Alone in the Dark je první díl série hororových akčních trojrozměrných adventur, který vyšel již v roce 1992. Hra byla ve své době revoluční díky použití polygonových modelů pro hlavního hrdinu/hrdinku (na výběr byly dva charaktery, ale na hratelnost neměla volba žádný efekt) a některé předměty, stejně jako použití statických kamer do lokací. Hratelnost je velice podobná pozdějším titulům jako Resident Evil či Silent Hill, které se nechaly Alone in the Dark inspirovat.
Příběh pojednává o velkém domě jménem Derceto, o kterém se mluví jako o místě, kde straší. Žádný div, že se tam nedávno oběsil majitel, Jeremy Hartwood. Na místo přijíždí soukromé očko Edward Carnby (či Jeremyho vnučka Emily), dveře se tajemně zavřou a po chvíli hra začíná. V Dercetu opravdu straší a abyste se dostali ven, budete muset porazit či uprchnout před spoustou tajemných monster, od zombieků až po duchy či pavouky. Někteří nepřátelé ani nejdou zabít, musíte přijít na to, jak je přechytračit či kam jim utéct.
Hra je známa svojí hororovou atmosférou a inspirací tvorbou H. P. Lovecrafta, jehož některé knížky a odkazy na jeho dílo (Necronomicon, De Vermis Misteriis) lze v průběhu hraní objevit.
@Brasikona (17.01.2023 18:54): Jako malej capart jsem i tohle vnímal jako něco nového, božího. Ale jinak souhlas, tohle je zapamatování hodné :)
Pro: atmosféra, zvuky a hudba, knihy a psané zápisky, řešení problémů je logické, dům skvěle vypadá
Proti: ovládání je těžkopádné, postava a nepřátelé vypadají ohyzdně, kamera občas škodí