A tak jsem se po dlouhé době rozhodl si zastřílet. Wolfenstein 3D pro mě byl vždy oproti novějším doomovkám trošku z nouze ctnost. Jednotvárné čtverečkové prostředí, čtyři zbraně (nůž, pistole, samopal, kulomet) kde platí že když najdete kulomet, nemá smysl vytahovat nic jiného. Čtyři jsou i nepřátelé - hnědý, modrý (co rád křiči gestapo), zelený nemrtvý a bílý (ten pro změnu dramaticky křičí špión). Jo a ještě pes. Trošku chudá výbava na střílečku. Když ale přimhouřím nostalgicky oči, tak to po letech nebylo vůbec špatné.
Mapy jsou i s omezenými možnostmi výborně vymyšlené, bludiště jsou tak akorát velká aby byla zábavná (vyjma epizody šest, kde to tvůrci trošku přestřelili). V každé mapě jsou 1-2 klíče, spousta secretů s náboji, jídlem, lékárničkami a poklady, které se na konci když dorazíte do výtahu spočítají a sdělí Vám, kolik procent jste zabili, prozkoumali a pobrali. I s omezenými možnostmi jsou textury různorodé (dřevo, rudé/modré cihly atd..) a docela pěkně nakreslené.
A hlavně to byla zábava hrát! Gog mi nadělil ke třem základním epizodám ještě tři prequelové, každá epizoda má osm kol, jedno tajné a jednu boss level. A každé kolo je plné nácků, které je radost vraždit. Na konci epizody vybijete nějakého bosse, na konci té třetí Vás čeká sám Hitler... a kdo by mu nechtěl nakopat prdel? Pobavilo mě tajný Pac-Man level, naštvalo jedno šílené kolo s asi 100 secrety, kde nešlo získat 100% a překvapilo kolo 4x10, kde na Vás vystartuje najednou 75 "bílých"... to jsem se poprvé a naposledy opravdu zapotil.
Popravdě ta zábava plynula hlavně z toho, že jsem měl moderní ovládání, automapu a ještě pro konzultaci secretů výborné mapy ze Steamu (díky uživateli Malice). S tím vším se hra proměnila v možná až moc jednoduchou záležitost... ale už jsem ve věku, kdy nemám chuť se kvůli "výzvě" stresovat a nervovat. Bez těch vylepšení by asi hodnocení bylo nižší, takhle krásných 80%. 3D akce roku 1992.
Han22
Honzek
účet smazán
Neny
TRIAn29
Pro: Rychlé tempo, jednoduché ovládání, pocit síly a akce, tajemství a odměny, přehledný design, repetitivní, ale relaxační rytmus
Proti: Rychle se opakuje, snadno se člověk ztratí, minimum příběhu (ačkoli není zásadní), po delším hraní může působit monotónně a únavně