Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

@Zx Atari 500 (13.10.2021 21:46): No ok, stoj si na čom chceš, ale tým, že si za tým budeš stáť, z toho pravdu neurobíš. Hlavne ak budeš ignorovať to, kde tie prelomové veci už boli použité pred tým, len preto, že si tie filmy nevidel.
@Tulareanus (13.10.2021 21:30): Ale to ze neco pouzijou od jinech lidi prece neznamena, ze ten film samotnej jako celek nemuze bejt prelomovej :) Ja vim ze mi budes oponovat do roztrhani tela, ale tady si budu pevne stat na svem :) Pro mne Vo mainstream je a nic s tim taky neudelas :)

Co pro mne treba neni mainstream je takovej Solaris nebo Stalker :D A taky proto jsem to nikdy nezvladl dokoukat :)
@Zx Atari 500 (13.10.2021 21:17): Vesmírna odysea nikdy nebola a nebude mainstream. Lucas okopíroval a použil (sám to povedal) veľa kamerových a strihových a aj naratívnych postupov od svojho obľúbenca Akira Kurosawy. Dokonca aj tá základná myšlienka na rytierov jedi je odtiaľ. :) Star Wars je každopádne skôr tá výnimka potvrdzujúca pravidlo.
@Zx Atari 500 (13.10.2021 21:03): Ani nie. Prelom sa stane väčšinou mimo mainstreamu, kde nemá pochopenie u širokého publika, pretože prelom znamená niečo inovatívne, nie komerčne úspešné. Mainstream si potom z toho zoberie malé odrobinky a pomaly to dávkuje bežnému divákovi, lebo viac by nezvládol. Mainstream je zvyčajne len slabší derivát. Na nápady sa musí chodiť mimo neho. :)

@mazar1234 (13.10.2021 20:55): To si dobre urobil. Ušetrili si si niekoľko hodín toho, ako strieľajú do plafóna. :D
Ja si teda myslim, ze aby bylo neco prelomoveho, tak se to prave musi dostat k tomu mainstreamu.

Vesmirna Od. - Starwars - Matrix z tech novejsich. Ono toho zas tolik nebude..
@H34D (13.10.2021 20:35): Podľa mňa je Matrix super film a v podstate s tebou súhlasím. Len som chcel povedať, že tá myšlienka a zasadenie nebolo až tak originálne alebo riešené do hĺbky, najmä pre to, že to bolo prezentované mainstreamovému publiku. Nebola to dráma, ktorá riešila psychologické traumy prebudením do reálneho sveta alebo lámaním si hlavu nad morálnymi implikáciami v rámci virtuálnej reality a likvidácie bežných obyvateľov, ktorí boli bohužiaľ policajti a podobne. Stále šlo primárne o akčný film s veľa cool a wow momentami, ktoré sú kinematograficky naozaj pôsobivé.
@Tulareanus (13.10.2021 20:25): Tak já jsem taky četl Neuromancera (ještě jsem to tady nedávno řešil) a schválně jsem nakoukával všechny filmy podobné Matrixu, ale podle mě se s ním nemůžou rovnat. Ta myšlenková ucelenost, prezentace určitých idejí mainstreamovému publiku, to nemá obdoby.
@Tulareanus (13.10.2021 19:47): právě, že čítal. Na cyberpunku a sci-fi jsem vyrůstal. :) Dokonce viděl i Ghost in the Shell.

@Cobot (13.10.2021 19:38): premium článek. Neměl jsem tušení,. ani potom nepátral. Z okolí vím, že myšlenka že žijeme ve skutečnosti virtuální realitu, mnoho lidí považuje za přelomovou. Každopádně článek mě připomíná odhalení ohledně Top Gun, někde jsem četl, že režisér se chtěl zavděčit rozsáhlé USA gay komunitě.
@Rapier (13.10.2021 19:30): Tak to si asi nečítal Neuromancera alebo žiadne iné knižky Cyberpunku, nevidel Ghost in the Shell a podobne. Matrix čerpal z mnohých predlôh, celkom dosť aj z anime.
Samozrejme Matrix je starší ako Max Payne, ale napr. už len v čase vydania Matrixu vznikol film s obdobnou myšlienkou Dark City, ktorý je tiež celkom fajn si pozrieť.
Je ale pravda, že Matrix bol prelomový z hľadiska trikov, špeciálnych efektov, kamery a možno aj strihu.
@AlieN (13.10.2021 15:25): no myslím, že zrovna myšlenka Matrixu přelomová byla. Nepamatuji si žádný film jež dříve nadhodil tohle téma. V kombinaci s velmi dobrými akčními scénami, zpomalením času alá Max Payne (teď nevím kdo byl dřív, zdali hra nebo film) bych si troufal tvrdit, že zrovna Matrix přelomové dílo bylo, je a bude.
@hanak_v_exilu (13.10.2021 12:28): No... i když trošku to může být pravda - paradoxně ti, co filmová studia studují, mají poměrně omezené znalosti kinematografie (nyní ovšem soudím jen dle osobních zkušeností).

Na druhou stranu, film jako Home Alone by měl být to poslední, co by je mělo zajímat :)).
@Zx Atari 500 (13.10.2021 10:44): Hm, why, that's the question.  Ne, vážně, jiné důvody to asi nemá. Možná, teoreticky, si někdo řekl, že by mohlo být zajímavé to pojmout víc moderně.


@hanak_v_exilu (13.10.2021 12:25): Ona to je mnohdy pravda, ale už Home Alone a dalších vánočních pohádek, starých i nových, platí komplexně kultovní status, podobný třeba pokémonům nebo Harry Potterovi. Většinou se na to děcka podívají a není moc důvodů aby se jim to nelíbilo. Takže tam problém asi není.
@Zx Atari 500 (13.10.2021 10:44): Protože pro mladší je už ten původní film moc starý. Slyšel jsem že děcka co studujou filmové vědy už se nedívají ani na Matrix. Je to prehistorie. Časem se k tomu asi v rámci studia dostanou, ale děcka v jejich věku už spíš ne.
Ja hlavne fakt netusim, proc se toci remake. Na tom puvodnim, prece nic nemuze zestarnout a v US je to kult. Je to predurceno k totalnimu pruseru :)

Si pamatuju, ze jsem po prve videl na VHS, jako malej. Nikdo doma, na stole lezla kazeta s nekolika filmy.. Sam doma.. rikam si nejakej silenej horor..pustim to, na zacatku je tam takova jakoby hororove desiva hudba.. celej natesenej na poradnej masakr... a pak prijde rodinka a Kevin :D Tenkrat jsem to asi po dvaceti minutach vypnul a strasne to hejtoval, protoze par dni na to uz to videl skoro kazdej a byl to mezi deckama hit :) Vzal jsem to na milost az spustu let pote :)
Horší než čtyřka to být nemůže, to už je fyzikálně nemožné, a ostatní pokračování myslím nebyly o moc lepší, takže netuším proč se kvůli téhle sérii ještě někoho rozohňuje.

Ale vlastně by mě zajímala verze kde by současný Macaulay Culkin jako Kevin hrál zloděje, creepy je na to dost :)
@Cathan (12.10.2021 22:42): Se nerozciluj, jsi na DH, tady se porad neco nekomu nelibi a neco se kritizuje. Je to tady negativni jak v koncetraku. Je tu totiz nebyvala hromada prilis inteligentnich lidi, a s tema nikdy neni nic pozitivni :) Jediny s cim tu jsou vsichni spokojeny je Mafie :D
@hanak_v_exilu (12.10.2021 22:11): Ano, nikdy jsem nebyl fanouškem silně negativních reakcích z nostalgie, jsem vůči tomu podezřele imunní. Částečně proto, že to mnohdy není racionální, a částečně taky proto, že to nestojí za mou energii. Proč bych se vztekal například kvůli live-action Aladinovi? Prostě existuje, originálu to neubírá a můžu celý život prožít aniž bych ho vůbec zaznamenal.

A s tímto remakem je to stejné.


@Strady (12.10.2021 22:29):  Mně vlastně nikdy nepřišla trojka tak strašná jak se často prezentuje. Další díly ano, ty byly velmi trapné a velmi špatné natočené, ale myslím, že trojka si to slízla jen díky absenci prvků jedničky a dvojky. Bylo to ale jinak o trochu dětinštější, ale furt dobré.
@Strady (12.10.2021 21:15): Hlavně ta značka je mrtvá. Sám doma 3, rok 1997, ČSFD 22%, Sám doma 4, rok 2002, ČSFD 9%, Sám doma 5, rok 2012, 12%. A to říkám jako člověk, který první dva filmy jako dítě miloval. Přijde mi to jako snaha resuscitovat kostru.
@H34D (10.10.2021 08:17): vidím to úplně stejně :-) ale ještě mi z těch novejch Coenů pár věcí chybí, nebo dokonce docela dost, akorát většina z nich je v modrým no...
ale taky nemám v podstatě žádný film, který by se podobal tomu, co je Big Lebowski. Není další takový film... Nejvíc mi ho připomíná Lepší už to nebude, akorát to není gangsterka :-)

ale hlavu vzhůru, točí se jiné filmy, třeba Black Panther :-)