@
marwel (27.05.2019 21:38): já Ti rozumím a vidím to stejně. Lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše.
O Ryzenu 2600/1600 jsem slyšel od jejich majitelů lecos, jak je to super koupě, jak to easy nataktuješ na X verzi, atd. ale realita (mimo jiné i Tebou zde ve foru prezentovaná) je odlišná. Evidentně musíš mít štěstí na křemík (dosud jsem ho vesměs míval) a ještě kvalitní chlazení (tedy pravděpodobně ne box chladič). Podle mě to X za ten příplatek obecně stojí, pokud to chceš mít na delší dobu.
Zdá se že Ryzen 1000 a 2000 nejsou asi nejlépe taktovatelné AMD CPU v historii fa, tedy jako dříve AMD Phenom II X4 které se daly taktovat z 3,2 na 4Ghz na všech jádrech bez zvýšení napětí (já takové štěstí měl min. rok při koupi bazarového kousku, obecně standard byl spíše těch 3,7-3,8 Ghz na všech jádrech bez zvýšení napětí co jsem tak četl).
Je možné, že to u Ryzen 3000 bude s taktováním lepší ale ruku do ohně bych za to nedal, dokud se to neobjeví v běžném prodeji a recenze + lidé to nepotvrdí na forech.