Ten najklasickejší z klasických – to je Dungeon Master. Hra, ktorá zanechala celú radu nasledovníkov a priniesla real-time boj do počítačových RPG hier. V našich zemepisných šírkach sa potom – možno aj vďaka tejto hre – začal tento špecifický druh RPG nazývať „dungeony“. Okrem real-time bojov priniesol DM aj zaujímavý systém mágie založený na jednotlivých runách, ktorých význam bol vysvetlený v manuáli hry.
Lord Grey, čarodej neobyčajných schopností, pri svojich experimentoch s magickým artefaktom zvaným „Power Gem“, spravil kdesi chybu. A tak sa jeho osobnosť doslova rozdvojila a jeho zlé ja – teraz známe ako „Lord Chaos“ terorizuje kraj. Power Gem zmizol a úlohou hráča je ho získať a zastaviť Lorda Chaosa.
Na počiatku hráč navštívi „Hall of Champions“, kde v zrkadlách odpočíva 24 hrdinov, a hráč si z neho vyberie 4 postavy. Postavy sa môžu špecializovať v 4 rôznych povolaniach: Fighter, Ninja, Priest a Wizard. A to podľa toho, aké zbrane, kúzla používajú. Potom už je hráč vpustený do obrovského podzemia, kde ho čakajú nielen súboje na meče, ale i zapeklité (a nie jednoduché) hádanky. Zapotia sa tak nielen vaše reflexy, ale i šedá kôra mozgová.
Na DM 1 asi neexistuje nějaký automaping jako All seeing eye pro EoB apod., což? Jako ve dvojce jsem s orientací problém neměl, sice je tam i taková ta minimapka, ale ta mi nepřišla kdovíjak použitelná a ani jsem jí v závěru moc nepotřeboval, lokace byly spíš menší, otevřenější, se spoustou orientačních bodů a bez větších vochcávek (spinnery, neviditelné teleporty, whatever). Ale u jedničky ,hádám, že to bude horší, ten designově asi bude blíže k EoB 1. Na zakreslování mapy či čtverečkový papír už nemám nervy, zkoušel jsem to kdysi chvíli právě u EoB a hrozně mi to narušovalo samotné hraní a ponoření se do atmosféry (a beztak stačilo pár neviditelných teleportů a moje nakreslená mapka byla rázem k ničemu :D). A podle hotových map se mi taky hrát nechce. Stejně tak nechci hrát nějaký mód pro Grimrock apod., raději bych původní zážitek.
Pro: atmosféra, hádanky, systém levelování, kouzlení pomocí run, precizně vyladěná obtížnost
Proti: chybí statistiky předmětů, chybí mapa, monotónní grafika