Kultura
Hm, od porevolučního Olmera je imo dost zajímavá Nahota na prodej.
Z předrevolučního nebyla úplně marná TV adaptace Strašidla cantervillského.
Troška mne tedy neoslovuje ani osmdesátkový - nicméně, co se týče jeho pohádek, problém nevidím ani tak v Troškovi samotném, jako v tom, že adaptuje Drdu a Drda, to je (až na naprosté výjimky) ZLO.
Z předrevolučního nebyla úplně marná TV adaptace Strašidla cantervillského.
Troška mne tedy neoslovuje ani osmdesátkový - nicméně, co se týče jeho pohádek, problém nevidím ani tak v Troškovi samotném, jako v tom, že adaptuje Drdu a Drda, to je (až na naprosté výjimky) ZLO.
@Saruman (06.05.2015 19:36): Dusan Klein je IMHO zrucnej televizni reziser, kterej mimo TV tvorby natocil v podstate jen legendarni basniky s tim, ze i porevolucni dily basniku mam rad, tedy zejmena Konec basniku v Cechach s Terezou Brodskou, s tou zrzkou uz to bylo slabsi.
Vita Olmera jsem k Troskovi a Soukupovi puvodne chtel pripsat, ale zatimco vsechny filmy od Trosky po uz i tak hodne slizke a vlezle Princezne ze Mlejna byly absolutne nekoukatelny a nevydrzel jsem je sledovat dyl, jak 10 minut a tem filmum se vyhybam, protoze fakt nejsem jejich cilovka (jinak ale nic proti ni a nim), tak tolik kritizovane Waterloo po cesku jsem prezil bez uhony a Playgirls je guilty pleasure a to i dvojka s legendou ceske popkultury Slavkem Bourou v hlavni roli. Na zaver me navstevy prihodim jedno video s vyse zminenym zneuznanym velikanem.
¨https://www.youtube.com/watch?v=fAQjTheTRHc
Vita Olmera jsem k Troskovi a Soukupovi puvodne chtel pripsat, ale zatimco vsechny filmy od Trosky po uz i tak hodne slizke a vlezle Princezne ze Mlejna byly absolutne nekoukatelny a nevydrzel jsem je sledovat dyl, jak 10 minut a tem filmum se vyhybam, protoze fakt nejsem jejich cilovka (jinak ale nic proti ni a nim), tak tolik kritizovane Waterloo po cesku jsem prezil bez uhony a Playgirls je guilty pleasure a to i dvojka s legendou ceske popkultury Slavkem Bourou v hlavni roli. Na zaver me navstevy prihodim jedno video s vyse zminenym zneuznanym velikanem.
¨https://www.youtube.com/watch?v=fAQjTheTRHc
Pre fanúšikov Votrelca odporúčam knihu http://www.databazeknih.cz/knihy/vetrelec-vetrelec-probuzeni-233359
Práve som to dočítal a aj keď je to také jednoduchšie čítanie, Votrelcov je tam dosť, kniha je dynamická a celkovo je to taká fajn jednohubka.
Práve som to dočítal a aj keď je to také jednoduchšie čítanie, Votrelcov je tam dosť, kniha je dynamická a celkovo je to taká fajn jednohubka.
@90210 (06.05.2015 16:23): Těmi superlativy bych šetřil, ale jako poctivý konzument osmdesátkové kinematografie nemůžu než souhlasit. Do výčtu bych klidně přihodil také Víta Olmera a Dušana Kleina. Hlavne ve druhé polovině dekády měli snahu zkoušet odlišné žánry, napřiklad heist movie (Kamarád do deště) nebo poctivou satiru (Vážení přátele, ano), což ne vždy vyšlo, ale oproti zoufalé rutině, která se tady postupně prosadila jako filmový standard po revoluci, jim vždy dám přednost.
Troska je trochu neco jako Jarda Soukup, velmi dobry osmdesatky, ale zhruba od poloviny devadesatek sli oba uplne do sracek. Je to skoda, oba jsou/byli talentovani reziseri, kteri meli na vic.
Kulturní zážitek a hra v jednom - https://youtu.be/RfMuw76fdq8 (Už čeká na schválení)
Nemůžu uvěřit že dali dohromady takové množství znamých rockových a metalových skupin aby tu tuhle hru vytvořili :D
Nemůžu uvěřit že dali dohromady takové množství znamých rockových a metalových skupin aby tu tuhle hru vytvořili :D
Lehká parafráze: Nenávist k Troškovi je přece povinnost každého českého člověka!:-) Trochu přeháním. Ale jenom trochu.
@Sadako (05.05.2015 17:11): Nenávist k Troškovi je přece základní pilíř existence každého českého internetového intelektuála, není to pomalu kontrolní otázka pro přihlášení na csfd (váš vztah ke Zdeňku Troškovi)? .-)
@Sadako (05.05.2015 17:11): Myslíš tí istí ľudia, ktorí v diskusiách používajú frázu "jdu blejt velebnosti" ? :)
@M.a.t.t. (05.05.2015 16:24): Protože Trošku nesnášejí hojně i maloměšťáci a mají to za jakýsi znak vytříbeného vkusu, nebo co.
Spáčilová prostě zná svou cílovku, nebo s ní rovnou souzní, těžko říct.
Spáčilová prostě zná svou cílovku, nebo s ní rovnou souzní, těžko říct.
@AlieN (05.05.2015 12:33): Jo, Zero Dark Thirty sa mi páčilo viac.
S tou Spáčilovou si trafil, ona je ako Troška (Až je s podivom, že ho neznáša)
S tou Spáčilovou si trafil, ona je ako Troška (Až je s podivom, že ho neznáša)
@M.a.t.t. (05.05.2015 09:52): On taky Hurt Locker není nic moc, a o to větší škoda je že v jeho stínu pak tak strašně zapadlo fantastické Zero Dark Thirty, které je z těch filmů o válce proti terorismu zdaleka nejlepší.
@M.a.t.t. (05.05.2015 10:16): Spáčilová dokonale podlézá myšlení malého omezeného čecháčka, tedy takového toho póvlu co pak pod články na idnes plní diskuze. Tudíž se může celá kulturně-novinářská obec kolem ní zoufale podivovat jak je to vylízaná kráva, ale holt má největší cílovku ze všech.
@M.a.t.t. (05.05.2015 10:16): Spáčilová dokonale podlézá myšlení malého omezeného čecháčka, tedy takového toho póvlu co pak pod články na idnes plní diskuze. Tudíž se může celá kulturně-novinářská obec kolem ní zoufale podivovat jak je to vylízaná kráva, ale holt má největší cílovku ze všech.
@orromis (05.05.2015 10:14): Bohužel dlouze.
@orromis (05.05.2015 10:14): Viem, preto som to spomenul ako dobrý príklad. I tak dík za pripomenutie, nech si to prečítajú aj ostatní.
Skrátka mi hlava stojí nad tým, ako môže "popredná" česká žurnalistka totálne nerozumieť tomu, čo ju živí.
Skrátka mi hlava stojí nad tým, ako môže "popredná" česká žurnalistka totálne nerozumieť tomu, čo ju živí.
@M.a.t.t. (05.05.2015 09:52): K té Spáčilové se imho dobře vyjádřil Fila
@AlieN (05.05.2015 07:16): Aha :D já myslel, že myslíš nový xmen.
@Say (04.05.2015 23:42): Jo to je fakt, na to dycky zapomenu. Tak Road to Perdition jde hodně svou vlastní cestou, ale oboje se mi líbilo. V for Vendeta se mi taky líbí, komiks jsem ještě nečetl.
@Say (04.05.2015 23:42): Jo to je fakt, na to dycky zapomenu. Tak Road to Perdition jde hodně svou vlastní cestou, ale oboje se mi líbilo. V for Vendeta se mi taky líbí, komiks jsem ještě nečetl.
@Say (04.05.2015 20:02): Tvl, len ty si schopný napísať odsudzujúci a útočný nadnázor a a po upozornení, že tak robíš, z neho obviniť druhú osobu. Ale nechajme to radšej tak, lebo nakoniec budem za ešte horšieho, rovnako ako Bodkin :D
Inak aj keď tu zastávam tú druhú stranu, fakt vám tu nebudem metať blesky do tváre, pretože že máte názor odlišný ako my - ale pre hlúpu argumentáciu áno. Asi ako keď Spáčilová vyčíta niektorým komiksovým filmom, že sú jednoduché a nemajú presah a následne im vyčíta, že sa vôbec snažia o nejakú hĺbku cez zobrazovanú traumu nejakej postavy a že to tam nepatrí (pričom komiksoví superhrdinovia sú práve na tomto postavení)
Ešte k American Sniper - je to viac akčný film ako dráma a nejaký akademikmi žiadúci presah, ktorý by z neho robil oscarový film, tam nie je. Čo ma prekvapilo, ale u mňa stále lepšie ako preceňovaný Hurt Locker.
Inak aj keď tu zastávam tú druhú stranu, fakt vám tu nebudem metať blesky do tváre, pretože že máte názor odlišný ako my - ale pre hlúpu argumentáciu áno. Asi ako keď Spáčilová vyčíta niektorým komiksovým filmom, že sú jednoduché a nemajú presah a následne im vyčíta, že sa vôbec snažia o nejakú hĺbku cez zobrazovanú traumu nejakej postavy a že to tam nepatrí (pričom komiksoví superhrdinovia sú práve na tomto postavení)
Ešte k American Sniper - je to viac akčný film ako dráma a nejaký akademikmi žiadúci presah, ktorý by z neho robil oscarový film, tam nie je. Čo ma prekvapilo, ale u mňa stále lepšie ako preceňovaný Hurt Locker.
@Walome (04.05.2015 22:42): Ani jeden z nich tam nehraje, no ale ok...
@Say (04.05.2015 23:42): Režíroval, vždyť právě proto je to taková sračka :))
Nejpřeceňovanější režisér současnosti.
@Say (04.05.2015 23:42): Režíroval, vždyť právě proto je to taková sračka :))
Nejpřeceňovanější režisér současnosti.
American Sniper - zklamal. Vlastně mi tam kompletně chyběl Eastwood=( Režíroval to vůbec on? 2/5
@AlieN (04.05.2015 21:32): Já radši tuto.
@Walome (04.05.2015 22:42): Sin City jsem viděl jen první díl a nezaujal. Watchmen ušli, z komiksových adaptací u mě vede V for Vendeta a Road to Perdition. Zbytek bylo celkem utrpení sledovat. Xmeni s lítajícíma torpédama (či co to bylo) na ostrově byli fakt něco.
@AlieN (04.05.2015 21:32): Já radši tuto.
@Walome (04.05.2015 22:42): Sin City jsem viděl jen první díl a nezaujal. Watchmen ušli, z komiksových adaptací u mě vede V for Vendeta a Road to Perdition. Zbytek bylo celkem utrpení sledovat. Xmeni s lítajícíma torpédama (či co to bylo) na ostrově byli fakt něco.
@Bursoft (04.05.2015 20:56): ech? Naprosto ve vsem v cele s mucednickym zaverem. Ale ja dobrym patosem nepohrdam ba naopak.
@Say (04.05.2015 20:21): a Sin City nebo Watchmen se To nelibi?
Jinak xmeni jsou docela fajn, to je fakt, ale u me to dela hlavne Fassbender a Jennefer.
@Say (04.05.2015 20:21): a Sin City nebo Watchmen se To nelibi?
Jinak xmeni jsou docela fajn, to je fakt, ale u me to dela hlavne Fassbender a Jennefer.
@Walome (04.05.2015 20:13): Jo, třeba X2, to je hrozná haha komedie, že ;)
Problém není v tom že by něco někam nepatřilo, to je stupidní názor, problém je jen v tom že ty superhrdinský předlohy jsou apriori retardované a je tedy třeba z nich vyzobat jen to nejzajímavější a ještě to trochu rozvinout do normálního příběhu. Jako v těch X-Men, nebo i Spider-Man 2 - vždyť z jejich čtení člověku teče mozek ušima, a přitom ty filmy jsou fajn.
A Marvel přesně tohle nedělá, protože otiskuje na plátno doslovně, a pak to dopadá jak to dopadá.
Problém není v tom že by něco někam nepatřilo, to je stupidní názor, problém je jen v tom že ty superhrdinský předlohy jsou apriori retardované a je tedy třeba z nich vyzobat jen to nejzajímavější a ještě to trochu rozvinout do normálního příběhu. Jako v těch X-Men, nebo i Spider-Man 2 - vždyť z jejich čtení člověku teče mozek ušima, a přitom ty filmy jsou fajn.
A Marvel přesně tohle nedělá, protože otiskuje na plátno doslovně, a pak to dopadá jak to dopadá.
@Walome (04.05.2015 20:13): V čem bylo Gran Torino patetický? Jinak je teda btw. sranda, jak to hned všichni srovnávají zrovna s Torinem, jako by to byl jedinej dobrej film od Eastwooda :D Za mě osobně vizuálně ještě lepší Million Dollar Baby, kde si Clint nádherně hrál se světlem a stínem..
Knihy na plátno nepatří! Hry na plátno nepatří! Jsou to přece naprosto rozdílná média!
Tvl, a co takhle naopak. Filmy nepatří do her! Komiksy nepatří do her!
Řeknu vám takové malé tajemství. Když se to na kokot udělá, tak to pak na kokot dopadne. Není problém převádět jedno médium do druhého. Je problém to udělat dobře.
@Walome (04.05.2015 20:13): Vidíš jak to Shane dobře udělal, ani sis nevšiml, že to není vyložená komedie!
Tvl, a co takhle naopak. Filmy nepatří do her! Komiksy nepatří do her!
Řeknu vám takové malé tajemství. Když se to na kokot udělá, tak to pak na kokot dopadne. Není problém převádět jedno médium do druhého. Je problém to udělat dobře.
@Walome (04.05.2015 20:13): Vidíš jak to Shane dobře udělal, ani sis nevšiml, že to není vyložená komedie!
@Walome (04.05.2015 20:13): Kniha byla údajně "cenzurovaná" armádou (standardní proces ohlazení hran, aby nebyla ve špatném světle - tj. nemyslím to jako kritiku knihy nebo armády).
Jinak co se války v Iráku týče, za přečtení stojí Redeployment (Phil Klay).
Jinak co se války v Iráku týče, za přečtení stojí Redeployment (Phil Klay).
@Walome (04.05.2015 20:13): Ne. Komiksy na plátno nepatří. Jsou to dvě naprosto rozdílná média a bez vhodného autorského zásahu jde o nefunkční konverzi. Z kakaa si dobré espreso taky neuděláš.
@Bursoft (04.05.2015 18:38): Mně se to líbilo, ale byl jsem zrovna emočně vypjatej :D ale pak jsem četl knihu a z ní jsem získal dojem, že Chris Kyle byl zelenej mozek od samotnýho jádra a nezabil dítě, ale ženu s bombou v plínce. Ale jo, Gran Torino bylo lepší, o dost patetičtější :D
Say to napsal blbě, měl napsat, že superhrdinské komiksy na plátno nepatří, pokud se z nich teda neudělá vyložená komedie (Iron Man 3), dyť je hrozný na to koukat.
Say to napsal blbě, měl napsat, že superhrdinské komiksy na plátno nepatří, pokud se z nich teda neudělá vyložená komedie (Iron Man 3), dyť je hrozný na to koukat.
@Say (04.05.2015 20:02): V tom případě si zlepši svou gramotnost a empatii, abys pochopil, že ty tu osobní útok v podstatě už vedeš a já tě na to jen upozornil ;)
@Bodkin (04.05.2015 19:58): Nevím, proč je potřeba dělat z názoru osobní útok. Takže zpět k tématu. Díky.
@Say (04.05.2015 19:42): Sayi, doufám že si uvědomuješ, že za odsuzujícího čuráka s nadnázorem jsi tady v této diskuzi ty, že jo?
@M.a.t.t. (04.05.2015 19:19): Áááha, díky z tvůj nadnázor!
@Say (04.05.2015 19:11): Nepochopil si pointu. Nie si cieľovka, ako aj ďalší iní tu a je to tvoj názor, ktorý ti nebudem brať. Ale kritizovať sa dá aj bez zdvihnutého nosu nahor a bez nezmyselných fráz typu "komiksy na plátno nepatří"
@M.a.t.t. (04.05.2015 11:46): Jestli ti vyhovuje "tvorba" pologramotných celebrit a popcoronových studií, tak proti gustu... ;)
@Bursoft (04.05.2015 18:38): Ha, dneska se na to chystám, tož jsem zvědav... Ale nedělám si iluze, že to bude lepší jak jeho Gran Torino.
@Bursoft (04.05.2015 18:38): Ha, dneska se na to chystám, tož jsem zvědav... Ale nedělám si iluze, že to bude lepší jak jeho Gran Torino.
Tak American sniper dost zklamání. Film samotnej sice není špatnej, ale na to, že to točil Eastwood jsem čekal mnohem víc. Takhle je to generickej válečnej film, kterej byl natočenej už několikrát a líp (akce Black Hawk Down, emoce A Hurt Locker nebo Mariňák, když beru tady ty moderní války). Zaujaly mě tam tak 2-3 scény (Butcher vrtá do malýho kluka vrtačkou, Kyle míří na jinýho malýho kluka s bazukou, než si to rozmyslí, ty poslední dvě minutky v písečné bouři taky nebyly špatný). Takový ty typický komorní a parádně nasvícený eastwoodovský scény jsou tam možná taky tak 2-3. Jinak až zbytečně akční a digitální. Snad si stařík před svou stovkou vybere něco lepšího, než půjde na posledních 20 let do důchodu :D
@Drolin (04.05.2015 15:03): Jakoby jo, těžko to definovat, ale většinou jsou komixy různý ostravský fanziny a další hovna :) nebo takový ty netový. Každopádně to, co vydává marvel, je komiks jak noha. Nebo comics, pokud chcem bejt světový :)
Mám dojem, že v našich luzích a hájích se dělejí comics/comix zrovna moc neprožívá.
Marvel filmy zvládají být výrazně dementnější a nudnější než jejich comicsové předlohy, které sice, co jsem měla možnost vidět, nejsou nic moc hlubokomyslného, ale přečteš je dřív, než skončí film a jsou vesměs zajímavé/zábavné.
Vůbec, proč trvá popcornová zábava s náročností tři mozkové buňky dvě a půl hodiny? Ostatně by mě zajímalo, proč jsou tak populární tisícistránkové bichle, když jejich průměrný čtenář u dvoustránkového článku úpí, že je to moc dlouhé...
Marvel filmy zvládají být výrazně dementnější a nudnější než jejich comicsové předlohy, které sice, co jsem měla možnost vidět, nejsou nic moc hlubokomyslného, ale přečteš je dřív, než skončí film a jsou vesměs zajímavé/zábavné.
Vůbec, proč trvá popcornová zábava s náročností tři mozkové buňky dvě a půl hodiny? Ostatně by mě zajímalo, proč jsou tak populární tisícistránkové bichle, když jejich průměrný čtenář u dvoustránkového článku úpí, že je to moc dlouhé...
@Walome (04.05.2015 14:08): Aha, tak to jsem chytřejší :). A komiks je tedy to normální?
@Drolin (04.05.2015 14:04): komix je undergroundová hipsteriáda :)
@Walome (04.05.2015 10:52): Jaký je ten rozdíl? :)
@blackJag (04.05.2015 10:57): Máš rech, mainstream nikdy moc vkusu nepobral.
@Say (04.05.2015 10:28): je to tak, studioví bossové by se měli řídit tvými radami - když to vydělává, tak se ukaž jako správný pozér a dej tomu stopku :D Co to je za píčovinu - tohle nebo tamto na plátno nepatří? Líbí, nelíbí, to je ok vyjádření, to beru, ale takové ultimativní hesla? Samuraj dobrého vkusu, my ass :-)
@Say (04.05.2015 10:28): Ještě to chce aby si lidi nepletli komiks s komixem a budu úplně spokojenej :) mimochodem nevěřil bys kolik komiksáků ty filmy miluje i přesto, že to jsou jinak docela rozumný lidi... ale stačí jim, že tam lítaj barevný postavičky z komiksů a jsou nadšený :)
@Hydr0gen (04.05.2015 08:55): "A když to ve stejném duchu převedete do filmu, působí to jako pěst na oko."
Hurá, konečně dalšího osvítilo. Ano, komiksy na plátno nepatří (pokud do toho nezasáhne pořádný scénárista/dramaturg/režisér).
Hurá, konečně dalšího osvítilo. Ano, komiksy na plátno nepatří (pokud do toho nezasáhne pořádný scénárista/dramaturg/režisér).
@Victor (03.05.2015 22:41): Nemůžu říct, že bych byl zklamán, protože to víceméně splnilo očekávání. Ale asi jsem si potvrdil, že ty filmy nejsou pro mě. Je to furt to samý dokola a tupá zábava může být fajn, ale tohle opravdu až moc najedno brdo.
Je to prostě Marvelovka více méně podle zajetých kolejí.
Edit: Ono nejhorší na tom všem je, že ty zápletky jsou evidentně v duchu klasických komixů. Stačí si přečít na wikipedia nějaké zápletky, aby bylo jasné, že to jsou fakt na hlavu postavené slátaniny... A když to ve stejném duchu převedete do filmu, působí to jako pěst na oko.
Je to prostě Marvelovka více méně podle zajetých kolejí.
Edit: Ono nejhorší na tom všem je, že ty zápletky jsou evidentně v duchu klasických komixů. Stačí si přečít na wikipedia nějaké zápletky, aby bylo jasné, že to jsou fakt na hlavu postavené slátaniny... A když to ve stejném duchu převedete do filmu, působí to jako pěst na oko.
@Say (03.05.2015 23:12): Občas? Horšiu akciu som v akčnom filme videl naposledy... asi v inom filme od Megatona :)
Taken 3 - O něco lepší jak failovací dvojka, ale furt se to zdaleka nevyrovná jedničce. Takový podprůměrný akčňák, kde člověk těžko bude hledat logiku a občas i ta akce stála za prd.
@Victor (03.05.2015 22:41): Aspoň že tak...
@Victor (03.05.2015 22:41): Aspoň že tak...
tak avengers za mě 3,5/5* zklamán jsem :(