Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Hardware

@Bursoft (11.09.2019 18:20): 1660Ti Armor mohu osobně doporučit. Nedávno jsem s ní skládal PC a schválně jsem ji dost testoval a je opravdu docela tichá v zátěži a bez zátěže cca do 60 °C se větráky vůbec netočí. Ono ten Armor není kdovíjaký zázrak, ale na kartách s nižším TDP slouží velice dobře.
@Rapier (11.09.2019 18:42): Zdát se ti to mohlo, protože 1060 má tuším menší PCB (aspoň v té armor verzi) a větráky jsou obnažené.. tady jak jsou "zabalené" v tom obalu opticky podle mě vypadají menší. Kamarádova 2070 je obří (snad přes 290 mm), ale to ti nemusím vykládat, to už jsi asi zjistil sám :D
@Kwoky (11.09.2019 18:17): souhlasím. Mě šlo spíše o situaci kdy máš nízké minimální fps (protože CPU je bottleneck) a tudíž velké propady fps. Pokud máš i se slabším CPU 60+ fps, tak asi není co řešit.

Já kdysi zažil u kamaráda na C2D s ATI HD 7850 jak hrál na volantu Test Drive Unlimited na Full HD monitoru. Volant, nevolant, měl tak nízké min. fps že se viditelně trhal obraz a já jsem nechápal jak takhle někdo může hrát závodní hru. :)

@Bursoft (11.09.2019 18:20): myslím si také že GPU s TDP 120W by to uchladit mohlo relativně tiše. Stejné TDP měla MSI GTX 1060 6 GB Armor co jsem měl ale tam si upřímně zdál chladič lepší (větší).
@Steve (11.09.2019 18:06): Já bych doporučil tuto za podobnou cenu. Možná ti to marwel vyvrátí, ale v této verzi jsme tehdy skládali kámošův PC s RTX 2070 a podle mě je krásně tichá. Ale nejvíc ti poradí recenze konkrétních modelů.
@Steve (11.09.2019 18:06): U Intelu se dá obecně říct, že si přetaktováním RAM moc nepomůžeš. Rozdíly budou tak malé, že to nemá cenu řešit.
U AMD se to může projevit víc, záleží na zbytku sestavy. Stále se ale bavíme o jednotkách procent, takže žádné drama.
Jelikož jsou RAM s 2666 MHz, 3000 MHz a 3200 MHz prakticky za stejné peníze, tak není moc důvod kupovat pomalejší.

@Rapier (11.09.2019 18:08): Ryzeny 3xxx v zásadě Intel killer ještě nejsou, ale budou. Pokud teda Intel nepřijde s něčím novým a zajímavým.
A "bottleneck" je potřeba brát vždy s ohledem na to, kde ta hranice je. Myslím to tak, že dejme tomu mám slabé CPU, které způsobuje bottleneck. Pokud mám ale neustále 120 fps, tak mě to nemusí vůbec zajímat :)
Je zřejmé, že srovnatelné Intel Coffe Lake/Refresh CPUs mají vyšší herní výkon než AMD Ryzen řady 1000 i 2000 ale to takřka neplatí pokud jde o AMD Ryzen řady 3000.
AMD s Ryzen řady 3000 dokázalo překonat v IPC Intel.
Na druhou stranu Intel Coffle Lake/Refresh stále dosahuje vyšších max. FPS u modelů K (odemčený násobič) které se dají přetaktovat. Tudíž investice do i5-9600K, i7-9700K a i9-9900K smysl má pro někoho kdo chce ultimátní herní výkon bez ohledu na spotřebu, cenu, security, apod.

Ryzeny 3000 pochopitelně nejsou perfektní, nejsou mnohými očekávány Intel Killer zdravím Kwokyho, protože neumějí 5 Ghz frekvence ale přesto všechno bych je do herních sestav doporučil spíše než Ryzeny 1000/2000. Ten nárůst výkonu v IPC/fps je velký. Jistě, jsou dražší ale investice do nich se Vám vrátí v tom, že i po ugradu GPU nebudou bottleneck.

Podle mého názoru, pro určitou skupinu lidí (včetně hráčů všech možných simulátorů) má smysl si koupit lepší (dražší) CPU, pokud jeho výkon využijí. Raději bottleneck (úzko hrdlo) na straně CPU než GPU. Obejde se to bez trhání obrazu a velkých propadů fps.
Obecný názor, že je lepší mít výkonné GPU a na CPU nezáleží platí jen částečně a to především v hrách které nejsou moc náročné na CPU výkon ale i tam budou fps omezeny bottleneckem na straně CPU. Je zcela zřejmé, že valná většina hráčů DH nejsou hráči náročných vojenských & civilních nebo jiných simulátorů a těm vyhovuje spíše varianta silná GPU a slabší CPU. Na druhou stranu třeba takové GTA V si umí říct o výkon CPU, to možná platí obecně o MMORPG a o hrách s otevřenými světy.

@Chuck (11.09.2019 16:26): ten větrák mě štve taky. Musím s tím něco udělat. Já si snad ještě zajdu
Heh, to jsem netušil, že tu všichni řešíte to samý :D Díky za připomínky.
Je třeba tohle lepší varianta té 1660 Ti ? Nebo dokázali byste nějaké kvalitnější provedení doporučit (za podobnou cenu)?

Ještě se zeptám, když je u základovky "4x DDR4 až 2667 MHz (Pinnacle Ridge až 2933 MHz), 3200+ MHz OC", asi nemají smysl dražší RAM s 3000MHz? Do OC se asi zatím nechystám, nemám na to správnou čarodějnou školu.

@valcik (11.09.2019 13:18): Díky, navíc koukám že to druhé SSD je stejně vyprodané.
@Steve (11.09.2019 11:32): Jestli můžu coby amatér radit, tak pokud je v CPU Ryzen 2600 a 2600X nyní rozdíl pětistovka, tak neváhej a jdi do 2600X. Já měl onehdy dilema kvůli tisícovce a zaplaťpánbůh, že jsem to vzal 2600X. Tím, že jsem CPU nechtěl taktovat, je 2600X určitě lepší volbou. Jediné, co mě ze začátku štvalo a musel jsem to trochu pracněji poladit, byly výkyvy teplot CPU způsobené častou změnou výšky frekvence, kvůli čemuž docházelo k častému párvteřinovému sepnutí větráku chlazení. Ale s pomocí známého jsem tu křivku teplot v BIOSu dal dohromady. Pravda, to sepnutí větráku Arctic Freezer 33 je spíš šepot květin než hluk, ale stejně mi to přišlo otravné a oproti CPU od Intelu dost nezvyklé.
@Bursoft (11.09.2019 14:15):
Luky_Luk(14:15): Jakože vyplácat půlku budgetu za CPU a desku? 8600K stojí 7, nejlevnější Z390 deska lehce pod 3k. Podle mě nesmysl.

No já bych klidně tu tisku za desku a stovku za i5-9400F připlatil...dal rychlý paměti a kartu z bazaru.
Klidně tu Rx580, kterou jsem ale nechtěl, protože žere víc. Nevyšlo by to finančně hůř. Vyšlo by to i levněji.
Ale chápu, že to někomu může připadat divný.

Edit: teda při použití B360 by ještě ušetřil....
Je pár věcí, které je dobré si rozmyslet u nákupu case.

- Je možné, že do stejné bedny budu třeba za pět let chtít umístit nový vnitřek s větší základní deskou?
- Chci PC přenášet? Pokud ne, je výhodou větší tloušťka plechu, který přenáší méně vibrací a lépe tlumí hluk.
- Okno nebo pevná bočnice?
- Je možné, že budu chtít použít na CPU vodní chlazení? Je v case kam dát radiátor a větráky?
- Potřebuji vpředu USB a konektory na sluchátka/mikrofon?
- Jak velkou grafickou kartu plánuji osadit? Vejde se do case na délku?
- Kolik chci používat disků a kam je dám?
- Potřebuji CD/DVD mechaniku?

Možná vás napadne ještě pár dalších otázek, na které je potřeba si odpovědět. Tenhle můj list by měl značně omezit výběr beden, které připadají v úvahu.
@Rapier (11.09.2019 14:43): Já se v case moc nevyznám.. ale myslím si, že třeba do 1,5k těžko najdeš něco s rozumným cable management.. Mně se líbí třeba tento, viděl jsem i nějaký video ze stavby PC a cable management "docela" rozumně šel..
@Cobot (11.09.2019 14:05): @Steve (11.09.2019 11:32): Trošku jsem upravil tu sestavu, co jsem postoval první, takže tady. Koukal jsem třeba na srovnání RX 580 vs GTX 1660 a nvidia vede, takže tisícovej příplatek bych řekl, že za to stojí.

Takže - silnější 2600X, místo 3G 1060 tam je 6G 1660, levnější case. Já bych ten i5 9400F nebral. Cenu levnějších RAMek vykompenzuje dražší CPU (proti Ryzenům). Myslím si, že je zajímavější si připlatit za GPU, než se motat kolem middle-endových CPU, který podle mě nehrají moc roli při "levnějších" sestavách.. Ale je to jen můj názor.

@Luky_Luk (11.09.2019 14:15): Jakože vyplácat půlku budgetu za CPU a desku? 8600K stojí 7, nejlevnější Z390 deska lehce pod 3k. Podle mě nesmysl.
...popravdě mě ta i3 předtím taky napadla...proto se taky dosud prodává.
A trilema 1060 vs 1050Ti vs rx570 jsem taky řešil.
Nakonec mi z toho vylezla jasná rx570, protože za nižší cenu naprosto deklasovala 1050Ti a slušně porážela i 1060 v reálných srovnáních (však se kdysi prodávala dráž). Jo, ve starším DirectX mohla mít tu a tam 1060 s míň Vram mírně navrch, ale to jsou starší věci, který už nebudou náročností bobtnat (nastavit pro RX570 půjdou, navíc odpadá problém s nevychytanýma ovladačema).

Já osobně bych nalil prachy do základu a koupul bazošovou rx570 za 2-2,5 tisíce. No vlastně jsem to tak i udělal....ale jestli místo i5 9600K koupíš kvůli budgetu nadupanou i3 nebo nižší i5 co postoval Kwoky...je na tobě.
@valcik (11.09.2019 13:45): @Kwoky (11.09.2019 13:55): Aha OC jsme si taky nevšiml. Ne taktovat se to 100% nebude.

@Toaleťák (11.09.2019 13:46): jo s tím souhlas 1050Ti se vzdávám. Viděl bych to na bazarou 1060 6GB. Ta 1660Ti za 8,5k je už dost drahá. Sice se s tou i3 do 20k vejdu ale furt váhám.

Kdybych přeci jen akceptoval tu intel platformu. S tím že bych tam za pár let vyměnil procesor tak je nějak ten B360 v něčem omezující? Možná frekvence pamětí? Jde do toho dát jakejkoliv Coffee Lake Refresh? Jenže ono reálně kde za čtyři roky ten procák seženu?

Jak byste se rozhodli vy?
@Cobot (11.09.2019 13:40): No Kineczek svým způsobem nemá špatný náhled, právě teď dnes fakt vše pojede nejlíp na čtyřjádru + 1660Ti, na druhou stranu bych bral dneska s výhledem kupředu asi už spíše toho Ryzena 2600 atd. Nicméně 1050Ti fakt ne. I RX570 je už trochu více jinde.
@Kwoky (11.09.2019 13:29): Přeně tohle video jsem mu tam postoval. K Ryzenům tam cejtim hodně opovržení. Právě si taky myslim, že ta i3 zastará. Vůbec neříkám, že je to špatnej procák, ale nezdá se mi.

@Garion (11.09.2019 13:32): S čím musím souhlasit je klidně možné, že tam ten procák zůstane na věky a měnit se budou jen grafárny. S CPU uvažuju stejně. Taky myslím, že nové konzole ještě zesílí tlak na víc jader. Navíc když pojedou taky na Ryzenech. A 400W zdroj souhlas. Je to na hraně.

Řešim ten komp dva dny a už jsem z toho otrávenej... :(

Bojim se to nepodělat. Znáte to děláte něco pro známý. Navíc jejich díťě kterýmu už to jeho máti vykecala. Jediná moje záchrana je, že doteďka hrál na totálních plečkách. Takže upgrade na cokoliv pozná hned.
@Cobot (11.09.2019 13:12): Asi zalezi, jak dlouho chces, aby ti ten "zaklad" vydrzel. Ja si myslim, ze prichod novych konzoli da uz stavajicim 4C/4T CPU dost pokourit, ze uz bude vhodnejsi mit minimalne 4C/8T nebo 8C/8T. A ten 400W zdroj mi prijde az extremne na hrane, budes chtit vymenit GPU za nejakou z vyssi rady a budes muset menit i zdroj.

@Kwoky (11.09.2019 13:29): Presne na tohle video jsem koukal a treba v Tomb Raideru, Kingdom Come, Witcheru 3 a Watch Dogs 2 je rozdil ve prospech 2600 dost videt. Zbytek her je +- v chybe mereni.
@Cobot (08.09.2019 11:08): Před pár dny jsem se tu taky ptal na sestavu. Vaše návrhy mi přišli v pohodě nicméně jsem se ještě zeptal na superforu, kde s Ryzenem 5 2600 dostávám celkem kouř :)

Dostal jsem návrh týhle sestavy. Co si o tom myslíte?

Asi s tím Ryzenem dávám víc na zdejší forum, ale vážně mám chuť do něj jít.

@Steve (11.09.2019 11:32): Ta 1660Ti je vyprodaná a podezřlele levná. Asi to chlazení, jak píše Kwoky...?
@Steve (11.09.2019 11:32): Tu tisícovku bych asi investoval do lepšího chlazení grafiky. Tedy bych vybral jiný model se stejným čipem.
- Pokud bys v budoucnu, řekněme do dvou let, plánoval pořídit ještě silnější grafiku, tak bude lepší vzít 2600X. Jinak je to myslím tak akorát vyvážené.
- 16 GB stačí. Zatím jsem nepotkal hru, která by využila víc než 12 GB.
- Case je otázka vkusu každého soudruha. Osvědčilo se mi koupit raději dražší - kvůli chlazení, hlučnosti, cable managementu atd. Na výkon to nemá vliv, ale zlepšuje to řekněme "pocit z používání".
Zdravím pánové, pomalu, ale jistě se blíží čas nákupu nového PC. Tak kdo má zájem, toho bych poprosil o komentář. Kwoky tu onehdá zvěřejnil svůj návrh sestavy do 20k, což tedy s dovolením (a díky) z většiny kradu:odkaz
Je tam cca tisícovka rezerva ještě (chtěl bych se vlést pod 20k), tak bych chtěl znát váš názor:
- je ta kombinace CPU a GPU ideál za ty peníze (cca 10,5 k )?
- Ryzen 5 2600X stojí jen o pětistovku víc, má to smysl oproti 2600?
- 16GB RAM je předpokládám dneska furt ok, nebo se to už změnilo?
- Case jsem tam střelil dost na náhodu, určitě si rád nechám poradit.
- Cokoliv co by vás bilo do očí, že je vyloženě špatně?
@Rapier (10.09.2019 22:45): V tom odkazu, ktery jsi postnul je spotreba cele sestavy ne jen CPU, takze zadne dalsi soucastky pricitat nemusis, naopak odecist spotrebu 1080ti v idle. Ve hre ma 2600X v kombinaci s 1080ti podle nich spotrebu 376W. Takze 550W kvalitni zdroj by tak mel stacit na 2070 Super, ale nebude to idealni. Pro nejlepsi efektivitu je urcite vhodnejsi silnejsi zdroj.
Vyšly nové iphony. Mají vše podstatné. Vykousnutý displej, vystoupnutý fotoaparát, nízké rozlišení, extrémní ceny mezi 21 až 43,8 tisíc. Za takový bakšiš už se samozřejmě nevešel 90 ni 120 Hz displej. Naštěstí někdo s nakousnutou hlavou přišel s nápadem na "120 Hz touch-sensing". Tedy nově bude displej snímat dotyk rychleji, než je jeho obnovovací frekvence. Páč doteď jsme museli do telefonu mlátit zbiječkou, aby vůbec něco zaznamenaly. Tak si přepočítejte ledviny a šupky pro ně.
AMD's Ryzen 3000 Boost-Fixing BIOS Leaks Out, We Test With Ryzen 9 3900X and Ryzen 7 3700X - vypadá to dobře.

@Chuck (10.09.2019 13:47): takže to máš vyřešené. :)
Na zdroji Seasonic Focus Plus 550 Gold je +12V větev s odběrem 45A (12x45=540W).
RTX 2070 Super má TDP 215 W. RTX 2060 Super má TDP 160 W. CPU Ryzen 2600X má TDP 95W ale reálnou spotřebu v single core má 88W a v multi core 186W podle odkaz.
To máš tedy 215W+186W = 401W za GPU RTX 2070S a CPU AMD Ryzen 2600X. Připočti k tomu další součástky , myslím že podle by to zdroj měl zvládnout.
@Chuck (10.09.2019 13:39): to záleží jaký přesně máš zdroj. Seasonic Focus Plus Gold (550 W) by to měl dát.
Tak vidíš máš v tom jasno. :) BTW je jedno jaký máš monitor, zdali 22" nebo 27" uhlopříčku, Full HD je stále Full HD. :)
@Rapier (10.09.2019 13:20): Díky za rozbor, udělám si z toho výcuc. Ještě bych podotkl, že jakákoliv grafika je a bude i dále používána s FHD 22" monitorem, čímž se ty nároky na ni o něco snižují. Pokud jde o prodej GTX 1060, tak ta by právě realizována nebyla, jelikož bych ji přendal do druhého PC, takže bych z ní tudíž nic neměl.
@Chuck (10.09.2019 12:18): pokud se chceš držet nižší ceny (a tedy lepšího poměru cena/výkon) ber Gainward RTX 2060 SUPER Phoenix GS za 11,9 tis, jak už tady správně Marwell podotkl chladič je lepší než u Ghost edice (z pohledu z boku je vidět skutečně rozdíl). Zde je asi nejlepší cena a skladem. Možná nebude nejtišší ale lepší než MSI Ventus z provozního hlediska velmi pravděpodobně bude.

Pokud si chceš připlatit za tiché a účinné chlazení ber buď ten GAINWARD GeForce RTX 2060 SUPER Phantom GS 8G za 12,9 tis (opět podotýkám má Alza nižší cenu než CZC) nebo GIGABYTE GeForce RTX 2060 SUPER AORUS 8G za 12,9 tis. V obou případech za +1 tis získáš lepší provozní podmínky: tzn. tišší a výkonnější chladič = nižší teploty = vyšší šance na max. boost dlouhodobě a přetaktování. Tím se dá výkon posunout směrem k AMD Navi RX 5700 XT a rozdíl ve výkonu proti AMD nebude 10% ale jen 5-7% za lepších provozních podmínek.

Uznávám, že cena lepších RTX 2060 Super se nebezpečně blíží MSI RTX 2070 Super Ventus.
Já to taky 2+ týdny řešil a připlatil jsem si raději +2 tis za lepší chlazení RTX 2070 Super.
Nic Ti nebrání prodat GTX 1060 6GB za 3-3,5 tis na bazaru a o to snížit cenu nové GPU. Dělám to taky posledních 5 grafik a méně to bolí srdíčko i peněženku. :)

Bursoft má pravdu, ten příplatek za RTX 2070 Super není tak velký.

A pamatuj si, že i RTX 2060 Super zvládne ve Full HD plně Ray Tracing na max. ve všem co dosud vyšlo, pokud ty videa na internetu nelžou.
S tím pokrokem GTX 1060 6GB vs RTX 2060 Super 8GB: to záleží z jakého úhlu pohledu se na to díváš. V 1440p je GTX 1060 6GB jak takž použitelná GPU ale snižováním detailů a propadů FPS se nevyhneš. RTX 2060 Super zvládne bez problému 1440p (neboť její výkon je mezi GTX 1080 - 1080 Ti 8GB, viz. odkaz). I když se to AMD fans nemusí líbít zdá se že Ray Tracing se stává pomalu ale jistě realitou.
Quake 2, Control, Metro a příští rok Cyberpunk 2077 + nový Vampire jsou důvody proč mít RT. Už i Unreal engine RT podporuje, totéž platí pro Crytec engine.

EDIT: aktuálně má Nvidia na svém store dostupné referenční RTX 2060 Super za 11,2 tis i RTX 2070 Super za 14 tis. Nepřijde mi proto připlatit si za lepší chlazení +1,7 tis tak hodně.
@Bursoft (10.09.2019 12:39): Tak vyloženě nutné to zatím není, takže s tím počkat můžu. Spíš mi šlo o to, kdybych toužil ty grafiky přehodit z kompu do kompu, aniž by mi nějaká z těch grafik zdechla. Ale jestli to vidíš tak, že přechod z GTX 1060 na RTX 2060 Super není žádný velký pokrok, tak to nejspíš za ten příplatek na 2070 Super stát bude.
@Chuck (10.09.2019 12:18): No proto si myslím, že je škoda teď vyhazovat peníze za grafiku. Mám 1060 a fakt netuším, co by mě teď přimělo kupovat novou. Zatím jsem neměl s ničím žádnej problém.

Ale už se tu napsalo hodně kolem grafik. Jestli ti to za to stojí, tak si ji kup. Na tvou původní otázku zda 2060S nebo 2070 jsme snad uspokojivě napsali odpověď.
@Bursoft (10.09.2019 12:00): Já Ti nevím, ale dát za grafiku kolem 16k, to už mi přijde fakt drsný, když vezmu v úvahu fakt, že můj jarní upgrade zbytku PC mě přišel na necelých 11k. Na druhou stranu nutno uznat, že ta grafika by byla v PC, který mám na baráku, kam jezdívám jednou týdně v průměru na 2 dny, takže její životnost by díky menšímu používání mohla být poměrně dlouhá.
@marwel (10.09.2019 10:56): Já osobně, kdybych si měl vybrat mezi horší 2070S a líp chlazenou 2060S, tak se ani nerozmýšlím a vezmu 2070S. Nic horšího, než že si o stupeň zvýšíš hlasitost repráků, se nestane. Každopádně já bych prostě přitlačil a vzal tu 2070S, co kupoval teď Rapier. Mně prostě přijde divný se točit na 2 tisících při upgradu součástky na několik let, ale asi jsem divnej no.. Plus jak jsem psal, z GTX 1060 mi 2060S nepřijde jako dostatečnej skok, aby mi to stálo za ty prachy..
@Bursoft (10.09.2019 10:15): A takhle muzes uvazovat porad. Priplacis si za lepsi chlazeni, tak uz to je. Krom toho kdyby slo o modely, tak nereknu, ono ale jde pouze o jeden model - MSI Ventus a tomu bych se radeji vyhnul. :) Ale tak zalezi na tom, jak hlucnou kartu clovek snese. Ja bych radeji vybiral takovou, ktera vetraky neroztaci na vic jak cca 1600-1700 RPM max. Ventus tam urcite nebude, 2060S Gaming X nejspis take ne (vzhledem k tomu, jak to posledni dobou MSI sere se svymi produkty). Ten Gainward a Gigabyte ano.
@Bursoft (10.09.2019 10:15): ano to je pravda ale MSI RTX 2070 Super Ventus asi nebude z hlediska provozních vlastností chlazení a hluku žádná výhra.
Stačí si přečíst recenzi MSI 2070 Ventus. Vzhledem k tomu že je 2070 Super výkonnější tak ten chladič bude mít velmi pravděpodobně horší provozní podmínky, pokud je stejný.

Ale je fajn, že si člověk může koupit základní model za 14 tis ale s dobrých chladičem je to spíše k 16+ tis. Každopádně každý si může vybrat a to je na tom to hezké. :)