Když id Software v roce 1992 vyvinuli Wolfenstein 3D (s sharewarovým modelem distribuce od Apogee Software), byli zaskočeni úspěchem hry natolik, že ještě téhož roku vyvinuli a umístili do regulérní prodejní sítě hru Spear of Destiny.
Spear of Destiny má jiný příběh, ale stejný engine. Stejný hlavní hrdina - spojenecký agent William J. (aka B. J.) Blazkowicz - proniká v nových misích do hradu Nuremburg, aby ukradl Hitlerovi Kopí osudu, které, jak Hitler sám věří, mu zajišťuje neporazitelnost ve válce. Kromě starých známých protivníků z Wolfenstein 3D (stráže, SS vojáci, důstojníci, psi a nemrtví mutanti) na vás čeká během hraní pět nových bossů (Trans Grosse, Barnacle Wilhelm, Ubermutant, Death Knight a Angel of Death). Protivníci mají vylepšenou A. I. (přizpůsobují trasu pohybu novým lokacím, do kterých se dostanou, pokud vás pronásledují), textury jsou detailnější a uslyšíte nové zvukové efekty i pár přidaných skladeb. Ve hře fungují stejné cheaty jako ve Wolfensteinu 3D a přibyly některé nové.
Hry Wolfenstein 3D a Spear of Destiny jsou považovány za průkopníky žánru stříleček z první osoby. Po dvou letech od vydání k nim pak přibyly ještě dva neoficiální kanadské datadisky Spear of Destiny: Mission 2 Return to Danger a Spear of Destiny: Mission 3: Ultimate Challenge.
Spear of Destiny The Way ID Did - 21 nových levelů. Já nedávno nahodil HD verzi stejného dodatku pro Wolf3D, ta je tam též.
Pro: Noví bossové, tematická ucelenost úrovní
Proti: Málo nového obsahu, občas zbytečná spletitost úrovní