princip učení je opravdu super. Na konci pak na nic nehledíte, proletíte chodbou s brokovnicí v ruce a žádný emzák už vás nepřekvapí.
Děj jako takový je jinak celý založený právě na průzkumu. Velkou část informací se dozvíte z emailů nebo zvukových záznamů... a to nejpodstatnější vám vždy v určitých částech hlavní linky odříkají vám blízké postavy. V něčem jsem ale doufal, že bude malinko zajímavější... pojítko mezi hlavním protagonistou a mimozemskou silou tu sice je, ale tvůrci jej dle mého názoru nevyužívají naplno. U takového netvora Nightmare jsem čekal, že mi hra potvrdí mou teorii, že vznikl z předchozích experimentů, kdy Morgan využíval schopnosti Typhoidů a třeba se od něj oddělil, když mu byli nuceni síly odebrat a vymazat vzpomínky. Ale ne, on se vyvinul jen proto, aby nás ulovil, protože nás emzáci vnímají jako hrozbu a bojí se, že je zničíme. U finále jsem ale ocenil, že tu nebyl žádný přehnaný boss fight, ve kterém bychom museli třeba střílet do barevných bodů nebo tak... byť ono přebíhání přes celou základnu tam a zpátky taky nebylo zrovna nejzábavnější řešení.
Co se tvůrcům ale nepovedlo bylo hackování. Na minihry k páčení zámků apod. jsme zvyklí, ale minibludiště na čas, které musíte při vyšší obtížnosti systému udělat až čtyřikrát... je fakt hloupost. A když chcete používat mimozemské schopnosti, tak ho musíte používat ještě víc, protože musíte přeprogramovávat turrety, které vás začaly vnímat jako hrozbu. Ach jo. I ke konci mě ale překvapovalo, jak propracovaný celý systém je - od využívání GLOO k zalepování trubek - po využívání prostých předmětů k odlákání Cystoidů. Velká škoda, že launch tvůrci tak zkonili a místo toho, abychom si užívali další díly si musíme vystačit jen s tímto skrytým drahokamem.
Blackhand47
HolyMeatball
Paul
Marcia M.
Bodkin
Pro: Průzkum a učení se světa, schopnosti a nepřátelé, prolog, celková atmosféra
Proti: hackování, chození sem a tam