Pro pohodlnější navigaci i přístup k pokročilým funkcím Databáze-her.cz doporučujeme povolit si ve svém prohlížeči JavaScript.

Kultura

Say - špatně napsanej scénář = debilní nelogický chování postav s nimiž se nemohu ztotožnit

NL - Jakkoliv je Avatar neoriginální blbůstka s geniálním zpracováním, tak tam aspoň dávaly věci smysl a postavy se nechovaly debilně = líbilo : ).
Někdy jsem rád, že nejsem náruživý filmový fanoušek/kritik, ale jen obyčejný příležitostný divák, který nepotřebuje u každého filmu dechberoucí bezchybný scénář, nadčasově podané postavy, nebo komplexní příběh. Pokud má film co nabídnout, tak si jej s chutí užiji i navzdory některým potlačeným nebo zanedbaným stránkám :P.

Vemte si třeba Avatara - Tenhle film má hodně primitivní příběh a taky šablonovité charaktery postav, nehledě na určitý stupeň pohádkovitosti, ale i tak jej považuji za jeden z nej filmů všech dob :).

A taky žeru většinu Seagalovek (alespoň ty z roku 2000 a starší). :D
Tulareanus: Dyť áno, já vím, ale mě to nesedí... Prostě není to můj šálek kávy.

Paul: Scénář = chování postav.
Say: He? Ty si ten Big Bang Theory asi nepochopil, že? To nie je dramatický seriál, to je komediálny seriál o geekoch, tam ide o hlášky a vtipné situácie predovšetkým, všetko ostatné je druhoradé. Nemôžeš dramatické seriály porovnávať s komediálnymi.

Forresta Gumpa do toho nepleťte, to je skvelý film. :)
No ano, hlavní postava je debil, takže je logický že se chová debilně.V Elim hlavní postava není debil, a hlavní záporák taky není debil, přesto se debilně chovaj oba. See the difference?
Takové "splácaniny" se mi jako desetiletýmu děcku líbily. A možná by se mi líbily i dneska - nebo se v Gumpovi taky chovaj postavy debilně?
...ale ku*evsky dobrej námět.

Paul: Líbilo? Já myslel že ti takové ,,splácaniny" přijdou pitomé (běžet celé měsíce napříč USA, být mistrem ping-pongu, vymyslet rock'n'roll tanec, pohybovat se okolo Lenona atd.).

NoteLogan: Už se opakuju, ale poslední trailery mě opravdu iritují! Producenti vytáhnou ty nejvíc cool scény, naprosto nevystihnou atmosféru filmu a člověk pak může přijít o kvalitní kousky (The Road, Robin Hood - zatím jsem neviděl, ale hudba v traileru mě odrovnala) a nebo naopak (2012). A taky polovinu filmu víš už předem...

Tulareanus: Nemám rád právě ty povrchní seriály (pro mě např. Big Bang Theory, kde se dokola řeže ten umělý dav). Ale po těch dalších se poohlídnu. Díky.

Karasman: To má možná recht, ale post-apo je to dost idealizované, místy vyumělkované. Někomu to možná bude vadit, mě u toho ale málem vypadly bulvy (stahovačům doporučuji minimálně *.mkv v HD nebo *.avi ve vyšším rozlišení).

A uz jsme u toho, co jsem rikal :) Namet neni vubec spatnej, postapo zpracovani taky ne, jen ten scenar ma boty :)
Stačilo by málo - aby Eli nebyl nesmrtelnej a aby se postavy nechovaly jako idioti. Pak by to opravdu byl dobrej film =)
Paul: Tady asi největší chyba nastala v propagaci filmu, pač z trailerů se to tvářilo jako tvrdá post-apo akce, což rozhodně tedy není. A scénář mi nepřijde špatný, k tomuhle filmu se hodil. I když trochu uhladit by potřeboval a pár WTF momentů bych taky trochu předělal.
Say - jako děcko, takže si z Gumpa pamatuju jedinou věc, a to fakt, že se mi to líbilo. Co má společnýho s Elim si ale nevybavím.

NL - No právě, fantasy, a to je hrozná škoda !

Karasman - za ty vizuály (fakt jak Fallout, akorát bez fifties theme) a hudbu to stojí zkouknout, jen se připrav na debilní scénář.
Taky se na to chystám (což u mě bohužel znamená, že se na to do dvou let snad podívám). Kámoš psal, že komu se líbil Fallout, je to pro něj must-see titul.
Tedy nevím co máte proti Book of Eli, ale mě se to líbilo. Pouze se od toho nesmí čekat pravé cfi-fi post-apo, tenhle film spíš plachtí ve vodách fantasy. A primitivní příběh imho se sem také hodí.

Plus je tady samozřejmě Oldman :).
Mne sa práveže herci páčili, vzhľadom na to, že je to "len" seriál, tak tam bolo pomerne veľké kvantum kvalitných hercov a voči chovaniu som mal občas výhrady, ale našťastie tam bolo vždy dosť postáv, tak jedného debila v tej epizóde vykompenzovalo niečo iné (až na pár vyslovene zlých dielov) a až do posledného dielu mi to nevadilo, ale ním som sa už fakt cítil oklamaný.

Hmm chceš niečo čo je už uzavreté alebo sa ešte vysiela (resp. bude ďalšia séria)? Z uzavretých z poslednej doby bola veľmi fajn Battlestar Galactica (aj keď úvodná miniséria mi nesadla) a z toho čo ešte beží ma napadá Fringe a potom V (ale pri tom si to chce udržovať maximálny nadhľad a odstup, pretože sa jedná o strašne naivný, ale celkom zábavný seriál.)
Přesně jak říkáš... Začal jsem se na to dívat jen proto, že mi strčil kamoš pod nos. A ze začátku to mělo perfektní námět. Pak mi začalo vadit zpracování (herci, postavy, chování...) a v posledním díle už i ten námět šel do háje. Třeba vymyslí v dnešní přeseriálované době něco pořádného... A vůbec. Doporučte nějaký kvalitní současný seriál.
Say: No po tom ako to všetko nasilu "zapadlo" a zišlo sa tam na jeden diel priemerne dosť veľa klišé, som celkovo prestal byť nejak naštvaný/smutný, že to zrušili. Skôr som sa cítil, že "what? celú sériu postupne sledujem, aby to nakoniec dopadlo tak a v podstate sa nič nestalo?"
Paul: Forrest Gump se ti líbil?

Tulareanus: Co říkáš na poslední díl FlashForwardu?
Say - klid, ten film je fantasy, sám autor (garry whitta) na qt3 uznal že v tom vesmíru existuje bůh a Eli je pod jeho ochranou. Má to geniální hudbu a solidní vizuály, akční scény cool a herci dobří, ale ten příběh je prostě sračka.Nebaví mě koukat na fantasy odehrávající se v post-apo realitě.
Abych ale upřesnil co přesně se mi na tom příběhu nelíbí, tak je to hlavně ten fantasy element a pak nelogický chování postav (střílet raketometem a gatlingem do budovy ve který je ženská kterou chci a poslední bible na světě kterou chci může jen retard, schovat se naprosto v klidu v komínu elektrárny když vím že po mně jde ozbrojenej gang v autech může taky jen retard, atd...).

Na tebe určitě ohromně zapůsobilo že tam na konci daj bibli vedle koránu čímž tomu jakoby dodaj velkou myšlenku, že? : ))
Přestaňte tady řešit poslání rádoby náboženských filmů a podívejte se na Give 'em Hell, Malone. Je to sice béčko jako vrata, ale docela zábavný. A není tam ani jedna Bible.
Say: Hm, opravdu strhující argument :-D

MCZ: Měl a nijak mě to neosvítilo. Asi to byl zrovna vadný kus :-)
Já ji přečetl, je to hrozně zvrhlé, všichni tam umírají, páchají incest, hrůza!
Chápu, že věřící sežerou všelicos, ale to co je předváděno v Book of Eli je fakt přehnané. To snad musí mít problém spolknout i někteří věřící. Vždyť v tom filmu má Bible naprosto magické účinky. Stačí přečíst jednu dvě nic neříkající věty, kterých je Bible plná, a každý kdo to slyší je hned obrácen na víru. Takový účinnek žádná náboženská kniha nemá. Jasně, fanatický věřící si to třeba myslí, protože pro něj je to slovo Boží. A co mi na tom filmu hlavně vadí? To, že má nahozenou zajímavou postapo atmosféru, která jde postupně čím dál tím víc do hajzlu, jak poznáváme, že hlavní hrdina je pod ochranou Boží a nemůže se mu tedy nic stát. A tím jak je čím dál tím větší moc knize přisuzována. Je to jak nějaká honba za magickým předmětem. To už to rovnou mohl být prsten :-)
No a právě to je to o čem mluvím... Chyba asi nebude v tvůrcích.
Suzana: Twilight a predvolebný pamflet, horšie možnosti by neboli? :)

Hmm to aby som si Book of Eli pozrel nech môžem uznanlivo pokyvovať alebo neveriacky krútiť hlavou. Inak mi príde smiešne ľudí, čo neveria v boha automaticky považovať za materialistov.
Pardón, ale tvrdit o tomhle snímku, že je bezduchej může jen materialista, nebo člověk, co v životě nedržel v ruce Bibli (což je jaksi v ČR fenoménem - odsuzovat vše, co je s vírou spojené). Pak chápu, že mu celá myšlenka filmu unikla. A můžu tě, Paule, ujistit, že na filmy jsem extrémně náročný=) Souhlasím, že film mohl skončit už před odchodem Solary a že některé scény byly prostě Americké, ale jádro myšlenky zakomponované do postapa s luxusním vizuálním zpracováním a výbornými hereckými výkony (G. Oldan) dělají z tohoto snímku nezapomenutelný kousek!
Tak za posledni rok a pul teda fakt taky ne :) Namet imho nebyl vubec spatnej (protoze ono to s tema nabozenskejma knihama obecne je pravda), akorat to zpracovani smrdelo Amerikou na sto honu.
8-o
OK...a co je to vkus? Co ho definuje? Co je špatný a co je zase dobrý film? Nálepka kritiků? Ověnčení filmovými festivaly? ...no páni teoretici... to by mě zajímalo. Jak teda poznáté jestli ten "vkus" máte :-DD a jak s tím pak naložit, když ho náhodou chytnu?! :-)

Nějak mi to není jasné - jsou lidé, co si libují v béčkových hororech, jsou lidé kteří milují francouzská dramata - ale je možné aby šlo o jednu a tu stejnou osobu? :-))) vždyť to je padlé na hlavu... označit věci za vkusné a nevkusné je asi tak trochu pokrytecké dělání ramen a zasraný alibismus :-)

Není lepší se na to vybodnout a nechat na sebe film/knihu/hru působit bez předsudků a nálepek? Troufám si říct, že Twillight ságu bych ustála, kdežto předvolební pamflet by byl už horší kafe...tak nevím, postrádám vkus?

(a je mi jasné, že dobrý a špatný jsou individuální nálepky..no ale i tak se ptám, třeba máte v rukávu jiné pojmy)
Zrovna jsem Book of Eli shlédnul. Příšerná kravina! Celkem to tu už vystihnul Paul. Jak někdo mohl zkombinovat tak vizuálně stylové postapo s naprosto retardovaným příběhem pro slaboduché, je nad moje chápání. Pokud jde o akci, tak ta celkem ujde, ale stejně jí je tam naprosté minimum.
paul: Jo, pokud jsi to v takovém věku sledoval jen v angl. tak to beru zpět.

Jinak aoshi pěkně popsal moji teorii změny vkusu :-)
Ale jestli někdo bere cokoliv, co mu přijde pod ruku a líbí se mu vše (i to co by se mu tehdy líbit nemuselo), tak to je asi opravdu snížení nároků. S vkusem na složitost nebo jednoduchost filmů, her apod. to ale moc společného nemá.
Aoshi: ale tak to neznamená, že tie zložitejšie svety a systémy nemali/nemajú grády, ja napr. kedysi som prešiel tých 30 hier ročne, teraz ani 10 nie, proste nemám ani chuť, občas ani čas a hlavne RPG, ktoré som vždy žral najviac, nejak sa neviem dokopať k ich hraniu, ako keby sa mi už nechcelo slzavať do niečoho čo viem, že si ukrojí dosť veľa času.
Nikdo neříká že jsou ty dialogy kdovíjak komplikovaný, ale ve 14 letech jsem jaksi tu angličtinu nepobíral jako dneska, takže mě ty dialogy prostě nudily.
U mna som tiez dospel k podobnemu "znizeniu narokov". Dovod je ale trosku iny - komplikovanejsie veci sa mi "prejedli".
Napriklad u hier - kedysi som zral cim vacsie a zlozitejsie svety a systemy. Dnes mi to nepride ako automaticky plus - radsej kratsie a hutnejsie, ako dlhe a roztahane bez gradov.

To nie je znizenie narokov, to je proste zmena priorit ktora na prvy pohlad ako znizenie narokov moze posobit.
To ani nie sú.
Vkus sa môže meniť, ale u veľa ľudí v mojom okolí si všímam ako sa podvolujú prostrediu a "životu", proste s prácou a vš a tak a nielen tým, už nejak strácajú chuť pátrať a triediť a vyberať si, proste častokrát berú čo dostanú do rany, či už ide o film alebo hudbu, alebo hru. Možno je to tým, že čím viac povinností a zodpovednosti máš, tým menej času a energie máš na to, aby si také veci nejak viac riešil, alebo je to jednoducho podľahnutie tomu spoločenskému trednu lenivosti a neriešenia...
Tak na pochopení se mi dialogy u Kill Billa zase moc složité a komplikované nezdály.
Tul - vůbec, naopak, tehdy jsem nedokázal docenit ty dialogy a ani jsem to moc nechápal, teď jsem se v tom vyžíval
Nároky by měly spíše růst, ale někdy se mění dospíváním vkus.